ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΜΥΘΗΤΑ ΚΕΡΔΗ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ

Θρίαμβος των κυκλωμάτων στο μεταναστευτικό

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2015 8:50

* Του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου

Το μεταναστευτικό έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία παίζει, με την πολιτική της, το παιχνίδι των κερδοσκοπικών κυκλωμάτων.

Εφιαλτικοί αριθμοί

Τον Ιούλιο μπήκαν παράνομα στη χώρα πάνω από 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες, αριθμός που ξεπερνά το σύνολο αυτών που εισήλθαν στην Ελλάδα το 2014. Έτσι όπως πάμε, αυτοί που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας θα είναι πενταπλάσιοι ή εξαπλάσιοι το 2015 απ’ ό,τι ήταν το 2014 και θα κινηθούν πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 200.000.

Μέσα σε επτά μήνες η κυβέρνηση Τσίπρα υπονόμευσε την αρκετά αποτελεσματική πολιτική που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Σαμαρά. Την περίοδο 2012-2014 η ελληνική κυβέρνηση άσκησε αποτελεσματική πίεση στην τουρκική για να περιοριστεί η διακίνηση παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα, περιόρισε τις παράνομες εισόδους σε λιγότερες από 40.000 τον χρόνο και προετοίμασε τα πρώτα οργανωμένα κέντρα υποδοχής αλλά και ελέγχου όσων εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.

Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, σήμερα πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και αστικές περιοχές, ιδιαίτερα στην Αθήνα, απειλούνται από κοινωνική ή και εθνική αποσταθεροποίηση λόγω της μαζικής παράνομης μετανάστευσης.

Εκμετάλλευση σε δόσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πολλών ΜΜΕ οι διακινητές παίρνουν 1.200-1.500 δολάρια το κεφάλι για το εύκολο πέρασμα από την Τουρκία σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με έναν τζίρο 200-300 εκατομμυρίων μόνο για ένα πέρασμα. Εκτός από τους Τούρκους διακινητές υπάρχουν βέβαια οι Έλληνες και οι συνεργάτες τους που οργανώνουν την υποδοχή στην Ελλάδα και φροντίζουν για την προκλητική ανοχή της κυβέρνησης και των Αρχών. Υπάρχει επίσης η οργάνωση του επόμενου περάσματος, που μπορεί να είναι από την Ελλάδα προς την Ιταλία, ή από την Ελλάδα προς την Ουγγαρία μέσω Σκοπίων και Σερβίας.

Υπάρχουν διαφορετικά τιμολόγια για το πέρασμα προς την Ιταλία που θεωρείται πιο δύσκολο και διαφορετικά τιμολόγια ανάλογα με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, εάν δηλαδή θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η ίδια η ζωή των άμεσα ενδιαφερόμενων. Τέλος, υπάρχει και το κύκλωμα που οργανώνει την παραμονή των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, μέχρις ότου αποφασίσουν εάν θα προσπαθήσουν να ενταχθούν στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία ή θα επιδιώξουν να πάνε σε μία περισσότερο αναπτυγμένη χώρα της Ε.Ε., όπως είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδρομές των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων δημιουργούν εντάσεις μεταξύ διαφόρων χωρών σε διμερές επίπεδο. Η Ουγγαρία κατά της Σερβίας, η Γαλλία κατά της Ιταλίας, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Γαλλίας, κτλ.

Έχει τεκμηριωθεί μέσα από το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ και την αστυνομική έρευνα, πως έχει αναπτυχθεί ένα ολόκληρο χρηματιστήριο γύρω από την παράνομη μετανάστευση που λειτουργεί ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα στο Καλαί της Γαλλίας έχουν αναπτυχθεί κυκλώματα διαφόρων εθνικοτήτων που προωθούν παράνομους μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του υποθαλάσσιου τούνελ της Μάγχης. Ζητούν χρήματα ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος και τις ποιοτικές απαιτήσεις των ενδιαφερομένων και οργανώνουν μέχρι και την εκπόρνευση νέων γυναικών από τους κύκλους των παράνομων μεταναστών σαν αντιστάθμισμα για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Ανάλογες και πολύ χειρότερες καταστάσεις αναπτύσσονται στη χώρα μας, όπου η ένταση του φαινομένου της μαζικής παράνομης μετανάστευσης είναι πολύ μεγαλύτερη. Πίσω από τη δήθεν προοδευτική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και την ιδιοτελή αδράνεια που έχει τεράστιο κοινωνικό και εθνικό κόστος κρύβεται η κυριαρχία των πιο αδίστακτων κυκλωμάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass