ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2024 17:30
* ΑΠΟ μπόι καλά πάνε κι οι δυο, τώρα θα μετρηθούν και στις ευρωεκλογές, ως συναγωνιστές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κι ο Λαρισαίος καθηγητής Θεόφιλος Καραχάλιος. Ζ. * ΑΠΟ μπόι καλά πάνε κι οι δυο, τώρα θα μετρηθούν και στις ευρωεκλογές, ως συναγωνιστές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κι ο Λαρισαίος καθηγητής Θεόφιλος Καραχάλιος. Ζ.

30 και βάλε
* ΕΙΧΑΜΕ έναν μήνα πολύ κοντά στις κανονικές τιμές θερμοκρασιακά μετά από πολλούς-πολλούς μήνες, έναν μήνα με κανονικές βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ανάλυση του απελθόντος Μαΐου κάνει ο Βασίλης Πανάκογλου, ο Λαρισαίος ερασιτέχνης προγνώστης. Το πιο ενδιαφέρον εντοπίζεται, πάντως, στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις του για τον Ιούνιο. Όπου βλέπει μονίμως τριαντάρια στις θερμοκρασίες και βάλε, αλλά και μια καιρική αστάθεια προς τα μέσα του μήνα: Από άποψη θερμοκρασιών φαίνεται ότι κι αυτός θα είναι και πάλι κλασικά ένας πολύ θερμός μήνας σε σχέση με τις κανονικές τιμές, κατά μέσο όρο πάνω 1,5-2,5 βαθμούς Κελσίου. (Ωχ… Αυτό το «κλασσικά» δεν είναι και τόσο καλό πια…).
Ζ.

Απολογισμοί
* - ΤΕΛΕΙΩΣΕ η Γιουροβίζιον, τελειώσαν τα ποδόσφαιρα, τι έμεινε;
Έκανε τον απολογισμό ο Λαρισαίος.
- Η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
* * *
* Ο άλλος θύμιζε παροτρύνοντας.
- Έλα να τυπώνονται τα προσκλητήρια όσων είχαν τάξει γάμο μόλις έπαιρνε ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός.
* * *
* Η «Αγιά Σοφιά» επέστρεψε στα κιτρινόμαυρα. Κι είπε ο ψύχραιμος ΑΕΚτζής: Έτσι εκπληρώνεται τελικά η προφητεία «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι».
Ζ.

Απίστευτοι;
* ΜΠΡΑΒΟ, αν μη τι άλλο, στους παράγοντες της Λαμίας, λέγε με Χρ. Σταϊκούρα βασικά, που παραμένει ισχυρός υπουργός, καθότι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάνν. Οικονόμου είναι τώρα στα κάτω του, ενώ ο Στ. Πέτσας εκλέγεται στην Αθήνα. Σε μια εποχή που τα δημόσια νοσοκομεία φυτοζωούν, καταφέρνουν να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου στη Λαμία, με ανέγερση κτιρίων, προμήθεια εξοπλισμού, αλλά και προσλήψεις, έναν ογκολόγο λένε έχει όλο κι όλο στη Λαμία. Κι επιπλέον καταφέρνουν να πάρουν το Ογκολογικό από τη Λάρισα, που διαθέτει όλα τα εχέγγυα στο Πανεπιστημιακό. Ο ορθολογισμός στα τάρταρα, ο τοπικισμός και το μικροπολιτικό συμφέρον κυρίαρχα. Να, ο διοικητής ΥΠΕ Φ. Σερέτης έπαιξε τον ρόλο του. Εκ Λαμίας ορμώμενος, οι εκεί κυβερνητικοί παράγοντες είναι που τον προώθησαν για το πόστο, ανταποδίδει τώρα.
* * *
* ΚΙ οι Λαρισαίοι παράγοντες; Πρωτίστως οι νεοδημοκράτες, εννοείται. Εντάξει φοβούνται την αντίδραση του κόσμου, ανησυχούν καθώς έχουν και σε λίγες μέρες εκλογές. Εμφανίζονται, ωστόσο, αδύναμοι, καμία προσπάθεια στο παρασκήνιο, καμία αντίδραση τώρα. Το χειρότερο θα ήταν και να την πληρώσει η κυβέρνηση στις κάλπες και να φουντώσει το κίνημα στον κάμπο ανατρέποντας κατόπιν τον τωρινό σχεδιασμό της. (Εκτός κι αν μυριστεί κάτι ο Κυρ. Μητσοτάκης, ευρισκόμενος σήμερα στη Λάρισα. Βγάζει μάτι η υπόθεση).
Ζ.

Τι ‘ν’τούτοι…
* ΠΗΓΑΝ να φανούν προχωρημένοι κι αποδείχθηκαν τριτοκοσμικοί, απίθανοι γραφειοκράτες. Από τη Λάρισα ξεκίνησε χθες το ταξίδι ανά την επικράτεια, με τον ΟΠΑΠ και την ΕΠΟ να γιορτάζουν τα 20 χρόνια από το έπος της Πορτογαλίας, να πάει ο κόσμος να χαρεί, να φωτογραφηθεί με το «Σήκωσέ το…» και δεν έχει και «Γιούρο» για την Ελλάδα φέτος.
* * *
* ΚΑΙ ξεκίνησαν πατεράδες μετά τη δουλειά, στις 4 και στις 5 το μεσημέρι, με κοντά 40 λαρισαϊκούς βαθμούς, να πάνε τα βλαστάρια τους στο κύπελλο για να φωτογραφηθούν μαζί του. Και τι διαπίστωσαν; Ότι ο ΟΠΑΠ απαγόρευε να φωτογραφηθούν παιδιά κάτω των 18 ετών. Ακόμη και ιδιωτικά απαγορευόταν οι φωτογραφίες στους κάτω των 18, να βγάλει δηλαδή ο μπαμπάς με το κινητό του. Απίστευτοι;
Πατεράδες έφυγαν βρίζοντας και πιτσιρίκια χόρτασαν κλάμα. Και τελικά; Μετά από τόσο βρίσιμο από τις 5:30 το απόγευμα και μετά επέτρεπαν και στα παιδάκια να φωτογραφηθούν.
Ζ.

Φράγμα Γυρτώνης
* ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε το δημοσίευμα της «Ε» για τις κλοπές χαλκού που σημειώθηκαν στο φράγμα Γυρτώνης, καθιστώντας το μη λειτουργικό για το επόμενο διάστημα, σχετικά με την άρδευση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων της περιοχής. Δυστυχώς, ένα σημαντικό έργο παραμένει ορφανό, αναφορικά με τον φορέα που θα αναλάβει τη συντήρηση, λειτουργία και φύλαξή του. Το κόστος δυσβάσταχτο και κανείς δεν έχει τη διάθεση να το αναλάβει. Ίσως για το πρόβλημα θα πρέπει να ενημερωθεί, κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στη Λάρισα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο μεταξύ και για να μην επαναληφθούν νέες δολιοφθορές με κλοπές στον εναπομείναντα μηχανολογικό εξοπλισμό, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κώστας Τζανακούλης ζήτησε από ιδιωτική εταιρεία να αναλάβει τη φύλαξη του χώρου, μέχρι να επαναλειτουργήσουν οι κάμερες παρακολούθησης. Αίτημα που έγινε δεκτό. «Πρόκειται για ένα κομβικής σημασίας έργο για την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων. Χωρίς τη λειτουργία του φράγματος Γυρτώνης δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί η λίμνη Κάρλα, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το νερό από τη λίμνη Πλαστήρα. Είναι το νούμερο ένα αντιπλημμυρικό αρδευτικό έργο στη Θεσσαλία και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι» το χαρακτηριστικό σχόλιο του συντονιστή στη στήλη.

Αποζημίωση
* ΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ χθες τα χρήματα των αποζημιώσεων για τους πλημμυροπαθείς παραγωγούς των παρακάρλιων περιοχών στο πλαίσιο ενίσχυσής τους, που ανακοίνωσε προ ημερών (και στο παρά πέντε της σχετικής προθεσμίας) το ΥΠΑΑΤ. Υπενθυμίζεται ότι το κονδύλι ανέρχεται σε 43 εκατομμύρια ευρώ και αφορά κάλυψη για την απώλεια εισοδήματος για τα επόμενα δύο χρόνια με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του ‘23, ενώ όσοι θα λάβουν την ενίσχυση, δε θα μπορούν όχι μόνο να καλλιεργήσουν, αλλά και να κάνουν χρήση της συνδεδεμένης ενίσχυσης και αξιοποίησης άλλων προγραμμάτων, όπως περιβαλλοντικά, οικολογικά σχήματα κ.ά.

Φουλάρουν
* ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα με 50 μέλη. Ανάμεσά τους, όχι ότι δεν υπάρχουν κι άλλοι Συριζαίοι στον χώρο, οι αυτοδιοικητικοί Μάκης Γιαννακόπουλος και Δημήτρης Μαβίδης, δημοτικοί σύμβουλοι Λάρισας, Δημ. Καρανίκας Ελασσόνας και Δημ. Τσούμας, τέως διευθυντής ΠΕΔ Θεσσαλίας.
* * *
* ΕΠΙΣΗΣ, διευρυμένη ομάδα οικονομολόγων: Στάθης Βασιλείου, Στέλιος Γρηγορίου, Χρόνης Ισαακίδης, Σάββας Κεντερλίδης και Τέλης Κωστούλας. Αλλά και κάμποσοι της Γεωπονίας, ώστε να ευδοκιμήσει το κόμμα, οι: Αργύρης Γραβάνης, Ελένη Λυπημένου, Σπύρος Μπουλασίκης,
Γιάννης Ράπτης, Θόδωρος Σπανοθύμιος και Πέτρος Τσακνάκης.
* * *
* ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτός από τη διέλευση και τις επαφές του προέδρου Στ. Κασσελάκη, στη Λάρισα, αύριο Τετάρτη φτάνει στην πόλη και ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος, που θα μιλήσει σε πανθεσσαλική συγκέντρωση στην Ταχυδρομείου. (Θεωρούν ότι από τα κεντρικά δίνουν ιδιαίτερο βάρος στον κάμπο).
Ζ.

Για το όνομα
* - ΘΑ ψηφίσω μόνο και μόνο για το όνομα…
Του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Λαρισαίος, μιας κάποιας ηλικίας πια, τασσόταν υπέρ της Νέας Αριστεράς.
- Μιλούσαμε για την αναγκαιότητα «της Νέας Αριστεράς», από τη μεταπολίτευση και μετά. Για ανασυγκρότηση και για ευρύτερες συνεργασίες.
- Μη σου πω από τον Εμφύλιο και μετά…
- Και τώρα το ίδιο ισχύει, δε γίνεται διαφορετικά. Μετά τις ευρωεκλογές πρέπει να προχωρήσουν συγκλίσεις, αλλιώς δε χάνει ο Μητσοτάκης την κυβέρνηση.
Ζ.

Της αποταμιεύσεως
* ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ, λέει, οι καταθέσεις των Ελλήνων στις αγαπημένες τους τράπεζες κατά την τελευταία διετία. Έφτασαν τα 195 δισεκατομμύρια στα τέλη του 2023, κατά 15 δισ. περίπου περισσότερα από τον Δεκέμβρη του 2021, τα 8 δισ. από αυτά προέρχονται από κατοίκους της Αττικής, όπου, άλλωστε, κατοικεί κι η μισή Ελλάδα. Αυτά λένε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, άρα ευημερία, αφού περισσεύουν περισσότερα. Οι αριθμοί, όμως, συνήθως ευημερούν, ιδίως αυτοί που ανακοινώνονται, ασχέτως του βίου των απλών ανθρώπων.
* * *
* ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ τώρα, σε παρόμοιες πληθυσμιακά περιφέρειες, οι Κρητικοί αύξησαν τις καταθέσεις τους, στη διετία, κατά 1.150, ενώ οι Θεσσαλοί μόλις κατά 750 εκατομμύρια ευρώ. Ο χρυσοφόρος τουρισμός αποτυπώνεται και στα νησιά, καθώς παρότι υποτριπλάσιοι οι κάτοικοι στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, εντούτοις εμφανίζουν αύξηση καταθέσεων πάνω από 1.000 εκατομμύρια ευρώ. Οι Πελοποννήσιοι κι οι Ηπειρώτες πάλι, μόλις από 200 εκατομμύρια παραπάνω στις τράπεζες, παρότι οι πρώτοι είναι τριπλάσιοι σε αριθμό από τους δεύτερους, οι οποίοι είναι μάλλον περισσότερο της αποταμιεύσεως.
* * *
* Η κατανομή στη Θεσσαλία τώρα. Οι Λαρισαίοι εμφανίζουν καταθέσεις συνολικά 3,6 δισ. ευρώ και οι Βολιώτες 2,4 δισ. Αναλογικά με τον πληθυσμό ο ίδιος πλούτος στους δύο νομούς, καθώς κατά κεφαλήν αναλογούν 13.400 ευρώ τραπεζικές καταθέσεις, δεν είναι εντυπωσιακό; Φυσικά δεν έχει ο κάθε Λαρισαίος τόσα λεφτά στην τράπεζα, εννοείται ότι πρόκειται για τον μέσο όρο.
Αντιστοίχως, οι Τρικαλινοί με συνολικές καταθέσεις 1,45 δισ. και οι Καρδιτσιώτες με 1,2 δισ. ευρώ, εμφανίζουν κατά κεφαλήν οικονομίες 9.200 και 11.400 ευρώ. (Άντε και σε καλή μεριά…).
Ζ.

Και τους δυο
* ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στην πορεία του βίου τους για τους νεαρούς Λαρισαίους.
- Να παντρευτώ επιτέλους, να χωρίσω, να φτιάξω τη ζωή μου.
* * *
* - ΕΧΩ δύο κακά νέα, φίλε.
- Συνδύασέ τα, αν μπορείς.
- Λοιπόν… Η γυναίκα σου μας απατάει.
* * *
* - Η δικιά μου, μού υποσχέθηκε πως όταν παντρευτούμε, θέλει να μοιραζόμαστε όλα μου το προβλήματα κι όταν της είπα πως δεν έχω προβλήματα, μου εξήγησε πως ακόμη δεν έχουμε παντρευτεί.
Ζ.

Όχι και γέφυρα
* ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ… Είχαν πει οι κυβερνητικοί ότι τον Ιούνιο θα ξεκινούσαν τα έργα στη γέφυρα της Αμπελιάς στα Φάρσαλα που είχε καταρρεύσει από την πλημμύρα. Μετά είπαν το καλοκαίρι γενικώς, ύστερα προς τον Οκτώβριο, στο μικρό καλοκαιράκ, και τράβα κορδόνι στις υποσχέσεις. Και να που έρχεται η αυτοδιοίκηση και δίνει λύση. Με τον περιφερειάρχη, Δημ. Κουρέτα, και τον δήμαρχο, Μάκη Εσκίογλου, να ανακοινώνουν σε σύσκεψη φορέων ότι ξεκινά αμέσως η κατασκευή νέας γέφυρας στην Αμπελιά, μήκους 100 μέτρων και πλάτους 8, είπαν με καμάρι, που θα είναι έτοιμη σε δύο μήνες. «Γέφυρα ιρλανδικού τύπου» όμως, όπως διευκρίνισαν.
* * *
* ΚΑΝΟΝΙΚΑ αυτή η κατασκευή δε λέγεται γέφυρα, αλλά «ιρλανδική διάβαση» κι είναι γεμάτος ο τόπος απ’ αυτές στη χώρα των πρόχειρων λύσεων. Άλλο γέφυρα κι άλλο διάβαση. Ρίχνουν, λοιπόν, άσφαλτο ή τσιμέντο στην κοίτη του ποταμιού για να περνούν τα οχήματα όταν αυτό είναι στεγνό ή έχει λίγο νερό. Σε χείμαρρους κατασκευάζονται δηλαδή, για καλοκαιρινή βασικά χρήση. (Επομένως, τώρα θα έπρεπε να είναι έτοιμη κι όχι σε δύο μήνες. Δεν το είχαν σκεφτεί τόσο καιρό…).
* * *
* ΑΥΤΕΣ οι πρόχειρες διαβάσεις ονομάστηκαν «ιρλανδικές», καθώς ήταν κατασκευές των Ιρλανδών στον πόλεμο με τους Άγγλους, τους οποίους και επεδίωκαν να ξεγελάσουν. Καθότι όταν έβρεχε, σκεπάζονταν από νερό και γίνονταν αόρατες για τον εχθρό, που πίστευε ότι δεν υπήρχε δρόμος να διαβούν τον ποταμό. (Χρήσιμη η κατασκευή στην Αμπελιά να περνούν τα οχήματα, μάλλον έπρεπε νωρίτερα όμως, με τα πρωτοβρόχια θα είναι και άχρηστη και επικίνδυνη).
Ζ.

Οσονούπω
* ΚΑΙ να η βδομάδα ακριβώς πριν τις εκλογές... Ε, χρειάζεται μια εγρήγορση. Εντάξει, ευρωεκλογές, δε βγάζουν κυβέρνηση, έχουν, ωστόσο, την αξία τους. Μετρούν τουλάχιστον ως προκριματικά, πάντοτε μετρούσαν. Σωστά, «δε συζητάμε καθόλου για την Ευρώπη», αλλά πότε συζητούσαμε;
Κι όταν δεν πάει κάποιος να ψηφίσει, ως γνωστόν κάποιος άλλος το κάνει στη θέση του. Όσο για τους αναποφάσιστους, που αυτήν τη φορά φαίνεται να είναι ένα σωρό, δημιουργώντας σκηνικό κινούμενης άμμου, πέντε μερούλες έμειναν, δε χρειάζεται τόσο ψιλοκοσκίνισμα. Μα απόφαση της τελευταίας στιγμής; (Τόσοι έκαναν έτσι άλλες φορές, απλώς τώρα δείχνουν περισσότεροι, προερχόμενοι απ’ όλες τις πλευρές).
Ζ.

Το κατάλαβε
* - ΝΟΜΙΖΩ με αποφεύγει, φιλενάδα…
Ήταν στενοχωρημένη η νεαρή Λαρισαία, βαθιά προβληματισμένη.
- Γιατί, τι σου είπε;
- Ότι σήμερα δεν μπορεί να βρεθούμε, γιατί έχει να πάει στο κομμωτήριο.
- Και πού είναι το κακό…
- Μα είναι φαλακρός.
Ζ.

 

-----

MHXANAKIA.jpg* ΠΟΛΥ ωραία εικόνα στην Κύπρου και Μανωλάκη, όπου δικυκλιστές παρκάρουν με άνεση. Κι όποιος μπορεί ας περάσει στο πεζοδρόμιο, καροτσάκι, βέβαια, επ’ ουδενί.
Ζ.

 

HMERIDA.jpg* ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ Βλαχάκη και Σταυρούλα Γκρίλλα της εφημερίδας η καρδιά της ημερίδας.

 

GEROGIAN.jpg* «ΕΙΧΑ την τύχη να συναντήσω από κοντά το Σάββατο, για 2η φορά στη ζωή μου, τον πολυαγαπημένο μου Nick Cave». Πανηγυρίζει ο Λαρισαίος Βασίλης Γερογιάννης. Το συναπάντημα έγινε τυχαία στο πάρκινγκ της Στέγης Onassis, πριν τη συναυλία εκεί του διάσημου ροκ τραγουδιστή. «Μια μέρα θα μου μείνει για πάντα αξέχαστη», διαβεβαιώνει ο καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών του Πανεπιστημίου.
Γιατί δεύτερη φορά; «Θυμάμαι ότι ήταν Τετάρτη, προς Πέμπτη αργά τη νύχτα, 3 Μαΐου 1989. Μετά τη συναυλία στο «Ρόδον» έτυχε να βρεθούμε στο μπαρ «Άλλοθι» στα Εξάρχεια. Όπου ο Nick Cave είχε έρθει μαζί με τον τότε κιθαρίστα των «Bad Seeds», τον Blixa Bargeld, μετά τη συναυλία. Χαιρετηθήκαμε, μιλήσαμε για 2 λεπτά και αγκαλιαστήκαμε. Και τότε δεν υπήρχαν κινητά για να τραβήξω φωτογραφίες και selfie για ενθύμιο. Αυτό, όμως, δεν έχει καμία σημασία…» (Είναι βέβαιο ότι θα τριτώσει, σε λιγότερο από 25 χρόνια αυτήν τη φορά).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass