ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2023 10:35

Ενα δάκρυ


Στη γειτονική χώρα αρκετοί κατηγορούν την Κυβέρνηση Ερντογάν για καθυστερημένη και ανεπαρκή προσπάθεια βοήθειας. Η οργή γίνεται εντονότερη, καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει κρίσιμες εκλογές σε τρεις μήνες. Οι σεισμοί ράγισαν υποδομές και ισοπέδωσαν χιλιάδες κτίρια, προκαλώντας δυσκολίες σε εκατομμύρια ανθρώπους και αφήνοντας πολλούς άστεγους στον δρόμο. Από την αρχή, πολλοί είναι αυτοί που παραπονιούνται για έλλειψη εξοπλισμού και υποστήριξης, καθώς περίμεναν αβοήθητοι δίπλα στα ερείπια, χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία ή εργαλεία για τη διάσωση των παγιδευμένων - μερικές φορές ακόμη και όταν άκουγαν κραυγές για βοήθεια.
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν συνεργάστηκε με τις τοπικές αρχές και αποδυνάμωσε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φτάσουν σε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, που συγκρατούνται από κατεστραμμένους δρόμους, κακές καιρικές συνθήκες και έλλειψη πόρων και βαρύ εξοπλισμό, ενώ ορισμένες περιοχές είναι χωρίς καύσιμα ή ηλεκτρισμό. Ο στρατός δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα επειδή η Κυβέρνηση του Ερντογάν ακύρωσε ένα πρωτόκολλο που του επέτρεπε να απαντήσει χωρίς οδηγίες. Όταν αυτό ακυρώθηκε, τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους για την καταπολέμηση των καταστροφών αφαιρέθηκαν. Όσοι δεν σκοτώθηκαν από τον σεισμό, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πεθάνουν από το κρύο!
Εξάπαντος, η πραγματική αιτία των σεισμών που δημιουργούνται στον φλοιό της Γης έγινε γνωστή το 1760 από τον Βρετανό Τζον Μίτσελ -πατέρας της επιστήμης της μελέτης των σεισμών-, ο οποίος έγραψε πως οι σεισμοί και τα κύματα ενέργειας που δημιουργούν προκαλούνται από μάζες πετρωμάτων που μετατοπίζονται, μίλια κάτω από την επιφάνεια. Έτσι, η γειτονική χώρα, τα πετρώματα στο βάθος της γης, μετατοπίστηκαν (υστέρα από τον καταστροφικό σεισμό) κατά 3 μέτρα πιο κοντά μας, στην Ελλαδα. Η Γη μάς φέρνει πιο κοντά: η πολιτική και οι πολιτικοί θα κάτσουν να την αφουγκραστούν επιτέλους;
-Στη «Μήδεια» γράφει ο Ευριπίδης: ‘’Τι μοι ζην κέρδος; Ούτε μοι πατρίς ούτ’ οίκος έστιν ούτ’ αποστροφή κακών’’, δηλαδή, ποιο το όφελος που ζω; Δεν έχω ούτε πατρίδα ούτε σπίτι ούτε τρόπο να αποφύγω τις συμφορές.
Απόστολος Ζιώγας, βιολόγος

 

Για τις ενστάσεις των διευθυντών
Είμαι εκπαιδευτικός και υπέβαλλα αίτηση για διευθύντρια στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (schools directors), ώστε να γίνει δεκτή από την Π.Ε. Λάρισας και να συμμετέχω στις κρίσεις των διευθυντών στη Διεύθυνση Π.Ε. Λάρισας. Η αίτησή μου ήταν εμπρόθεσμη, αλλά εκ παραδρομής εστάλη στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Λάρισας. Έκανα ένσταση ηλεκτρονικά με στόχο να προωθηθεί η αίτησή μου στην Π.Ε. Λάρισας. Δεν έγινε, όμως, δεκτή. Με την επιστολή τούτη εκφράζω την απογοήτευσή μου και διαμαρτύρομαι, διότι γνωρίζω ότι ίδιες περιπτώσεις με εμένα δικαιώθηκαν. Υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά για τους εκπαιδευτικούς από το Υπουργείο; Είναι δίκαιο τόσοι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι να βρισκόμαστε εκτός πίνακα, διότι μια πλατφόρμα που συμπληρώνεται πρώτη φορά και έχει τις αδυναμίες της είτε, βέβαια, από λάθη εκ παραδρομής να αποκλειόμαστε από τις κρίσεις των διευθυντών;
Μετά τιμής
Χ.Κ.

 

Σε καθεστώς αβεβαιότητας οι επαγγελματίες Οπλίτες
Ο αγώνας τελικά είναι άνισος; ΟΧΙ. Η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε δεν πήγε ακριβώς χαμένη, αλλά δεν κατέληξε και στα επιθυμητά αποτελέσματα για τους Επαγγελματίες Οπλίτες.
Τις τελευταίες μέρες στο παρασκήνιο δόθηκε τεράστια μάχη έστω και γνωρίζοντας πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι το πρόβλημα της συνταξιοδότησής μας δεν θα συμπεριληφθεί προς επίλυση σε αυτό το νομοσχέδιο που αφορά τη μέριμνα του προσωπικού του ΥΠΕΘΑ . Όλοι οι πολιτικοί φορείς πλέον, έχουν την απαιτούμενη ενημέρωση γνωρίζοντας και αριθμητικά, σχετικά με το πόσοι τίθονται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία τον επόμενο Μάρτιο του 2024, καθώς και για τα επόμενα χρόνια που ακολουθούν.
Η επιδίωξή μας είναι, όσοι Επαγγελματίες Οπλίτες το επιθυμούν, να παραμείνουν στις Τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και να μη χάσουν εν τέλει τη δουλειά τους, άνευ συνταξιοδότησης. Κανένα σπίτι συναδέλφου να μη μείνει χωρίς εισόδημα. Κανένα από τα παιδιά μας να μη μείνει στον δρόμο.
Όλοι μας διαβεβαιώνουν και μας καθησυχάζουν πως το θέμα θα λυθεί άμεσα το επόμενο διάστημα, ώστε να μη φτάσουμε στην αποστρατεία των συναδέλφων. Ακόμη και ο Πρωθυπουργός κατόπιν εμπεριστατωμένης ενημέρωσης όπως και πίεσης που δέχτηκε και από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ανέφερε από το βήμα της Βουλής πως θα υπάρξει λύση στην αδικία που βιώνουμε. Εδώ θα είμαστε και θα το δούμε.
Παράλληλα θα συνεχίσουμε με αυταπάρνηση, με θάρρος και επαγγελματισμό να υπηρετούμε την Πατρίδα μας σεβόμενοι τον όρκο που δώσαμε.
Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (ΕΣΠΕΛ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) γίνονται καθημερινά κοινωνοί του προβληματισμού, της αγανάκτησης και της αβεβαιότητας που βιώνουν όλοι οι Επαγγελματίες Οπλίτες. Σας βεβαιώνουμε πως θα είμαστε εδώ να δώσουμε όσες μάχες χρειαστεί, να λαβωθούμε όσες φορές χρειαστεί και να ξανασηκωθούμε όσες φορές χρειαστεί.
Μόνο με ομόνοια, σύμπνοια, κοινή πορεία και αποφασιστικότητα θα μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που μας στοιχειώνει και να γίνουμε αποδεκτοί με σοβαρότητα από τους συνομιλητές μας.
Απόστολος Θέος, γενικός γραμματέας Ένωσης Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (ΕΣΠΕΛ)

 

Της ζωής οδοιπορία
Αγαπώ την ηρεμία, την αγάπη, την καλοσύνη, το δόσιμο της καρδιάς.
Ό,τι πιο πολύτιμο για τον άνθρωπο να τον περιβάλλει ως μέσα.
Άγγιγμα της ψυχής του απέραντο τυλίγει το είναι του διαρκώς κάθε στιγμή κάθε λεπτό είναι η δύναμή του.
Ποθώ επίσης να δω το βλέμμα του, τη λάμψη της χαράς, της ικανοποίησης.
Σαν η ζωή του κύλησε στον δρόμο της αρετής.
Στα δύσκολα διάβηκε με δύναμη και αντοχή, περπάτησε, πάτησε πάνω σε αγκάθια, υπέφερε, πόνεσε, έκλαψε, όμως βγήκε νικητής και τίποτα πια δεν φοβίζει την πορεία του.
Πόσο σημαντικό αλήθεια, είναι υπέροχο, σπουδαίο.
Νιώθει βαθιά μέσα του την ύπαρξή του δικαιωμένη εφόσον έπραξε το σωστό και το δίκαιο, του δίνουν κουράγιο, δύναμη, ψυχική ισορροπία, κυρίαρχη στη ζωή του.
Σκέψου αν το αντίθετο συνέβαινε στην πορεία του να ζούσε στο ψέμα, στην αδικία, σε σκοτεινά μονοπάτια που να οδηγούν σε οδυνηρές πράξεις σκληρού μίσους και εκδίκησης.
Ένας πόλεμος εναντίον του να φοβίζει το είναι του.
Ανελέητο κυνηγητό της συνείδησής του να ανακόπτει την ηρεμία του, να σκιάζουν τα όνειρά του, να ταράζουν τον ύπνο του.
Υπάρχουν λοιπόν οι δύο αυτές οδοιπορίες, της αρετής και της κακίας κι εμείς ας ακολουθήσουμε τη σωστή.
Κωνσταντίνα Κότση, μέλος της ΕΛΟΣΥΛ και μέλος της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass