Η αποτυχία ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2017 17:42

Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας της Kapa Research, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Δεκεμβρίου 2016, ενισχύεται συνεχώς ο ευρωσκεπτικισμός στην Ελλάδα.

Αρνητική κρίση για το ευρώ

Στο ερώτημα εάν μετά από 15 χρόνια χρήσης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος η Ελλάδα ωφελήθηκε ή ζημιώθηκε από το ευρώ, 59% των ερωτηθέντων απαντούν ότι ζημιώθηκε, ενώ 40% θεωρούν ότι ωφελήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009, πριν την εφαρμογή του πρώτου προγράμματος-μνημονίου, μόλις 32% των συμπολιτών μας θεωρούσαν ότι η Ελλάδα έχει ζημιωθεί από τη συμμετοχή της στο ευρώ και 64,5% απαντούσαν ότι είχε ωφεληθεί.

Είναι τέτοιο το άγχος που δημιουργεί στους συμπολίτες μας η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ώστε 47% από αυτούς υποστηρίζουν –με βάση την ίδια δημοσκόπηση- ότι πρέπει να διαλυθεί, ενώ 49,5% θεωρούν ότι δεν πρέπει να διαλυθεί η Ευρωζώνη.

Το πλεονέκτημα στο ευρώ

Παρά τον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται στη χώρα μας, το ευρώ εξακολουθεί να διατηρεί το πλεονέκτημα με μικρή ή μεγάλη διαφορά. Στο ερώτημα εάν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με τη δραχμή, ένα εντυπωσιακό 42,5% απαντά πως θα πηγαίναμε καλύτερα εάν επιστρέφαμε στο εθνικό νόμισμα, η σχετική πλειοψηφία όμως θεωρεί ότι είναι καλύτερα με το ευρώ, σε ποσοστό 45,5%.

Εάν γινόταν δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή της χώρας στο ευρώ, 47,5% των συμπολιτών μας θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στο ευρώ και 36,5% υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωζώνη.

Με το πέρασμα του χρόνου ενισχύεται ο ευρωσκεπτικισμός εφόσον η ελληνική οικονομία δυσκολεύεται να λειτουργήσει σε συνθήκες υπερχρέωσης του Δημοσίου και με βάση τους κανόνες της Ευρωζώνης.

Η διαπίστωση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δεν αφορά μόνο τα κόμματα που κινούνται στον χώρο της κομμουνιστικής Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς αλλά διαχέεται, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι αποτέλεσμα της επ’ αόριστον παράτασης της μνημονιακής περιόδου και του οικονομικού καταναγκασμού που συνδέεται με αυτήν.

Οι Έλληνες δεν είναι αντιευρωπαίοι, γιατί στο ερώτημα εάν πρέπει να διαλυθεί η Ε.Ε. απαντούν «ναι» μόλις το 26%, ενώ το 72% είναι κατά της διάλυσής της. Επομένως δεν εκδηλώνεται δυναμική Grexit στην Ελλάδα εφόσον η κοινή γνώμη απορρίπτει τη διάλυση της Ε.Ε. και την αποχώρηση της Ελλάδας από αυτήν. Πολλοί συμπολίτες μας όμως έχουν οδηγηθεί στον ευρωσκεπτικισμό και στηρίζουν ολοένα περισσότερο το Grexit, με την έννοια της αποχώρησης από την Ευρωζώνη, επειδή βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες και δεν βλέπουν προοπτική βελτίωσης.

Θετική απάντηση

Στον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται λόγω της παράτασης της μνημονιακής περιόδου και της κυβερνητικής αποτυχίας πρέπει να δώσουμε θετική απάντηση. Εάν προσπαθήσουμε να τον ελέγξουμε αναδεικνύοντας το κόστος ενδεχόμενης αποχώρησης από την Ευρωζώνη μπορεί να έχουμε το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, όπως ακριβώς συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η εκστρατεία φόβου που αναπτύχθηκε για να πειστούν οι πολίτες ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. συνέβαλε στην ενίσχυση της πολιτικής δυναμικής του Brexit.

Κατά την άποψή μου πρέπει να επιταχύνουμε την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος-μνημονίου όσο δύσκολο και να είναι αυτό, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να αποκτήσουμε μεγαλύτερο βαθμό οικονομικής ελευθερίας και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πλήρως τη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη. Η ελληνική κοινή γνώμη θα αντιδράσει θετικά στην επιτάχυνση των εξελίξεων, ακόμη και αν αυτή περνάει υποχρεωτικά από την επιβολή συγκεκριμένων μέτρων, αλλά δεν πρόκειται να δεχτεί την παράταση μιας άσκοπης, στην αντίληψη πολλών συμπολιτών μας, ταλαιπωρίας, στο όνομα της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη. Επιτάχυνση των εξελίξεων, εξασφάλιση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων και ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, αποτελούν τη θετική απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό που κερδίζει συνεχώς έδαφος στη χώρα μας.

* Από τον Γιώργο Κύρτσο

Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass