Υπό κατάρρευση το σύστημα υγείας στη Λάρισα

Δημοσίευση: 04 Νοε 2021 20:30

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη μας αναδεικνύει, δυστυχώς, την τεράστια αδυναμία και τις τραγικές παραλείψεις της κεντρικής διοίκησης στην αντιμετώπισης της πανδημίας. Η ουσιαστική και αποτελεσματική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας σημαίνει πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οικονομική ενίσχυση για εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή και σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με σχέδιο και οργάνωση.


Αντ’ αυτών, είδαμε αποσπασματικά και ενίοτε αλληλοαναιρούμενα μέτρα, σπασμωδικές κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και πέραν τούτων ουδέν. Χαρακτηριστικά, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για αναπλήρωση των κενών που δημιουργήθηκαν από την αναστολή εργασίας δεκάδων υγειονομικών, με συνέπεια την επιπλέον επιβάρυνση του συστήματος. Η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο, με τις κλίνες ΜΕΘ να είναι υπερπλήρεις, βαίνοντας συνεχώς επιδεινούμενη.
Το ΕΚΑΒ με περιορισμένο προσωπικό και οχήματα και με συνεχείς διακομιδές σε άλλες πόλεις, έχει ξεπεράσει και αυτό τα όρια αντοχής. Το σύστημα είναι σε σημείο κατάρρευσης και εμείς παρακολουθούμε εμβρόντητοι συνεχείς συσκέψεις αρμοδίων και «αρμοδίων» χωρίς τη συμμετοχή του Δημάρχου της πόλης, ο οποίος όταν δεν σχεδιάζει το «Πάρκο των Ευχών», αρκείται μόνο στο να επιτίθεται σε επαγγελματίες του δήμου μας και χωρίς τη συμμετοχή όλων των βουλευτών του Νομού μας, κάποιοι εκ των οποίων, ως και εκ της ιδιότητάς τους, έχουν και τη σχετική γνώση του θέματος.
Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι συσκέψεις καταλήγουν στο να λειτουργούν συμβουλευτικά, να αποστέλλουν προτάσεις στο υπουργείο και να αναμένουν παθητικά -σχεδόν μοιρολατρικά- τις αποφάσεις των «σοφών» της κυβέρνησης. Η δραματική κατάσταση που βιώνουμε απαιτεί ριζοσπαστικές λύσεις. Συγκεκριμένα: στη Λάρισα υπάρχουν 3 νοσοκομεία. Με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις μας, και για να είμαστε δίκαιοι, και μετά από έντονες πιέσεις του περιφερειάρχη, εδέησαν τελικά οι μεγαλοσχήμονες να επιτρέψουν τη χρησιμοποίηση του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου μόνο ως εμβολιαστικό κέντρο. Προσχηματικά δηλώνεται ότι το 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας δεν μπορεί χρησιμοποιηθεί για αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid, επειδή το νοσοκομείο δεν διαθέτει κεντρικό σύστημα οξυγόνου, που είναι απαραίτητο για τη νοσηλεία των περιστατικών κορονοϊού. Δεν θα θέσουμε το ερώτημα γιατί δεν υπήρξε προγραμματισμός να εγκατασταθεί το σύστημα και να λειτουργεί ως χώρος αναφοράς Covid, αλλά γιατί δεν εντάσσεται στο σύστημα εφημεριών ώστε να χρησιμοποιείται ως νοσοκομείο για τα έκτακτα περιστατικά, την παροχή πρώτων βοηθειών και για χειρουργεία που επιτρέπουν οι εγκαταστάσεις του να πραγματοποιηθούν;
Η αποσυμφόρηση των δύο νοσοκομείων και ο στόχος να καταστεί η κατάσταση διαχειρίσιμη, επιβάλλει άμεσα τη χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, αλλά και την ενεργοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού, γιατί η κάθε εφημερία θυμίζει «πόλεμο» και στον πόλεμο πας με όλα τα όπλα.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα δικαιωθεί ο τραγουδιστής: «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα»

*Από τον Κώστα Βαϊούλη

* Ο Κώστας Βαϊούλης είναι καθηγητής
- επικεφαλής Δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass