ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2024 17:11
* ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στη Λάρισα, μια καλοκαιρινή μπόρα ήταν άλλωστε, δεν ήταν δα και πλημμύρα. Ωστόσο ο δήμαρχος βγήκε έξω, ο ίδιος προσωπικά στις λάσπες, να βοηθήσει καθαρίζοντας φρεάτια. Επικοινωνιακή τακτική βέβαια, με τη φωτογραφία να διανέμεται επισήμως, που όμως μάλλον θίγει τον δημοτικό μηχανισμό, δεν τα καταφέρνει δηλαδή ούτε στις μικρές δυσκολίες; Επομένως να είναι έτοιμος ο κόσμος με τα φτυάρια παρά πόδα; (Αντιγράφει άραγε ο Θαν. Μαμάκος τον Μπέο; Αχ, αχ, αχ…). Ζ. * ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στη Λάρισα, μια καλοκαιρινή μπόρα ήταν άλλωστε, δεν ήταν δα και πλημμύρα. Ωστόσο ο δήμαρχος βγήκε έξω, ο ίδιος προσωπικά στις λάσπες, να βοηθήσει καθαρίζοντας φρεάτια. Επικοινωνιακή τακτική βέβαια, με τη φωτογραφία να διανέμεται επισήμως, που όμως μάλλον θίγει τον δημοτικό μηχανισμό, δεν τα καταφέρνει δηλαδή ούτε στις μικρές δυσκολίες; Επομένως να είναι έτοιμος ο κόσμος με τα φτυάρια παρά πόδα; (Αντιγράφει άραγε ο Θαν. Μαμάκος τον Μπέο; Αχ, αχ, αχ…). Ζ.

Και ενοχλημένοι
* ΓΙΑ κάποιους χάλασε ο καιρός, για άλλους έφτιαξε όμως. Η επιδείνωση με τις βροχές χαρακτηρίστηκε ευλογία Θεού για την άνυδρη επί μήνες ύπαιθρο. Αν δεν ήταν και τα συμπαρομαρτούντα της καλοκαιρινής μπόρας, τα κατά τόπους χαλάζια, θα επρόκειτο για καθαρό χρυσάφι για τον αγροτικό κόσμο. (Ισχύει και αντιστρόφως το αρχαιοελληνικό ρητό: Ουδέν καλόν αμιγές κακού. Να, όπως και με το φαγητό: Ό,τι αρχίζει ωραία, τελειώνει με κιλά).
***
* ΣΤΗΝ πόλη πάλι, ορισμένοι ενοχλήθηκαν που σε κάποια σημεία κράτησε νερά για λίγο και δεν μπορούσαν να περάσουν αν δεν έβρεχαν τα πόδια τους. Μα άμα ήταν τόσο απαραίτητη μετακίνηση…
Επίσης, από τη ραγδαία βροχόπτωση έβαλαν νερό κάποια τζάκια από τις καμινάδες τους. Ταλαιπώρια, μην το συζητάς… Στον ΕΛΓΑ θα πάνε να δηλώσουν τη ζημιά;
Ζ.

Με ένταση
* ΜΕ νωπές τις περσινές μνήμες της καταστροφής, ούτε καν χρόνισε από τη μεγάλη πλημμύρα, λογικό να ανησυχεί ο κόσμος.
Με τη νεροποντή, κάποια στιγμή στα Φάρσαλα εξελισσόταν ένας «Μικρός Daniel» η ένταση της βροχής έφτασε τα 177 mm. Ευτυχώς μόνο για κάνα πεντάλεπτο κι έτσι συνολικά έπεσαν μόνο 22 χιλιοστά νερού, παραδίπλα έφτασε μέχρι και 35 χιλιοστά. Ό,τι έπρεπε αν δεν ήταν και το χαλάζι στα Βρυσιά…
***
* ΑΚΟΜΑ πιο έντονη η ουράνια ηλεκτρική δραστηριότητα στην περιοχή. Κυριολεκτικά εκατοντάδες κεραυνοί, κανονικά φωτορυθμικά, ράγισε ο ουρανός από τις εκκενώσεις. Ευτυχώς χωρίς συνέπειες, οπότε ο άλλος αστειευόταν: Εκκενώσεις ο Αχόρταγος...
Ζ.

Σεζόν
* ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ υπάρχει στις τάξεις των επαγγελματιών για το πώς κύλησε η χρονιά στα παράλια του νομού Λάρισας. Δούλεψαν και τα καφέ, πήγαν καλά τα εστιατόρια, γέμισαν οι ξαπλώστρες παρά το κόστος όπου υπήρχε, γεμάτα και τα δωμάτια. Αν δεν χαλάσει ο καιρός το επόμενο διάστημα ίσως εξελιχθούν ακόμα καλύτερα τα πράγματα για όλους. Συνήθως στα παράλια της Λάρισας καταγράφονται προβλήματα και ζημιές. Φέτος άλλαξε λίγο η κατάσταση.
Κ.Γ.

Ρωτά τον Θεό
* «ΓΡΑΜΜΑ στον Ύψιστο», από τη Ν.Λ.: Το ανατολικό τμήμα του Πλατυκάμπου φαίνεται πως το έχει καταραστεί ο Θεός. Αυτό έπληξε η πλημμύρα του Σεπτεμβρίου πέρυσι και ακούσαμε τότε ότι φταίει η θεομηνία.
Στη χθεσινή καταιγίδα που έπληξε όλη την περιοχή το ανατολικό τμήμα Πλατυκάμπου μετρά διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σχεδόν 24 ώρες. Φταίει η θεομηνία μας λέει και τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ... Επίγειος υπεύθυνος δεν υπάρχει;
***
* «ΚΑΙ ρωτώ τον Θεό: τι ακριβώς έχεις Κύριε με το ανατολικό τμήμα Πλατυκάμπου; Δεν φταίω εγώ παιδί μου, μου λέει ο Κύριος, εσείς δεν έχετε φροντίσει να αντιμετωπίζετε τα φυσικά φαινόμενα, να είστε πιο προσεκτικοί με τούς αντιπροσώπους σας…». (Κι έχει ο Θεός…).
Ζ.

Τα δέντρα
* ΔΙΙΣΤΑΜΕΝΕΣ απόψεις στην παρέα των Λαρισαίων, με όσα γίνονται τελευταία.
- Έβγαλα και φωτογραφία το δέντρο γιατί ποτέ δεν ξέρεις, σήμερα είναι αύριο δεν είναι.
***
* - ΜΑ δεν υποφέρονται κι αυτά… Μας δίνουν λέει σκιά. Το κακό με τη σκιά του δέντρου είναι ότι δεν κάθεται σε μια μεριά.
***
* - ΕΙΔΑ και χαρούμενα δέντρα. Να χορεύουν τα κλαριά τους αγκαλιασμένα μετά τη βροχή... (Είπε ο εκ του προχείρου ποιητής).
Ζ.

Ρεύμα
* ΧΩΡΙΣ ρεύμα έμειναν αρκετές περιοχές της Λάρισας προχθές το βράδυ με την κακοκαιρία. Επιστρατεύτηκαν οι φακοί των κινητών τηλεφώνων στα σπίτια όμως το μεγάλο πρόβλημα για τους νέους δεν ήταν το φως. Ήταν το γεγονός πως δεν είχαν ίντερνετ αφού τα ρούτερ βγήκαν εκτός λειτουργίας. «Και τώρα τι κάνουμε;» ήταν το ερώτημα στα σπίτια με παιδιά.
Κ.Γ.

Εξερράγη
* ΣΤΗΝ Ελασσόνα πάλι, επίσης κεραυνοί, από έκρηξη του δημάρχου. Ευγενικός ο Νίκος Γάτσας, όμως αυτή τη φορά μάλλον εξετράπη. Κι ήταν έκπληξη, ίσως ήταν φορτωμένος από άλλα.
Προχθές το απόγευμα, ο Ελασσονίτης Γ.Μ. πάρκαρε για λίγο στην είσοδο του δημαρχείου, άφησε γυναίκα και παιδί στο αυτοκίνητο και πετάχτηκε να πάρει σουβλάκια. Εκείνη την ώρα έφτασε ο δήμαρχος και επειδή δεν μπορούσε να μπει στο πάρκινγκ άρχισε, λέει, να ωρύεται και να βρίζει, παραλίγο να πιαστούν στα χέρια. Ο πολίτης ισχυρίζεται ότι φεύγοντας, ο δήμαρχος τον μούντζωνε και του έκανε χειρονομίες. (Λύνονται αυτά. Εκ των υστέρων, με εξηγήσεις, συγγνώμες κ.λπ.).
Ζ.

Βρίσκουν λύσεις
* ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ για παντρειά οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, για να βγουν τα έξοδα του μήνα πρέπει να καλοπαντρευτώ.
***
* - ΜΕ κάλεσαν σε γάμο, όπου το ίδιο ζευγάρι παντρεύεται για δεύτερη φορά. Την πρώτη φορά τους πήρα δώρο μια καφετιέρα. Τώρα θα τους πάω ένα κιλό καφέ.
***
* - Η γυναίκα σου δουλεύει;
- Γιατί, η δικιά σου χάλασε;
Ζ.

Μια κάποια λύση
* ΝΑ κι ένα παράδοξο, που δεν έχει γίνει αντιληπτό από την κοινωνία, είναι και οι φοβίες που καλλιεργούνται…
Έρευνα επιστημονικού Ινστιτούτου παρουσιάζει η «Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες που έχουν φτάσει στην Ευρώπη την περίοδο 1990-2020 είναι κατά το 56% χριστιανοί, το 20% δηλώνουν πως δεν ανήκουν σε κάποιο θρήσκευμα και το 18% μουσουλμάνοι. Μόνο; Μόνο… Κι έτσι, λένε, η μετανάστευση αποδεικνύεται λύση για την υπογεννητικότητα και την πληθυσμιακή συρρίκνωση. Μια κάποια λύση. (Στην Ελλάδα έλυσε και το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών).
Ζ.

Σκέψεις
* ΠΑΝΤΩΣ, όταν είδαμε την ένταση της βροχής το μυαλό όλων πήγε στις εφιαλτικές εκείνες στιγμές του περσινού Σεπτέμβρη. Δεν γίνεται βέβαια διαφορετικά αφού εκείνη η πλημμύρα για όσους την έζησαν δύσκολα θα βγει από τη σκέψη. Σε κάθε μεγάλη βροχή θα χρειάζεται να περάσει ώρα για να επιστρέψει η καρδιά στη θέση της.
Κ.Γ.

Ασυνεννοησίες
* ΣΤΟΝ δικό τους ρυθμό και τα προβλήματά τους, νεαροί στη Λάρισα.
- Θα σε σκίσω, λέει, στήσου. Κι ανοίγει το τάβλι.
***
* - ΜΩΡΟ μου, πες μου κάτι που θα με κάνει χαρούμενο και λυπημένο ταυτόχρονα;
- Κάνεις καλύτερο σεξ απ’ όλους τους φίλους σου.
***
* - ΚΑΘΙΣΕ αγόρι μου, μην αγχώνεσαι, είναι η πρώτη σου φορά;
- Όχι, έχω καθίσει κι άλλες φορές.
Ζ.

Φώτα νυσταγμένα
* ΑΠΟ τους τροχονομικούς ελέγχους που έγιναν το πρώτο 7μηνο της χρονιάς στους δρόμους της Θεσσαλίας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, διαπιστώθηκαν πάνω από 7.000 παραβάσεις σε φορτηγά. Κυρίως παραβίαση του ωραρίου οδηγών και πειραγμένοι ταχογράφοι.
Με τα φώτα νυσταγμένα και βαριά; Δεν είναι αστεία αυτά, παιδιά… Εξαντλημένοι οδηγοί στο τιμόνι και πιεσμένοι χρόνοι άρα και ταχύτητες υψηλές, συνδυασμός έως και εγκληματικός. Κι απ’ ό,τι φαίνεται γενικευμένο, είναι μόδα. Μα 1.000 παραβάσεις τον μήνα στη Θεσσαλία μόνο; Επί των ελεγχθέντων…
Ζ.

Ζάλογγο;
* Ε ναι, δεν είναι τόσο απελπισμένοι στο ΚΚΕ, δεν νιώθουν ασφυκτικά περικυκλωμένοι από τον ταξικό εχθρό ώστε να πηδήξουν κι απ’ το Ζάλογγο…
Κι όμως, στο «κόκκινο χωριό», τη Σκήτη, στο πανηγύρι λέει, κάποιοι κουκουέδες ζήτησαν παραγγελιά απ’ την ορχήστρα να χορέψουν το δημοτικό τραγούδι «Στη στεριά δεν ζει το ψάρι…». (Ίσως επειδή το είχαν μάθει στις σχολικές γιορτές).
Ζ.

ΚΤΕΛ
*«ΠΑΙΔΙΑ ενός κατώτερου θεού είμαστε εμείς;». Αυτό το ερώτημα εκφράζουν μέσω της «Ε» οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της περιοχής του Κόκκινου Νερού. Αναφέρονται στο θέμα του ΚΤΕΛ λέγοντας πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να σταματήσουν τα δρομολόγια μετά τις 25 Αυγούστου. Ζητούν να αλλάξει αυτό. Η διοίκηση του ΚΤΕΛ, συμφωνεί;
Κ.Γ.

Και διευθυντές
* ΥΠΕΓΡΑΨΕ η περιφερειακή διευθύντρια Βάσω Ζιάκα και εντός δύο ημερών, σήμερα δηλαδή, αναλαμβάνουν καθήκοντα οι διευθυντές στα νεοσύστατα Πρότυπα σχολεία της Λάρισας. Η γεωπόνος Στεργιανή Λιάπη στο Γυμνάσιο και ο θεολόγος Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, δημοσιογράφος παλιότερα, στο Λύκειο. Με τετραετή θητεία. Φυσικά και θα δυσκολευτούν στα πρώτα βήματα, να στήσουν καινούργια σχολεία και μάλιστα με απαιτήσεις, Πρότυπα. Κι επιπλέον χωρίς δικά τους κτίρια.
Το υπουργείο με τις υπηρεσίες του δείχνει αποφασισμένο να ξεκινήσει τα νέα σχολεία, παρά τις ενστάσεις γονέων και εκπαιδευτικής κοινότητας για τη συστέγασή τους με το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο. Προσωρινά λένε εκεί αλλά ως γνωστόν ουδέν μονιμότερον…
Ζ.

Ευχαριστίες
* - ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολύ γιατρέ. Το φάρμακο που μου δώσατε κάνει θαύματα τελικά…
Είχε ξαναπάει στον γιατρό ο νεαρός Λαρισαίος κι επέστρεψε ευγνώμων.
- Α, πολύ χαίρομαι, μπράβο… Είναι καλύτερα τώρα η θεία σας;
- Όχι, την κληρονόμησα.
Ζ.

 

Ανταρκτικάριοι
* Ο,ΤΙ πρέπει για τις ζέστες των ημερών…. Και με τη χαλαρή γραφή του «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ». Και μοδάτα, μα και κρύα, κουλ: Υπάρχουν τουλάχιστον 11 άνθρωποι στον πλανήτη που έχουν γεννηθεί στην Ανταρκτική. Σκέψου λίγο, αντί να έχεις χωριό να πηγαίνεις διακοπές, να βρίσκεσαι σε έναν παγωμένο πιγκουινότοπο και να σε ρωτάνε «τίνος είσαι συ;» με απορία…
***
* Η Ανταρκτική είναι η μόνη ήπειρος στην οποία δεν υπάρχουν κράτη, ούτε είχε ποτέ ιθαγενή πληθυσμό. Αυτή η καραπαγωμένη έκταση δεν φιλοξενεί λοιπόν μόνιμους κατοίκους, αλλά κυρίως επιστήμονες που πηγαίνουν εκεί για ερευνητικούς σκοπούς. Και αφού δεν μένει άσχετος κόσμος εκεί, πώς έτυχε να γεννηθούν τόσα μωρά; Από ό,τι φαίνεται δεν «έτυχε» ακριβώς.
***
* ΜΠΟΡΕΙ να έχουμε πλέον συμφωνήσει ότι η Ανταρκτική δεν ανήκει σε κανέναν, αλλά για πολλά χρόνια διάφορα κράτη διεκδικούσαν την κυριαρχία των εδαφών της. Και παρά τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί, ακόμα τη γλυκοκοιτάζουν. Δύο από τα κράτη αυτά, η Αργεντινή και η Χιλή, μιας και, όπως και να το κάνουμε, είναι τα πιο κοντινά στην περιοχή.
Η Αργεντινή λοιπόν, κάποιες δεκαετίες πριν, για να κάνει πιο «βάσιμες» τις διεκδικήσεις της στην Ανταρκτική, σκέφτηκε ότι θα βοηθούσε να υπάρχουν άτομα που θα έχουν μεν αργεντίνικη υπηκοότητα, αλλά θα έχουν όντως γεννηθεί στην Ανταρκτική.
***
* ΕΤΣΙ, το 1977, έστειλε στη Βάση Εσπεράνσα την εφτά μηνών έγκυο σύζυγο ενός αξιωματούχου του στρατού, που αυτός βρισκόταν ήδη στην Ανταρκτική, για να γίνουν τα γεννητούρια εκεί. Να σε ξεσηκώνουν να πας να γεννήσεις σε ένα κρύο, απομονωμένο μέρος, που δεν έχει καν τρεχούμενο νερό και κανονικό νοσοκομείο, γιατί υπάρχει σχέδιο…
Ευτυχώς όλα πήγαν καλά στον τοκετό και στις 7 Ιανουαρίου του 1978 ήρθε στον κόσμο ο Εμίλιο Πάλμα, που χωρίς να κάνει τίποτα απολύτως, κέρδισε μία θέση στα Ρεκόρ Γκίνες ως το πρώτο άτομο που γεννήθηκε στην ήπειρο της Ανταρκτικής.
***
* ΚΑΙ επειδή η Χιλή δεν ήθελε να μείνει στην απέξω, λίγο καιρό αργότερα έκανε κάτι αντίστοιχο. Μόνο που έγινε ακόμη πιο «άβολο» το πράγμα, αφού έστειλε ένα ζευγάρι με σκοπό όχι απλά να γεννήσει, αλλά να συλλάβει, ναι, με τον γνωστό τρόπο, ένα παιδί εκεί πέρα. Η Χιλή θα θεώρησε πως αυτό θα έκανε τις διεκδικήσεις της ακόμα πιο «λογικές» από της Αργεντινής.
Αυτός ο «ανταγωνισμός» συνεχίστηκε, κι έτσι, τα επόμενα χρόνια συνέχισαν να γεννιούνται άνθρωποι στην Ανταρκτική ώστε να θεωρούνται ιθαγενείς «Ανταρκτικάριοι» για λογαριασμό του κάθε κράτους. (Άραγε τι να γράφει πάνω η ταυτότητά τους;).
Ζ.

 

--------KLADIA.jpg* ΣΤΟ ύψος των δέντρων και στα κλαδιά που ακουμπάνε στα μπαλκόνια αναφέρονται Λαρισαίοι κάτοικοι στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Χρυσοχόου. Με αφορμή καιρικά φαινόμενα σαν τα προχθεσινά ζητούν λοιπόν την παρέμβαση των δημοτικών υπηρεσιών γιατί αυτός ο αέρας προχθές «χτυπούσε» τα δέντρα στα μπαλκόνια…

 

 

GAIDOYRI.jpg*ΑΤΡΑΞΙΟΝ για παιδιά, μα και μεγαλύτερους, ανθρώπους της πόλης. Το εντόπισε ο Λαρισαίος Α. Α. στο νησί που πήγαν διακοπές. Μέχρι και το γαϊδούρι έβαλαν να βγάζει μεροκάματο. Τάισε, χάιδεψε και φωτογραφίσου μαζί του, με 1 ευρώ, μόλις.
Ζ.

 

 

ALEA.jpg* ΝΑ πρόκειται άραγε για δενδροστοιχία υπό ανάπτυξη; Μπα, ξεχασμένοι θάμνοι είναι που καταργούν το πεζοδρόμιο, στην οδό Πηλέως, την πρώτη κάθετο της Φαρσάλων.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass