ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2024 17:10
*ΤΙ να κοιτάει άραγε ο δήμαρχος με το κιάλι; (Μπορεί να κάνει προπόνηση για αργότερα, για όταν θα το χρειαστεί.) Ζ. *ΤΙ να κοιτάει άραγε ο δήμαρχος με το κιάλι; (Μπορεί να κάνει προπόνηση για αργότερα, για όταν θα το χρειαστεί.) Ζ.

Ο Τρυγητής
* ΚΑΙ καλό μήνα…

Είναι και Κυριακή σήμερα, ο Τρυγητής μπαίνει καλοδιάθετος. Ε ναι, ανοίγουν και τα σχολεία, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι, τέλος οι μακρόσυρτες διακοπές.
Κατά τα άλλα, μπορεί να λέει η παροιμία «Του Σεπτέμβρη οι βροχές, πολλά καλά μας φέρνουν», εννοώντας τα Πρωτοβρόχια, όμως η κλιματική αλλαγή έχει άλλη γνώμη πλέον…
Ζ.

Επιστρέφοντας
* ΕΠΙ της επικαιρότητας οι κουβεντούλες των Λαρισαίων.
- Δύσκολος μήνας, λέει, ο Σεπτέμβριος οικονομικά, ενώ ας πούμε τους υπόλοιπους επενδύουμε τα υπερκέρδη μας.
***
* -ΓΥΡΙΣΑΤΕ από την Άνδρο; Πώς ήταν;
-Τέλεια. Μείναμε στο Αστυνομικί.
-Στο ποιο;
-Λογοκρίθηκε βρε το Μπατσί.
***
* - ΜΟΥ βγαίνει η κούραση των διακοπών. Των άλλων.
Ζ.

Σαν φωτοτυπία
* «ΑΔΙΑΝΟΗΤΕΣ είναι οι καταστροφές στη Μηλίνα στο Πήλιο, που βρίσκεται στο έλεος της κακοκαιρίας Daniel», ο τίτλος της εφημερίδας στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, πέρυσι. Σύντομα όμως αναγεννήθηκε, υπάρχει άλλωστε κι η εμπειρία.
«Θύελλα πρωτοφανούς εντάσεως επέφερε μεγάλας καταστροφάς», ο τίτλος της εφημερίδας ‘’Θεσσαλία’’ στις 5 Σεπτεμβρίου 1937, σε παλιό δημοσίευμα που εισφέρει ο εκ Μηλίνης Γ. Ν. οκτώ δεκαετίες πριν, στην ίδια περιοχή, θεομηνία την ίδια μέρα ακριβώς, στις 4 Σεπτεμβρίου.
***
* ΣΥΝΕΠΕΙΑ της χθεσινής νεροποντής υπέστη μεγάλας καταστροφάς η παραλία της Μηλίνης. Επίσης ζημίας υπέστη το ξενοδοχείον Πετσάβα και πολλαί οικίαι ενώ κατεστράφη μία γέφυρα.
Καταστροφή κάτι σαν φωτοτυπία, με τη Μηλίνα τότε να είναι μικρή με ελάχιστες κατοικίες και αποθήκες, λειτουργώντας ουσιαστικά απλώς ως επίνειο του Νοτίου Πηλίου για τη μεταφορά προϊόντων στον Βόλο, οδικώς δεν υπήρχε ακόμη σύνδεση.
Η θεομηνία το 1937 είχε πλήξει επίσης ολόκληρη την περιοχή. Και από την πλευρά του Αιγαίου. Τώρα είχε νεκρούς στα Ποτιστικά, πέρυσι, με το άτυχο ζεύγος νεαρών τουριστών, με το νιόπαντρο νεαρό ζευγάρι από την Αυστρία να χάνεται όταν τα νερά του Daniel παρέσυραν το σπίτι που έμεναν στα Ποτιστικά Πηλίου. Τότε, το 1937, ήταν 3 οι νεκροί, στη διπλανή παραλία της Πάλτσης
***
* ΚΑΙ αναφέρει το παλιό δημοσίευμα: Χθές την νύκτα εξέσπασεν εἰς την περιφέρειαν της Αργαλαστής θύελλα πρωτοφανοῦς ἐντάσεως, συνοδευομένης ὑπὸ ραγδαιοτάτης βροχής, συνεπεία τῆς ὁποίας ἐξερριζώθησαν δένδρα, κατέρρευσαν οικίαι, ἐξεχείλισαν χείμαρροι καὶ ἐπροξενήθησαν ανυπολόγιστοι καταστροφαί εἰς τὴν ἐν γένει παραγωγὴν τῆς περιφερείας.
Η πρωτοφανής διὰ τὰ χρονικὰ τῆς περιφερείας θύελλα ἐπέπρωτο νὰἔχῃ καὶ ἀνθρώπινα θύματα. Εἰς τὸν ἐξοχικόν συνοικισμόν τῆς᾿Αργαλαστής «Πάλτς» κατέρρευσε, παρασυρθεῖσα ὑπὸ σχηματισθέντος ορμητικού ρεύματος τῶν ὑδάτων ἐκχειλίσαντος χειμάρρου, ἡ ἐκεῖ ἀγροκατοικία της Γαρουφαλιάς Κωστάκη, ὑπὸ τὰ ἐρείπια της οποία εὗρον οἰκτρὸν θάνατον ἡ ίδιοκτήτρια και οι διαμένοντες ἐπίσης εἰς αὐτὴν Δημήτριος Καπραβέλος ἐκ Λαύκου μετά τῆς συζύγου του Αριστέας. Ως εκ θαύματος δὲ, διεσώθησαν τὰ τρία μικρὰ τέκνα της Κωστάκη. (Από την Πάλτση υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο χωριό Λαύκος. Η απολαυστική διαδρομή διαρκεί περίπου 2,5 ώρες.)
***
* ΕΥΘΥΣ ὡς ἐγνώσθη το δυστύχημα ἔσπευσαν νὰ μεταβοῦν ἐπὶ τόπου ο αστυνομικός σταθμάρχης και ο Ειρηνοδίκης Αργαλαστής. Αι προξενηθεῖσαι ζημίαι εἰς την περιφέρειαν Αργαλαστής ἐκ τῆς χθεσινοβραδυνῆς θυέλλης υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια. Οι κάτοικοι διατελοῦντες ἐν ἀπογνώσει ἀπέστειλαν τηλεγραφήματα εἰς τὸν Νομάρχην Λαρίσης κ. Πουρνάραν, ζητοῦντες κρατικήν ἐνίσχυσιν.
Ζ.

Ποιο αναλάμπον…
* «ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ όραση Έλληνα, και δη Λαρισαίου, οδηγού», είναι η διάγνωση του Γ. Οι. Ο οποίος έχει εντοπίσει το πρόβλημα σε τέσσερις τουλάχιστον κεντρικές διασταυρώσεις της πόλης.
- 28ης Οκτωβρίου & Μανδηλαρά
- Μανδηλαρά & Παναγούλη
- Ηπείρου & Παναγούλη,
- Παπαναστασίου & Ηπείρου
Εκεί λοιπόν, στα φανάρια, όταν ο οδηγός δεν πρόκειται να προχωρήσει ευθεία αλλά να στρίψει στην κατεύθυνση του δρόμου με τον οποίο διασταυρώνεται αντικρίζει πορτοκαλί αναλάμπον στον σηματοδότη.
***
* - Ε και;
- Αμ δε που το αντικρίζει…
Αυτό είναι εκεί και αναβοσβήνει όντως το καημένο το πορτοκαλί ενώ οι πεζοί που διασχίζουν τον κάθετο δρόμο αντικρίζουν σταθερό πράσινο. Κι έτσι αυτά τα δύο σήματα των φαναριών δείχνουν ότι εκεί προτεραιότητα έχει ο πεζός.
Ο Λαρισαίος ή και η Λαρισαία οδηγός, κατά κανόνα δεν το βλέπουν το αναλάμπον πορτοκαλί που τους αφορά. Βλέπουν μόνο το σταθερό πράσινο για τα αυτοκίνητα. Που βεβαίως τους δίνει προτεραιότητα έναντι των κινουμένων στην κάθετο, οχημάτων ή πεζών, εφόσον όμως προχωρήσουν ευθεία. Πράγμα που δεν ισχύει αν είναι να στρίψουν. Εκεί πορτοκαλί μεν αλλά…
***
* ΧΩΡΙΣ να θέλει να δικαιολογήσει την κατάσταση, ο Γ. Οι. θεωρεί ότι το πρόβλημα προκύπτει επειδή υπάρχει πράσινο φανάρι και στις δύο πλευρές και στις δύο λωρίδες του δρόμου, αριστερά και δεξιά, και δίπλα δηλαδή στο πορτοκαλί αναλάμπον, πράγμα που «ενθαρρύνει» τους οδηγούς ασυναίσθητα ίσως, να νομίζουν ότι περνούν ανεμπόδιστα.
Ίσως, προτείνει, μια σχετική λύση θα ήταν αυτό που υπάρχει στη διασταύρωση Παπαναστασίου με Κύπρου, στην Κεντρική πλατεία, όπου στην αριστερή πλευρά δεν υπάρχει πράσινο φανάρι αλλά μόνο το κόκκινο και το αναλάμπον πορτοκαλί. (Αλλιώς, εκτιμά, πρέπει να ερευνηθεί κάποιος τρόπος θεραπείας αυτής της ειδικής περίπτωσης επιλεκτικής όρασης, που ξεκάθαρα έχει αιτία την εγκεφαλική βλάβη της κουτοπονηριάς των συμπολιτών μας.)
Ζ.

Μετά σκούπα
* ΣΚΛΗΡΕΣ έως ανελέητες νεαρές Λαρισαίες.
-Δε μου φαίνεται αλλά είμαι πολύ βλάκας.
-Υπερβάλλεις… Μια χαρά σου φαίνεται.
***
* - ΕΙΔΑ χθες μια συνταγή στην τηλεόραση και σε θυμήθηκα…
-Ναι; Τι συνταγή;
-Ξινός λαπάς με τουρσί.
***
* - ΜΩΡΟ μου, μόλις τελειώσω το σιδέρωμα θα βάλω σκούπα.
-Αγάπη μου εσύ είσαι ο άντρας του σπιτιού, εσύ κάνεις κουμάντο.
***
* - ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΖΩ, έρχεται ο άντρας μου, τον κοιτάω, δεν προχωράει. Έρχεται ο γιος μου, με κοιτάει, εγώ δεν είμαι παντρεμένος μου λέει. Και προχωράει.
Ζ.

Τσιπροεπιστήμη
* ΓΙΑΤΙ θολώνει το τσίπουρο, όταν προσθέτεις νερό στο ποτήρι; Το τσίπουρο με γλυκάνισο εννοείται, διότι εκείνο με χωρίς παραμένει διαυγές. Κι όμως υπάρχει απάντηση επιστημονική, την οποία δημοσιοποιεί το ‘’Physicsgg’’ : Το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου, η ανηθόλη, είναι πρακτικά αδιάλυτη στο νερό, αλλά πολύ ευδιάλυτη στο οινόπνευμα, στην αιθανόλη που περιέχει το τσίπουρο. Όταν όμως προστεθεί νερό η διαλυτότητά της μειώνεται, και καθώς είναι υδρόφοβη δημιουργεί μικρά συσσωματώματα που σχηματίζουν σταγονίδια, τα οποία σκεδάζουν το φως. Γι αυτό βλέπουμε το λευκό θόλωμα του τσίπουρου ή και του ούζου.
***
* ΟI κακές γλώσσες έλεγαν ότι κάποιοι μαθηματικοί του Πανεπιστημίου Loughborough συχνά-πυκνά τα κοπανάνε πίνοντας τσίπουρα. Και για να μην χαρακτηριστούν ως «μπέκρουλες» χρησιμοποιούσαν τη δικαιολογία ότι μελετούν το ’’Ouzo Effect’’, το θόλωμα δηλαδή του τσίπουρου όταν σ’ αυτό προστίθεται νερό. Όμως οι φήμες περί «έρευνας μεθυσμένων» διαψεύστηκαν οριστικά όταν οι επιστήμονες δημοσίευσαν το νέο μαθηματικό μοντέλο τους που περιγράφει τον αυθόρμητο σχηματισμό μικροσκοπικών σταγονιδίων στο νερωμένο τσίπουρο και την αιώρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. (Άντε γειά μας, το πρώτο…)
***
* Η μαθηματική περιγραφή του ‘’Ouzo Effect’’ θα μπορούσε να έχει ευρύτερες εφαρμογές πέρα από τον κόσμο των ποτών, όπως η δημιουργία νέων υλικών. Η κατανόηση του πώς και γιατί συμβαίνει αυτό στο τσίπουρο, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων υλικών, ειδικά σε τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα καλλυντικά και τα τρόφιμα, όπου η σταθερότητα και η κατανομή των μικροσκοπικών σωματιδίων είναι κρίσιμης σημασίας.
Το τσίπουρο, λοιπόν, είναι ουσιαστικά τρία πράγματα: αλκοόλ, αιθέριο έλαιο γλυκάνισου και νερό. Όταν προστίθεται επιπλέον νερό, σχηματίζονται μικροσκοπικά σταγονίδια που αποτελούνται κυρίως από το έλαιο γλυκάνισου και αυτά είναι αποτέλεσμα του διαχωρισμού του γλυκάνισου από το μείγμα αλκοόλης-νερού. Αυτό κάνει το τσίπουρο θολό καθώς τα σταγονίδια διασκορπίζουν το φως. (Οπότε τώρα μπορεί να πίνει ο Λαρισαίος επιστημονικά.)
Ζ.

Για ένα ποτό
* ΜΕ έμπνευση και πνεύμα οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Φοβάμαι ότι μια μέρα θα σοβαρευτώ αλλά εντάξει, μια μέρα είναι θα περάσει.
***
* - ΠΑΜΕ για ένα ποτό;
-Για ένα δεν έρχομαι, βρες άλλον…
***
* - Ο ανιψιός μου κάθεται στο σπίτι και παίζει όλη μέρα playstation. Βγες του λέω λίγο έξω, να σε δει ο ήλιος… Να μπορέσουμε και εμείς να παίξουμε.
***
* -TΟ Giorgos grafete me omega;
-Ναι.
-Γιόργω μου λύπεις…
Ζ.
Τον Σεπτέμβρη
* «ΑΥΤΟΜΑΤΑ και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες θα λαμβάνουν σύνταξη όσοι πολίτες χρησιμοποιούν τη φράση «ο Σεπτέμβρης είναι ο καλύτερος μήνας για μπάνια», σύμφωνα με νέο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση.» Την είδηση έχει αποκλειστικά το Βατράχι: Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, όποιος χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη φράση σε παρέα, στον κοινωνικό του περίγυρο ή ακόμα και σε άγνωστους, θα λαμβάνει αμέσως σύνταξη ανεξάρτητα από την ηλικία του. Όπως διευκρίνισε το υπουργείο, το ίδιο θα ισχύει για όσους δηλώνουν ότι η θάλασσα είναι κρύα στην αρχή αλλά μετά τη συνηθίζεις. (Η Αιδηψό πάλι στις δόξες της, η Αιδηψό…)
***
* ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα, οι συγκεκριμένες φράσεις χρησιμοποιούνται από το 99% των συνταξιούχων της χώρας, ωστόσο παρατηρείται όλο και περισσότερο η χρήση της από άτομα μικρότερης ηλικίας όπως πενήντα, σαράντα ή ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις τριάντα ετών. Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατο νόμο, ήδη δίνεται σύνταξη και σε όσους ρωτάνε μεγαλόφωνα στο σουπερμάρκετ γιατί δεν ανοίγει άλλο ένα ταμείο ή κοιτάνε τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα που είναι σε προσφορά. (Καλές μίνι διακοπές και καλά μπάνια.)
Ζ.

Εμπλοκή
* ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ οι δύο βραδύγλωσσοι αποφάσισαν να κάνουν διαγωνισμό για το ποιος απ΄ τους δυό τους μιλάει καλύτερα κι έβαλαν ως τεστ το ποιος θα πάρει πιο γρήγορα τσιγάρα.
Πάει ο πρώτος στο περίπτερο.
- Κα-κα-καλησπέ-σπε-ρα. Έ-ε-ε-ένα Μάλ-μαλ-μαλ-μαλμπορο.
Του το δίνει ο περιπτεράς και φεύγει. Επιστρέφει στον φίλο του και κοκορεύεται ότι το έκανε μόνο σε 3 λεπτά κλπ κλπ.
***
* ΠΑΕΙ λοιπόν και ο άλλος στο περίπτερο.
- Κα-κα-καλησπε-σπέ-ρα. Έ-ε-ε-ένα Μάλ-μαλ-μαλ-μαλμπορο.
- Μαλακό ή σκληρό;
- Τω-ωώρρρρ-ρα μας ξέ-εε-εε-σσσ-σκι-σσσσ-σες…
Ζ.

 

 

MAIMOYL.jpg

*O Χρ. Μαϊμουλιώτης πρόεδρος του ΕΑΚ κι ο Tάσος Βενέτης προπονητής του Απόλλωνα. Μαζί για το ποδόσφαιρο…
Ζ.

 

 

GYROS.jpg

*TO δημιούργησε ο Γ. Χ. Και το ονόμασε φάρμακο κατά της κατάθλιψης.
Ζ.

 

 

LEKANI.jpg

*Η πατέντα στου Γ. Γ. για ασφάλεια και άνεση.
Ζ.

 

 

GALA.jpg

*Ο Ν. Γ. απέδειξε ότι υπάρχει πράγματι γάλα αμυγδάλου.
Ζ.

 

 

POLYDENTRI.jpg

*ΕΙΧΕ έμπνευση αυτός που αποφάσισε να αφήσει τη λεκάνη της τουαλέτας στο βουνό και συγκεκριμένα στο δάσος,  στον οικισμό Πολυδένδρι του Δήμου Αγιάς.
Πέρα από την πλάκα όμως «Αλήθεια τώρα;». Ποιος θα τη μαζέψει από εκεί. Και μετά μιλάμε για ατομική ευθύνη.
Ν.Π.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass