Θέσεις - προτάσεις του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου για το υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2024 8:00

Παρά τις σοβαρές εξελίξεις, που λαμβάνουν χώρα αναφορικά με το φράγμα, στην τοπική μας κοινότητα υπάρχει ελλιπής ενημέρωση και έλλειψη σχετικών πρωτοβουλιών.


Μετά την υπογραφή της «ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ» (ΑΕΠΟ) για το Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας από τον πρώην Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα, και μετά τη νέα απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας με αριθμό 144/31.1.2024, με την οποία η αίτηση του Συλλόγου Κατακλυζομένων Οικισμού Μεσοχώρας ακύρωσης των περιβαλλοντικών όρων του έργου ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ, δρομολογείται η ολοκλήρωση και λειτουργία του πολύπαθου και ολοκληρωμένου σχεδόν από το έτος 2001 έργου του ΥΗ Μεσοχώρας (φράγμα, αγωγός προσαγωγής, εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας κλπ) αξίας 600 εκατ. ευρώ.
Με βάση τον παρακάτω πίνακα της εγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Υδροηλεκτρικού  έργου Μεσοχώρας της εταιρείας ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ καταγράφεται και προκύπτει η τεράστια ζημιά που θα συμβεί στο χωριό μας.

 

ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΝΤΑΙ  ή ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ
1. 332 Οικίες                  
2. 350 Βοηθητικά κτίσματα          
3. 1 Εκκλησία                          
4. 1 Μύλος                                    
Υπό τις νέες αυτές συνθήκες και παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ο Σύλλογος μας αποφάσισε, εφεξής, να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό αφενός την ενημέρωση των πολιτών και ιδίως των συγχωριανών μας και των αρμοδίων φορέων και αφετέρου τη διεκδίκηση και την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Στο πλαίσιο αυτό :
Α) Διεκδικούμε δίκαιες τιμές για τα υπό απαλλοτρίωση ακίνητα, με άμεση νομοθετική ρύθμιση, όπως συνέβη στο παρελθόν (βλ. Ψήφιση  ν. 3734/2009), δεδομένου ότι η χρονοβόρα διαδικασία της δικαστικής οδού που ακολουθεί η ΔΕΗ με τον Ν.2882/2001, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παράταση της αβεβαιότητας και της ταλαιπωρίας των Μεσοχωριτών.
Β) Να κινηθούν άμεσα από τους αρμόδιους φορείς, οι διαδικασίες διαβούλευσης με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.
Γ)  Να προβλεφθούν στο νέο νόμο τα παρακάτω:
1. Δημιουργία ανεξάρτητου φορέα υλοποίησης του έργου. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Πύλης με την υπάρχουσα διοικητική και τεχνική δομή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ολοκλήρωσης όλων των απαιτουμένων προκαταρκτικών διαδικασιών. Συγκεκριμένα στην εκπόνηση και εφαρμογή των πολεοδομικών μελετών για την ανέγερση νέου οικισμού, κατασκευή υποδομών και συναφή έργα. Η πρότασή μας έχει ως σκοπό να επιταχυνθούν με ευέλικτο τρόπο οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του συνόλου των  έργων  στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
2. Να δοθεί επίδομα κοινωνικής αποκατάστασης στις οικογένειες που κατακλύζονται  ή  θίγονται από τη λειτουργία της λίμνης και να είναι ανάλογο του επιδόματος των 2 εκατ. δραχμών που δόθηκε στο πρόφραγμα το έτος 1988. Με τον ανατοκισμό των 2 εκατ. δραχμών και της συναλλαγματικής ισοτιμίας δραχμής με ευρώ και για χρονικό διάστημα 36 ετών προκύπτει επίδομα 35.000 ευρώ  (2024 -1988 =36 χρόνια).
3. Να θεσπισθεί ανταποδοτικό τέλος μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών της τάξεως του 3% όπως εφαρμόζεται σε μικρά υδροηλεκτρικά. Η θέσπιση του σχετικού ανταποδοτικού τέλους αποτελεί πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, του Τ.Ε.Ε της ΚΕΔΕ της Περιφέρειας των τοπικών φορέων και Συλλόγων.
4. Να παραχωρηθούν οικόπεδα σε όλους τους δικαιούχους που έχουν κατοικία με συμβολικό τίμημα. Σε περίπτωση που δεν προβούν σε οικοδόμηση εντός πενταετίας να έχει τη δυνατότητα ο Δήμος Πύλης να τα παραχωρήσει σε άλλους ενδιαφερόμενους.
5. Τα προσύμφωνα που υπογράφτηκαν από τους κατακλυζόμενους κατοίκους να είναι σε ισχύ, όπως επιβάλλει η καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη.
6. Πριν από την έμφραξη της λίμνης να γίνει όχι μόνο αποκατάσταση κατακλυζομένων οδικών επικοινωνιών αλλά και πλήρης αποκατάσταση των κατακλυζομένων  κατοίκων, με τη δημιουργία του νέου οικισμού.
7. Να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να δοθεί δωρεάν ρεύμα στις νέες κατοικίες, αλλά και στις κατοικίες που δεν κατακλύζονται, καθώς και στα ακίνητα της τοπικής Κοινότητας, με την εφαρμογή του επιδοτούμενου προγράμματος netmetering η με πάρκο φωτοβολταϊκών που θα επιλεγεί σε κοινοτική έκταση.
8. Οι προσλήψεις που θα γίνουν στο Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο να καλυφθούν με προσωπικό από την Μεσοχώρα και το Αρματωλικό.
9. Η δημιουργία της λίμνης Μεσοχώρας που θα προκύψει από την κατασκευή του φράγματος και θα είναι ιδιοκτησία της Δ.Ε.Η. να παραχωρηθεί στον τοπικό πληθυσμό για αλιευτική και οικοτουριστική εκμετάλλευση.
10. Επιθυμούμε την πολύ καλή κατασκευή κατοικιών σε εμβαδό και ποιότητα στο χώρο του οικισμού που προβλέπεται από την πολεοδομική μελέτη. Στα ρυμοτομικά σχέδια του νέου οικισμού να ορισθεί ελάχιστη αρτιότητα οικοπέδου 500 τ.μ. και ύψος οικοδομών 7,5 μ. με υποχρεωτική κατασκευή στέγης. Έτσι πιστεύουμε θα δοθεί ένα επί πλέον κίνητρο στους θιγόμενους να παραμείνουν στον τόπο τους και να διατηρηθεί το χωριό μας.
Ο καθένας έχει την άποψή του και ουδείς είναι αλάθητος, οφείλουμε όμως να συνθέσουμε, μέσα από διάλογο, τις διιστάμενες απόψεις, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, παραμερίζοντας τα όποια ατομικά συμφέροντα.
Επιτακτική είναι η ανάγκη συμμετοχής όλων στις διεργασίες και της δομημένης εκπροσώπησης μας από μια εξειδικευμένη ομάδα-συντονιστικό όργανο, αποτελούμενο κατ’ ελάχιστο από πολιτικό μηχανικό, πολεοδόμο-χωροτάκτη, γεωλόγο και νομικό σύμβουλο, που θα μας συνδράμουν στη σύνθετη αυτή διαδικασία και θα συμμετέχουν στις επίσημες συναντήσεις μας και διαπραγματεύσεις με την Δ.Ε.Η, τον Δήμο Πύλης, την Περιφέρεια, τα αρμόδια Υπουργεία και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.
Προτείνουμε να συσπειρωθούμε όλοι ανεξαιρέτως  χωρίς αντιπαραθέσεις  και να ανταλλάξουμε απόψεις για το καλύτερο που μπορεί να γίνει για το χωριό μας, προκειμένου να πετύχουμε την οριστική επίλυση του θέματος που επί δεκαετίες ταλαιπωρεί τον τόπο μας.
Ο κίνδυνος για την περιοχή μας είναι πραγματικός και η ανησυχία όλων μας δικαιολογημένη. Προ του επικείμενου αφανισμού του χωριού μας, επαναλαμβάνουμε πως πρώτη προτεραιότητα και στόχος η δημιουργία νέου οικισμού διότι πιστεύουμε ότι έτσι μόνο θα διατηρηθεί το χωριό μας, η ιστορία του και το μέλλον του. Στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως αναγκαίο να είμαστε ενημερωμένοι, ενεργοί και αποφασισμένοι. Πρωτίστως όμως, ως ισχυρή  πλειοψηφία, οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, και να εξετάσουμε με σύνεση και σοβαρότητα τις προοπτικές για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη του τόπου μας, συνδράμοντας όλοι τον κοινό αγώνα, ο καθένας από την δική του θέση ευθύνης.
Στην προσπάθεια μας αυτή, κανείς δεν περισσεύει.

 

Για το διοικητικό συμβούλιο: Ο πρόεδρος: Παύλος Τσιάντας. Ο γεν. γραμματέας: Ηλίας Παπαδημητρίου. Τα μέλη: Κων/νος Κοτρώνης-Χρήστος Σακκάς - Κωνσταντίνος Γκρόπας - Δημήτριος Ι. Σακελλάριος - Παναγιώτης Τζαφόλιας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass