«Σκάστε, τώρα ουρλιάζουν οι μάνες»

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2023 10:35

Από τον Στέλιο Τσιανίκα

Τετάρτη 2023. Κεντρική πλατεία της Λάρισας. Εκατοντάδες παιδιά στην ουρά περιμένουν να δώσουν αίμα. Στα νεανικά τους πρόσωπα έβλεπες μια μεγάλη θλίψη. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στα Τέμπη, οι ψυχές 60 ή 100 παιδιών φτερουγίζουν πάνω από τα συντρίμμια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Τις επόμενες μέρες στην οθόνη της τηλεόρασης βλέπεις τραγικές μάνες με τις φωτογραφίες των παιδιών τους στα χέρια να ρωτούν απεγνωσμένα αν τα έχει δει κάποιος. Μια νεαρή οδοντίατρος από την Κύπρο, που κρατούσε μια ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα. Τα κορίτσια από την Καλαμπάκα. Ο νεαρός μηχανοδηγός γιόρταζε τα γενέθλιά του, κρατώντας στην αγκαλιά του την κοπέλα του. Ένας τραγικός πατέρας που περίμενε να πάρει «ένα κουτί» όπως έλεγε, που μέσα εκεί θα είχε «την ομορφιά» της κόρης του, αυτήν τη φορά. Η Εθνική αυτή τραγωδία μας συγκλόνισε όλους. Τα παιδιά αυτά είναι τα παιδιά μας. Οι νεκροί των τρένων είμαστε εμείς. Απλώς αυτήν τη φορά φανήκαμε πιο τυχεροί. Το μέγα ερώτημα που πλανάται: Ρε παιδιά, σε ποια τριτοκοσμική χώρα είμαστε; Τι έφταιξε και σε μια ευρωπαϊκή χώρα, δύο τρένα συγκρούονται μετωπικά; Πού πήγε το επιτελικό κράτος; Πού βρίσκεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση; «Αυτή είναι η Ελλάδα» είπε κάποτε ο Κώστας Σημίτης. Η Ελλάδα της ραθυμίας, της ανευθυνότητας, της φαυλότητας και της σπατάλης.
Σε λίγες μέρες το πένθος θα μείνει μόνο στις καρδιές των άτυχων ανθρώπων που έθαψαν τα παιδιά τους. Στις πλατείες, στα καφενεία, στις τηλεοράσεις θα αρχίσουν πάλι οι πολιτικοί καβγάδες, αψηφώντας την κραυγή μιας μάνας που είπε: «Σκάστε, τώρα ουρλιάζουν οι μάνες». Ας ελπίσουμε, αυτήν τη φορά, η εθνική τραγωδία να μας κάνει σοφότερους. Δεν θα φταίνε μόνο οι «άλλοι» που ο ΟΣΕ είναι μια καταβόθρα που διαχρονικά καταπίνει δισεκατομμύρια. Η υπερκομματική επιτροπή εμπειρογνωμόνων είναι μια αρχή. Είναι φανερό πως όλα άλλαξαν σε μια μέρα. Φύγαμε από την Πολακιάδα και περάσαμε στο συγκλονιστικό γεγονός της τραγικής απώλειας των ανθρώπων στα Τέμπη. «Τα γεγονότα είναι ο εχθρός των Κυβερνήσεων», έλεγε ο Χάρολντ Μακ Μίλαν. Για να συμπληρώσει ο Πρόεδρος Μιτεράν: «Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass