ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2024 17:04
* ΔΕΝ τρέχουν μόνο στις θάλασσες οι Λαρισαίοι, στρέφονται και προς την ενδοχώρα, ανεβαίνουν στα ψηλώματα της Θεσσαλίας. Λουόμενοι και στα δροσερά ποτάμια με τα γάργαρα νερά, αλλιώτικη εμπειρία στις κούρμπες του Ασπροποτάμου, του Πορταϊκού κ. α.  Ζ. * ΔΕΝ τρέχουν μόνο στις θάλασσες οι Λαρισαίοι, στρέφονται και προς την ενδοχώρα, ανεβαίνουν στα ψηλώματα της Θεσσαλίας. Λουόμενοι και στα δροσερά ποτάμια με τα γάργαρα νερά, αλλιώτικη εμπειρία στις κούρμπες του Ασπροποτάμου, του Πορταϊκού κ. α. Ζ.

Μετά 46 μέρες
* ΕΒΡΕΞΕ την Τρίτη, επιτέλους, κι ήταν διπλό το καλό. Καθώς έπεσαν κι οι θερμοκρασίες.

Η Τετάρτη λέει, ήταν πιο δροσερή των τελευταίων 46 ημερών, από τις 4 Ιουλίου και μετά το θερμόμετρο είχε κρασάρει. Μετά την πρόσφατη επιδείνωση του καιρού, που αποδείχτηκε πρακτικά βελτίωση, οι μέγιστες θερμοκρασίες ανά τη χώρα έπεσαν κάτω από τους 35 βαθμούς. Δρόσισε, συγκριτικά, Κι ακόμα βαστάει…
Ζ.

Στον Άρειο Πάγο
* ΣΤΟ κλίμα των ημερών, κυριολεκτικά, οι Λαρισαίοι επιχειρούν να δροσιστούν.
- Όσοι λένε ότι πεθαίνουν απ’ τη ζέστη, τελικά δεν πεθαίνουν. Τους ξανασυναντάς τον χειμώνα να πεθαίνουν απ’ το κρύο.
***
* - Μ’ ΑΥΤΗ τη ζέστη, μόνο στον Άρειο Πάγο είναι τυχεροί, που δουλεύουν στη δροσιά.
***
* - ΤΙ κοινό έχουν αυτή την περίοδο η ζυγαριά με τον τραπεζικό λογαριασμό; Και στις δυο περιπτώσεις, φοβάσαι να αντικρίσεις το νούμερο.
Ζ.

Μικραίνει
* «ΔΕΝ θέλω να σας σπάω τα νεύρα αλλά σήμερα η μέρα είναι κατά μιάμιση ώρα μικρότερη από το μέγιστό της της 21ης Ιουνίου», καταγράφει ο Λαρισαίος καταμετρητής Γ. Ο. Φθινοπωριάζει θέλει να πει, ατουταλέρ καλοκαιράκι… Κι όμως θέλει κάνα μήνα ακόμα μέχρι την ισημερία, υπάρχει καιρός…
Ζ.

Στο χωριό…
* ΓΙΑ τις διακοπές στο χωριό, μα και αλλού, μιλάει ο Π. Μπ.: Η ουτοπία είναι ακόμα πολύ μακριά για να δικαιούνται όλοι διακοπές. Σήμερα τουλάχιστον ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στην Ελλάδα και την Ευρώπη αδυνατεί να ξεκουραστεί κάπου το καλοκαίρι, αλλά ποτέ δεν μπορούσαν να κάνουν διακοπές όλοι. Η κοινωνική ανισότητα εκδηλώνεται και εδώ. Η έννοια διακοπές δεν υπήρχε στο μυαλό της μισής Ελλάδας τις πρώτες δεκαετίες της Μεταπολίτευσης.
***
* ΤΟ να πηγαίνεις στο χωριό σου δεν είναι διακοπές. Διακοπές σημαίνει μπαίνω σε ένα καράβι και πηγαίνω σε νησί. Αλλά τα νησιά έχουν γίνει πια απροσπέλαστα. Τα πάντα είναι πανάκριβα, από τη βενζίνη, τα δωμάτια και τις «υπηρεσίες» των οργανωμένων παραλιών μέχρι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μια σαφή και αποφασιστική οδηγία. Είπε «θα το δούμε». Τι να πρωτοπρολάβουν κι αυτοί…
***
* ΕΝΑΣ επιπλέον λόγος που απομακρύνει τους Έλληνες από τα νησιά δεν είναι βέβαια οι εκκλήσεις μερικών εκλεκτών του έθνους να αποφεύγουμε να ταξιδεύουμε εκεί τον Αύγουστο, για να μη δυσκολεύονται οι τουρίστες, αλλά το ότι έχει διαλυθεί οποιαδήποτε νοσταλγία, έχει ακυρωθεί οποιαδήποτε διάθεση επιστροφής σε μέρη που κάποτε ήταν όμορφα αλλά τα έφθειρε και τα διέφθειρε η κατάχρηση, η υπερεκμετάλλευση. Είναι ότι διαλύουν οποιαδήποτε διάθεση νοσταλγίας. Τα μαγευτικά ακρογιάλια υπάρχουν πια μόνο στις περιγραφές των τουριστικών οδηγών.
***
* ΑΠΟ το «room to let», όταν σε περίμεναν στην αποβάθρα, έχουμε φτάσει στο να σε διώχνουν αχάραγα, για να μπει στο δωμάτιο ο επόμενος. Το εμπορεύσιμο «ειδυλλιακό» και «γραφικό» έχουν φτάσει στα όριά τους. Θέλεις να δεις το τάχα μου ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του κόσμου στη Σαντορίνη; Πρέπει να στριμωχτείς με δυο-τρεις χιλιάδες ανθρώπους σε μια γωνίτσα, από την οποία δεν φροντίζουν καν να αποσύρουν τα σκουπίδια.
Ζ.

Δεν ήταν zero
* ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας σε νέες περιπέτειες.
- Δεν πήγα θάλασσα σήμερα και με πήρε τηλέφωνο ο λουκουματζής να δει αν είμαι καλά.
***
* - ΤΙ θα πάρετε;
- Δεκαπέντε σουβλάκια χοιρινά.
- Περιμένετε κι άλλους;
- Βέβαια. Γι’ αυτό σας παρακαλώ λίγο γρήγορα, αν γίνεται, πριν έρθουν.
***
* - ΜΕ τις δύο μεγάλες πίτσες, μας έστειλαν δώρο μια κόκα κόλα και δεν ήταν zero. Α καλά, να μας παχύνουν θέλουν;
Ζ.

Για το Θέατρο
* ΑΛΛΟΙ δύο τόμοι, ο 2ος και ο 3ος, με την ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, βρίσκονται σε φάση έκδοσης. Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Κ. Τζανακούλης βρήκε τον τρόπο και θα τυπωθεί η συνέχεια του μνημειώδους έργου του Αθ. Τζαφάλια, παλιού διευθυντή της Αρχαιολογικής και ανασκαφέα του Θεάτρου, ο οποίος έχει συνδέσει τη ζωή του μ’ αυτό, και του συνεργάτη του μηχανικού Δημ. Καραγκούνη. Μέχρι και η παρουσίαση των τόμων έχει προγραμματιστεί για τον χειμώνα σε μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα.
Ζ.

Ανήθικοι αριβίστες
* ΥΠΕΡ της εισόδου του Στ. Κασσελάκη στη Βουλή με ανακοίνωσή της και η Νομαρχιακή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, που στρέφεται κατά των επιλαχόντων που προηγούνται εκείνου στο Επικρατείας. Και ειδικότερα μίας εξ αυτών, η οποία δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί. Σκληρή ανακοίνωση: «Ένα σχεδόν χρόνο μετά την αποχώρηση των «αποστατών» της νέας αριστεράς… Καλούμε, λοιπόν, την κ. Ζωρζέτα Λάλη, που υποτίθεται ότι πρεσβεύει κομμάτι της αριστεράς, να παραιτηθεί της θέσης της… όχι στα μικροπολιτικά αλλά και ανήθικα αριβίστικα παιχνίδια πολιτικών καιροσκόπων.»
***
* ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ παλιά, σε άλλες διασπάσεις εκεί αριστερά, χρησιμοποιούνταν μεν χαρακτηρισμοί αλλά με ιδεολογικό περιεχόμενο: αναθεωρητές, ρεβιζιονιστές, δογματικοί, οπορτουνιστές, ρεφορμιστές… Υπήρχε μια ποικιλία, με επίπεδο όμως. Το «πράκτορες της Ιντέλιτζενς Σέρβις» είναι πολύ παλιότερο κι είχε περιπέσει σε αχρησία. (Στο δε διαδίκτυο γίνεται σφαγή κανονική μεταξύ πρώην συντρόφων, με λούμπεν φρασεολογία.)
***
* ΚΙ έρχεται να δικαιωθεί ο Γρηγ. Ψαριανός, που έγραφε πριν 15 χρόνια, ναι, κύκλους κάνει η ζωή, εκτός από τον Ψαριανό, που μετά τον ΣΥΡΙΖΑ είχε πάει ΔΗΜΑΡ, κατόπιν Ποτάμι και εν τέλει να καταλήξει στη ΝΔ, μέσα σε μια πενταετία, κι οποίος έλεγε από τότε απέναντι σε παρόμοιες ιστορίες: Συριζίτες και Συριζίτισες, Συνασπισμένοι και Συνασπισμένες, Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες, Σφυριχτές και Σφυριζόμενοι, Ακροκεντριστές και Κεντροακραίοι, μπορούμε… μπορούμε να οργανώσουμε νέες ομάδες, κόμματα και κινήματα μέχρι να ξαναδιασπαστεί κι ο τελευταίος και να κλείσει και τις πόρτες. Πέντε άτομα, έξι διασπάσεις το ‘χουμε κερδίσει με αγώνες και θυσίες.»
Ζ.

Είχε το ωράριο
* ΤΙΣ επιθυμίες τους εξέφραζαν στην παρέα οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Δεν ξέρω από φωνή, όμως το ωράριο έχω. Δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ και αργώ να ξυπνήσω το πρωί. Τραγουδιστής έπρεπε να γίνω.
***
* - ΨΑΧΝΩ γυναίκα να με δεχτεί γι’ αυτό που είμαι.
- Τι είσαι δηλαδή;
- Παντρεμένος.
***
* - ΕΙΜΑΙ τόσο καλός άνθρωπος που όταν στέλνω κάποιον στο διάολο του δείχνω και τον δρόμο.
Ζ.

Στήσιμο
* «ΤΗΝ ορκωμοσία τέλεσε η διευθύντρια…» Ουκ εά με καθεύδειν το του Γρηγορίου τρόπαιον, διασκευάζοντας το αρχαίο περί Μιλτιάδου ρητό. Η περιφερειακή διευθύντρια Βάσω Ζιάκα πρώτη και καλύτερη στη φωτογραφία από την τυπική διαδικασία της ορκωμοσίας νεοδιόριστων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε σχολεία της Θεσσαλίας. Κατά το πρότυπο των διοικητών νοσοκομείων που ορκίζουν νοσηλεύτριες.
***
* ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ εκπαιδευτικών που είχε όμως και υπόστρωμα, μέχρι να επιτευχθεί η φωτογράφιση. «Απαράδεκτη», χαρακτηρίζει τη στάση η «Παρέμβαση» σε ανακοίνωσή της, «απουσίαζε ενώ είχε από μέρες ειδοποιηθεί προφανώς για να αποφύγει να δώσει εξηγήσεις για την αποσάθρωση του Δημόσιου Σχολείου…»
Συνδικαλιστές διηγούνται: «Πήγαμε στο γραφείο της Β. Ζιάκα στις 11 και δεν ήταν εκεί. Μάθαμε ότι στις 12 θα έχει ορκωμοσία νεοδιόριστων. Καθίσαμε να την περιμένουμε, έφτασε η ώρα 12:20 και δεν είχε έρθει. Είχαν φτάσει φυσικά οι νεοδιόριστοι και περίμεναν. Φαίνεται, μόλις έμαθε ότι φύγαμε, ήρθε για την ορκωμοσία. Είναι αλήθεια ότι όλα τα χρόνια στις κινητοποιήσεις σπάνια καταφέραμε να τη συναντήσουμε...» (Στήσιμο για τη φωτογραφία, αλλά και στήσιμο των συνδικαλιστών.)
***
* ΣΑΜΠΩΣ εκείνη αποφασίζει; Ας δεχτεί τους διαμαρτυρόμενους κι ας τους πει ευγενικά ότι θα διαβιβάσει τα αιτήματα, τα υπομνήματά τους στο υπουργείο που έχει άλλωστε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Παλιός συνδικαλιστής αναφέρει ότι μόνο ο προκάτοχός της τους έλεγε: «Οταν έρχεστε, να με ενημερώνετε να είμαι εδώ να σας περιμένω…». Και το τηρούσε.
Ζ.

Αγνοείται
* ΜΕ αφορμή και το χαλάζι που τους βάρεσε εκεί στα Βρυσιά, εκείνο το φραγματάκι με εξασφαλισμένη πίστωση 2 εκατομμυρίων ευρώ, από το ΕΣΠΑ, πού να βρίσκεται άραγε;
Μετά από προσπάθειες πολλών ετών, τελικά το έργο «κατασκευή φράγματος για την αναστόμωση των πηγών Βρυσιών και τη δημιουργία ταμιευτήρα για τη συγκράτηση του νερού, προκειμένου να γίνεται τεχνητός εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα», είχε προχωρήσει. Τον Οκτώβριο του 2021 είχε αναδειχθεί ανάδοχος κι ο τότε περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός είχε υπογράψει τη σύμβαση κατασκευής. (Τρία χρόνια πέρασαν.)
***
* ΤΟΝ Νοέμβριο του ‘22, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είχαν καταθέσει ερώτηση για το πού κολλούσε η υπόθεση. Κάποια στιγμή είχαν εμφανιστεί τα μηχανήματα του εργολάβου, έπεσαν τα πρώτα μπετά, δούλεψαν καναδυό μήνες… Κι ύστερα ήρθε ο Daniel και το έργο συγκαταλέγεται στους αγνοούμενους της θεομηνίας. (Κι αφού δεν προχωρούν τα μικρά, ο καθείς καταλαβαίνει τι θα γίνει με τα μεγάλα φράγματα που εξαγγέλλονται. Με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγια, πόσο μάλλον φράγματα.)
Ζ.

Χωρίς Νι
* ΠΑΕΙ ο Κύπριος στο fast food και πλησιάζει στον πάγκο να παραγγείλει.
- Θα ήθελα ένα σάντουιτς με μπιφτέκιν, χαλούμιν, κασέριν, ντομάταν, πιπεριάν...
- Έ, μήπως θα μπορούσατε να μη βάζετε Νι στο τέλος των λέξεων γιατί δεν καταλαβαίνω τι θέλετε;
- Εντάξει.
- Πείτε μου λοιπόν τι θα θέλατε στο σάντουιτς;
- Ναι, θα ήθελα ζαμπό, μπέικο...
Ζ.

 

TIRITOMPA.jpg

* ΧΑΡΤΙΝΑ παπουτσάκια, καπελάκια κλπ. Άλλη μια χρήση της «Ε», από τον δημοτικό κουκλοθίασο Τιριτόμπα. Οι εμπνεύσεις και το μεράκι της Φωτεινής Καλούδη.
Ζ.

 

KAPETANOS.jpg

* ΣΤΗ «γραμμή της φιλανθρωπίας» ο βουλευτής Χρ. Καπετάνος. Ποιος του έκανε φάουλ και του σφύριξαν δύο βολές;
Ζ.

 

FREATIO.jpg

* ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΕΣ με φύλλα οι σχάρες των φρεατίων χθες σε όλη την πόλη. Ο δυνατός αέρας και η βροχή τα παρέσυρε. Τα συνεργεία στη μάχη της καθαριότητας, αλλά επειδή η πόλη είναι μεγάλη όποιος εντοπίζει κάτι ας τα απομακρύνει ή ας ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ν.Π.

 

SOLINAS.jpg

* ΑΛΛΟΙ έχουν θερμόμετρο έξω απ’ το σπίτι τους παρακολουθώντας τα ανέβα-κατέβα του υδραργύρου, ο Φαρσαλινός έχει τοποθετήσει βροχόμετρο, να βλέπει πόσο νερό έριξε. Μετά τον «Daniel» αναπτύχθηκαν ευαισθησίες. Ένας σωλήνας μέτρησης είναι τοποθετημένος σε κατάλληλο σημείο στην αυλή.
Ζ.

 

GREMOS.jpg

* ΤΟ ανακάλυψε ο Τ.Ζ . από πού προήλθε το «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass