Σεπτέμβριος του ’55

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2021 20:30

Απότομα διεκόπησαν οι σχέσεις λόγω του Κυπριακού, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος. Οι σχέσεις τους καρκινοβατούσαν, οι Ορθόδοξοι της Πόλης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο επεδείκνυαν σοβαρή απήχηση και έντονη παρουσία ανά τον κόσμο. Η Ρωμιοσύνη της Πόλης, η Πόλη με το ιδιαίτερο μορφωτικό επίπεδο, με την ανεκτίμητη παρουσία των εκκλησιαστικών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δεν ήταν δυνατό να συγκριθεί με το επίπεδο άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχαιρε διεθνούς αναγνώρισης και κύρους. Αλλά τούτο αποτελούσε καρφί στα μάτια των Τουρκικών ηγεσιών, οι οποίες προσπαθούσαν ν’ απαλλαγούν όχι μόνο από την παρουσία του, αλλά και τον παντελή αφανισμό της Ελληνικότητας. Το ανθελληνικό αντι-Πατριαρχικό πνεύμα τους ήταν καρφί στην επίσημη Ηγεσία των Τούρκων, καθώς και άλλων ανθελληνικών Οργανώσεων.


Ένα πογκρόμ λοιπόν. Ένα ανθελληνικό πογκρόμ κρυφόκαιγε στην Τουρκική Ηγεσία. Ένα μένος ανθελληνικό, στηριγμένο, πάνω στις αγριότητες, το μίσος και την κτηνωδία της τουρκικής φυλής. Η στοχοποίηση έγινε με τη δήθεν απαίτηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου των Εθνικοτήτων Οργανώσεων της Πόλης, διότι ο Πατριάρχης, ως προκαθήμενος της Εκκλησίας δεν επέβαλε πειθαρχικά μέτρα του υφισταμένου Αρχιεπισκόπου. Ο Αθηναγόρας προσπάθησε εν πνεύματι, ηρεμίας και συναλλαγής να προφθάσει τα γεγονότα, αλλά ήταν πια αδύνατον. Τη νύχτα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου πάνω από 20.000 φανατισμένοι διαδηλωτές, με προδιαγεγραμμένο σχέδιο δράσης και λόγω της απραξίας της Αστυνομίας, σκόρπισαν τον φόβο, την καταστροφή και τον θάνατο, στον Ελληνο-ορθόδοξο πληθυσμό.
Και όχι μόνον κατετρόμαξαν και τις μειονότητες άλλων Ορθόδοξων πληθυσμών. Τα στίφη των εξεργεμένων καταστρέφουν με απάνθρωπη μανία μόνον τους Ελληνικούς στόχους που είχαν προσημειώσει, δηλαδή τους προσεσημασμένους, για να τους διακρίνουν από τα Τουρκικά οικήματα. Κατέστρεψαν ολοσχερώς 1.004 κατοικίες, ενώ σε άλλες 2.500 επέφεραν καταστροφές. Ξερίζωσαν ολοσχερώς 4.348 καταστήματα, γεμάτα με είδη εκλεκτά, που έφεραν τη φινέτσα της Ελληνικής τέχνης. Επίσης 27 φαρμακεία, 26 σχολεία και τα γραφεία πέντε Πολιτιστικών Συλλόγων. Τρεις Ελληνόγλωσσες εφημερίδες, 12 ξενοδοχεία, 11 κλινικές και 25 εργοστάσια ισοπεδώθηκαν ή κάηκαν ολοσχερώς.
110 ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια. Τη νύχτα της 6ης/7ης Σεπτεμβρίου 1955 στο έγκλημα των αγροίκων και Τατάρων αγρίων, το χέρι τους έφτασε μέχρι και της ψυχράς δολοφονίας 18 Ελληνο-Ορθόδοξων, 200 κοπέλες, σύμφωνα με τις καταγραφές, βιάστηκαν κτηνωδώς, από το δολοφονικό πογκρόμ... Με ιδιαίτερη μανία καταστράφηκαν 80 Ελληνο-Ορθόδοξες Εκκλησίες. Εύστοχες σε προσχεδιασμένους στόχους, έγιναν σε διάφορα θρησκευτικά εγκαθιδρύματα, σε Ιστορικές Μονές και Κοιμητήρια. Ξαναχώθηκαν και θρυμματίστηκαν μάρμαρα και διάκοσμοι τάφων. Φυσικά το συγκρότημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το Γενικό Προξενείο δεν απέφυγαν την καταστροφή. Ο Πατριάρχης έγκλειστος στο Πατριαρχείο διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε από τον Μεντερές την προστασία του, αλλά όχι μόνο δεν τον προστάτεψε, αλλά επέδειξε πλήρη αδιαφορία.
Αλλά ο άθλιος ζήτησε από την Ελληνική μειονότητα, να μην αναφερθεί στα γεγονότα, γιατί θα προκαλούσαν εντάσεις, στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις. Προστρέξαμε τότε στις Η.Π.Α., το ΝΑΤΟ και στο Στρασβούργο. Δυστυχώς εισπράξαμε μια χαλαρή στάση. Αυτή η τραγωδία το 1955 στην Πόλη καταδεικνύει το διαρκές μίσος των Τούρκων κατά του Ελληνισμού. Το διαχρονικό μένος και μίσος των Τούρκων κατά της Ορθοδοξίας. Την προαιώνια απαξίωση από τη λαμπυρίζουσα αίγλη του Ελληνισμού.

Από τον Κων/νο Παπακωνσταντίνου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass