Όχι στο ξήλωμα της εθνικής μας ταυτότητας

Δημοσίευση: 09 Νοε 2016 15:15

Του Κων/νου Τσιρονίκου

Είχαμε ασχοληθεί και σε παλιότερη αρθρογραφία μας με το θέμα της εθνικής μας ταυτότητας. Τότε, είχαμε τονίσει ότι οι πυλώνες αυτής είναι: η γλώσσα, η ιστορία, η ορθόδοξη χριστιανική μας παράδοση και ο πολιτισμός μας.

Εξακολουθούμε και σήμερα να πιστεύουμε ότι η συνύπαρξη αυτών είναι εκείνη που καθορίζει στο όλο της τη διαχρονικότητα του ελληνισμού. Κάθε μειωτική παρέμβαση ή αλλοίωση στον τρόπο λειτουργίας τους προκαλεί φθορά στην ουσία και στη συνεκτικότητα της εθνικής μας υπόστασης.

Γιατί αυτοί οι πυλώνες αποτελούν το άγραφο δόγμα του ελληνισμού. Την απείραχτη ουσία του. Που δεν πρέπει όχι μόνο να αγγίζουμε, αλλά ούτε καν να σκεφτόμαστε ο,τιδήποτε οδηγεί στην αποδόμηση της δογματικότητας αυτής. Γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε καίριο χτύπημα στην καρδιά της πατρίδας. Της Ελλάδας. Του έθνους μας.

Δυστυχώς, στις μέρες μας συμβαίνει αυτό που φοβόμασταν. Αυτό που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το ξήλωμα της εθνική μας ταυτότητας. Κι όλα αυτά συμβαίνουν στο όνομα ενός κάλπικου προοδευτισμού, ο οποίος συζητά επίμονα τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους και παρεμβαίνει μειωτικά στην διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ενώ γνωρίζουμε καλά ότι το ελληνικό έθνος έχει διατηρήσει την ιδιαιτερότητά του, την ταυτότητά του και τον πολιτισμό του χάρη στη σύζευξή του με την Ορθοδοξία. Η διδασκαλία της οποίας έχει διαποτίσει τον ελληνισμό απανταχού της γης. Εχει χαρακτηρίσει τη ζωή του: Το ημερολόγιό του, τις γιορτές, τα πανηγύρια, τις αργίες, την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων... Κι αυτό το βλέπουμε εντονότερα και πολύ συγκινητικά στον απόδημο ελληνισμό. Στις εσχατιές του έθνους μας. Οπου το πρώτο που κάνουν οι ξενιτεμένοι μας, εκεί μακριά στα ξένα, είναι η εκκλησιά και η πιστή τήρηση των ελληνορθόδοξων χριστιανικών μας παραδόσεων. Κρατώντας, κατ' αυτόν τον τρόπο αναλλοίωτο τον δεσμό τους με τη μητέρα πατρίδα. Την Ελλάδα μας. Αυτό ακριβώς κύριοι της κυβέρνηση μην το αποδομείτε. Γιατί, αποτελεί βαρύ και ολέθριο χτύπημα κατά της συνεκτικότητας του έθνους μας. Αφού τείνει να καταργήσει ένα μέρος της ιστορίας μας, ίσως το σημαντικότερο των νεότερων χρόνων. Επιδιώκοντας να βγάλει μέσα από την πραγματικότητα των ιστορικών γεγονότων τη μεγάλη συνδρομή της εκκλησίας μας: Κατά τη διάρκεια της μακραίωνης οθωμανικής δουλείας, στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και στη μετέπειτα πορεία του ελληνικού έθνους. Αποδομώντας έτσι τον πυλώνα της ορθόδοξης χριστιανικής μας παράδοσης και κάνοντας μισερή και λαβωμένη την εθνική μας ταυτότητα. Και ως τέτοια καθιστά περισσότερο ευάλωτη την πατρίδα μας στις ορέξεις των φανερών και ύπουλων εχθρών της. Οι οποίοι επιβουλεύονται το υλικό και άυλο μέρος τους. Κι αυτό το βλέπουμε, σήμερα, στην πληθώρα των απειλών που δεχόμαστε από όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Είναι λυπηρό, αλλά οι πράξεις μας δείχνουν ότι δεν έχουμε καταλάβει την κρισιμότητα των καταστάσεων που διερχόμαστε. Κι ακόμα πολλοί, ίσως, να μη γνωρίζουν ότι η Ελλάδα μας είναι συνάδελφο κράτος. Δεν έχουμε άλλα αδέλφια. Είμαστε μόνοι και λίγοι μέσα σε μια μεγάλη και ένδοξη χώρα. Κι αυτό επιβάλει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενδυνάμωση των πυλώνων της εθνικής μας ταυτότητας. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να 'μαστε ενωμένοι, αρραγείς και αδιάσπαστοι.

Παρά ταύτα όμως κάνουμε το αντίθετο. Στο όνομα ενός μηδενιστικού προοδευτισμού θυσιάζουμε την πατρίδα μας. Αποδυναμώνοντας την ταυτότητά μας. Σπάζοντας τους κρίκους της. Πριονίζοντας τη βάση της. Χωρίς γνώση και πρόγνωση τι μέλλει να συμβεί.

Για αυτό λοιπόν, κύριοι της κυβέρνησης συνέλθετε κι αφήσετε τις όποιες ιδεοληψίες σας, πριν είναι πολύ αργά. Αντ' αυτών ενδυναμώστε την αφοσίωσή σας προς το πατριωτικό σας καθήκον και συνειδητοποιείστε το "συν αεί άρχετε". Για να αφήσετε όταν ο λαός δεν σας επανεκλέξει ωφέλιμο έργο. Που θα αποτελέσει τη βάση της περαιτέρω θετικής ποιότητας της πατρίδα μας...

Αυτό όμως απαιτεί ολιγότερη έπαρση και αποφυγή της έμμονης ιδέας ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί όπως είπαμε υπάρχουν πράγματα στην πατρίδα που αποτελούν άγραφο δόγμα. Που δεν πρέπει να πειράζουμε. Γιατί αλλοιώνουν την ιδιαιτερότητά μας και τον πολιτισμό μας.

Και αυτό, σημαίνει να αφήσετε ήρεμη και αδιατάραχτη την ομαλή συμπόρευση κράτους και εκκλησίας. Γιατί την ενότητα αυτή την είχαμε, την έχουμε και την έχουμε πάντοτε ανάγκη. Είναι η ζωή της πατρίδας μας. Της Ελλάδας μας.

Αυτά κοιτάτε να προσέχετε σαν κόρη οφθαλμού. Γιατί κάθε φθορά τους μόνο δεινά και πίκρες θα επιφέρει στον τόπο μας. Ιδιαίτερα δε σήμερα, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, τη σφυρηλάτησή τους καθίσταται περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε. Γιατί μόνο αυτή μπορεί να προκαλέσει το άρρηκτο δέσιμο του ελληνισμού. Του μόνου ικανού να συντρίψει τα δολερά σχέδια των εχθρών της πατρίδας. Των σφετεριστών της εθνικής μας κυριαρχίας.

Για αυτό και λέμε όχι: Σε κάθε ενέργεια που στρέφεται εναντίον του λαού και της εθνικής μας ταυτότητας. Σε κάθε προσπάθεια που περικόπτει τις ώρες των αρχαίων ελληνικών, της ρίζας της ελληνικής γλώσσας. Σε πράξεις που αλλοιώνουν την ταυτότητα του μαθήματος των θρησκευτικών σε μια χώρα της οποίας το Σύνταγμα συντάσσεται εν ονόματι της αγίας Τριάδας..." Σε κάθε σκέψη κατάργησης των παρελάσεων και αμφισβητήσεων της πρωινής προσευχής...

Η παραπάνω αντίδραση μπορεί ν' αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα στο ξήλωμα της εθνικής μας ταυτότητας και στην αποτροπή εισόδου της Ελλάδας σε ανεξέλεγκτες περιπέτειες, που είναι δυνατόν να θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ήδη κλονιζόμενη εθνική μας κυριαρχία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass