×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/295853

ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 15 Αυγ 2021 18:00
* ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ και στην …παραλία! * ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ και στην …παραλία!

«Πάσχα»
* ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ σήμερα, πολλοί το ονομάζουν και «Πάσχα του καλοκαιριού». Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Εκκλησίας, αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιερώθηκαν προς τιμήν της Παναγίας.
Γ.Γ.

Δροσιά
* ΑΔΕΙΑ μα δροσερή η πόλη. Διπλή η απόλαυση για όλους όσοι τελικά θα μείνουν στη Λάρισα. Αμέτρητα τα πλεονεκτήματα. Το παρκάρισμα, η βόλτα, η εξυπηρέτηση στα καταστήματα εστίασης (όσα έμειναν ανοιχτά δηλαδή), η εικόνα που θα έχουν οι πλατείες και οι πεζόδρομοι, η μειωμένη ηχορύπανση. Αν το δει κάποιος έτσι σίγουρα θα περάσει υπέροχα στη Λάρισα τον Δεκαπενταύγουστο. Αλλιώς θα ζηλεύει εκείνους που πήραν τα βουνά και τις παραλίες.
Κ.Γ.

 

Πάει καιρός
* ΠΡΙΝ πολλά χρόνια είχε γίνει λόγος, πολύς λόγος, για την αποκαλούμενη αραβική άνοιξη. Είχε προηγηθεί η συστράτευση της ανθρωπότητας, κατ’ απαίτηση Αμερικανών και Άγγλων, γύρω από τον παγκόσμιο εχθρό, τη διεθνή τρομοκρατία.
Σήμερα αυτά τα δύο κεφάλαια, προσφέρονται για αναλύσεις ή για θεωρητικές συζητήσεις. Πώς οργάνωσαν τις κρίσεις στις χώρες αυτές, πώς τις χρησιμοποίησαν στη διεθνή σκακέρια και πώς σήμερα κλείνουν αυτά τα κεφάλαια.
Αναζητήστε χθεσινές – προχθεσινές αναφορές για την ολική επιστροφή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν με εκτελέσεις και αγριότητες, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται όνειδος για τη Δύση.
Β.Κ.

 

Αποκεντρωμένη
* ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ το αίτημα των αυτοδιοικητικών, ιδιαίτερα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, για την κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Συνέδρια και συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, συναντήσεις και παραστάσεις σε κυβερνητικούς και κομματικούς μηχανισμούς με στόχο την κατάργηση ή τον περιορισμό ενός φορέα που υπενθυμίζει σε κάθε τόπο την ισχυρή παρουσία του κεντρικού κράτους και των εξουσιών του.
Και από την άλλη, κυβερνήσεις, υπουργοί, αξιωματούχοι και κομματικοί παράγοντες υπόσχονταν την αιτούμενη κατάργηση -οι υποσχέσεις ανέξοδες είναι-, αλλά κάθε φορά που ερχόταν η ώρα της υλοποίησης ήταν ορατή η πρόθεση να μην αλλάξει τίποτε υπό τον φόβο του πολιτικού ρίσκου.
Και ό,τι δεν κατάφεραν οι αυτοδιοικητικοί, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, το κατάφεραν οι φετινές ...πυρκαγιές! Μέσα σε μια βραδιά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα έκτακτα μέτρα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και στήριξης των πυρόπληκτων, οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας μεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Χωρίς διαβουλεύσεις και άλλα περιττά λόγια.
* * *
* ΚΑΙ αν φύγουν οι δασικές υπηρεσίες που αποτελούν τον κορμό της Αποκεντρωμένης -οι υπηρεσίες Ιθαγένειας έχουν φύγει προ πολλού- τι θα απομείνει; Οι υπηρεσίες για τους αλλοδαπούς, τα κληροδοτήματα και τα νερά αλλά και η υποστήριξη για τις υπηρεσίες που έφυγαν! Με λιγοστούς υπαλλήλους και με ελάχιστες αρμοδιότητες και χωρίς συντονιστή με επιλογή –ο Κώστας Παπάς υπογράφει ως «ασκών τα καθήκοντα συντονιστή...».
Με άλλα λόγια χωρίς να αναλάβει κανένας την ευθύνη για την κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αποφασίζοντας ποιος θα ασκεί τα καθήκοντα που μέχρι σήμερα διατηρούσε η κεντρική εξουσία, ο φορέας αποψιλώνεται και απαξιώνεται μέχρι να χαθεί τελικώς ο ρόλος της ύπαρξής του...
Δ.Κ.


Πυρόπληκτοι
* ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ η κινητοποίηση των Λαρισαίων για τη στήριξη των πυρόπληκτων. Σύλλογοι, φορείς και απλοί πολίτες μαζεύουν ό,τι μπορούν για να το στείλουν στους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και προσπαθούν να ξεκινήσουν τις ζωές τους ξανά από την αρχή. Ανάμεσα σε όσα έγιναν όμως, ξεχωρίζουν δύο κινήσεις. Η πράξη των σεισμόπληκτων του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, όσο και οι ενέργειες των μαθητών της Λάρισας. Δύο κατηγορίες που στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι υπάρχει ελπίδα...
Κ.Γ.


Αυτοί
* «ΕΜΕΙΣ δεν μετράμε νεκρούς» λένε στην Κυβέρνηση κατά πώς τονίζεται και σε χθεσινό πρωτοσέλιδο. «Αυτοί» δηλαδή της ΝΔ δεν είναι σαν τους «άλλους» του ΣΥΡΙΖΑ, στη θητεία των οποίων κάηκαν 100 άνθρωποι στο Μάτι.
Μπορεί με τους σημερινούς να κάηκε ένα εκατ. στρ. δασικής έκτασης, να υπήρξε τεράστια, πρωτοφανής οικολογική καταστροφή, αλλά σημασία έχει τι έπαθε η χώρα όταν κυβερνούσαν οι χθεσινοί. Τι είναι η καταστροφή ανθρώπων και περιουσιών, μπροστά στην επικοινωνία;
Σημασία έχει η καταστροφή να μην αποτυπώνεται αρνητικά στις φανερές δημοσκοπήσεις των κυβερνήσεων. Τα άλλα θα τα «φτιάξουν»...
Β.Κ.

Voucher
* ΤΗΝ Παρασκευή το βράδυ εκδόθηκαν από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης) τα προσωρινά αποτελέσματα των δικαιούχων για τους Παιδικούς Σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, για το σχολικό έτος 2021-2022. Τα αποτελέσματα αφορούν τους αιτούντες για τα Προγράμματα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», για γονείς του ιδιωτικού τομέα και ανέργους και «Οικονομική Στήριξη Οικογενειών με Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας» με δικαιούχους κυρίως γονείς του Δημοσίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το αν δικαιούνται ή όχι την «αξία τοποθέτησης» (voucher), μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (www.eetaa.gr – paidikoi.eetaa.gr) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet. Ακολουθεί η διαδικασία των ενστάσεων μέχρι και τις 18 Αυγούστου, ενώ στις 20 του μηνός ανακοινώνονται τα οριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν ιδιαίτερα απλή χωρίς κανένα γραφειοκρατικό εμπόδιο.
Ν.Π.

 

Αμάλ
* ΕΦΤΑΣΕ στην Ελλάδα η Αμάλ, η πελώρια μαριονέτα ύψους 3.5 μέτρων που ξεκίνησε το ταξίδι από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη αναζητώντας την ημέρα της. Πρώτος σταθμός της ήταν η Χίος, ενώ αναμένεται να έρθει στη Λάρισα στις 31 Αυγούστου. Επί της υποδοχής θα βρίσκονται και άλλες 300 κούκλες στη γέφυρα των Ναϊάδων Νυμφών. Μια διαφορετική εκδήλωση που αξίζει να την παρακολουθήσουν τα παιδιά.
Κ.Γ.

 

Δικαιώματα
* «ΩΡΑΙΟΙ» οι γείτονες (και σύμμαχοι) Τούρκοι. Μπορεί να κηρύξουν κάποιον ανεπιθύμητο, να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα τους, να τον κρατήσουν για κάποιες ώρες και μετά να τον απελάσουν.
Να τον αναζητά για παράδειγμα η αστυνομία μιας χώρας κ.λπ. να το καταλάβουμε. Αλλά να απαγορεύσουν με το έτσι θέλω, τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας να μεταβεί (ενώ πήγαινε στην πραγματικότητα) στην Παναγία Σουμελά, με βάση ποια δικαιολογία;
Ποια διεθνή σύμβαση; Καμία απολύτως. Για απαράδεκτη ενέργεια των Τούρκων πρόκειται, που για πολλοστή φορά παραβιάζουν δικαιώματα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το διεθνές δίκαιο.
Πάνε δεκαετίες τώρα που οι γείτονες έχουν αποθρασυνθεί (και με στρατιωτικά μέσα). Εδώ τους δέχονται ως συνομιλητές στην Ε.Ε., ενώ έχουν κάνει μέλος – χώρα η οποία μισή Κύπρος, βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή. Αλλού στον κόσμο, έχει τέτοιο παράδειγμα;
Ω εταίροι μας...
Β.Κ.

 

Δαμάσι
* ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ είναι τα νέα που έρχονται από τον Δήμο Τυρνάβου. Αν γίνουν και πράξη όσα προγραμματίζουν οι άνθρωποι της Δημοτικής Αρχής, τότε μέχρι 25 Αυγούστου ίσως γκρεμιστεί το πρώτο σπίτι από τα χαρακτηρισμένα «κόκκινα» λόγω του σεισμού της 3ης Μαρτίου 2021. Άντε να γίνει κι αυτό για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της περιοχής. Ειδικά στο Δαμάσι που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, αλλά και στις άλλες περιοχές. Αλήθεια στον Δήμο Ελασσόνας τι γίνεται; Σίγουρα κάτι θα κινείται κι εκεί.
Κ.Γ.

 

Ντομάτα
* ΑΠΟ 8-11 τόνους είναι φέτος οι παραγωγές βιομηχανικής ντομάτας στον κάμπο των Φαρσάλων. Άλλοι τις θεωρούν ικανοποιητικές και άλλοι όχι... Πάντως η συγκομιδή θα πάει παρά πίσω, θα μαζεύουν και τον Σεπτέμβριο και μία από τις αιτίες φέτος είναι ο παγετός της άνοιξης. Για τη χρονιά που πέρασε πάντως, μάλλον καλές είναι...
Γ.Γ.

 

Εξήγηση
* ΤΡΕΙΣ ξανθιές το σκάνε από τη φυλακή που ήταν έγκλειστες. Η μία προλαβαίνει και παίρνει μαζί της μία σκάλα, η δεύτερη ένα κομμάτι σκοινί και η τρίτη μια τεράστια πέτρα πάνω από 30 κιλά και αρχίζουν και τρέχουν, ενώ από πίσω τούς κυνηγάνε οι φύλακες.
– Γιατί πήρες το σκοινί; ρωτάει η πρώτη τη δεύτερη.
– Μπορεί να με βοηθήσει. Άμα χρειαστεί να...κάνω καταρρίχηση θα το δέσω σε ένα δέντρο και θα κατέβω, της απαντάει.
– Εσύ γιατί πήρες τη σκάλα;
– Μπορεί να με βοηθήσει, άμα φτάσω σε αδιέξοδο, θα ανέβω με τη σκάλα και θα καταφέρω να γλιτώσω.
Γυρνάνε και οι δύο και κοιτάνε αυτή που τρέχει με την τεράστια πέτρα και τη ρωτάνε:
– Εσύ γιατί κουβαλάς την πέτρα;
– Μπορεί να με βοηθήσει, τους απαντάει, σε περίπτωση που δω ότι θα με φτάνουν οι φύλακες θα την αφήσω για να τρέξω γρηγορότερα!

 

Αναβολή
* ΧΩΡΙΣ πολιτικές παρουσίες φέτος ο Δεκαπενταύγουστος στα βλαχοχώρια. Ακόμη και όσοι πολιτικοί και βουλευτές είχαν κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο, ακύρωσαν την κράτησή τους, καθώς προτίμησαν να εξορμήσουν στα χωριά του νομού αναβάλλοντας το «προσκύνημα» για την επόμενη χρονιά ώστε να αποφύγουν τον συνωστισμό.
Αναβολή-ανακούφιση για τους περισσότερους, αν σκεφθεί κανείς ότι λόγω κορονοϊού πρέπει να αποφεύγουν ανθρώπινα αγκαλιές, φιλιά και χειραψίες, που όμως επιδιώκουν ως πολιτικοί.
Δ.Κ.

Η πόλη μας
* ΜΙΑ ευχάριστη έκπληξη συναντά ένας φοιτητής που λείπει χρόνια από την πόλη και ανά διαστήματα την επισκέπτεται για ηρεμία και διακοπές από την έντονη ζωή της πρωτεύουσας, παρατηρεί ο Α.Μ. και εξηγεί: Το κέντρο γίνεται όμορφο μέρα με τη μέρα. Πεζόδρομοι παντού, νέα πάρκα. Με σιγουριά γινόμαστε όντως η πράσινη βασίλισσα της χώρας.
Ωστόσο ακούς παντού και την γκρίνια των συμπολιτών μας. Δεν έχουμε πάρκινγκ, κίνηση, κίνηση, κίνηση. Ας ξεπεράσουμε τα κατάλοιπα και τη νοοτροπία περασμένων χρόνων. Έχουμε μια πόλη κούκλα. Ας γίνει όλο το κέντρο πεζόδρομος και πράσινο. Ας αξιοποιήσουμε μέρη όπως το Αρχαίο Θέατρο, το Φρούριο, το Αλκαζάρ. Ας πάρουμε το ποδήλατό μας, το ηλεκτρικό μας πατίνι και ας δώσουμε άλλη πνοή στην πόλη. Δεν θα πάθουμε και κάτι αν παίρνουμε το αμάξι μας για όντως σοβαρούς λόγους. Ας της δώσουμε τη ζωή που της αξίζει και ας κάνουμε την πόλη μας πρότυπο για τη χώρα.
Για ελληνική πόλη μιλάμε φυσικά...

 

Τουρισμός
* ΣΤΑ αποκαΐδια, των τουριστικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Εύβοια, στην Αρχαία Ολυμπία, στην Ηλεία και στην Ανατολική Μάνη, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανακοινώνει σχέδιο στήριξης για την επαναλειτουργία τους ή καλύτερα για την επαναδημιουργία τους, καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Αναφέρθηκε σε Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων που προβλέπεται η χρηματοδότηση δράσεων, συνολικής δαπάνης 1 εκατ. ευρώ.
Στην Εύβοια δε, προτείνεται η ίδρυση ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού...
Η αναγέννηση του τουρισμού της Εύβοιας από τις στάχτες της, δεν είναι εύκολο πράγμα.
Παρά τις ανακοινώσεις για χρηματοδοτήσεις, ποιος τουρίστας θα θελήσει να κάνει διακοπές σε καμένη γη;
Λ.Κ.


Νέο κύμα;
* ΤΟ νέο κύμα καύσωνα στη Μεσόγειο τα επόμενα 24ωρα που -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- αφορά και τη χώρα μας θα σημάνει συναγερμό στην Πολιτική Προστασία και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Αφού θα παρατείνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών όταν από τα προηγούμενα κύματα, τα δάση έχουν στεγνώσει και πολύ εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε εύφλεκτη ύλη. Φυσικά θα ταλαιπωρηθούν και οι πολίτες που φέτος χόρτασαν ζέστη, βιώνοντας τον πλέον παρατεταμένο καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών.
Να δείτε ποιος το έγραψε πως τα επόμενα χρόνια καύσωνες σαν τον φετινό θα μοιάζουν σαν να έκανε... κρύο. Αν αυτές είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων, εκτός από τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας που θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα σχέδια διαχείρισης κρίσεων, τότε και οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν για το τι μας περιμένει.
Διάσταση που δεν αντέχει τη σημερινή μικροπολιτική πρακτική, Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης...
Β.Κ.

 

MPOYRINI CIU

* ΤΟ μπουρίνι που έπληξε τα ξημερώματα του Σαββάτου τον Πλαταμώνα είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν με νερό τα ρέματα, να παρασυρθούν αυτοκίνητα, να πλημμυρίσουν δρόμοι. Η αναστάτωση μεγάλη καθώς έτυχε μέσα στο Σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου και μπορεί τα συνεργεία του Δήμου Δίου-Ολύμπου να βρέθηκαν άμεσα στα σημεία που χτυπήθηκαν από τη νεροποντή για να αποκαταστήσουν βλάβες και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, ωστόσο ο προβληματισμός παραμένει. «Πόσες φορές πρέπει να πλημμυρίσουμε για να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα» αναρωτιέται σε τηλεφώνημά του στην «Ε» ο Λαρισαίος που παραθερίζει στον Πλαταμώνα.
Ν.Π.

 

ALANA CIU

* ΜΙΑ μπάλα και αρκετή ανεμελιά φτάνουν για να μας θυμίσουν τις αλάνες της παλιάς καλής εποχής. Ακόμη και στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας…

 

TEST CIU

 

* ΣΤΟ παρελθόν, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας δεν έβρισκες ούτε… ξεχασμένο. Χθες, πρωί – πρωί ένας ικανοποιητικός αριθμός συμπολιτών απευθύνθηκε στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ για ένα τεστ ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού. Προς το παρόν Καλή Παναγιά να έχουμε. Από το φθινόπωρο καλά να είμαστε, με δεδομένες τις μεταλλάξεις κατά πως φαίνεται θα επιστρέψουμε στο… βοήθα Παναγιά.
Β.Κ.

 

BASILIKA CIU

* ΕΛΑ αδερφέ, έχω τα καλύτερα …βασιλικά!

Gallery άρθρου

{gallery}295853{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass