ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2024 17:11
*ΟΠΟΥ ο γεωπόνος ρωτά τον δικηγόρο πώς μπορεί ν’ ανθίσει η αντιπολίτευση και να ξαναδώσει τον καρπό της εξουσίας. Ο πρωτόκλητος σε σταυρούς περιφερειακός σύμβουλος Απ. Μπίλλης, έχει να μάθει από τον συναγωνιστή, επίσης νεοδημοκράτη, δήμαρχο Θαν. Μαμάκο, αλλά και να τον πληροφορήσει, ως πρώην αντιπεριφερειάρχης, για τεχνικές διαχείρισης και τακτικές διοίκησης. Ζ. *ΟΠΟΥ ο γεωπόνος ρωτά τον δικηγόρο πώς μπορεί ν’ ανθίσει η αντιπολίτευση και να ξαναδώσει τον καρπό της εξουσίας. Ο πρωτόκλητος σε σταυρούς περιφερειακός σύμβουλος Απ. Μπίλλης, έχει να μάθει από τον συναγωνιστή, επίσης νεοδημοκράτη, δήμαρχο Θαν. Μαμάκο, αλλά και να τον πληροφορήσει, ως πρώην αντιπεριφερειάρχης, για τεχνικές διαχείρισης και τακτικές διοίκησης. Ζ.

Με ήλιο αλλά...
* ΑΙΘΡΙΟΣ ο καιρός γενικά, αυτό είναι το βασικό του χαρακτηριστικό από χθες, καλοκαίρι βέβαια, ζέστα το δίχως άλλο, καύσωνας όμως γιοκ, σωτήριο το αεράκι μάλλον...
Ζ.


Σωτηρία
* - ΣΩΤΕΡ, σώσον ημάς... Κλασσική επίκληση, μόνιμη και διαχρονική κοινωνικά. Και επίκαιρη λόγω της σημερινής γιορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
- Εσύ φίλε μου, δεν σώζεσαι με τίποτα, η συχνή απάντηση εορταζόντων προς τους οποίους απευθύνεται περιπαικτικά η προσφώνηση. Ενώ εν χορώ, ομαδική και πάντοτε εν ψαλμώ η ανάλογη επίκληση.
- Σώσον, Κύριε, τον λαόν σου...
Ζ.
Τα απαγορευμένα
* ΜΕ τα σφαγεία κλειστά για αμνοερίφια και αιγοπρόβατα, με σκοπό τον περιορισμό της ζωονόσου, η αποφυγή των μετακινήσεών τους και η διάδοσή της είναι ο στόχος της απαγόρευσης και όχι η κατανάλωσή τους αφού δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Κι έτσι τα αποθέματα σε ταβέρνες και ψησταριές έχουν εξαντληθεί.
Ωστόσο μεθοδικοί επαγγελματίες στα περίχωρα της Λάρισας κάτι έχουν για τολμηρούς καλούς πελάτες τους.
-Έχω μισό κιλό κρατημένα αρνίσια παϊδάκια, ενδιαφέρεσαι;
Ζ.
Σηκουάνας
* ΓΛΑΦΥΡΟΣ ο M. I. για τα προβλήματα μόλυνσης στον Σηκουάνα.
- Ω γιαγιά, είπε, τι μεγάλα αυτιά που έχεις...
- Για να σε ακούω καλύτερα, παιδάκι μου.
- Μα, γιαγιά, τι μεγάλα μάτια που έχεις...
- Για να σε βλέπω καλύτερα, παιδάκι μου.
- Γιαγιά, γιατί έχεις τόσο μεγάλα χέρια;
- Για να σε αγκαλιάζω καλύτερα, παιδάκι μου.
- Γιαγιά τι τρομακτικά μεγάλο στόμα που έχεις...
- Α παράτα μας ρε Κοκκινοσκουφίτσα... Ε λοιπόν, πήρα μέρος στο Τρίαθλο στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι το 2024. Κατάλαβες τώρα;
Ζ.
Το παλεύουν
* ΝΑ, θα φτάσει κι ο Σεπτέμβριος αλλά ακόμη και τώρα σε περίοδο διακοπών παίζονται πολλά. Και κορυφώνεται η αγωνία των υποψηφίων για τη θέση περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι να τοποθετηθούν οι 13 διευθυντές ανά την επικράτεια μέχρι τα Χριστούγεννα. Οπότε οι παρασκηνιακές διεργασίες επιλογής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Από τους 13 περιφερειακούς διευθυντές, οι 8 είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτελώντας χρέη αναπληρωτή, καθώς οι θέσεις βρέθηκαν κενές λόγω συνταξιοδότησης ή για άλλους λόγους. Όπως και στη Θεσσαλία. Οι υπόλοιποι 5 έχουν απομείνει από τη διαδικασία επιλογής μέσω του νόμου Γαβρόγλου.
* * *
* ΠΟΛΛΟΙ οι διεκδικητές για τον πανθεσσαλικό θώκο στη Λάρισα: η νυν αναπληρώτρια περιφερειακή Βάσω Ζιάκα, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Λάρισας Καίτη Καραγιώργου, ο ομόλογός της στην Καρδίτσα Κων. Γκόλτσος, οι σύμβουλοι εκπαίδευσης Ελένη Δημητρίου και Λένα Ξυνοπούλου, όλοι τους Λαρισαίοι, και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Μαγνησίας Σωκράτης Σαββελίδης, ο οποίος και δυνατός είναι στα μόρια, αλλά και προβάδισμα διαθέτει καθότι η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας εκλέγεται βουλευτής στον νομό του.
Ζ.
Οι υπαίτιοι
* ΔΙΑΒΑΖΕ στην εφημερίδα για τον καβγά της δημοτικής αρχής Μαμάκου με την πρώην δημοτική αρχή Καλογιάννη σχετικά με την εγκατάσταση των ηλεκτρικών ποδηλάτων στη Λάρισα. Και ο Λαρισαίος άπλωσε το θέμα.
- Για το έργο αυτό, όπως και για άλλα πολύ πιο σημαντικά, για όλα κυριολεκτικά, που έγιναν και γίνονται στη Λάρισα, καθοριστική ήταν η συμμετοχή των μηχανικών του Δήμου καθώς και άλλων υπηρεσιακών στελεχών του. Που βέβαια δεν ακούν ούτε ένα μπράβο ούτε ένα ευχαριστώ...
- Γιατί, δεν πληρώνονται για τη δουλειά τους;
- Ναι, από την τσέπη των δημοτών, την κάνουν πάντως καλά. Για να πανηγυρίζουν οι παράγοντες επιχειρώντας να καρπωθούν τη δόξα.
Ζ.
Φάε λεμόνι
* ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ οι νεαροί Λαρισαίοι. Τα πάντα όλα έκαναν, με το αποτέλεσμα πάντοτε αμφίβολο.
- Εξήντα μήνες σ’ αγαπώ γίνονται πέντε χρόνια και λεμονιά να φύτευα θα έτρωγα λεμόνια.
* * *
* - ΜΟΥ έδωσε μηλόπιτα ρε συ...
- Χυλόπιτα τη λένε...
- Ναι αλλά εγώ είναι χορτοφάγος.
* * *
* - ΚΑΝΕ της κομπλιμέντα, ρε φίλε, που αποκλείεται να της έχουν κάνει πολλοί. Π.χ. ‘’κινείσαι καταπληκτικά στον χώρο χωρίς την μπάλα’’.
* * *
* - ΜΟΥ χαμογελάει. Εγώ τίποτα. Ξεκουμπώνει δύο κουμπιά στην μπλούζα της. Εγώ πάλι τίποτα. Γυρνάει και σκύβει μπροστά μου. Πόσα όπλα έχουν ρε φίλε;
Ζ.
Τώρα, πιο επείγον
* ΜΕΤΑ από την πρόσφατη επίσκεψή τους στον Ταμιευτήρα Κάρλας, ο εκ των υδρονομέων Κ. Γκ. σημειώνει: Οι υψηλές θερμοκρασίες, ήδη από τον Ιούνιο, έχουν αυξήσει την εξάτμιση του νερού στην πλημμυρισμένη παρακάρλια περιοχή και επιταχύνουν τον ρυθμό αποστράγγισης των γύρω εκτάσεων, σε συνδυασμό πάντα με τη σταθερή διαχρονικά παροχέτευση του νερού στον Παγασητικό, μέσω της σήραγγας. Φαίνεται καθαρά αυτό σε ορισμένες χαρακτηριστικές θέσεις, όπως στο κεντρικό αντλιοστάσιο «Πέτρας», στον πύργο-δεξαμενή, στο θυρόφραγμα επί της Τ1 και στην είσοδο της σήραγγας προς Παγασητικό.
* * *
* ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πρόοδος της υποχώρησης των υδάτων σημειώνεται επίσης στο πλημμυρισμένο τμήμα της περιοχής Καναλίων, από τη στιγμή που εδώ και ένα μήνα περίπου επισκευάστηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και άρχισε να λειτουργεί το αντλιοστάσιο, μεταφέροντας 70 – 80.000 κ. μ. νερού κάθε μέρα από την πλημμυρισμένη περιοχή στο εσωτερικό του Ταμιευτήρα. Το εξωτερικό σταθμήμετρο της ανατολικής πλευράς της λίμνης δείχνει τη στάθμη στο 47,70, που σημαίνει ότι ο συνολικός όγκος του νερού στον Ταμιευτήρα είναι περίπου 85 - 90 εκατ. κ. μ.
* * *
* ΣΤΟ αμέσως προσεχές μέλλον, προμετωπίδα οποιουδήποτε συνολικού εφαρμοστικού σχεδίου αποφασιστεί για την Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που παραμένει άγνωστο ακόμη 10 και πλέον μήνες μετά τον Daniel, πρέπει να αποτελέσουν τα έργα αποκατάστασης σε ταμιευτήρες, αντλιοστάσια, αγωγούς μεταφοράς νερού, σε αγροτική οδοποιία, στραγγιστικό δίκτυο, αναχώματα, αποθέσεις φερτών, χαραδρώσεις της Παρακάρλιας περιοχής και όσων άλλων περιοχών αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στη Θεσσαλία.
* * *
* ΕΙΝΑΙ απολύτως αναγκαίο και επείγον, τώρα που αποσύρονται σταδιακά τα νερά και είναι εφικτή η εκτίμηση της έκτασης και του μεγέθους των ζημιών με μεγαλύτερη ασφάλεια, να γίνει η συστηματική καταγραφή με τις αναγκαίες μελέτες, να βρεθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι και να αρχίσουν τα έργα, ώστε μέχρι τα τέλη του 2025, μέχρι τότε δηλαδή που προβλέπεται η οικονομική στήριξη των αγροτών που έχουν πληγεί, να είναι εφικτή η καλλιέργεια και ενδεχομένως και η άρδευση όλων των αγροτικών εκτάσεων της περιοχής. (Στόχος: Να μην μείνει ακαλλιέργητο, το 2026, ούτε στρέμμα στην πολύπαθη αυτή περιοχή...)
Ζ.
Λατινικώς
* ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ήταν ο Λαρισαίος, αναλόγως έδωσε και την παραγγελία του στον πάγκο του καφέ.
-Δύο φρέντους εσπρέσσους σκέτους... (Στα Λατινικά.)
Ζ.
Διασκυλαγώγηση
* - ΔΕΝ είπαμε να μην ξαναπάς εκεί; Λέγε, πόσες φορές στο είπα, λέγε... Ε, λέγε...
Νευριασμένος ο νεαρός Λαρισαίος φώναζε στη συνοικιακή πλατεία, ρητορικό το σχήμα της ερώτησης. Το είχε βγάλει βόλτα και πάλι τον είχε παρακούσει. Και μικρό παιδάκι να ήταν δεν θα του απαντούσε, θα σούφρωνε τα χειλάκια του και ίσως κατέβαζε το κεφάλι ως απάντηση στο μάλωμα για την προηγηθείσα σκανταλιά. Ήταν όμως το σκυλάκι του, το οποίο τον είχε εκνευρίσει. (Αν βέβαια του απαντούσε ο σκύλος, στην τόση επιμονή του, θα είχε αλλάξει πίστα ο άνθρωπος.)
Ζ.
Το γυμναστήριο
* ΟΡΕΞΑΤΕΣ παρεμβάσεις από τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Το γυμναστήριο έχει κλείσει και στη θέση του άνοιξε ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Το καλό κερδίζει πάντα στο τέλος.
* * *
* - ΠΟΥ θα πάμε για μπάνιο;
- Βοϊδοκοιλιά...
- Εντάξει πήρα μερικά κιλά, δεν χρειάζεται να μου το κοπανάς.
* * *
* - ΜΕ πήραν για διαφήμιση από γυμναστήριο.
- Να κάνεις τι, δηλαδή;
- Το ‘’Πριν’’.
Ζ.
Της καθυστερήσεως
* ΔΕΝ είναι ότι τον χρησιμοποιούν πια πολλοί Λαρισαίοι, πηγαινοερχόμενοι οδικώς στην Αθήνα. Τον Ε 65 τον δίνει ως πρώτη επιλογή διαδρομής και το δορυφορικό σύστημα Gps. Μέσω Καρδίτσας και Λαμίας, στο ύψος της οποίας ξαναμπαίνει κάποιος στον ΠΑΘΕ. Αφού μέσω του νέου δρόμου, η διαδρομή είναι κάνα δεκάλεπτο και καμιά εικοσαριά χιλιόμετρα συντομότερη. Οδική αρτηρία που φτιάχτηκε για βελτίωση της σύνδεσης της Δυτικής Θεσσαλία, της Δυτ. Μακεδονία κ.ο.κ. , επωφελείται όμως από καραμπόλα και η Λάρισα. Όλα καλά, όμως αν βρεθεί μπροστά σου ένα αργοκίνητο φορτηγό στις ζόρικες και επικίνδυνες ανηφοριές ή κατηφοριές αντιστοίχως, της Συκεώνας, που θα βρεθεί δηλαδή, πάει το κερδισμένο δεκάλεπτο. (Το μικρό αυτό κομμάτι του δρόμου Λάρισας- Καρδίτσας παραμένει υπό κατασκευή. Κι ας ξεκίνησε πριν από τον Ε 65, κοτζάμ αυτοκινητόδρομο που εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε.)
Ζ.
Μεσάγγαλα
* ΤHN έλλειψη υποδομών πρόσβασης για άτομα με αναπηρίες στην παραλία Μεσαγγάλων επισημαίνει στην «Ε» αναγνώστης. Όπως λέει στην οδό Διογένη υπάρχουν περιστατικά που οι οικείοι τους αναγκάζονται να τους κουβαλήσουν στα χέρια και η δημοτική αρχή αδιαφορεί. Δεν θα έπρεπε. Αν συμβαίνει ας το δουν οι αρμόδιοι.
Ν.Π.
Το σκέφτηκε
* ΕΙΝΑΙ μια ξανθιά, μια μελαχρινή και μια κοκκινομάλλα, κλασσικά, οι οποίες έχουν ναυαγήσει σε ένα ερημονήσι. Η απέναντι ακτή απέχει 20 μίλια, πολύ μεγάλη απόσταση. Αλλά, μια και δεν έχουν καθόλου φαγητό και νερό πρέπει να προσπαθήσουν να τη διασχίσουν αλλιώς θα πεθάνουν. Κανονίζουν, λοιπόν να φύγει μια από αυτές και να πάει να φέρει βοήθεια. Ξεκινάει λοιπόν η κοκκινομάλλα, η οποία κάνει 3 μίλια, νιώθει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει και γυρίζει πίσω. Μετά αποφασίζουν να δοκιμάσει η μελαχρινή, η οποία φαινόταν σε καλύτερη φυσική κατάσταση. Πράγματι, έκανε 8 μίλια, αλλά κουράστηκε και αυτή και γύρισε πίσω. Έτσι, απέμεινε η ξανθιά, η καλογυμνασμένη. Βλέποντας ότι είναι η μόνη ελπίδα που είχαν, η ξανθιά ξεκίνησε με όλες της τις δυνάμεις, έκανε 18 μίλια, και ξεθεωμένη σταμάτησε και σκέφτηκε.
- Αποκλείεται να τα καταφέρω... Και γύρισε πίσω.
Ζ.
Μισθώσεις
* ΜΕ την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, γονείς και αυριανοί φοιτητές αναζητούν σπίτι, ενώ τα ενοίκια είναι πανάκριβα ακόμη και για «κοτέτσια».
Στο μεταξύ, σε τουριστικές περιοχές φοιτητές και αναπληρωτές έχουν ξεσπιτωθεί από τους ιδιοκτήτες λόγω της ιδιαίτερα κερδοφόρας, βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αν η εκπαίδευση είναι αγαθό, τότε στις μέρες μας κοστίζει χρυσάφι. Για νέες εστίες που θα αμβλύνουν μερικώς το πρόβλημα, που θα μείωναν το κόστος των σπουδών, ούτε κουβέντα. Μεγάλο πρόβλημα...
Άνωθεν
* «Ο Θεός», είπε ο αθλητής μας, «βλέπει τις αδικίες και τις διορθώνει». Αφού ο ίδιος κατάφερε, ό,τι κατάφερε με την επίδοσή του, η επίκληση στα Θεία μάλλον αφορούσε στα... λάθη της Ομοσπονδίας, αλλά όρκο δεν παίρνουμε. Στο Σουδάν-Σερβία, πάντως, υπήρξε μια των απαραίτητων πόντων... διόρθωση, αλλά στον αγώνα μας με τη Γερμανία, ένας... Θεός ξέρει τι θα καταφέρουμε με την πρωταθλήτρια. Αν συμμερισθούμε την άποψη του κωπηλάτη, τότε όποτε κι αν γίνει ο αγώνας, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Είπαμε, βολική επίκληση...
Αύριο
* ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ, έγραφε η Real, θα παραμείνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 2027 και πως θα επανεξεταστούν το 2026, με κριτήριο την εξέλιξη του δημογραφικού.
Είναι αντιληπτό πως το 2027 δεν απέχει και μερικές... δεκαετίες, για να πει κάποιος ότι αφορά στο απώτερο μέλλον και δεν αγγίζει αυτούς που κοντεύουν για σύνταξη.
Αφορμή
* ΑΛΛΑ δε χρειαζόταν και το δημοσίευμα για να γίνει αντιληπτό, επίσης, ότι αργά ή πολύ γρήγορα θα σχεδιαστούν εξελίξεις για το ασφαλιστικό. Δηλαδή ότι έχουν σχεδιαστεί έχουν σχεδιαστεί, πώς θα το ανακοινώσουν δεν ξέρουν (σ.σ. διάβαζε Γιαννίτση) και ποια περίοδο, γιατί όλο κοντά σε εκλογές βρισκόμαστε.
Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που θα το επικαλεστούν ως αφορμή για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης, η οποία είναι δεδομένη. Για τα 67; Θα δούμε...
Κατρούγκαλε...
* ΕΠ’ ευκαιρία της αναφοράς στην πολιτική τόλμη που διακρίνει τους κυβερνώντες (σ.σ. όταν είναι αντιπολίτευση εννοείται) θα θυμόσαστε την κριτική στην προ-προηγούμενη κυβέρνηση να καταργήσει τον Νόμο Κατρούγκαλου. Ο οποίος, άραγε, να έχει καταργηθεί, γνωρίζετε;
Άναψε και φωτιές ο άνθρωπος, επίσης παραμονές εκλογών, θα θυμόσαστε περί εισφορών κ.λπ., δηλώσεις που τον έκαψαν, αλλά οι αντιπολιτευόμενοι ήταν που εφάρμοσαν τελικά το μέτρο. Τώρα με τις φορολογικές δηλώσεις, ρωτήστε τους ελεύθερους επαγγελματίες. Άλλο η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, άλλο το πλαφόν...
Β.Κ.
ΑΕΛ
* ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ μεγάλος στην πρώτη προπόνηση της ΑΕΛ για τη φετινή αγωνιστική χρονιά. Για να δούμε αν τώρα πετύχει τον στόχο της ανόδου. Το μόνο σίγουρο είναι πως η σημερινή θέση της ομάδας δεν είναι σ’ αυτήν την εθνική κατηγορία, αλλά πολύ ψηλότερα. Το ζήτημα είναι να υπάρχει υπομονή για να καταφέρει. Θα έρθουν και δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της σεζόν κι εκεί χρειάζονται σωστοί χειρισμοί.
Κ.Γ.
Στρώμα παρά γιοτ
* ΤΟ σούπερ γιοτ Ethos κινδύνευσε να βυθιστεί πλέοντας στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς. Ένα μέλος του πληρώματος ξέχασε να κλείσει την πλαϊνή πόρτα, άλλαξε ο καιρός και άρχισαν να μπαίνουν νερά στο πολυτελές σκάφος. Το γιοτ τελικά δεν βυθίστηκε αφού έσπευσαν στο σημείο σχετικά συνεργεία και απάντλησαν τα νερά που μπήκαν.
Και ο Λαρισαίος καθισμένος στην μπλε καρεκλίτσα του στην παραλία στα Μεσάγγαλα τα έλεγε με τον διπλανό του:
-Ευτυχώς που δεν είμαι πλούσιος να είμαι πάνω σε κάνα γιοτ και να φοβάμαι μην αφήσει το πλήρωμα την πόρτα ανοιχτή... Διακοπές με άγχος δεν γίνεται.
-Ε, βέβαια, απαντούσε ο άλλος. Ενώ εδώ, και με φουσκωτό στρώμα να μπεις στη θάλασσα και να τρυπήσει, κίνδυνος δεν υπάρχει... Ασε δεν είναι για μας τέτοια άγχη...
ΘΑ.

 

----------

 

MPLOKA.jpg*ΕΤΟΙΜΟΙ να παίξουν μπάλα στα μπλόκα εξ απαλών ονύχων...
Ζ.

 

 

PINAKIDA.jpg*ΩΣ πότε θα μένει έτσι η πινακίδα στον κόμβο Πλατυκάμπου; Αν δεν χρειάζεται ας τη μαζέψουν τουλάχιστον...                                                                                                                Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass