ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2024 17:11
* Ο καιρός τα έκανε μούσκεμα στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων τρελαίνοντας τους Γάλλους διοργανωτές που τα έβαζαν με την κακοτυχία τους. Έβρεξε και μάλιστα πολύ, μόνο όσο διαρκούσε η εκδήλωση. Παρών μεταξύ των επισήμων και ο Κυρ. Μητσοτάκης, με προστατευτικό νάιλον κι αυτός. Ζ. * Ο καιρός τα έκανε μούσκεμα στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων τρελαίνοντας τους Γάλλους διοργανωτές που τα έβαζαν με την κακοτυχία τους. Έβρεξε και μάλιστα πολύ, μόνο όσο διαρκούσε η εκδήλωση. Παρών μεταξύ των επισήμων και ο Κυρ. Μητσοτάκης, με προστατευτικό νάιλον κι αυτός. Ζ.

Αδημονούν
* ΑΝΤΕ να ξεκινούν οι αδειούχοι του Αυγούστου... Τρεις μέρες έμειναν να μπει ο μήνας, αλλά άμα περιμένουν να φύγουν από βδομάδα, θα έχει μισιάσει ο μήνας. Των φρονίμων τα παιδιά έχουν λάβει μέριμνα. Το πολύ να αναχωρήσουν την προσεχή Τετάρτη, δεν κρατιούνται πλέον. Δικαίως, με τόση ζέστα που έχουν φάει...

Ζ.
Σε συντονισμό
* ΣΤΟΝ δικό τους το χαβά οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Μπύρα με το ποδόσφαιρο, μπύρα και με το μπάσκετ. Αυτοί πρωταθλητισμό, εμείς αλκοολισμό.
* * *
* - ΤΕΛΕΙΟ να ανακαλύπτεις ένα ξεχασμένο προφιτερόλ στο ψυγείο.
- Πόσο καιρό το είχες;
- Είκοσι λεπτά;
* * *
* - ΜΕ πήραν τηλέφωνο από το σουβλατζίδικο να με ρωτήσουν πότε θα πάω διακοπές για να κλείσουν τότε.
Ζ.
Δαίμονες
* ΤΟ γνωστό ελληνικό δαιμόνιο εκ γενετής. Πανηγύρι στο παραλιακό χωριό του Πηλίου, κόσμος πολύς και μια ομάδα πιτσιρικάδες, παιδιά 10-11 χρονών έστησαν το δικό τους τραπεζάκι ανάμεσα στους πάγκους των μικροπωλητών. Με 1 ευρώ ή 80 κι 60 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος, διέθεταν πέτρες που είχαν μαζέψει από τη θάλασσα και τις οποίες είχαν ζωγραφίσει, είχαν και κατάλογο των έργων τέχνης, οργάνωση. Μεγαλύτερη ζήτηση είχαν εκείνες που έγραφαν πάνω «Μηλίνα».
- Είδατε που σας το έλεγα; Το χωριό μας πουλάει, ένιωθε δικαιωμένος ο σπιρτόζος.
Κι ύστερα, πριν ακόμη ξεπουλήσουν, βαρέθηκαν. Και αμολήθηκαν στην αμμουδιά για παιχνίδι κάνοντας ψαράκια με επίπεδες πετρούλες.
Ζ.
Αυτοκτονικές...
* «ΑΦΟΥ επίσημα δήλωσα πως είμαι «ρομαντικός ορθολογιστής», δικαιούμαι να λέω ό,τι θέλω κι εσείς από την πλευρά σας να με γράφετε όπου θέλετε», προλογίζει το σημείωμά του ο Λαρισαίος N. Mπ.: Πιστεύω πως η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας, άσχετα με το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, γιατί δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε αποδεκτές τιμές, αντίστοιχες των ευρωπαϊκών, στα είδη πρώτης ανάγκης;
* * *
* ΚΑΘΕΤΑΙ και σκέφτεται τρία απλά πραγματάκια: Οι 5-6 μεγάλοι σούπερ μαρκετάδες δεν έχουν την ισχύ των «νονών» της ενέργειας να πιέσουν την κυβέρνηση. Η απόγνωση των πολιτών χτυπάει «ταβάνι» και δεν έχει κομματική ταυτότητα. Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε καν έμμεσα έσοδα απ’ αυτήν την κατάσταση.
Εμένα η λογική μ’ οδηγεί μόνο σ’ ένα συμπέρασμα: «Η κυβέρνηση έχει αυτοκτονικές τάσεις».
* * *
* ΓΙΑ να καταλήξει: Εντάξει κύριοι, εμείς, όμως, δεν έχουμε (αυτοκτονικές τάσεις). Και σας υπενθυμίζουμε ότι έχουμε περισσότερες ψήφους απ’ τους 5 σούπερ μαρκετάδες. Και δε μοιάζει και πολύ δύσκολο να ελέγξετε επιτέλους τις τιμές. Υπάρχει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κάντε το σήμερα. (Μα δε σκέφτεται ότι μπορεί να είναι δικοί τους, εκείνοι να κυβερνούν; Επίσης, ότι οι κυβερνώντες υπολογίζουν τα αυξημένα έσοδα ΦΠΑ στο Δημόσιο Ταμείο. Μπακάλικη λογική, βέβαια, αλλά...).
Ζ.
Μετά τον καβγά
* ΕΦΕΥΡΕΤΙΚΟΙ οι νεαροί Λαρισαίοι, χαμένοι, ωστόσο, από χέρι.
- Το καλύτερο σεξ μωρό μου γίνεται, λένε, μετά τον τσακωμό.
- Μα δεν είμαστε τσακωμένοι....
- Πάχυνες.
* * *
* - ΜΕ τι θα παρομοίαζες τη δικιά σου;
- Με Τζόκερ.
- Θησαυρός, ε;
- Δε μου κάθεται.
* * *
* - ΜΩΡΟ μου είσαι σαν τη ζέστη.
- Καυτή;
- Ανυπόφορη.
Ζ.
Αντιγραφή;
* ΤΟ τραμ της Λάρισας προτείνεται να έχει δύο γραμμές, το συνολικό μήκος του δικτύου ανοιγμένο σε διπλό διάδρομο θα είναι 7,7 χλμ., θα κατασκευαστούν 23 αποβάθρες και για τις δύο γραμμές σε 34 στάσεις. Η εκτίμηση του κόστους κατασκευής ανέρχεται σε 148,2 εκατ. ευρώ ή 50,5 δισ. δρχ. χωρίς απρόβλεπτα και απαλλοτριώσεις, οπότε μπορεί και να ανέλθει στα 177,8 εκατ. ευρώ ή 60,6 δισ. δρχ. Γραμμή Α’ ΤΕΙ-Γενικό Νοσοκομείο και Γραμμή Β’ Αλκαζάρ-Σιδηροδρομικός Σταθμός. Αναλυτική επιστημονική μελέτη του Δήμου, με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα όλα της. Όλα αυτά κατά το σωτήριον έτος 2003, με την Αθήνα να ετοιμάζει το δικό της τραμ ενόψει της Ολυμπιάδας 2004. (Μετά χάθηκε...).
* * *
* ΕΝΑ έργο που έδειχνε εμβληματικό για τη Λάρισα, έμπνευση του Κ. Τζανακούλη τότε, το είχε υποσχεθεί προεκλογικά, βρέθηκε στα αζήτητα. Μαζί με τη δημοτική αεροπορική εταιρεία, το παγοδρόμιο κ.ά. Πέρυσι το ανέσυρε ο Θαν. Μαμάκος, θα είχε επηρεαστεί ίσως στα νεανικά του χρόνια. Τράβηξε μια αντιγραφή και προεκλογικά το έκανε μία από τις σημαίες του. Φαίνεται, όμως, να ναυαγεί κι αυτό στα ρηχά του Πηνειού τον Αύγουστο που δεν έχει νερό. Άλλωστε, τον ρόλο του τον έπαιξε, όλο και κάποιοι είχαν ξεχάσει και πίστεψαν πάλι. Μετά έρχεται φερειπείν η Διαχειριστική Αρχή, «δεν εγκρίθηκε» η χρηματοδότηση από κοινοτικό πρόγραμμα κι όλοι βολεύονται. (Χωρίς κόστος...).
Ζ.
Μεταφορικά
* ΑΝΑΠΟΛΟΥΣΑΝ μεταφορές της νιότης τους οι Λαρισαίες.
- Σας ρωτούσε κι εσάς η μάνα σας, όταν σας έβλεπε πεσμένους, αν βούλιαξαν τα καράβια σας ή μόνο η δικιά μου ένιωθε μια Λάτση;
* * *
* - ΣΑΣ έλεγε κι εσάς η μάνα σας ότι θα σας βγάλει το μαλλί τρίχα-τρίχα ή μόνο η δική μου ήταν ειδικός μεταμόσχευσης μαλλιών;
* * *
* - ΣΑΣ έλεγε κι εσάς η μάνα σας να κανονίσετε την πορεία σας ή μόνο η δική μου είχε από τότε GPS;
Ζ.
Είχε σκοπό
* ΠΑΛΙΟ, αλλά καλό. Τόσο καλό που το αναφέρει ο Αλμπέρτο Μοράβια στο μυθιστόρημά του «Η προσήλωση», τόσο παλιό, καθώς ο διάσημος Ιταλός δραματουργός το έγραψε στα 1965:
...Φέρθηκα τότε σαν τον τρελό μιας γνωστής ιστοριούλας, ο οποίος, αφού έμεινε πολύ καιρό στο τρελοκομείο, κρίθηκε τελικά πως είναι υγιής.
Πριν τον στείλει, όμως, στο σπίτι του, ο διευθυντής του τρελοκομείου θέλησε να υποβάλει τον πρώην τρελό που γιατρεύτηκε σε μια δοκιμασία. Τον κάλεσε και τον ρώτησε: «Για να τα πούμε λιγάκι, είσαι πια ένας φυσιολογικός άνθρωπος, φαντάσου, λοιπόν, ότι κληρονομούσες μια περιουσία πολλών εκατομμυρίων. Τι θα την έκανες;».
Ο τρελός απάντησε αποφασιστικά: «Θα αγόραζα μια σφεντόνα». Σάστισε ο διευθυντής, αλλά, χωρίς να έχει διαμορφώσει ακόμα οριστική άποψη, επέμεινε: «Έλα, σκέψου πριν απαντήσεις. Σου είπα: Πολλά εκατομμύρια. Μια σφεντόνα στοιχίζει ελάχιστες λιρέτες. Εμπρός, λοιπόν, σκέψου το λιγάκι, τι θα έκανες μ’ αυτά τα εκατομμύρια;».
* * *
* Ο τρελός αυτήν τη φορά απάντησε: «Θα έβρισκα μια σύζυγο».
«Ωωω, πολύ ωραία, έτσι μιλάει ένας σοφός άνθρωπος. Θα έβρισκες, λοιπόν, μια σύζυγο, και;».
«Θα παντρευόμουν σε μια εκκλησία και έπειτα θα έφευγα μαζί της για γαμήλιο ταξίδι».
«Πού θα πήγαινες;».
«Στο Παρίσι».
«Τέλεια επιλογή. Και φτάνοντας στο Παρίσι, τι θα έκανες;».
«Θα πήγαινα με τη σύζυγό μου σε ένα ξενοδοχείο».
«Πάρα πολύ ωραία. Και μετά;».
«Θα κλεινόμασταν σε ένα δωμάτιο».
«Και τι θα έκανες κλεισμένος στο δωμάτιο;».
«Θα έγδυνα τη σύζυγό μου. Πρώτα θα της έβγαζα το φουστάνι, ύστερα το μισοφόρι, ύστερα τα εσώρουχα, τα παπούτσια, τις κάλτσες και τέλος τις ζαρτιέρες».
«Και ύστερα;».
«Ύστερα με τις ζαρτιέρες θα έφτιαχνα μια σφεντόνα».
Ζ.

 

Ευλόγησον δέσποτα...
* ΤΕΛΙΚΑ ο Μητροπολίτης έμεινε κι αυτός απέναντι, μαζί με τους πιστούς, τέλεσε τον Εσπερινό στην Αγία Παρασκευή Τεμπών δίπλα στην Παλιά Εθνική Οδό. Αφού η γέφυρα εξακολουθεί να μην περνάει. Και το «θα δείτε» με το οποίο απειλούσε πολιτικούς παράγοντες για την καθυστέρηση στο έργο μεταφράστηκε σε επίθεση εναντίον των «Ψ», ναι, επέλεξε «να βαρέσει το σαμάρι».
* * *
* ΤΗΝ τιμητική τους είχαν τα «Ψ», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης: «Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας και πιο συγκεκριμένα στο γεγονός ότι μετά την κοίμηση των γονέων της μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς, με αποτέλεσμα οι ψιθυριστές της εποχής να πλησιάσουν τον Αυτοκράτορα Αντωνίνο... Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν βασανιστήρια για την Αγία... Κατά την παράδοση το μαρτύριό της έλαβε χώρα στην περιοχή των Τεμπών, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός της... Ο Σεβασμιότατος στάθηκε ιδίως στην έννοια του ψιθυριστή, δηλαδή του διαβολέα, του συκοφάντη, αυτού που διαστρέφει την αλήθεια, προκειμένου να οδηγήσει κάποιον που έχει ευθύνη ή εξουσία εκεί που ο ψιθυριστής θέλει, εκεί που έχει το συμφέρον του. Αναφέρθηκε στην έννοια των λέξεων ψιθυρισμοί και ψιθυριστά ως έχοντα αρνητική έννοια και ως σχεδόν συνώνυμα της μη αλήθειας έως και της συκοφαντίας, γι’ αυτό και ο Σεβασμιότατος τόνισε ότι πάντοτε υπάρχουν σε κάθε εποχή ψιθυριστές που με τους ψιθυρισμούς και τα ψιθυριστά τους προσπαθούν να πολεμήσουν την Εκκλησία του Χριστού διαστρέφοντας την αλήθεια και διαδίδοντας το ψέμα. Οι πιστοί, όμως, γνωρίζουν ποιον πρέπει να εμπιστεύονται...» (Όχι μία και δύο, οκτώ αναφορές «Ψ» στον λόγο του, σόρι στο Ιερό Κήρυγμα, πάντα εμμέσως μεταφορικά, Εγώ και η Αγία Παρασκευή, ένα και το αυτό...).
* * *
* ΟΥΤΕ πολιτικός παράγοντας, ούτε άλλος κοσμικός επιφύλαξε ποτέ για τα «Ψ» τόση ένταση δημοσίως, όλες αυτές τις δεκαετίες. Μάλλον ενοχλήθηκε πάρα πολύ ο δεσπότης, από κάτι όχι και τόσο σημαντικό εν τέλει, ίσως να είναι και θέμα ταπεραμέντου, είναι και η ρητορική δεινότητα που ενίοτε παρασύρει.
Τι είχε γραφεί στα σχόλια της εφημερίδας: Έλεγε από άμβωνος «εγώ στις 26 θα κάνω λειτουργία στην εκκλησία και μακάρι ο κόσμος να μην είναι απέναντι... Εγώ στην εκκλησία θα είμαι... Αλλά όσοι είναι απέναντι θα δουν τι θα πάθουν... Θα δείτε τι θα τους κάνω... Εγώ είμαι σίγουρος ότι με φοβούνται και θα έχουν γίνει τα πράγματα μέχρι τότε... Γιατί αν δε γίνουν, τότε θα δείτε...». Ο Λαρισαίος θύμιζε που ο Μητροπολίτης απειλούσε θεούς και δαίμονες για την υπόθεση της πεζογέφυρας προς το Προσκύνημα των Τεμπών, η οποία κατέρρευσε από τη μεγάλη πλημμύρα και που η αποκατάστασή της εκκρεμεί. Έντεκα μήνες κοντεύουν πια...
- Τη μια τον χαλούσε ο Αγοραστός, την άλλη θα έφερνε εφοπλιστές, μετά απειλούσε πολιτικούς. Και να που τώρα έφτασε η γιορτή της Αγιαπαρασκευής. Για να δούμε... (Και είδομεν. Αστραπές και βροντές σε άλλον στόχο όμως).
* * *
* ΚΙ αυτά με όλον τον σεβασμό, στο σχήμα. Δεδομένο. Το οποίο πρώτος ο ίδιος οφείλει να σέβεται, να υπερβαίνει τον εγωισμό, θανάσιμο αμάρτημα για χριστιανό, πόσο μάλλον για τον ισόβιο μεσολαβητή μεταξύ Λαρισαίων πιστών και Υψίστου. Δεν μπορεί να υιοθετεί και μάλιστα συντετμημένα ακόμα πιο σκληρά τον Μωσαϊκό Νόμο, «οφθαλμός... αντί οδόντος», όταν έχει μεσολαβήσει ο Ιησούς: «Εγώ δε λέγω υμίν... όστις σε ραπίσει επί την δεξιάν σιαγόνα, στρέψον αυτώ και την άλλην». Τι, ξεπερασμένα ξεχασμένα επειδή πέρασαν δυο χιλιάδες χρόνια; (Όβερ. Καθότι επικίνδυνη τέτοια αντιπαράθεση, αφού διαθέτει και πλεονέκτημα: Απ’ το ανάθεμα ως τη λαϊκή ρήση «να σου πει ο παπάς στ’ αυτί». Φτου, φτου, σκόρδο...).
Ζ.

 

------------

 

ERETRIAS.jpg* ΤΟ δέντρο, που έχει απλώσει τα κλαδιά του στο πεζοδρόμιο, επί της Λεωφόρου Καραμανλή, στη συμβολή της με τον οδό Ερέτριας, κάνει μεν ίσκιο στους πεζούς, αλλά σταδιακά «κλείνει» και την περιφραγμένη και ασφαλή διάβασή τους.
Κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το σπίτι όπου βρίσκεται το δέντρο, είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια και ζητούν την παρέμβαση του Δήμου.

 

 

EBRAIKO.jpg* ΕΡΓΑΣΙΕΣ ενίσχυσης της περίφραξης πραγματοποιούνται στο Εβραϊκό Κοιμητήριο στη Λάρισα, ενώ είναι εμφανή και τα σημάδια της φθοράς στο τοιχίο, που επίσης χρήζει αποκατάστασης.
Μήπως προχωρά και το αίτημα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας στον Δήμο Λαρισαίων, για επέκταση του κοιμητηρίου της, με παραχώρηση δικαιώματος ταφής στο Παλιό Κοιμητήριο, για την κάλυψη αναγκών ταφής των μελών της;

 

 

HLIAKOS.jpg* ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ πατέντα, από τον T.Z., για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του ηλιακού θερμοσίφωνα. Στον ίσκιο, ναι.
Ζ.

 

 

XALKINA.jpg* ΕΡΓΑ δημόσιας τέχνης που εντόπισε ο Γ.Ο. σε μικρή γερμανική πόλη. Με χάλκινες ανθρώπινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος να προσπαθούν να τραβήξουν ζώα στα σκαλιά του Δημαρχείου και τα σχοινιά να λειτουργούν ως κουπαστή. Ομορφιά;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass