ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2024 17:11
* ΦΥΣΙΚΑ παρούσα η εφημερίδα στη Γιορτή Χαλβά, που διοργανώνεται και φέτος από τον σύλλογο χαλβαδοποιών και τον Δήμο Φαρσάλων. Εκεί στο ψήσιμο κι ο δικός μας Γ. Γκαντέλος, με δύο εκ των ειδικών, τον Χρήστο Γούναρη και τον Σάκη Αρχοντή. Ζ. * ΦΥΣΙΚΑ παρούσα η εφημερίδα στη Γιορτή Χαλβά, που διοργανώνεται και φέτος από τον σύλλογο χαλβαδοποιών και τον Δήμο Φαρσάλων. Εκεί στο ψήσιμο κι ο δικός μας Γ. Γκαντέλος, με δύο εκ των ειδικών, τον Χρήστο Γούναρη και τον Σάκη Αρχοντή. Ζ.

Τίμιος καιρός
* ΚΑΤΑ τα άλλα, τέλειος καιρός... Τόσο δροσερός όσο πρέπει κι άλλο τόσο, ακριβώς, ζεστός. Απόλαυση πρωί και βράδυ. Να και μια φορά που το κλίμα της Λάρισας αποδεικνύεται εύκρατο, με ήπιες συνθήκες. Πήραν κι οι μετεωρολόγοι τα ρεπό τους.

***
* - ΤΙΜΙΟΣ ο καιρός, έλεγε ο άλλος χθες, τα έχει μοιράσει δίκαια. Το πρωί χαίρονται οι καλοκαιράκηδες, από το απόγευμα γελάκια οι χειμωνάκηδες.
- Για την ακρίβεια, καιρός διπρόσωπος, συμπλήρωνε ο διπλανός του. Και δεν είναι ότι μοιράζει τη μέρα, αλλά τη χώρα. Στη μισή Ελλάδα ήλιος, στην άλλη μισή βροχές. (Και στα ορεινά χωριά άρχισαν ν’ ανάβουν τα τζάκια το βράδυ).
Ζ.
Πού πας...
* ΣΤΑ τρέχοντα, με σαρκαστική διάθεση, η συζήτηση στην παρέα των Λαρισαίων.
- Ζητείται διανομέας με δικό του μισθό. Παρέχεται μηχανάκι.
***
* - ΠΗΔΗΞΕ ο άλλος απ’ τον τρίτο όροφο να γλιτώσει απ’ τα χρέη και όταν ξύπνησε, είδε ότι τον είχαν πάει σε ιδιωτική κλινική. Δε θα γλιτώσει ποτέ.
***
* - ΠΑΙΡΝΕΙΣ τον μισθό, πληρώνεις ενοίκιο, λογαριασμούς, κοινόχρηστα κι ύστερα απομένει ένας ολόκληρος μήνας μέχρι να πληρωθείς ξανά.
Ζ.
Ο Πηνειός
στη Μακεδονία;
* «ΕΧΟΥΜΕ προτεραιοποιήσει τις παρεμβάσεις. Βασικά μιλάμε για καθαρισμούς και διανοίξεις ρεμάτων και για επισκευές αναχωμάτων. Αυτά γίνονται ήδη...», είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, απαντώντας στην ερώτηση της «Ε» για το αν είναι ικανοποιημένος από την πορεία αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες υποδομές της Θεσσαλίας.
- Μα τι του λένε, ποιοι τον πληροφορούν; Αναρωτήθηκε ο Λαρισαίος που παρακολουθεί και γνωρίζει το θέμα.
***
* ΚΑΙ επισημαίνει το βασικό ζήτημα, το πιο κεντρικό πρόβλημα: Ο Πηνειός δεν έχει καθαριστεί από τα φερτά του «Daniel».
Σε διάφορα σημεία του θα υπερχειλίσει πάλι, ίσως και τούτον τον χειμώνα. Να, στον Τιταρήσιο, εκεί που ο παραπόταμος μπαίνει στο ποτάμι, τα φερτά έχουν δημιουργήσει ένα νέο «φράγμα Γυρτώνης» και μάλιστα χωρίς θυρόφραγμα αυτό, εννοείται.
Και παρακάτω, προς τις εκβολές του Πηνειού, πριν τον Στρίντζο, πάλι έντονο πρόβλημα. Θα στρίψει το ποτάμι και θα εκβάλλει στη Μακεδονία, λέει, με προφανείς συνέπειες. (Σάμπως και είναι μακριά; Δίπλα είναι οι Ν. Πόροι...).
***
* ΟΛΑ φυσικά ξεκινούν από την έλλειψη χρημάτων.
Λένε ότι διατίθενται για τη Θεσσαλία μετά την πλημμύρα 3 δισ. ευρώ. Κι όμως, λείπουν τα 60 εκατομμύρια περίπου και μένουν απλήρωτοι ακόμη και οι εργολάβοι που έχουν δουλέψει σε καθαρισμούς ρεμάτων. Πώς να δράσει σε μεγαλύτερες παρεμβάσεις στα ποτάμια η Περιφέρεια, που είναι αρμόδια, χωρίς λεφτά;
Ζ.
Ζακέτα
* ΑΛΛΑΞΕ ο καιρός στην πόλη και το καταλαβαίνει κανείς από τις φωνές των μανάδων. Διαχρονικό το αίτημα για να πάρουν μια ζακέτα. Κι αυτά τα αναθεματισμένα δεν την παίρνουν. Φεύγουν έτσι από το σπίτι. Παιδιά...
Κ.Γ.

Χαλβάς
* - ΜΑΝΑ θα πάρω χαλβά Φαρσάλων...
- Να ζήσετε κορίτσι μου.
Ακούστηκε πάλι το κλασικό με αφορμή τη Γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα.
- Τέτοια έτρωγε η Μαντόνα κι έκανε κορμί κολόνα, που έλεγε και κάποια ψυχή την ομιλία του κάθε χρόνια στα εγκαίνια.
Ζ.

Γιατί όχι;
* «ΟΙ διοικούντες της Εκπαίδευσης ούτε τη Νέα Δημοκρατία δεν μπορούν να βοηθήσουν με τις αποφάσεις τους. Τι λέει το πρόγραμμα της ΝΔ, προτεραιότητα η στήριξη της οικογένειας...». Αυτήν τη φορά, για το πρόβλημα στο Λιβάδι Ελασσόνας, ο πρόεδρος του «Κ. Κούμα» ποντάρει στην υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ελπίζοντας ότι θα δει το σχόλιό του και θα παρέμβει με την ευαισθησία που τη διακρίνει στα θέματα αρμοδιότητάς της.
***
* ΣΤΟ Λιβάδι, λοιπόν, στο όμορφο, μακρινό και ορεινό χωριό, φοιτούν στο Νηπιαγωγείο 25 μαθητές και δυστυχώς το τμήμα δε σπάει, γιατί με τον περιβόητο νόμο που ψήφισαν έβαλαν όριο 26 μαθητές. Φυσικά είναι στην ευχέρεια των διοικούντων να το σπάσουν και με 25 μαθητές, όταν συντρέχουν κι άλλοι λόγοι, και ειδικά για το Λιβάδι συντρέχουν.
Για πρώτη φορά στην τοπική εκπαίδευση έχουν νηπιαγωγούς που μένουν μόνιμα με τις οικογένειές τους στο χωριό και που στέλνονται να υπηρετήσουν σε άλλα χωριά της Ελασσόνας, όπως υπάρχει και γυμναστής μόνιμος κάτοικος Λιβαδίου. Και φυσικά είναι και αρκετοί υπεράριθμοι νηπιαγωγοί στον Νομό Λάρισας.
***
* Ο πρόεδρος των δασκάλων-νηπιαγωγών θυμίζει το παράδειγμα από τα Φουρνά Ευρυτανίας, το επίσης δυσπρόσιτο, αλλά γραφικό χωριό, απ’ όπου κατάγεται και η υπουργός Σ. Ζαχαράκη. Εκεί, λοιπόν, υπήρξε αγγελία με πρωτοβουλία της Μητρόπολης και του ιερέα, με την οποία καλούνται νέες οικογένειες με παιδιά να κατοικήσουν στο χωριό. Τους προσφέρεται δωρεάν σπίτι, εξασφαλισμένη εργασία, καθώς και οικονομική βοήθεια για τα πρώτα τους έξοδα, ενώ οι ανάγκες των παιδιών θα καλυφθούν, καθώς το χωριό διαθέτει σχολεία. Εκεί θέλουν να ενισχύσουν την κοινωνία τους, να την αναζωογονήσουν. (Για το Λιβάδι ούτε τα στοιχειώδη; Τα εύκολα...).
Ζ.
 Κινητικότητα
* ΑΡΧΙΖΕΙ από βδομάδα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και οι δράσεις θα είναι πολλές και ποικίλες. Θέλει πολλή δουλειά και αρκετά χρόνια να περάσουν για να αλλάξει, όμως, η νοοτροπία των πολιτών σε πολλά επίπεδα. Και στο θέμα της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων, αλλά και στο θέμα της εκπαίδευσης οδήγησης των άλλων μέσων, όπως είναι ποδήλατα και πατίνια. Κανονικά θα έπρεπε να οριστεί το επόμενο έτος να είναι έτος εκπαίδευσης, για να μας μείνει κάτι. Βέβαια, μαζί με τους πολίτες στα «θρανία», θα πρέπει να καθίσει και η Πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι ιδιοκτησίες των ΜΜΜ, για να δούνε τι γίνεται και στην Ευρώπη. Να μάθουμε, δηλαδή, όλοι μαζί, μπας και δούμε αλλαγή στα κέντρα των πόλεων.
Κ.Γ.
Παροιμίες
* ΜΕΤΑ τον θερινό θρίαμβο που κατέγραψε η Ψίμυθος, το «Βατράχι» παραθέτει Οδοιπορικό στο άγνωστο ελληνικό χωριό Κουρμπέτι: Το «ξεχασμένο» χωριό Κουρμπέτι, ένα απομακρυσμένο και για πολλούς άγνωστο ελληνικό χωριό της ορεινής Ηπείρου, αναδεικνύει ένα νέο ντοκιμαντέρ γνωστού αμερικανικού καναλιού που αναμένεται να προβληθεί μέσα στη χρονιά. Το αφιέρωμα, με τίτλο «Many Years in Kourbeti», είναι μέρος ντοκιμαντέρ του Discovery Channel που παρουσιάζει χωριά σε όλον τον κόσμο που έχουν ξεχαστεί με την πάροδο του χρόνου.
***
* ΣΤΟ ντοκιμαντέρ, ομάδα του καναλιού επισκέφθηκε το χωριό που βρίσκεται σε απομακρυσμένη ορεινή περιοχή, προκαλώντας, μάλιστα, έκπληξη στους κατοίκους, οι οποίοι, όπως λένε, σπάνια έρχονται σε επαφή με τον έξω κόσμο. «Είμαστε χρόνια στο Κουρμπέτι, κανείς δεν είχε ασχοληθεί μαζί μας μέχρι σήμερα» δηλώνει ένας από τους λίγους ηλικιωμένους που έχουν απομείνει στο χωριό και οι οποίοι ασχολούνται με την κατασκευή λαϊκών παροιμιών.
Σε μία από τις συνεντεύξεις, ο ιδιοκτήτης του μοναδικού φούρνου του χωριού εκφράζει το παράπονό του για το γεγονός ότι το χωριό έχει οδηγηθεί σε παρακμή. «Σαράντα χρόνια φούρναρης. Έχω ψήσει... Όμως τώρα δεν υπάρχει πια ζήτηση», λέει χαρακτηριστικά.
***
* ΣΤΟ ντοκιμαντέρ γίνεται αναφορά στα χρόνια που το χωριό γνώρισε μεγάλη άνθηση, με αποτέλεσμα, όπως λένε οι κάτοικοι, να μη χρειάζεται κολαούζος. Όμως, ένα περιστατικό στο οποίο κάτοικος του χωριού ανέβηκε στο κρεβάτι ενός πλούσιου γαιοκτήμονα που του έδωσε θάρρος, στάθηκε αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ των κατοίκων και οδήγησε τους χωριάτες να διασπαστούν σε δύο χωριά.
Μετά από αυτό, λένε οι κάτοικοι, το Κουρμπέτι έπεσε σε μαρασμό και πολλοί έφυγαν για την ξενιτιά, παρόλο που το χωριό είχε πολλές δικές του ιτιές. «Οι περισσότεροι έφυγαν και το χωριό ερήμωσε. Αφού να φανταστείτε μείναμε τόσο λίγοι που ακόμη και ο δήμαρχος αναγκάστηκε να γίνει κλητήρας».
Ζ.
Συντάξεις
* ΨΙΧΟΥΛΑ χαρακτηρίζουν τις αυξήσεις που προανήγγειλε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Λάρισας. Σου λέει τι να μας κάνουν το 2 και 2,5% όταν μέσα σε λίγο χρόνο το ψωμί, το γάλα, η ενέργεια, ο καφές έχουν πάει στον Θεό και δεν κατεβαίνουν. Σε τι αντιστοιχεί, δηλαδή, μια τέτοια τύπου αύξηση; Σ’ έναν καφέ τον μήνα. Κι αυτός πικρός.
Κ.Γ.
Μήπως άφλεκτες;
* ΤΟ φιλοσοφούσαν οι ολίγον εύσωμοι Λαρισαίοι.
- Θέλω να χάσω βάρος, αλλά αυτό δε θέλει να με χάσει.
***
* - ΕΙΜΑΙ χοντρός επειδή τρώω περισσότερες θερμίδες απ’ όσες μπορεί να κάψει ο οργανισμός μου; Ή μήπως αυτές που τρώω εγώ είναι άφλεκτες;
***
* - ΟΣΟ πιο πολλά κιλά είναι ο άνθρωπος τόσο περισσότερο δυσκολεύει η τυχόν απαγωγή του. Φροντίστε για την ασφάλειά σας. Φάτε.
Ζ.
Διαδικασίες
* ΕΦΤΑΣΕ το φθινόπωρο και σύμφωνα με τα προ πολλού καιρού εξαγγελθέντα αναμένεται οσονούπω η αναγγελία της ημερομηνίας για τη συνέλευση μελών της «Συμπαράταξης», της δημοτικής παράταξης του Απ. Καλογιάννη. Έχουν να αποφασίσουν για τον δρόμο που θα ακολουθήσουν, τον τρόπο που θα λειτουργήσουν. Για το αν θα εκλέξουν Συντονιστική και πώς, αν θα συνεχίσουν με τον προσωρινό επικεφαλής της δημοτικής ομάδας ή θα αναδείξουν και πότε αρχηγό της παράταξης συνολικά, ο οποίος και θα είναι πιθανότατα ο υποψήφιος δήμαρχος.
Πολλά και ενδιαφέροντα, αλλά και σύνθετα επίσης. (Ενδιαφέρον, επιπλέον, ότι οι διαδικασίες της «Συμπαράταξης» θα εξελίσσονται παράλληλα με τις εσωκομματικές διαδικασίες και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικών χώρων που τη συγκροτούν σε μεγάλο βαθμό).
Ζ.
Εύρισκαν λύσεις
* ΣΕ μίνι αδιέξοδα οι νεαρές Λαρισαίες.
- Τόσος καιρός κι ακόμη να μου προτείνει ο άλλος να πάμε για καφέ. Μάλλον δε θα του αρέσει ο καφές.
***
* - ΣΙΓΑ μην κάτσω να σκάσω. Υπάρχουν κι αλλού άντρες που δε με θέλουν.
***
* - ΡΩΤΑΩ την άλλη αν είναι με κάποιον αυτόν τον καιρό και μου λέει, τι να σου πω, πάρ’ τον τηλέφωνο και ρώτα τον, γιατί εγώ δε βγάζω άκρη.
Ζ.
Δικηγόροι
* ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΥΝ συχνά-πυκνά τα ξίφη τους και μάλιστα θεαματικά, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Θαν. Μαμάκος και η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης Νικολέττα Μπασδέκη. Με την ευφράδεια και τα αντανακλαστικά του δικηγόρου αμφότεροι, με τακτ πάντοτε, αλλά και με επιμονή. Πότε θα τους ξεφύγει κανένα «ενίσταμαι κύριε πρόεδρε...» είναι θέμα χρόνου, «Objection»...
Ζ.
Με ενδιαφέρον
* ΜΕ αφορμή τη χθεσινή φωτογραφία του και τον σχετικό σχολιασμό, ο επί εικοσαετίας βουλευτής Θεόδ. Στάθης ενημερώνει: «...Οι πολιτικές εξελίξεις καταλαμβάνουν διαχρονικά την πρώτη θέση στην καθημερινή μου ζωή. Οι ανησυχίες μου είναι υπαρκτές, γιατί, παρά τις διάφορες διακηρύξεις, δεν περιμένω αλλαγές στη ζωή των πολιτών, κι αυτό γιατί δε διαφαίνεται αλλαγή των μέσων και θεσμών που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν κάποιο νέο ξεκίνημα προς το καλύτερο, παρά τις καλές προθέσεις των πρωταγωνιστών».
***
* ΕΙΝΑΙ, όμως, και τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα του πρώην υπουργού που είχε υπηρετήσει στο Άμυνας, στο Γεωργίας και στο Αθλητισμού, οι όπερες που συνθέτει τα τελευταία χρόνια: «Σε ό,τι αφορά την όπερα Θεοδώρα, πέρα από την πρωτότυπη μουσική, υπάρχει σε αυτήν και το στοιχείο της αποκατάστασης της μεγάλης αυτής Αυτοκράτειρας, στην οποία οφείλουμε στο ότι σήμερα ομιλούμε ελληνικά. Χάρη σε αυτήν οι Νεαρές από τη λατινική άρχισαν να εκδίδονται στην ελληνική, κάτι που οδήγησε στο αποτέλεσμα, σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, η ελληνική γλώσσα να γίνει η επίσημη γλώσσα του Βυζαντίου». (Σημειωτέον ότι ο Λαρισαίος πολιτικός γεννήθηκε στην Κοιλάδα το 1937).
Ζ.
Άλλα ήθη
* ΕΞΕΠΛΑΓΗ ο τουρίστας βλέποντας προ ημερών στην παραλία να περνάει μηχανάκι τρικάβαλο, χωρίς κράνος φυσικά.
- Στη Γερμανία θα του είχαν πάρει το δίπλωμα.
- Μην ανησυχείς... Δεν έχει.
Ζ.

 

---------

 

 

 

DRAMALIOTH.jpg* ΤΡΙΠΟΝΤΟ (και με δωδεκάποντο) από τη Φαρσαλινή γενική γραμματέα Συντονισμού της προεδρίας της κυβέρνησης, Εύη Δραμαλιώτη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αν αυτό δεν είναι ταλέντο, τότε ποιο είναι;

 

 

 

ADAMOPOYLOY.jpg* ΕΝΑ ταψί κανταΐφι αντί τούρτας, ένα αναμμένο κεράκι στήθηκε η έκπληξη για τα γενέθλια της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Νατάσας Αδαμοπούλου, που έδειξε να το απολαμβάνει, γλυκαίνοντας στη συνέχεια τους παρευρισκομένους στη σύσκεψη για τα φωτοβολταϊκά. Μαζί με τις ευχές για έτη πολλά...

 

 

GATSAS-MAKRHS.jpg* ΑΧΤΥΠΗΤΟ δίδυμο, Νίκος Γάτσας και Λάζαρος Μακρής συνθέτουν το ελασσονίτικο λόμπυ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

 

LIAKOYLH-KOMHTSA.jpg* ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Άντε με το καλό...

 

 

TRILIZA.jpg

* ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ τρίλιζα και στην τουαλέτα.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass