Ψιθυριστά και... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2024 18:00
*ΜΕ επικεφαλής τον εντεταλμένο για την περιοχή υπουργό, πλαισιωμένο από τους βουλευτές και το κόμμα,  η ΝΔ παρελαύνει στη Λάρισα προς τις ευρωεκλογές. *ΜΕ επικεφαλής τον εντεταλμένο για την περιοχή υπουργό, πλαισιωμένο από τους βουλευτές και το κόμμα, η ΝΔ παρελαύνει στη Λάρισα προς τις ευρωεκλογές.

Έτσι κι αλλιώς
* ΣΤΟ παίζω-δεν παίζω ο καιρός και χθες. Ζέστανε μεν, έβγαζε και ήλιο πότε-πότε, όμως η συννεφιά κυριαρχούσε. «Τον βλέπω μαυρισμένο από πέρα…», έλεγε η Λαρισαία, πιθανολογώντας και για βροχή.

Από σήμερα όλο και πιο ζεστά, έως πολύ ζεστά, με τα σύννεφα να καιροφυλακτούν πάντα, εκφράζοντας την επιθυμία ν’ αδειάσουν το φορτίο τους…

Αν πάρουν όλοι
* ΣΥΜΦΩΝΑ με τις δημοσκοπήσεις, έξι κόμματα βρίσκονται στο όριο του 3%, συν-πλην, ώστε να καταφέρουν να εκλέξουν έναν ευρωβουλευτή: Νίκη-Νατσιός, Πλεύση-Κωνσταντοπούλου, Νέα Αριστερά-Χαρίτσης, ΜέΡΑ25-Βαρουφάκης, Φωνή Λογικής-Λατινοπούλου και Δημοκράτες-Λοβέρδος.
Και τα πέντε μεγαλύτερα έχουν φυσικά εξασφαλισμένη την πρώτη τους έδρα: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.
***
* ΠΕΝΤΕ συν έξι, εφόσον τα καταφέρουν όλοι οι μικροί, σύνολο 11 έδρες θα μοιραστούν με τη μία. Και τότε, από τους 21 ευρωβουλευτές που αναλογούν στην Ελλάδα, θα απομένουν μόλις 10 για να μοιραστούν στα πέντε μεγαλύτερα ψηφοδέλτια, ανάλογα με τα ποσοστά τους. Δε θα είναι και πολλές οι εκλόγιμες θέσεις, για κανέναν τους.
***
* ΚΑΙ αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, στο περίπου, τότε το πιθανότερο είναι να παραταχθεί ο λαός στις κάλπες με επιθετικό σχήμα 4-2-2-1-1. Να αποδώσει, δηλαδή, έτσι τις 10 προαναφερθείσες έδρες, που απομένουν μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΕΛΛ.ΛΥ. Συν μία επιπλέον ο καθένας τους από τις 11 που θα έχουν μοιραστεί εξαρχής.

Την Τετάρτη
* Η πόλη της αναγνωρίζει και τιμά τη συγγραφέα Μπέττυ Μαγρίζου. Την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Μαΐου, παρουσιάζεται το νέο της βιβλίο «Αόρατα Φτερά», στη Λογοτεχνική Γωνία. Που θα χωρέσει εκεί τόσος κόσμος… Πρόκειται για ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα, που μπορεί να χαρακτηριστεί και αστυνομικό θρίλερ, με μια γρήγορη κινηματογραφική πλοκή και με πολλές ανατροπές. Ένα μυθιστόρημα για τη διαφορετικότητα, τη δικαίωση, αλλά και την ιστορική αλήθεια.

Επί (της) Τσιόγκα
* ΜΕΤΑ την πρόσφατη συζήτηση και τις διαφωνίες στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Στα σκαριά το νέο κτίριο του Εργατικού Κέντρου - Ο Δήμος ανέλαβε τη μελέτη και τα έργα - Η Εργατική Εστία ενέκρινε την ανέγερση με κόστος 400 εκατομμύρια», δραχμές εννοείται τότε. Πρόκειται για δημοσίευμα της εφημερίδας που ανασύρει ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. από το σωτήριον έτος 2000. Ήταν ο αείμνηστος πρόεδρος του ΕΚΛ Τάκης Τσιόγκας που ανέλυε την κατάσταση. Από τότε πολύ νερό κύλησε κάτω από τη γέφυρα του Πηνειού και το μόνο που επιτεύχθηκε είναι να πάρει η παραποτάμια οδός Καλλιθέας το όνομα του Τάκη Τσιόγκα, που εν τω μεταξύ έφυγε νέος.
***
* ΤΟ υφιστάμενο κτίριο του Εργατικού Κέντρου είχε ανεγερθεί στις αρχές της δεκαετίας του ‘60. Το 1983 αποκαλύφθηκε δίπλα του το Β’ Αρχαίο Θέατρο και προέκυψε πως για να αναδειχθεί αυτό θα έπρεπε να κατεδαφιστεί το κτίριο. Το οποίο άρχισε και να αποδεικνύεται ανεπαρκές για τις ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος, που είχε άλλη ισχύ και δυναμισμό τότε, το ΕΚΛ μετρούσε 52 ενεργά σωματεία.
***
* ΕΠΙ Λαμπρούλη, λοιπόν, ο Δήμος παραχώρησε στην Εργατική Εστία το παραπήνειο οικόπεδο δίπλα στο ΤΕΕ, προκειμένου να χτιστεί εκεί το νέο Εργατικό Κέντρο. Επί δεκαπενταετία γίνονταν προσπάθειες να χρηματοδοτηθεί το έργο. Και το 2000 υπήρξε συμφωνία με την πρόεδρο της Εργ. Εστίας, Δ. Σπηλιοπούλου. Η οποία δεν τηρήθηκε και μία εικοσιπενταετία μετά, με νέες συνθήκες, ο Δήμος καταφέρνει να αποσπάσει έγκριση, ναι για το δικό του οικόπεδο, ότι μπορεί να το μετατρέψει σε πάρκινγκ, προσωρινά για λίγα χρόνια. Με το Εργατικό Κέντρο να αντιδρά, επιμένοντας στην ανέγερση κτιρίου για τις ανάγκες του, για να φύγει και το παλιό πάνω από τις αρχαιότητες.

Δε βρίσκουν
* ΖΗΤΕΙΤΑΙ εργατικό προσωπικό, για την ακρίβεια αναζητείται. Μεγάλη εποχιακή βιομηχανία έφτασε να ψάχνει εργάτες και στα σπίτια τους με διαφημιστικά στις πόρτες τους, νέα ήθη. Ενώ λέγεται ότι δε βρίσκουν προσωπικό ούτε οι τουριστικές επιχειρήσεις, άρα οι νέοι Λαρισαίοι δε φεύγουν το καλοκαίρι για τα νησιά, φαίνεται ότι δυσκολεύονται και οι ντόπιες βιομηχανίες. Το διαφημιστικό φυλλάδιο αναφέρει ότι προσφέρεται νόμιμο ημερομίσθιο + 3ετίες, δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο, κλιματισμός στον χώρο παραγωγής, κυλικείο με χαμηλές τιμές, ακόμη και Wifi στον χώρο του διαλείμματος, ενώ πληροφορεί ότι μέχρι 75 μεροκάματα δε χάνεται η κάρτα ανεργίας. Πού να έχουν πάει οι άνεργοι; Επίσης, οι φοιτητές κι οι μαθητές την περίοδο των διακοπών…

Της κ. Κότση
* ΑΝΑΓΚΑΙΑ διευκρίνιση:
Της κ. Κωνσταντίνας Κότση -και όχι της κ. Θεοδώρας Τσανάκα, όπως εκ παραδρομής γράφτηκε- ήταν το άρθρο με τίτλο «Ο Μάιος μας έφθασε» που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της «Ε».

Διερμηνέας
* ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ γεγονός, προ εικοσιπενταετίας, διηγείται ο Κ.Ν. (Επανάληψη μετά από χρόνια κατόπιν απαίτησης του κοινού, καθώς τελειώνει και το Πρωτάθλημα): Κρίσιμο ματς Αθηναϊκός-Τρίκαλα. Η εξέδρα έχει τρεις θύρες και κάθομαι με Βυρωνιώτες γείτονες στη μεσαία. Ένας Τρικαλινός ανεβαίνει στα κάγκελα της δεξιάς θύρας, πριν αρχίσει το ματς και φωνάζει δυνατά επί ώρα προς την αριστερή θύρα κουνώντας τα χέρια.
«Οοοοοτ, Οοοοοτ…».
Επεμβαίνω να βοηθήσω κι εγώ από την κεντρική θύρα και φωνάζω προς τα αριστερά.
«Φώτηηη, Φώτηηη…».
***
* ΓΟΥΡΛΩΝΟΥΝ τα μάτια οι Αθηναίοι φίλοι μου. «Φώτη εννοούσε με το Οτ;»
Άκουσε, λοιπόν, ο Φώτης και φωνάζει.
«Κα του νικουρταφείου μιργιάτ θύρα δεν σίπα, α ραχαζουντάμαρου;».
Γύρισε όλη η θύρα του Αθηναϊκού προς εμένα τότε, φωνάζοντας. «Μετά-φρασή… Μετά-φρασή».Φεμινιστικά
* - Ποσα ανέκδοτα υπάρχουν για άντρες;
- Κανένα είναι όλα αλήθεια. (Είχαν πάρει φόρα οι Λαρισαίες, ανταποδίδοντας στις φαλλοκρατικές εξυπνάδες).
***
* - ΠΩΣ καταλαβαίνεις ότι ένας άντρας ετοιμάζεται να πει κάτι έξυπνο;
- Όταν ξεκινάει με τη φράση «Η γυναίκα μου είπε…».
***
* - ΓΥΝΑΙΚΕΣ και άντρες γεννήθηκαν ίσοι. Οι γυναίκες, όμως, εξακολουθούν να εξελίσσονται.
***
* - Ο άντρας είναι η απόδειξη ότι κι ο Θεός κάνει λάθη.
***
* - ΤΟ πρόβλημα με τις γυναίκες είναι ότι ενθουσιάζονται με το τίποτα. Και μετά το παντρεύονται.

Καθόλου ουδέτερη
*…ΟΙ άνθρωποι έχουν την ψευδαίσθηση ότι η γλώσσα αντανακλά παθητικά την πραγματικότητα, ότι τα γεγονότα είναι «ουδέτερα», επισημαίνει ο Λαρισαίος Γ.Π.: Η γλώσσα κατασκευάζει την πραγματικότητα, γιατί αυτή δεν είναι παρά μια αφήγηση. Η συνείδηση των γεγονότων προκύπτει απ’ τις αφηγήσεις μας γι’ αυτά. Οι παρακάτω φράσεις νοηματοδοτούν τελείως διαφορετικά το ίδιο περιστατικό: «Απωθήθηκαν ταραχοποιά στοιχεία» - «Η αστυνομία χτύπησε διαδηλωτές».
***
*… ΜΕΣΩ της γλώσσας… μπορεί και να παραποιηθεί η εικόνα του κόσμου, να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα, να εξαπατηθούν οι άνθρωποι… Τα γεγονότα κατασκευάζονται από ρήματα. Τα ονόματα κατασκευάζουν αντικείμενα που συμμετέχουν στα γεγονότα. Η γραμματική έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει μια κατηγορία λέξεων σε άλλη.
***
* ΚΑΙ παρουσιάζει μια άλλη εκδοχή χρήσης της γλώσσας, σύμφωνα με το πόνημα του φιλόλογου Κώστα Μιχαλάκη, «Η γλώσσα της κρίσης»: Δηλώσεις στα ΜΜΕ τα χρόνια των μνημονίων: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση», «Δεν υπάρχει σάλιο», «Τα ταμεία άδειασαν», «Επικρατεί ύφεση», «Η σχολική χρονιά θα είναι δύσκολη».
Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι δηλώσεις; Καμιά δεν είναι συνταγμένη σε ενεργητική διάθεση, χωρίς μάλιστα ν’ αναφέρεται το ποιητικό αίτιο. Γιατί; Πρώτον, έτσι δίνεται η αίσθηση πως η κατάσταση είναι αντικειμενικά έτσι. Αυτή είναι και δεν μπορεί ν’ αλλάξει, όπως η διαπίστωση «είναι βράδυ» ή «το λάστιχο ξεφούσκωσε».
Δεύτερον, γιατί η ενεργητική σύνταξη απαιτεί υποκείμενο που ενεργεί, κάτι που δε χρειάζεται στην παθητική φωνή. Στην ενεργητική διάθεση πρέπει να δείξουμε τον ένοχο, να τον ονομάσουμε και να τον πολεμήσουμε. Αυτοί φταίνε για τα ταμεία, αυτοί για την ύφεση, αυτοί για τις μίζες, αυτοί για την οικονομική κρίση, όχι όλοι μας, όχι το κακό το ριζικό μας. Έτσι πρέπει να πούμε: «Αυτή η πολιτική έφερε την Ελλάδα σε κρίση», «Οι κυβερνήσεις δεν άφησαν σάλιο», «Μια σειρά από υπουργούς άδειασαν τα ταμεία», «Ο καπιταλισμός οδηγεί σε ύφεση», «Οδηγήσαμε την εκπαίδευση στην πιο δύσκολη χρονιά». (Αν η γλώσσα της κρίσης έχει παθητική διάθεση, η αντίσταση θα πρέπει να έχει διάθεση ενεργητική).
***
*…ΘΑ παρατηρήσουμε στα ΜΜΕ μια «βιομηχανία» αλλοίωσης των εννοιών και των λέξεων: Αντί διάλυση του κράτους και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, αξιοποίηση και μεταρρυθμίσεις. Αντί ληστεία και απάτες σε βάρος των καταναλωτών, ελεύθερος ανταγωνισμός και ελεύθερες αγορές. Όμως, ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» είναι φαινόμενο του προ-περασμένου αιώνα. Σήμερα επικρατούν τα μονοπώλια και τα καρτέλ. (…Η συγκρότηση της γλώσσας, η οικονομική πρακτική, δεν είναι «αυστηρές» επιστήμες, όπως η φυσική ή η χημεία. Είναι διαποτισμένες μέχρι το μεδούλι απ’ την πολιτική. Αλλιώς από ποια «λεφτόδεντρα» προέκυψαν ξαφνικά οι τωρινοί τεράστιοι εξοπλισμοί, όταν μέχρι πρόσφατα «δεν υπήρχε σάλιο»;).

Αναμνήσεις
από αέρος
* ΜΕ αφορμή το χθεσινό σχόλιο για τα προ εικοσιπενταετίας σχέδια του τότε δημάρχου για αεροπλάνα και αεροπορικές εταιρείες λαϊκής βάσης στη Λάρισα, σημείωμα του Λαρισαίου Μπ. Φ. προ πενταετίας με ανάμνησή του από το 1988, όταν κινούμενος επαγγελματικά μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ είδε από ψηλά και το χωριό του πατέρα του, την Καρύτσα, επιβαίνοντας σε πτήση Θεσσαλονίκη-Λάρισα, μοναδικός επιβάτης, σ’ ένα μικρό ελικοφόρο της «Ολυμπιακής»: …Στο μεταξύ το πολιτικό αεροδρόμιο της πόλης σταμάτησε να λειτουργεί το 1997. Το αεροδρόμιο Λάρισας (Κρατικός Αερολιμένας Λάρισας «Θεσσαλία») ή Αεροπορική Βάση Λάρισας είναι το αρχαιότερο ελληνικό αεροδρόμιο. Άρχισε τη λειτουργία του το 1912, συνάμα ως πολιτικό και στρατιωτικό αεροδρόμιο. Η Αεροπορική Βάση Λάρισας αποτελεί το πρώτο οργανωμένο «Πολεμικό Αεροπορικό Συγκρότημα» που λειτούργησε στην Ελλάδα. Η ιστορία του αρχίζει με την προσγείωση σ’ αυτό του πρώτου ελληνικού αεροσκάφους με την επωνυμία «Δαίδαλος» στις 29 Σεπτεμβρίου 1912. Την προσγείωση αυτή λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πρώτη αποστολή τακτικής αναγνώρισης στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1912, στην περιοχή της Ελασσόνας…

Οι πόρτες
* Ο ένας το φιλοσοφούσε, ο άλλος ήταν πιο προσγειωμένος, εντελώς ρεαλιστής, εκεί στην παρέα των Λαρισαίων.
- Και μην ξεχνάς φίλε μου, πως κάθε φορά που μια πόρτα κλείνει, μια άλλη ανοίγει.
- Το ξέρω, είχα κι εγώ Ζάσταβα.

Απεργία
* ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ θα έχει η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία της 21ης Μαΐου, καθώς η προηγούμενη κινητοποίηση τον Φεβρουάριο είχε ανέλπιστα υψηλά ποσοστά, για έναν κλάδο που δε θυμίζεται για τον υψηλό απεργιακό πυρετό.
Φαίνεται, όμως, ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι χαμηλές αποδοχές, οι οποίες δεν βελτιώθηκαν από τις αυξήσεις που δόθηκαν αρχές του έτους, αφού ψαλιδίζονται από την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται σε όλον τον δημόσιο τομέα, έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στους δημοσίους υπαλλήλους.
Κι όπως ομολόγησε συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Λάρισα, «όσα δεν κατάφερε να κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα, για να βγάλει τους εργαζόμενους στους δρόμους, το πέτυχε η κυβέρνηση με την πολιτική της». Εάν η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία της Τρίτης είναι ικανοποιητική, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα, μέχρι και τις ευρωεκλογές, στο πλαίσιο πίεσης της κυβέρνησης για αποφάσεις και δεσμεύσεις, εδώ και τώρα.
Γ.Ρ.
Εν αναμονή
του υπουργού
* ΜΕΣΑ στην εβδομάδα ακούγεται ότι θα έρθει στη Λάρισα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε όλη τη χώρα. Η επίσκεψη αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς θα πραγματοποιηθεί σε μία δύσκολη περίοδο για τον ίδιο. Οι κακές πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρά την αλλαγή ηγεσίας στον Οργανισμό, οι εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν με την καταβολή αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς, η ασυδοσία που χαρακτηρίζει ορισμένα ΚΥΔ με τις αμοιβές στα οικολογικά σχήματα, το γεγονός ότι δεν έχουν τρέξει ακόμη τα προγράμματα των νέων αγροτών σε σχέση με τα σχέδια βελτίωσης, η πρόσφατη παραίτηση του προέδρου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Σέρκου Χαρουτονιάν, κι άλλα πολλά ζητήματα, έχουν δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ στον θεσσαλικό κάμπο για το Υπουργείο. Θα έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να δούμε με ποια διάθεση θα τον υποδεχτούν οι αγρότες…
Γ.Ρ.

 

-------

DIABHTHS.jpg* ΟΥΡΕΣ έκαναν οι Λαρισαίοι όλων των μεγάλων ηλικιών χθες το πρωί έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (στην πρώην Νομαρχία) για να πάρουν μέρος στις μετρήσεις σακχάρου και στους οφθαλμολογικούς ελέγχους. Επίσης, γεμάτη ήταν διαρκώς η κινητή μονάδα οφθαλμολογικού ελέγχου των «Lions» και με την αρωγή Λαρισαίων οφθαλμιάτρων.

 

kafes.jpg* Η Λάρισα πρωτοπορεί. Οργανώνει το πρώτο φεστιβάλ καφέ, στη χώρα, το 1o «Larissa Coffee Show», στις 24, 25 και 26 Μαΐου.
Μπορεί να μην είναι τοπικό προϊόν παραγωγής ο καφές, αλλά οι Λαρισαίοι αγαπούν τον καφέ και αυτό μαρτυρούν οι εκατοντάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτόν στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή της.

 

PONTIOI.jpg* ΜΟΣΧΟΒΟΛΙΣΕ το κέντρο χθες. Καταμεσής της Κεντρικής πλατείας έστησαν τηγάνια και κατσαρολικά, με το αποτέλεσμα να γίνεται αντικείμενο θαυμασμού από τους περαστικούς. Φυσικά και έκαναν στάση για να «τσιμοπλογήσουν» λίγο από τις ποντιακές γεύσεις. Έξυπνη και εύστοχη η δράση των Ποντίων φοιτητών και σπουδαστών Λάρισας.
Κ.Γ.

 

SKOYPIDIA.jpg* ΤΑ ογκώδη απορρίμματα, με τις σωρούς από κλαδιά, τα οποία ασυνείδητοι έχουν πετάξει δίπλα σε κάδο σκουπιδιών, στη Βελίκα, πίσω από την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, βρίσκονται εκεί από τον Οκτώβριο του 2023 (!), καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής. Υποστηρίζουν δε, πως έχουν ενημερώσει τον Δήμο πολλές φορές για την αποκομιδή τους, αλλά ακόμη περιμένουν…
Για τιμωρία δεν τα μαζεύει ο Δήμος Αγιάς;

 

LATHOS.jpg*ΓΙ’ αυτό λένε «καλό τυχερό», γίνονται και λάθη στη ζωή,
οπότε προκύπτουν αταίριαστα ζευγάρια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass