Από τι πάσχει η δημοκρατία μας;*

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2023 11:00

Χρειάζεται μια πολιτική αναδρομή για να μας δείξει από τι πάσχει η δημοκρατία μας; Χρειάζεται μια ανασύνθεση της πολιτικής εικόνας για να δούμε το πώς κατανοούμε ως Έλληνες τον κοινοβουλευτισμό; Χρειάζεται να φωτιστεί περισσότερο η πολιτική αφετηρία του κράτους μας; Ίσως ναι.


Αν το αποπειραθούμε, θα δούμε ότι η πολιτική μας κουλτούρα έχει τις ρίζες της σε πατριαρχικές κοινωνικές δομές. Σε δομές που κυριαρχεί το εξουσιαστικό «δούναι και λαβείν». Σταθερά, από την απελευθέρωση και μετά, επικρατούσε η λογική «παρέχω υπακοή για να έχω προστασία». Αργότερα, όταν σταθεροποιήθηκε ο κοινοβουλευτισμός, συναντήθηκε με τις πατριαρχικές νοοτροπίες και διαμορφώθηκε ένα πολιτικό υβρίδιο. Η πατριαρχική σχέση μεταφέρθηκε από την κοινωνία στην πολιτική ως πελατειακή. Διατηρήθηκε δηλαδή –αλλά μέσω κομμάτων- η σχέση «υπακοή ίσον προστασία».
Τα κόμματα διόγκωναν το κράτος για να διαδραματίσουν αυτά πλέον τον πατριαρχικό ρόλο. Εκποιούσαν το κράτος στους ψηφοφόρους με αντάλλαγμα να το κατέχουν τα ίδια. Πρόσχημα της εκποίησης οι ιδεολογικές αντιθέσεις.
Εμφορούμενοι και οι πολιτικοί από τις αξίες της πατριαρχικής κοινωνίας, επέλεγαν νομιμοφροσύνη προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τους φίλους και συγγενείς, τους προστατευόμενους. Αποτέλεσμα; Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονταν θεσμικά. ‘Έτσι σταδιακά το κράτος ταυτίστηκε στη λαϊκή φαντασία ως ο παντοδύναμος δότης. Κάπως έτσι οι πατριαρχικές σχέσεις κυριάρχησαν και στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι.
Αργότερα, κατά τη μεταδικτατορική περίοδο, εμπεδώθηκε μια δημοκρατία καταναλωτικών ηθών. Και επειδή η ευημερία ήταν καταναλωτική -άρα επισφαλής ως αντιπαραγωγική- το πελατειακό σύστημα επιτάθηκε. Οι ψηφοφόροι έδιναν την ψήφο τους με κριτήριο τη διασφάλιση του καταναλωτισμού. Επικράτησε κουλτούρα αδιαφορίας για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους.
Οδηγηθήκαμε μάλιστα και σε αντιστροφή της πελατειακής σχέσης. Τα κόμματα εξαρτιόταν από τους ψηφοφόρους πια. Όχι το αντίθετο. Τα κόμματα είχαν την εξάρτηση να ικανοποιούν τις καταναλωτικές-πελατειακές ανάγκες σε όλο και επίπεδο υψηλότερο. Ως πρόσχημα χρησιμοποίησαν την ψευτοϊδεολογική δημαγωγία. Δυσχερέστερη αποδείχθηκε η θέση της αριστεράς η οποία ως «καταδικασμένη» να υπερασπίζεται όλα τα αιτήματα έγινε σημαιοφόρος κάθε απαίτησης...
* Σχόλιο βασισμένο στο έργο του Π. Κονδύλη

 

* Από τον Νίκο Ντόλα

* Νίκος Ντόλας, φιλόλογος,
διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,
υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass