Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2024 17:30
* ΞΕΧΑΣΙΑΡΗΔΕΣ ή πονηροί, στα παράλια του Δήμου Αγιάς; Εκεί, σε Βελίκα μεριά, κάποιοι δεν θέλουν  να μαζεύουν τα ομπρελοκαθίσματά τους από την αμμουδιά, φεύγοντας για τα σπίτια τους.  Τα αφήνουν για την επόμενη φορά που θα ξανακατέβουν για μπάνιο.  Μη χάσουν και τη θέση τους δηλαδή. Επί της ουσίας όμως τα αφήνουν όλο το καλοκαίρι.  Άλλοι πάλι έχουν φτιάξει και ειδικές κατασκευές. Ο Δήμος Τεμπών είχε ανακοινώσει  πως θα μαζεύει αυτές τις αυθαίρετες καταλήψεις με ομπρέλες, από τις παραλίες. Στον Δήμο Αγιάς θα κάνουν κάτι αντίστοιχο ή επειδή φτάνουμε στο τέλος του καλοκαιριού «ποιος να μαλώνει τώρα;». * ΞΕΧΑΣΙΑΡΗΔΕΣ ή πονηροί, στα παράλια του Δήμου Αγιάς; Εκεί, σε Βελίκα μεριά, κάποιοι δεν θέλουν να μαζεύουν τα ομπρελοκαθίσματά τους από την αμμουδιά, φεύγοντας για τα σπίτια τους. Τα αφήνουν για την επόμενη φορά που θα ξανακατέβουν για μπάνιο. Μη χάσουν και τη θέση τους δηλαδή. Επί της ουσίας όμως τα αφήνουν όλο το καλοκαίρι. Άλλοι πάλι έχουν φτιάξει και ειδικές κατασκευές. Ο Δήμος Τεμπών είχε ανακοινώσει πως θα μαζεύει αυτές τις αυθαίρετες καταλήψεις με ομπρέλες, από τις παραλίες. Στον Δήμο Αγιάς θα κάνουν κάτι αντίστοιχο ή επειδή φτάνουμε στο τέλος του καλοκαιριού «ποιος να μαλώνει τώρα;».

Σαν μπακαλιάρος
* ΟΙ ζέστες συνεχίζονται. Ως πότε ακόμα, δυσανασχετούσε ο νεαρός Λαρισαίος.
- Τρία ντους την ημέρα... Λες και είμαι μπακαλιάρος και με ξαρμυρίζω.
Ζ.

Ψαράδες
* ΕΧΟΥΝ που έχουν τις στεναχώριες τους με τον φόρο που πρέπει να πληρώσουν για τις βάρκες τους, έχουν και το ότι δεν βγάζουν καλές ψαριές πλέον. Ο λόγος για τους ερασιτέχνες αλιείς εκεί στο Δέλτα του Πηνειού. Μεσάγγαλα και Καστρί Λουτρό δηλαδή.
«Εξαφανίστηκε το σαβρίδι» λένε στην «Ε» και δεν γνωρίζουν αν είναι αποτέλεσμα των περασμένων καταστροφών από τις πλημμύρες. Πάντως ένα ψάρι που το έβρισκαν σε μεγάλο αριθμό στην περιοχή, τώρα δεν υπάρχει. Ποιος ξέρει; Ίσως είναι μόνο για τη φετινή χρονιά. Θα δούμε του χρόνου.
«Το καλό φέτος πάντως είναι πως δεν υπάρχουν μέδουσες» επισημαίνουν, χωρίς ωστόσο και πάλι να ξέρουν αν είναι αποτέλεσμα των πλημμυρών.
Κ.Γ.

Εύκολα Μπαχάμες
* ΕΠΟΧΗ διακοπών, όχι για όλους όμως κι όχι για πολύ.
- Μόλις επέστρεψα από Καραϊβική...Αύριο θα μπω πάλι στο google earth και θα πάω Μπαχάμες.
* * *
*- ΔΕ φτάνει που ζούμε σε μια χώρα με πάρα πολλά πανέμορφα νησιά και εξωτικές παραλίες, θέλουμε να πηγαίνουμε κιόλας…
* * *
* - ΩΣΤΟΣΟ φροντίζει η κυβέρνηση. Για να πας σε νησί πρέπει να δώσεις ένα νεφρό για τ’ ακτοπλοϊκά. Αντικίνητρο…
Ζ.

Με σκληρή δουλειά
* ΣΕ συζήτηση περί οικονομικών οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Δεύτερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα σε διαφθορά, λέει. Θα ήμασταν πρώτοι αλλά μας λάδωσαν μάλλον να χάσουμε.
* * *
* - ΜΕΤΑ από 12 χρόνια σκληρής δουλειάς, χωρίς αύξηση και μπόνους, με περικοπούλα μισθού, κατάφερα το ακατόρθωτο: Τα αφεντικά μου αγόρασαν δύο ταχύπλοα.
Ζ.

Η τράκα
* ΤΟΝ ευρηματικό τρόπο που έκανε τράκα ο παλιός Σαρακατσιάνος διηγείται ο Λαρισαίος Χ. Π.
Ήταν λοιπόν στο βουνό, στα βοσκοτόπια ο κτηνοτρόφος όταν συνάντησε τον γνωστό του δασοφύλακα. Χαιρετήθηκαν, είπαν τα τρέχοντα και μετά τον ρώτησε.
-Φουτχιά έχς;
-Αχά…
-Τότι θα να ‘χς κι τσιγάρα.
-Ναι, έχου…
-Ε, δομ μια τσιγάρα.
* * *
*ΑΝΑΨΕ, κάπνισε, γύρεψε και δεύτερο, μετά κάπνισε και τρίτο.
- Καλά, του λέει ο δασοφύλακας, αφού έχς κι συ τσιγάρα, του βλέπω το «Δεκάρ’ι» στο τσεπάκ’ι σ’. Γιατί παιρς απού μένα;
- Ε, γιατί ιγώ είμ στο βνό, πού θα βρω… Ισύ θα κατέβς στου χουριό, θα ματαπάρς…
Ζ.

Πλαστή εικόνα
* ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ τα σόσιαλ ο Ν. Π.
Μπαίνεις Facebook, όλοι είναι ευτυχισμένοι.
Μπαίνεις Twitter, όλοι είναι νευριασμένοι.
Μπαίνεις Instagram, όλοι είναι σέξι.
Μπαίνεις TikTok, όλοι είναι κωμικοί.
Μπαίνεις LinkedIn, όλοι είναι επιτυχημένοι.
Μπαίνεις e-banking, όλα είναι ένα ψέμα… (Μια ανάσα, μια πνοή…)
Ζ.

Καθυστερήσεις
* «Η αρχαιολογία…», είναι η επίσημη δικαιολογία για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση του έργου στον δρόμο Λάρισας- Καρδίτσας, εκεί στις επικίνδυνες στροφές της Συκεώνας. Όντως βρέθηκαν αρχαία εκεί που έσκαβαν βαθιά για να περάσει ο δρόμος στις ανηφοριές, οπότε… Οπότε επελήφθη η Αρχαιολογική της Καρδίτσας κι ως συνήθως μετά δεν ξεμπλέκεις με την προσεκτική και τσίκι-τσίκι ψιλοδουλειά των αρχαιολόγων.
* * *
* ΘΑ έπρεπε ωστόσο να είχε βρεθεί μια κάποια λύση, πώς είχε γίνει και στον δρόμο προς Τρίκαλα, πριν χρόνια, με τα αρχαία στην ανηφοριά, στο ύψος της Μάνδρας; Εκεί είχε ληφθεί απόφαση να καταχωθούν ανέγγιχτες οι όποιες αρχαιότητες, γι’ αυτό άλλωστε και δεν κόπηκε ο λόφος κι ο δρόμος κινείται έντονα ανηφορικά.
Στη Συκεώνα, θα μπορούσε να δοθεί και κάποια άλλη λύση, π.χ. παράκαμψη με αλλαγή χάραξης κλπ, οτιδήποτε, ξέρουν οι ειδικοί. Επιπλέον στο συγκεκριμένο έργο προέκυψαν και τεχνικά προβλήματα εξαιτίας της σκληρότητας εδάφους, χρειάστηκε ν’ αλλάξει η μελέτη κατασκευής, έμπλεξαν. (Έμπλεξε λένε κι ο εργολάβος, ο οποίος ζημιώνεται, καθώς είχε πάρει το έργο στη δημοπρασία με μεγάλη έκπτωση, μετά ήρθε ο κορονοϊός, η εκτόξευση των τιμών των υλικών κλπ…)
* * *
* ΣΤΗΝ αντίστοιχη εκκρεμότητα τώρα, στον δρόμο Λάρισας-Τρικάλων, το κομμάτι μεταξύ Τερψιθέας και Ραχούλας, οι εργασίες φαίνεται να έχουν σταματήσει. Ακούστηκε ότι για κάποιο λόγο, το περιφερειακό πρόγραμμα καθυστερεί να πληρώσει κι ο εργολάβος αξιοποίησε τη δυνατότητα που του προσφέρει ο νόμος κάνοντας διακοπή εργασιών. Πόσο υπομονή να κάνει... (Το σύστημα των έργων στη χώρα χωλαίνει ποικιλοτρόπως, γι’ αυτό και οι καθυστερήσεις.)
Ζ.

Πρώτη μέρα
* ΜΕ εξομολογητική διάθεση οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Όλοι στους γάμους ρωτάνε από πού είναι η νύφη, από πού είναι ο γαμπρός… Εγώ πάλι, από πού είναι τα κρέατα.
* * *
* - ΠΩΣ πήγε η πρώτη μέρα στο γυμναστήριο;
- Εντάξει μωρέ, ζορίστηκα λίγο, πονάει το χέρι μου αλλά εντάξει μωρέ…
- Τι έκανες;
- Την εγγραφή.
* * *
* - ΣΤΑΜΑΤΑ να πίνεις βρε… Έχεις πιεί δυο μπουκάλια…
- Άσε με, πρέπει να την ξεπεράσω…
- Γιατί, πόσο ήπιε η ρουφιάνα;
* * *
* - ΠΟΛΥ δύσκολη εποχή για σχέση, ρε σεις… Άντε να βρεις φιλενάδα που να τη συμπαθεί η γυναίκα σου.
Ζ.

Οι απ’ ευθείας…
* ΟΤΑΝ ήταν στην αντιπολίτευση ο Καλογιάννης, προ δεκαπενταετίας, ήταν συχνές οι καταγγελίες κατά Τζανακούλη για απ’ ευθείας αναθέσεις έργων, χωρίς διαγωνισμό ή σχεδόν χωρίς. Δεν προχωρούσαν αλλιώς οι παρεμβάσεις, δικαιολογούνταν ο τότε δήμαρχος. Μετά, όταν έγινε δήμαρχος ο Καλογιάννης, εισέπραττε κι εκείνος ανάλογες καταγγελίες της αντιπολίτευσης καθώς κι ο ίδιος έκανε τα ίδια περίπου με τις απ’ ευθείας αναθέσεις. Δεν προχωρούσαν αλλιώς οι παρεμβάσεις, η δικαιολογία. «Του την έλεγε» κι ο Θαν. Μαμάκος, ο οποίος τώρα ακολουθεί κι αυτός την ίδια μέθοδο, καθώς δεν προχωρούν αλλιώς οι παρεμβάσεις. (Την έχει εξελίξει κιόλας, λένε στην πιάτσα, πιο συχνή η εφαρμογή των απ’ ευθείας…)
* * *
* ΤΑ ίδια περίπου κάνει και ο Κουρέτας στην Περιφέρεια, με τον Αγοραστό όμως να μην διαμαρτύρεται από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Μάλλον επειδή ξέρει ότι δεν γίνεται κι αλλιώς, ειδικά μετά την καταστροφή του Ντάνιελ, άλλος τρόπος δεν υπάρχει για να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης με κάποια ταχύτητα.
Ζ.

Μια μικρή διαφορά
* ΒΛΕΠΕΙΣ στο «MayDay», σημειώνουν οργισμένοι συγγενείς, ότι στα αεροπορικά δυστυχήματα οι ειδικοί των ατυχημάτων συνδέουν τα συντρίμμια των αεροπλάνων και ανακαλύπτουν με λεπτομέρεια αν ο λεβιές ήταν στο off ή αν μία βίδα είχε ξελασκάρει προκαλώντας το θανατηφόρο δυστύχημα ή αν ένα όργανο είχε κολλήσει και δεν έδινε τα πραγματικά στοιχεία.
Και μετά διαβάζεις και το πόρισμα του εισαγγελέα που λέει ότι δεν βρίσκουμε πού είναι τρία βαγόνια από το δυστύχημα στα Τέμπη. Τρία βαγόνια…
Ζ.

Απ’ τα Φάρσαλα
* «Ο Βάγγος απ’ τα Φάρσαλα έγινε αρχιγκάγκστερ». Με τοπικό ενδιαφέρον η όμορφη νουβέλα του σπουδαίου Βασίλη Βασιλικού.
Στην αρχή στον τόπο του, επί Χούντας: Είχα κρύψει το κεφάλι μες στα χέρια μου και προσπαθούσα να αποφύγω τις μπουνιές. Τέτοιο ξύλο δεν είχα φάει ποτέ μου. Κι όσο δεν φωνάζεις και δεν κλαις, όσο τους κάνεις τον άντρα που υποφέρει μέσα του, αντρίκια, σιωπηλά, τόσο αυτοί ανάβουν. Τους τη δίνει στο κεφάλι. Δυόμισι ώρες με δέρναν.
Ώσπου ήρθε ο Γενικός Γραμματέας του Πανθεσσαλικού. Κάποιος φαίνεται απ’ τον δρόμο με είδε και του τηλεφώνησε. Αυτός μ’ έσωσε. Τους έβαλε και πόστα που σπάσαν στο ξύλο έναν πρωταθλητή. Ήταν Παρασκευή και την Κυριακή είχε ματς. Έπαθα θλάση του τένοντος στο πόδι. Ο Γραμματέας είχε τα μέσα, μπόρεσε και μ’ έβγαλε. Ανταλλαγή θυμάτων: ένας αστυνομικός με ξεβιδωμένο χέρι. Ένας πολίτης με σακατεμένο πόδι. Δικαιοσύνη.
* * *
* ΚΙ ύστερα, αργότερα, στην Αμερική:
«Το θέμα, φίλε μου, συνοψίζεται στο εξής: ή με πληρώνετε και φεύγω ή σας πληρώνω και φεύγετε. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Τέρμα το συνεταιριλίκι».
«Ναι, αλλά είναι πανίσχυροι, Βάγγο. Ελέγχουν όλη τη Μασαχουσέτη. Φάγαν τον έναν Κένεντυ. Φάγαν τον άλλο. Έχουν δικούς τους δήμαρχους, πολιτευτές. Πώς εσύ, απ’ τα Φάρσαλα, θα τα βγάλεις μαζί τους;»
«Ας ήξερα τη γλώσσα και σου έλεγα εγώ. Αλλά έλα που πάντα πρέπει να στηριχτώ σε κάποιον άλλο…»
Ζ.

Το Σαββατοκύριακο
* ΕΠΙΔΕΚΤΙΚΟΙ σε συμβουλές οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Μην τα μπλέξεις λέει με δικηγορίνα, γιατρό και φιλόλογο. Μιλάνε πολύ λένε και τα αναλύουν. Ενώ όλες οι άλλες έχουν πιεί το αμίλητο.
* * *
* - ΑΥΡΙΟ παντρεύομαι, δώσε μου μια συμβουλή παππού;
- Να μην πας, αγόρι μου.
* * *
* - ΑΝ σε ρωτήσουν «Τι κάνεις το επόμενο Σαββατοκύριακο», πρόσεξε είναι παγίδα. Ή παντρεύονται ή βαφτίζουν ή μετακομίζουν. Να έχεις δικαιολογία έτοιμη.
* * *
* - ΜΑ γιατί χώρισαν;
- Επειδή παντρεύτηκαν.
Ζ.

Αλμυρός
* - ΕΧΩ μία απορία, δηλώνει ο Λαρισαίος Στ. Π. Στην αύξηση της τιμής του καφέ αναφερόταν: Γιατί, επί παραδείγματι, ο ελληνικός καφές ανέβηκε με την αύξηση του ΦΠΑ από 2,5 σε 3 ευρώ. Αφού αφαιρουμένου του ΦΠΑ 13%, ο καφές ήταν καθαρά 2,17 ευρώ για το κατάστημα. Τώρα που ο ΦΠΑ γίνεται 24%, στο 2,17 αντιστοιχεί περίπου 0,51 ευρώ και προσθέτοντας η τιμή γίνεται 2,68 και όχι 3 ευρώ πού τον πουλάνε πια. Ως εκ τούτου διαμαρτύρεται κι αυτός… (Κι άντε να τον παραγγείλεις γλυκό, έτσι αλμυρός που είναι…)
Ζ.

Όμορφα μαγικά
* «ΤΟ να είσαι ο εαυτός σου με τους άλλους έχει το απίστευτο πλεονέκτημα να διώχνεις αβίαστα μακριά εκείνους που βρέθηκαν τυχαία στη ζωή σου.» Μετάγγιση σοφίας από τη Λαρισαία Ε. Κ. «Ξέρεις», συνεχίζει, «ξέρω πώς να κάνω όμορφα μαγικά: λέω στους ανθρώπους αυτό που πραγματικά σκέφτομαι και εξαφανίζονται. Λειτουργεί πάντα», διαβεβαιώνει κατηγορηματικά.
Ζ.

Ιατρικές εξετάσεις
* ΕΙΧΕ πάει ο Λαρισαίος στον γιατρό, δεν ένιωθε καλά, μια αδυναμία, κάτι κομμάρες… Τον εξέτασε, τον έστειλε και για αιματολογικές εξετάσεις, μια ακτινογραφία θώρακα, ήταν άλλωστε και φανατικός καπνιστής ο ασθενής. Τα κοιτάζει όλα προσεκτικά ο γιατρός, συννεφιασμένο πρόσωπο.
- Πόσο είπαμε ότι καπνίζεις;
- Τρία πακέτα ακατέβατα, γιατρέ…
- Μμμ…
Τη σηκώνει ψηλά και ξανακοιτάει την ακτινογραφία στο φως, σφίγγει και τα χείλια, τον άλλον τον έζωσαν τα φίδια.
* * *
* - ΓΙΑΤΡΕ, τι βλέπεις;
- Ε, υπάρχει πρόβλημα…
- Πες μου γιατρέ, αντρικές κουβέντες, δεν είμαστε παιδιά…
- Ναι, ναι…
- Κοίτα, έχω μια παλιά φιλενάδα στην Αθήνα, να κατέβω λες να την αποχαιρετίσω;
- Πού να τρέχεις τώρα τόσο μακριά…
- Καλά, έχω ένα φιλαράκι απ’ τον στρατό στον Βόλο, προλαβαίνω να πάω;
- Να σου πω… Εδώ πιο κοντά, στον Πλατύκαμπο φερειπείν, δεν έχεις κανέναν να πας να δεις;
Ζ

 

 

----

HGESIA.jpg* Η ηγεσία με σεβασμό τηρεί τις παραδόσεις…
Ζ.

 

STO-NERO.jpg

* ΕΙΠΕ να μην εμποδίζει παρκάροντας…

 

EPIDOTHSEIS.jpg* Ο Γεώργιος Ράλλης, τότε πρωθυπουργός και ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος υπουργός Γεωργίας, επέλεξαν το Βουργαρέλι, απ’ όλη την Ελλάδα, τότε στις 26 Αυγούστου 1981 και έδωσαν τις πρώτες επιδοτήσεις από την ΕΟΚ στους κτηνοτρόφους και γεωργούς της περιοχής. Από τον Σ. Α. η φωτογραφία της αναμνηστικής πινακίδας. (Τόσες δεκαετίες μετά οι νυν ιθύνοντες τα έχουν μπλέξει άσχημα στην υπόθεση)
Ζ.

 

GATA.jpg

* - ΘΕΙΟ… Θα με πας μια βόλτα; Ο Α. Κ. προθυμοποιήθηκε…
Ζ.

 

TOIXOS.jpg* ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ τέχνη δρόμου, εντόπισε ο Ν. Κ. στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Πινέλο, μπογιά και έμπνευση χρειάζονται μόνο.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass