ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2024 17:11
* «ΘΑ σφίξουμε τα ζωνάρια μας για να έρθουν οι λύσεις» φαίνεται να λέει στον υφυπουργό Κων. Κυρανάκη ο περιφερειάρχης Δημ. Κουρέτας και το κάνουν πράξη ο δήμαρχος Λαρισαίων Θαν. Μαμάκος και ο υπουργός Δημ. Παπαστεργίου... Κ.Γ. * «ΘΑ σφίξουμε τα ζωνάρια μας για να έρθουν οι λύσεις» φαίνεται να λέει στον υφυπουργό Κων. Κυρανάκη ο περιφερειάρχης Δημ. Κουρέτας και το κάνουν πράξη ο δήμαρχος Λαρισαίων Θαν. Μαμάκος και ο υπουργός Δημ. Παπαστεργίου... Κ.Γ.

Ταύτιση
* Ο πρωθυπουργός έχει τρολάρει πρώτος τον εαυτό του, κατά το παρελθόν, καθώς του επιρρίπτουν το γνωστό προσωνύμιο του «γκαντέμη».
Ο ίδιος προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν ισχύει. Η σπίθα, λοιπόν, υπήρχε και όλοι στη Θεσσαλία ήταν καχύποπτοι.

Το ρολόι έδειχνε 16:45, όταν η Γη άρχισε να «χορεύει» από την ασθενή σεισμική δόνηση των 3,2 Ρίχτερ, με το επίκεντρο 9 χλμ. ΑΒΑ της Φαρκαδόνας. Τοποθεσία που συμπίπτει με την πρωινή επίσκεψή του στη Φαρκαδόνα. Ο σεισμός αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού στα social media, κυρίως από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ο ίδιος μπορεί να επικαλεστεί, πάντως, ότι επρόκειτο για μετασεισμό από τα όσα συμβαίνουν στην κεντροαριστερά πτέρυγα την τελευταία περίοδο.
Γ.Γ.
Ασφυξία
* ΟΙ περσινές καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία άφησαν βαθιές πληγές στον πρωτογενή τομέα.
Οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, όπως στο βαμβάκι και το σιτάρι, σε συνδυασμό με το εκτοξευόμενο κόστος παραγωγής, έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε οικονομικό αδιέξοδο. Η κατάσταση είναι δραματική και απαιτεί άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις από την Πολιτεία.
Οι φυσικές καταστροφές και οι ασταθείς αγορές υπονομεύουν την επιβίωσή τους. Είναι επιτακτική ανάγκη να σχεδιαστούν πραγματικές μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την προστασία των αγροτών από τις οικονομικές αναταράξεις με πρόσβαση σε χαμηλότοκο κεφάλαιο κίνησης.
Γ.Γ.
Μαγικός
* ΑΠΟ τον γάμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στη Λάρισα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη ημέρα βρισκόταν στη Μεσσηνία, καλεσμένος του διάσημου μπασκετμπολίστα και παρακολούθησε την τελετή.
Από τον «μαγικό» κόσμο του ΝΒΑ, όπου βρισκόταν και ο Λεμπρόν Τζέιμς, στον άλλο... κόσμο της Θεσσαλίας. «Μαγικός» κι αυτός, γιατί από τη μια πλημμυρίζει, από την άλλη δεν έχει νερό, τα ψάρια βγαίνουν στη στεριά ψόφια και ο κόσμος δεν ξέρει τι άλλο να περιμένει πια.
Κ.Γ.
Κτηματολόγιο
* «ΤΟ 2025 η Ελλάδα θα έχει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο», δήλωσε στην κυριακάτικη «Ε» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και έγινε πιο αναλυτικός χθες, από τη Λάρισα, στο πλαίσιο της επίσκεψης Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ψηφιοποιούνται τα αρχεία των παλαιών υποθηκοφυλακείων, ώστε οι δικηγόροι να μπορούν να κάνουν έρευνα ψηφιακά από το γραφείο τους και τον υπολογιστή τους ή από το κινητό τους» είπε, μεταξύ άλλων. Τα άκουσε καλά και τα σημείωσε ο πρόεδρος των δικηγόρων Τρύφωνας Τσάτσαρος.
Κ.Γ.
Νίκη
* ΝΙΚΗ στο φιλικό με την Κηφισιά σημείωσε η ΑΕΛ και έδωσε μια χαρά στους φιλάθλους που πήγαν στο γήπεδο. Σχολιάστηκε η επιτυχία με το όμορφο γκολ. Όμως, από αρκετούς σχολιάστηκε και το γεγονός πως τα καθίσματα σε αρκετά σημεία του γηπέδου ήταν γεμάτα από κουτσουλιές. Κάποια λύση θα βρει η ομάδα μέχρι την έναρξη του Πρωταθλήματος για να μπορούν οι φίλοι της ομάδας να παρακολουθούν τα ματς με άνεση και καθαριότητα.
Κ.Γ.
Αμπελώνας
* ΤΗ Γιορτή Κρασιού περιμένουν κάθε χρόνο οι Αμπελωνίτες για να δουν εργασίες καλλωπισμού στο Αισθητικό Άλσος Αγίου Γεωργίου, που ενώ είναι στολίδι για την περιοχή, ωστόσο εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκαταλειφθεί.
Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, η νέα Δημοτική Αρχή δείχνει να προσπαθεί να ανατρέψει την κατάσταση με εκτεταμένες παρεμβάσεις καθαρισμού, απομάκρυνσης κλαδιών, χόρτων και απορριμμάτων, άρσης επικινδυνότητας σε δέντρα, αλλά και επισκευές και επιδιορθώσεις, τόσο στις ξύλινες κατασκευές όσο και στις τοιχοποιίες.
Στόχος, όμως, θα πρέπει να είναι να παραμένει το Αισθητικό Άλσος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ένας όμορφος και επισκέψιμος χώρος και όχι μονάχα για λίγες μέρες.
Ν.Π.
Πρωτάκια
* ΜΕΡΑ για πολλά δάκρυα και γέλια η χθεσινή. Οι Βρεφονηπιακοί-Παιδικοί Σταθμοί άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τους λιλιπούτειους «μαθητές» τους.
Δύσκολη διαδικασία ο αποχωρισμός για μικρούς και μεγάλους, αλλά και όμορφη συνάμα. Έτσι είναι πάντα. Η εικόνα θα επαναληφθεί σε λίγες μέρες και στα Δημοτικά Σχολεία για τα πρωτάκια.
Φθάνει η ώρα που «κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του».
Επίσημα, άλλωστε, ξεκίνησε η σχολική χρονιά, για τους εκπαιδευτικούς βεβαίως, οι μαθητές ακολουθούν σε λίγες μέρες και εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, όχι για τον αποχωρισμό από την οικογένεια, αλλά από το καλοκαίρι και την ξεγνοιασιά.
Ν.Π.
Χούι
* ΚΑΚΟ χούι έχουν πολλοί να πετάνε τα σκουπίδια τους πέριξ των κάδων και πολλές φορές να τα αφήνουν πάνω στο καπάκι του κάδου.
Ο λόγος είναι ότι σιχαίνονται να πιάσουν το καπάκι, όταν δεν υπάρχει μοχλός ποδιού στον κάδο. Έτσι, όμως, δουλειά δε γίνεται. Τα σκουπίδια πρέπει να ρίπτονται εντός του κάδου. Αλλιώς ποιο το νόημα;
Ν.Π.
Κινητά
* ΠΟΛΥ κακό για το τίποτα. Με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης την απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία, με την «απειλή» ακόμη και πολυήμερων αποβολών στους μαθητές που κυκλοφορήσουν εντός του σχολείου με αυτά.
Ούτως ή άλλως πάντα απαγορευόταν τα κινητά στα σχολεία, δεν είναι κάτι νέο, ασχέτως αν δεν υπήρχαν επιπτώσεις για μαθητές που τα είχαν στην κατοχή τους.
Το πρόβλημα αφορά στη χρήση τους και ορθώς βεβαίως.
Επικίνδυνοι καιροί... Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη επιβάλλουν απαγορεύσεις των «smartphones» στα σχολεία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον εθισμό στην οθόνη και τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο.
Ν.Π.
Μνήμη
* ΣΤΟ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας ο πρώτος που τόλμησε να κάνει εκδήλωση ήταν ο Κωνσταντίνος Αγοραστός και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Μουσική εκδήλωση και τότε, όπως και τώρα. Μόνο που τότε κάποιοι έσπευσαν να τον κατακρίνουν. Αυτοί οι ίδιοι για τη συναυλία του Στέφανου Κορκολή καμαρώνουν ξεχνώντας ότι ούτε η πρώτη φορά είναι, αλλά και αυτήν τη φορά μουσική εκδήλωση ήταν.
Στην εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας ξέχασαν να καλέσουν τον Παναγιώτη Σάπκα, ο οποίος υπηρέτησε τον Πολιτισμό για 12 χρόνια.
Προφανώς η μνήμη τους δεν είναι τόσο καλή, όταν πρόκειται για ανθρώπους που πρόσφεραν, αλλά εξαιρετική όταν είναι να κερδίσουν εντυπώσεις.
«Φανή Καντώνια»
* ΜΙΚΡΟ θαύμα και ανάσα ζωής χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τη ΜΕΘ Παίδων της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΛ που εγκαινιάστηκε χθες. Και πραγματικά είναι ανάσα ζωής, αφού είναι η μόνη που λειτουργεί εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στα παιδιά της Περιφέρειας που θα τη χρειαστούν.
* * *
* «ΝΑ είναι αχρείαστα τα κρεβάτια» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος προς τον ευεργέτη Ξενοφώντα Καντώνια, προσθέτοντας ότι «να ξέρετε ότι εις μνήμην της αειμνήστου συζύγου σας θα έχετε ζωές μικρών παιδιών που θα σωθούν εδώ. Κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία».
* * *
* Ο κ. Καντώνιας όταν μιλούσε για το όνομα της ΜΕΘ «Φανή Καντώνια» και εξηγούσε γιατί δόθηκε το όνομα της αειμνήστου συζύγου του, λύγισε, τα μάτια του γέμισαν δάκρυα και έσπασε η φωνή του. Ό,τι δεν μπόρεσε να πει με λόγια όμως ο ίδιος, τα είπε ο κόσμος που ήταν εκεί με το πιο θερμό του χειροκρότημα.
* * *
* ΣΤΗΝ Παιδοχειργική Κλινική που είναι απαραίτητο να λειτουργήσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθανάσιος Γιαννούκας, λέγοντας ότι με την Κλινική θα δημιουργηθεί ένα «μικρό παιδιατρικό πλήρες service στη Λάρισα».
Θετικός ο υπουργός στην πρόταση του κ. Γιαννούκα, που σημείωσε ότι θα γίνει κι αυτό: «Κάναμε τα δύσκολα, τώρα στο τέλος θα τα χαλάσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
* * *
* ΜΕ ένα χαμόγελο καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν η καθηγήτρια Παιδιατρικής και διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής κ. Ιωάννα Γριβέα, που είδε τους κόπους της να αποδίδουν αγλαούς καρπούς. Έτρεξε όσο λίγοι και συντόνισε την όλη διαδικασία, ώστε η δημιουργία της ΜΕΘ να γίνει με κινήσεις fast track. Και φυσικά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνεργάστηκαν για να στεφθεί με επιτυχία αυτό το πρότυπο εγχείρημα.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη ΜΑΦ, τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, που χρηματοδοτείται από Ταμείο Ανάκαμψης και ολοκληρώνεται άμεσα.
* * *
* ΣΤΙΣ άριστες σχέσεις που διατηρούν Άδωνις Γεωργιάδης και Ξενοφών Καντώνιας αναφέρθηκε ο υπουργός. «Ο Ξενοφών είναι φίλος μου και εκτός υπουργικού γραφείου» σημείωσε ο υπουργός, ενώ συμπλήρωσε πως «δεν τα είπες αυτά, Ξενοφώντα», με τον κ. Καντώνια να λέει γελώντας «ε, να μην προδοθούμε κιόλας, υπουργέ».
* * *
* ΤΟ αυτογκόλ «πέτυχε» στην εκδήλωση των εγκαινίων ο ΥΠΕάρχης Φώτης Σερέτης. Πήγε να τον διακόψει ο οξύνους Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά ο κ. Σερέτης ολοκλήρωσε.
Τι είπε ο ΥΠΕάρχης;
Απευθυνόμενος προς τον Άδωνι ανέφερε ότι «τρέξαμε τη δωρεά μετά από δική σας εντολή».
Δηλαδή, σε άλλες περιπτώσεις, σε άλλες δωρεές, όταν δεν υπάρχει εντολή Άδωνι, τι γίνεται; Περνάν ανεκμετάλλευτες οι δωρεές; Μάλιστα...
Και δε σταμάτησε εκεί... Τι κι αν έλεγε ο υπουργός ότι υπάρχει περισσότερο προσωπικό στο Πανεπιστημιακό, ήρθε ο ΥΠΕάρχης του για να τον διαψεύσει:
«Υπάρχουν πολλές δωρεές, οι οποίες μένουν ανεκμετάλλευτες, επειδή δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό για να τις στελεχώσουν». Μάλιστα και πάλι...
ΘΑ.
Συμφωνική
* ΦΑΝΕΡΑ συγκινημένος ο Στέφανος Κορκολής κατά τη συναυλία του στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.
Εμ, δεν είναι μικρό πράγμα να παίζεις σ’ αυτό το παγκόσμιο μνημείο (που είμαστε τυχεροί να ζούμε δίπλα του).
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στους στενούς δεσμούς που έχει με την πόλη της Λάρισας και στο ότι εδώ σχεδίασε και έκανε σημαντικά βήματα στην καριέρα του.
Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Μάλιστα, δεν ήταν ούτε μία ούτε δύο οι αναφορές του, αλλά τρεις! Δείγμα αφενός του πόσο σημαντική δουλειά επιτελεί η Ορχήστρα της πόλης μας και αφετέρου της πανελλήνιας αναγνώρισης που τυγχάνει! (Και καθόλου άδικα!).       ΘΑ.

 

---------

MHTSOTAKHS-KAPEATNOS.jpg* «ΚΙ όπως είπαμε Χρήστο μου. Ο καλός ο... Καπετάνος στη φουρτούνα φαίνεται».
Κ.Γ.

 

 

KELLAS.jpg* ΜΠΟΡΕΙ να έγινε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Χρήστος Κέλλας, αλλά παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις του διατηρεί με πείσμα τη βασική αρχή του για συνεχή επαφή με τους πολίτες και φυσικά τώρα ακόμα περισσότερο με τους αγρότες του τόπου του. Έτσι, λοιπόν, δε θα μπορούσε να λείπει από τη Γιορτή Αχλαδιού, στα Πλατανούλια.

 

PODHLATA.jpg* ΤΑ ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων, που θα πρόσφεραν μια «συναρπαστική εμπειρία» στην πόλη, «κόλλησαν» και δοκίμασαν τα νεύρα των πολιτών. Συγκεκριμένα, τα ηλεκτρικά ποδήλατα την περασμένη Κυριακή στη Νεάπολη «άνοιγαν» μεν με την ειδική εφαρμογή, αλλά χωρίς να μπορούν να βγουν από τις βάσεις τους, οι οποίες δεν ξεκλείδωναν. Διαπιστώθηκε ότι η χρήση τους εξαρτάται από την τύχη και συγκεκριμένα, από το αν θα δουλέψει ή όχι το σύστημα. Φαίνεται πως στόχος είναι να κάνουν τη χρήση τους καθημερινή «ψυχαγωγία», κρατώντας μας σε αγωνία για το αν θα μπορέσουμε τελικά να κάνουμε ποδήλατο. Εμπειρία, όχι αστεία.

 

 

PALAIOLOGOY.jpg

* ΔΥΟ νέοι επί της... Παλαιολόγου. Ο ένας πέρασε από την αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο άλλος παραμένει στην πρώτη. Όσο κι αν φαίνεται να τον «τραβάει» ο υπουργός Δημ. Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Θαν. Μαμάκος δεν κουνιέται. Προς το παρόν τουλάχιστον...
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass