ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2021 18:00
* ΥΠΟ μία έννοια, μάλλον με μια ας το πούμε ευρύτερη καλλιτεχνική προσέγγιση, θα μπορούσε να θεωρηθεί και εικαστική παρέμβαση. Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα παγκάκι στα κακιά του χάλια, παρατημένο στην πλατεία Λαού. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία (σ.σ. τι θλιβερή ωστόσο προσέγγιση) να κλωτσήσουν, να καταστρέψουν δημόσια περιουσία γιατί από μόνο του να ξηλώθηκε το παγκάκι αποκλείεται. Ας το επισκευάσουν από τον Δήμο, όπως όμορφα περιποιήθηκαν τα παγκάκια στην Κεντρική πλατεία… Β.Κ. * ΥΠΟ μία έννοια, μάλλον με μια ας το πούμε ευρύτερη καλλιτεχνική προσέγγιση, θα μπορούσε να θεωρηθεί και εικαστική παρέμβαση. Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα παγκάκι στα κακιά του χάλια, παρατημένο στην πλατεία Λαού. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία (σ.σ. τι θλιβερή ωστόσο προσέγγιση) να κλωτσήσουν, να καταστρέψουν δημόσια περιουσία γιατί από μόνο του να ξηλώθηκε το παγκάκι αποκλείεται. Ας το επισκευάσουν από τον Δήμο, όπως όμορφα περιποιήθηκαν τα παγκάκια στην Κεντρική πλατεία… Β.Κ.

Ησυχία
* ΑΠΟΛΥΤΗ ησυχία επικρατεί αυτές τις μέρες στην πόλη. Οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου απολαμβάνουν τις παραλίες και τα βουνά μακριά από την πόλη, που εκτός από πολύ ήσυχη είναι και πολύ όμορφη.


Οι εναπομείναντες εντός των τειχών, ξεμυτίζουν μόλις πέσει ο ήλιος και δροσίσει, για να κάνουν τη βόλτα τους στους άδειους πεζόδρομους και τις πλατείες. Από βδομάδα όμως το τοπίο θα αλλάξει, κάθε «κατεργάρης στον πάγκο του» και επιστροφή στη γνώριμη καθημερινότητά μας.
Ν.Π.

ΚΥΣΕΑ
* ΣΤΟ Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που θα συνεδριάσει σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Για τη λήψη μέτρων προφανώς, με αφορμή τις αναμενόμενες μεταναστευτικές ροές. Άνθρωποι ξεριζωμένοι από τον τόπο τους μετά από έναν πολυετή εμφύλιο, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί του γείτονα Ερντογάν. Πρώτη φορά θα είναι…
Β.Κ.

Σύνορα
* ΩΣΤΟΣΟ ούτε ο Στρατός – ούτε και η ΕΛ.ΑΣ. είναι οι αρμόδιοι να παράξουν εξωτερική πολιτική. Να φυλάξουν τα σύνορα και τη δημόσια τάξη ναι, αλλά αυτό διαφέρει από το να τους βαφτίσουμε φρουρούς των συνόρων της Ε.Ε.
Η οποία Ε.Ε. πιάστηκε στον ύπνο με τις εξελίξεις στον Αφγανιστάν ή στην καλύτερη περίπτωση επιβεβαιώθηκαν τα μειωμένα της αντανακλαστικά. Εξέλιξη που επίσης δεν εκπλήσσει, με δεδομένο ότι το πρόβλημα της Ε.Ε. δεν είναι πόσο αργά αντιδρά η Κομισιόν, αλλά πόσο… αποφασισμένη είναι να αντιδράσει και προς ποια κατεύθυνση.
Εν αναμονή των τηλε-συμβουλίων των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών. Θα αναμένουμε κρατώντας μικρό καλάθι…
Β.Κ.

Εισιτήριο;
* ΣΥΖΗΤΙΕΤΑΙ έντονα τον τελευταίο καιρό ότι υπάρχουν σκέψεις για θέσπιση εισιτηρίου ανάβασης στον Όλυμπο. Μα είναι δυνατόν να γίνεται τέτοια κουβέντα; Ήδη έχουν ξεσηκωθεί οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ και η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας απηύθυνε κάλεσμα σε αγώνα, για να μην περάσει η κυβερνητική πρόθεση για επιβολή εισιτηρίου ανόδου στον Όλυμπο και γενικότερα η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και δασών. Σαν κακόγουστο αστείο μοιάζει…
Ν.Π.

Τις πταίει;
* ΜΕ βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό καταγράφεται μια ιδιαίτερα σημαντική (σ.σ. ως δραματική την τιτλοφορούν τα ΜΜΕ) αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων.
Μέχρι πρότινος η Κυβέρνηση επέμενε πως το φετινό καλοκαίρι θα βλέπαμε «φως» στο βάθος του τούνελ κ.λπ., ενώ χθες ή προχθές, θα σας γελάσουμε, ανακοίνωσαν πως στη χώρα μας ξεπεράσαμε τα 11 εκατ. των εμβολιασμών.
Αν δεν ήταν σοβαρή η κατάσταση θα αστειευόμασταν με την… αριθμητική προσέγγιση των εμβολίων, αφού δεν αποκλείεται έτσι όπως τα παρουσιάζουν, μέχρι το τέλος του έτους, στην Ελλάδα να έχει εμβολιαστεί διπλάσιος αριθμός από τον πληθυσμό της χώρας.
Επί της ουσίας ωστόσο, τι δεν πάει καλά στη διαχείριση του προβλήματος και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται διαρκώς;
Β.Κ.

Ηλεκτροκίνηση
* ΠΟΛΥ ζεστά το έχει πάρει το θέμα της ηλεκτροκίνησης η Περιφέρεια Θεσσαλίας πάντως. Ήδη όπως ανακοινώθηκε σύντομα εγκαθίστανται οι πρώτοι σταθμοί φόρτισης. Φυσικά και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι ευχάριστο που προχωρά γρήγορα η διαδικασία της εγκατάστασης των κατάλληλων υποδομών, ώστε να μπορούν οι κάτοχοι των ηλεκτροκίνητων οχημάτων να κινούνται εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας δίχως προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.
Ν.Π.

Μπαλίτσα
* ΓΙΑ την αναβολή του πρωταθλήματος της Super League, γιατί δεν πήγαν οι πέντε ομάδες κ.λπ., περισσότερα θα διαβάσετε στις αθλητικές σελίδες. Στην Ελλάδα, γιατί τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει κανονικά.
Μετά και το υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που απολαύσαμε το φετινό καλοκαίρι, το πραγματικό ποδόσφαιρο δηλαδή, καλά κάνουν και δεν ξεκινάνε το ελληνικό κλωτσοσκούφι…
Β.Κ.


Αφγανιστάν
* ΔΥΣΟΙΩΝΟ είναι το μέλλον για τα κορίτσια και τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Απόγνωση και κραυγή αγωνίας για 40 εκατομμύρια ψυχές που βλέπουν τις ζωές τους να επιστρέφουν σε ένα καθεστώς βίας. Θυμίζουμε όταν οι Ταλιμπάν κυριαρχούσαν στο Αφγανιστάν είχαν επιβάλει ένα καθεστώς απαρτχάιντ σε βάρος των γυναικών, τις οποίες υποχρέωναν να φορούν μπούργκα απαγορεύοντας στα κορίτσια να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μετά την ηλικία των 8 ετών υπό την απειλή της εκτέλεσης. Είναι καιρός οι ισχυροί τούτου του πλανήτη να συνέλθουν και να δράσουν άμεσα.
Ν.Π.

...Κόπος
* ΜΕ τρία αυτοκίνητα γεμάτα λεφτά διέφυγε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα γελούν για τον ερασιτεχνισμό του. Πόσο πίσω...
Γ.Γ.

Στις κάλπες...
* ΑΝ και το έναυσμα για να «τρέξουν» οι εκλογικές διαδικασίες στον εμπορικό κόσμο της Λάρισας θα δοθεί επισήμως στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, ωστόσο ανεπισήμως, οι διεργασίες για την ερχόμενη αναμέτρηση, άρχισαν από νωρίς... Τα επιτελεία των δύο εκλογικών παρατάξεων, που θα εμφανιστούν και αυτή τη φορά στις κάλπες, έχουν ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο μήνα τις επαφές, αναζητώντας νέα και άφθαρτα πρόσωπα, για να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες και να δραστηριοποιηθούν πιο έντονα με τα κοινά.
* * *
* Η εμπορική κοινότητα της περιοχής γνωρίζει πως το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα εκλεγεί, πέραν του ότι θα υποχρεωθεί να δώσει προτεραιότητα σε θέματα που θα καθορίσουν καταλυτικά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών της, θα κληθεί να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις πρωτίστως για την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης. Και προς την κατεύθυνση αυτή, πέρα από έμπειρα στον συνδικαλισμό πρόσωπα αναζητούνται και άλλα, νεαρά σε ηλικία, με όρεξη για δουλειά και προσφορά, με όραμα, νέες ιδέες και απόψεις.
Άλλωστε όλοι έχουν πλέον αντιληφθεί πως ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και του τρόπου δράσης της εργασίας και των επιχειρήσεων, είναι πιο αναγκαίος από ποτέ. Καθώς η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα, για τις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης δεν αρκεί να βγουν από το τέλμα και να επιστρέψουν απλά στην κανονικότητα. Θα πρέπει να δουν και την επόμενη ημέρα, που εκ των πραγμάτων κρύβει εξελίξεις, ανατροπές και προσδοκίες...
Γ.Ν.

Αποδείξεις...
* ΜΠΟΡΕΙ να πέφτουν «βροχή» τα πρόστιμα και τα «λουκέτα» της εφορίας για φορολογικές παραβάσεις, αλλά όπως φαίνεται η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Τα στοιχεία από τους πρόσφατους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών της ΑΑΔΕ δεν εκπλήσσουν.
Δεν ξαφνιάζει ούτε και η αποκάλυψη πως επιχείρηση, αναψυκτήριο εν προκειμένω, δεν έκοψε 2.600 αποδείξεις! Προφανώς γιατί τόσες χρειάζεται για να μην πληρώσει την εφορία. Άλλωστε οι περισσότερες επιχειρήσεις κόβουν τόσες όσες είναι και τα έξοδά τους, ενώ συνεχίζουν να ρισκάρουν παρά του ότι οι ποινές έχουν γίνει αυστηρότερες.
Η αλήθεια είναι ότι η προδιάθεση για «μισή» ή καθόλου απόδειξη δεν ξεριζώνεται και ενώ όλοι πλέον γνωρίζουν ότι απώλειες κρατικών εσόδων δεν συγχωρούνται. Όμως αν δεν αναπληρωθούν με έσοδα από μεγαλύτερη ανάπτυξη ή άλλες πηγές, θα ελλοχεύει πάντα κίνδυνος για επιστροφή σε ελλείμματα, έκτακτα εισπρακτικά μέτρα και αντιστροφή των φοροελαφρύνσεων. Και αυτό δεν πρέπει να το θέλει κανείς...
Γ.Ν.

Ποντίκια
* ΓΕΜΙΣΕ ποντίκια η οδός Λατταμύα παράλληλα με τις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος της Νεράιδας. Αυτό ισχυρίζεται η αναγνώστρια που επικοινώνησε με τα γραφεία της «Ε» για να καταθέσει την αγωνία της. Δεν γνωρίζει αν βγαίνουν από το μηχανοστάσιο, αλλά γνωρίζει πως αυτά που είδε με τα μάτια της ήταν μεγάλου μεγέθους, «να με το συμπάθιο».
Ξεκίνησε λοιπόν η γυναίκα τα τηλεφωνήματα. Πήρε αρχικά στο Πράσινο «Πάρτε στην Καθαριότητα», παίρνει στην Καθαριότητα «Μήπως είναι της ΔΕΥΑΛ;», καλεί στη ΔΕΥΑΛ «Κυρία μου δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, το Πράσινο να πάρετε». Αγανάκτησε πήρε τον Δήμαρχο και μίλησε με τη γραμματεία. Ακόμα όμως δεν την πήραν για να την ενημερώσουν.
Μέχρι τότε πάντως δεν πάει να πετάξει μόνη της τα σκουπίδια γιατί με το που ανοίγει τον τρύπιο κάδο φοβάται τι θα βγει από μέσα.
Κ.Γ.

Τσιτσιπάς...
* ΤΟ λάθος μήνυμα στη λάθος στιγμή; Ίσως... Πέρυσι τέτοιο καιρό ο Στέφανος Τσιτσιπάς «επιστρατευόταν» στη μάχη της τήρησης των μέτρων προστασίας στέλνοντας μήνυμα μέσω ενός βίντεο, με το οποίο καλούσε τους νέους να προστατευθούν και να προστατέψουν όσους αγαπούν. Τώρα έναν χρόνο μετά, δηλώνει πως θα εμβολιαστεί όταν αυτό καταστεί υποχρεωτικό. Μια δήλωση που έκανε αίσθηση, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς όπως ερμηνεύτηκε ρίχνει νερό στον μύλο των αντιεμβολιαστών και κυρίως δίνει άλλοθι σε όλους εκείνους που δηλώνουν ανήσυχοι και προβληματισμένοι μεταθέτοντας τον εμβολιασμό τους για το προσεχές μέλλον.
Την ώρα που αναζητούνται πρόσωπα τα οποία με τη φήμη τους και την αποδοχή τους μπορούν να συμβάλλουν στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, η αποκάλυψη του κορυφαίου Έλληνα τενίστα ήρθε στη λάθος στιγμή... Και πολύ περισσότερο, από λάθος πρόσωπο...
Γ.Ν.

Νερά
* ΖΕΣΤΑ τα νερά και μάλιστα πολύ, λένε όλοι όσοι απολαμβάνουν τα μπάνια τους ακόμα και τώρα σε κάποια περιοχή είτε του Δήμου Αγιάς, είτε του Δήμου Τεμπών αλλά και ακόμα και πιο δίπλα στις θάλασσες της Πιερίας. Ίσως κι αυτός να ήταν ο λόγος που φέτος είδαμε τόσες πολλές σαλούφες και τσούχτρες. Αλλά όπως λένε οι ειδικοί, μην τις βγάζετε στην παραλία. Δεν έχει νόημα. Η φύση ξέρει πώς να κάνει μόνη της τη δουλειά της. Δεν χρειάζεται παρέμβαση.
Κ.Γ.

MPEXRAKHS_CIU.JPG

* ΤΟ 2001 ο αείμνηστος Γιάννης Μπεχράκης είχε τραβήξει αυτή τη φωτογραφία στην Καμπούλ. Είναι την ημέρα που έπεσε το καθεστώς των Ταλιμπάν. Μια κοπέλα πέταξε την μπούργκα και άφησε τον ήλιο για πρώτη φορά να αγγίξει το πρόσωπό της. Είκοσι χρόνια μετά ο εφιάλτης επιστρέφει για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν.
Γ.Γ.

KALAMPOKI_CIU.jpg

* ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια…
Β.Κ

 

RACANH_CIU.jpg

* ΣΥΝΕΠΕΙΣ και φέτος στο ραντεβού τους στην εορτάζουσα Ραψάνη στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, ο Ραψανιώτης αντιδήμαρχος Γιώργος Νικολάου και το στέλεχος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ρίζες από το χωριό, Δημοσθένης Μαμμωνάς. Αφού συζήτησαν σύντομα για τα θέματα της περιοχής, ανανέωσαν το ραντεβού τους για μια νέα «διά ζώσης» συνάντηση στις Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα μετά την παρέλευση της πανδημίας και την άρση των σχετικών ταξιδιωτικών περιορισμών.

XELONA_CIU.jpg

* ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ τα καμένα δάση της Εύβοιας, αποστολή Λαρισαίων σταματά για να πάρει μια χελώνα που επιβίωσε από την καταστροφή.
Ο Θάνος Γκουγκλιάνας τη μαζεύει με σκοπό να τη μεταφέρουν σε περιοχή με βλάστηση.
Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass