ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ.V

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ.

Δημοσίευση: 07 Απρ 2020 17:00

Ο υπότιτλος αυτής της ενότητας-"χωρίς προκατάληψη"-δημιουργεί απορία.

Τι δουλειά έχει η προκατάληψη με την πόλη μας; Ασφαλώς δεν έχει. Επειδή όμως θα' σας απασχολήσω σήμερα με τους εγχώριους Ρομά, είναι χρήσιμο να προτάξω την καθαρότητα ,το απροκατάληπτο και αντιρατσιστικό πνεύμα αυτού του σημειώματος. Δεν έχω προκατάληψη απέναντι στη συλλογικότητα αυτή των 170.000 έως και 250.000 περίπου ανθρώπων (δεν αποτελούν αναγνωρισμένη μειονότητα και δεν απογράφονται επιστημονικά), παρότι τους έβλεπα καθημερινά στους διαδρόμους και στις αίθουσες των Δικαστηρίων. Ωστόσο η πόλη μας, που είναι στην καρδιά της χώρας και σταθμός στις διαρκείς μετακινήσεις της νομαδικής αυτής Κοινότητας, εμφανίζει εδώ και δεκαετίες πολύ αυξημένη εγκληματικότητα. Δεν υστερεί βέβαια η άλλη Ελλάδα -κυρίως η Αθήνα και Θεσσαλονίκη- στις " δραστηριότητες" των τσιγγάνων. Η Λάρισα όμως αναλογικά κρατάει τα πρωτεία, και στο πρόσφατο παρελθόν φιλοξένησε δομημένες οικογενειακές συμμορίες με πανελλήνια δραστηριότητα.

Η νομαδική φυλή των τσιγγάνων ή Ρομά ή γύφτων, που είναι ένα και το αυτό, έφτασε στην Ευρώπη από την Ινδία μετά τον 10ο αιώνα, όταν προήλασαν έως την ινδική χερσόνησο οι Αραβες, που ενσωμάτωσαν ως πρόσφυγες και πολεμιστές ινδικές μειονότητες του περιθωρίου. Με την επέκταση των Αράβων μέχρι και την Ισπανία ήρθαν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και οι νομάδες αυτοί. Η λέξη "ρομά" σημαίνει στη γλώσσα Ιντού "άνθρωπος". Η λέξη "γύφτος" από το όνομα της Αιγύπτου, καθώς παλιότερα κατά την κρατούσα άποψη οι Τσιγγάνοι προέρχονταν από την Αίγυπτο. Η ονομασία "τσιγγάνος" ή "αθίγγανος" προέρχεται από το στερητικό ελληνικό φωνήεν "α" και το ρήμα "θίγω". Οι ατσίγγανοι ήταν θρησκευτική σέχτα στο Βυζάντιο μετά τον 8ο αιώνα, με την οποία ήρθαν σε επαφή οι πρώτοι ρομά. Είναι χρήσιμο να τα γνωρίζουμε αυτά, αφού ζούμε δίπλα στην κοινότητα των Ρομά, που πολλαπλασιάζεται ραγδαία, σε αντίθεση με εμάς (βλάχους, καραγκούνηδες, σαρακατσάνους, mixtes κ.α), που είμαστε οι "καθαρόαιμοι" Ελληνες...

Η Εθνική Επιτροπή για τα ανθρώπινα Δικαιώματα(ΕΕΔ) ανεβάζει σήμερα τους Ρομά της Ελλάδας σε 200.000. Αυτό αμφισβητείται εξαιτίας αποκρύψεων και ψευδών γεννήσεων, αδήλωτων, αλλά και μη απογραφόμενων ανθρώπων. Μικρός ακόμα θυμάμαι ελάχιστους Τσιγγάνους εδώ. Νεαρός κάπως περισσότερους. Τα πολλά όμως τελευταία χρόνια οι πολλοί έγιναν πλημμυρίδα. Η εγκληματικότητα τεράστια και σε εκπληκτική δυσαναλογία με τον ελληνόφωνο πληθυσμό. Είναι γεγονός, πως η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η αγραμματοσύνη γεννούν την εγκληματικότητα, αφού δουλειές για αναλφάβητους δεν υπάρχουν, όπως παλιότερα με λιγότερους τσιγγάνους και περισσότερα ανειδίκευτα επαγγέλματα, όπως καλαθοπλέκτες, γανωματήδες, ρακοσυλλέκτες ή περιφερόμενοι εδωδιμοπώλες. Αυτές οι δραστηριότητες σήμερα δεν αποφέρουν έσοδα, σε αντίθεση με τις προσοδοφόρες κλοπές, ληστείες, εκτεταμένο εμπόριο ναρκωτικών ή απομιμήσεων, και "προστασίας" επιχειρήσεων. Πριν λίγα χρόνια Ρομά της περιοχής, που μετακόμισαν μετά το δικαστικό ξήλωμα της πολυπλόκαμης δράσης τους, θέλησαν να "πουλήσουν" προστασία όχι σ' όποιον κι όποιον, αλλά σε μεγάλο πολυκατάστημα γνωστής αλυσίδας. Η εδώ διεύθυνση τους έκλεισε ραντεβού για συνεννόηση σε συγκεκριμένη νυχτερινή ώρα στην εξωτερική περιοχή στάθμευσης της επιχείρησης. Την ώρα της συνάντησης κατέφθασαν στον χώρο δυό ελικόπτερα με δέκα "φουσκωτούς" από την Αθήνα και… τουλούμιασαν κυριολεκτικά στο ξύλο τους επίδοξους προστάτες. Το περιστατικό - που σε λίγους έγινε γνωστό- είναι ενδεικτικό του θράσους ανθρώπων, που πριν καιρό υπήρξαν απαξιωτικός θρύλος στη Λάρισα.

Στην Ελλάδα το 96% των Ρομά φέρεται να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι τα 18.000 ευρώ ανά οικογένεια τον χρόνο, έναντι του 23% όλων των ελληνικών οικογενειών. Έγραψα "φέρεται", επειδή με τους Ρομά όλες οι μετρήσεις- μαζί και του εισοδήματος- είναι επισφαλείς. Η εγκληματική δραστηριότητα της περιφερόμενης αυτής μειονότητας εξασφαλίζει αδήλωτα εισοδήματα, ενώ είναι άγνωστος και ο ακριβής αριθμός των τσιγγάνων, από τους οποίους το 81% δεν εργάζεται. Είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. Αντίφαση αποτελεί η ανάδειξη επώνυμων καλλιτεχνών τσιγγάνικης καταγωγής, που τείνει να διαψεύσει την άποψη του ρατσιστικού αποκλεισμού των Ρομά από την αφομοίωσή τους με τους άλλους Ελληνες. Τσιγγάνοι είναι οι τραγουδιστές, Πάολα με δήλωσή της, Ελένη Βιτάλη, Ζαφείρης Μελάς, Μά-κης Χριστοδουλόπουλος, Βασίλης Παϊτέρης, Κώστας Χατζής, Μανώλης Αγγελόπουλος... Τσιγγάνοι είναι και οι μουσικοί Λευτέρης Ζέρβας (βιολί), Γιώργος Μάγγας και Βασίλης Σαλέας (κλαρίνο). Αυτοί και κάποιοι λίγοι γιατί πρόκοψαν σε συγκεκριμένους έστω τομείς, και γιατί υπάρχει ο αυτοαποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των Τσιγγάνων από την Κοινότητα των άλλων Ελλήνων;

Από αυτούς τους τόπους πέρασαν Ρωμαίοι, Βάνδαλοι, Ούννοι, Βησιγότθοι, Μογγόλοι, Οθωμανοί, Σλαύοι, Φράγκοι, Ενετοί και Γενουάτες, Τούρκοι, Αραβες, και άλλοι. Και όμως σήμερα το Ελληνικό Έθνος είναι από τα λίγα στον Κόσμο με μία θρησκεία, μία γλώσσα, κοινή παιδεία, ταυτότητα παραδόσεων, εθίμων και ηθών, και με θεώρηση κοινής ιστορικής διαδρομής. Το ακατάλυτο ελληνικό πνεύμα, ο τόπος, το κλίμα, το αρχαιοελληνικό μεγαλείο, η από πολλών αιώνων ομιλούμενη ελληνική γλώσσα -αργότερα δε και ο χριστιανικός μονοθεϊσμός- υπήρξαν ακατάλυτοι κοινοί δεσμοί των ελλαδιτών κατοίκων της νότιας Βαλκανικής. Ακόμα και η αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα παρά τα ελληνοτουρκικά προβλήματα έχει καλό επίπεδο διαβίωσης, μόρφωσης και ευκαιριών στην Ελλάδα, και στην Τουρκία, όπου μπορεί επίσης να δραστηριοποιηθεί. Εκπροσωπείται στη Βουλή, και φοιτά στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Οι Ρομά εγγράφουν τα παιδιά τους στο Δημοτικό για το επίδομα. Γρήγορα όμως τα τσιγγανόπουλα το εγκαταλείπουν. Υπάρχουν άραγε εξαιρέσεις; Μπορεί.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τους Αθίγγανους, που για αιώνες είναι γκετοποιημένοι, και όχι μόνον στην Ελλάδα; Η Ελληνική Πολιτεία τους χορηγεί κάρτα αλληλεγγύης, δωρεάν νοσήλεια, επίδομα πολυτεκνίας, ειδικό κοινωνικό επίδομα, και όλα όσα δικαιούνται οι Ελληνες. Εκείνοι όμως τον " χαβά" τους. Για πέντε ολόκληρα χρόνια λεηλάτησαν τα καλώδια (και έκλεψαν τόνους χαλκού) της ΕΡΓΟΣΕ στο στάδιο κατασκευής της ηλεκτροδοτούμενης σιδηροδρομικής γραμμής κατά μήκος του διαμερίσματος Λάρισας, όπου υπήρχε εύκολη πρόσβαση. Στο ίδιο διάστημα δεν άφησαν, και δεν αφήνουν πολυκατοικία στην πόλη, που να μην αφαιρούν από τους κοινόχρηστους χώρους κάθε είδους μεταλλικό αντικείμενο. Αλλά και οι επιδρομές σε εξοχικές κατοικίες, διαμερίσματα και καταστήματα της Λάρισας κατάντησαν ρουτίνα. Στις διαρρήξεις και το εμπόριο ναρκωτικών παίρνουν άριστα. Οι Ρομά δηλώνουν συχνά, πως γεννούν κορίτσια, για ν' αποφεύγουν τη στράτευση τα αγόρια. Καθώς συνήθως οι τσιγγάνες τεκνοποιούν σε σπίτια ή σκηνές, παρουσιάζουν ένορκες δηλώσεις ομοφύλων τους, που βεβαιώνουν "παρόντες" στη γέννηση, και μ' αυτές δηλώνουν το "κορίτσι" στο Ληξιαρχείο. Αν τους ζητηθεί να δείξουν το μωρό, εμφανίζουν το κοριτσάκι του γείτονα. Σχετική υπόθεση αντιμετώπισα παλιά, ενώ άλλη γνώρισα πρόσφατα. Και μια ιστορία Ρομά με απάτη ύψους 210.000 ευρώ για επιδόματα ανύπαρκτων παιδιών " έσκασε" πριν καιρό στον Βόλο. "Πενία τέχνας κατεργάζεται" θα μου πείτε. Είναι έτσι;

Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις της παραβατικότητας των Ρομά δεν αντιμετωπίζουν την καθημερινή τους εγκληματικότητα, που πλήττει τους πολίτες της Λάρισας περισσότερο από αλλού εξαιτίας της πληθυσμιακής συγκέντρωσής τους εδώ. Ελάχιστοι αθίγγανοι στην Ελλάδα έχουν λευκό μητρώο, και η πλειοψηφία τους εγκληματεί εναντίον μιας Κοινωνίας, που τους επιδοτεί. Θα ήταν χρήσιμο, να κοπούν τα επιδόματα (εκτός αναπηρίας) σε τσιγγάνους που καταδικάζονται τελεσίδικα, τουλάχιστον για εγκλήματα κατά της περιουσίας, της ζωής και σχετιζόμενα με ναρκωτικά. Είναι βήμα συγκράτησης της επιδημικής εγκληματικότητας της τσιγγάνικης μειονότητας. Και για να μην καταστρατηγηθεί η ίση μεταχείριση των πολιτών (21 παρ.3γ Συντάγματος), να γίνει το ίδιο με όλους. Ετσι πριν επιδοτηθεί οποιοσδήποτε, ας υπογράφει υπεύθυνη δήλωση έλλειψης καταδικών για τα πιο πάνω εγκλήματα, και ας την ανανεώνει ηλεκτρονικά κάθε χρόνο. Ο έλεγχος ας ακολουθεί. Η εγκληματικότητα δεν μπορεί να επιβραβεύεται με επιδόματα.

Γράφει ο «Όμηρος»

(omhros.el@gmail.com, fb: Ομηρος Ελευθερία)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass