ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2021 20:31
* ΦΑΤΕ μάτια ψάρια -απ’ την πλατεία Ταχυδρομείου * ΦΑΤΕ μάτια ψάρια -απ’ την πλατεία Ταχυδρομείου

Τι είναι είδηση;
* ΤΙ είναι είδηση; Το ερώτημα δεν απευθύνεται κατ’ ανάγκη μόνο σε δημοσιογράφους. Θεωρητικά βεβαίως έχει προ πολλού απαντηθεί: Είδηση δεν είναι όταν ένας σκύλος δαγκώσει έναν άνθρωπο, αλλά όταν ένας άνθρωπος δαγκώσει έναν σκύλο. Αυτή ήταν η συνήθης απάντηση των

δημοσιογραφικών σχολών, αλλά και των παλαιότερων προς τους νεότερους δημοσιογράφους.
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Κατ’ αρχάς με την ταχύτητα να έχει υπερκεράσει τη διασταύρωση, άρα την ποιότητα της είδησης, ένα γεγονός πρώτα μεταδίδεται και μετά τίθεται το αρχικό ερώτημα. Και τότε πλέον δεν έχει καμία αξία. Οπότε η «συνταγή» που ακολουθείται είναι μία: μετέδωσέ το γρήγορα και μην ασχολείσαι με το αν έπρεπε. Ακόμη κι αν έχεις αμφιβολίες για την εγκυρότητα της πληροφορίας.
Το δεύτερο ερώτημα είναι: τι -πρέπει να- μεταδίδεται και τι όχι;
Από την εποχή που «τα Μέσα μάς κρύβουν πράγματα», περάσαμε στο «όλα στη φόρα» και ας κρίνει ο αναγνώστης, ακροατής, τηλεθεατής εντέλει τι τον ενδιαφέρει. Κάπως έτσι φτάσαμε σε έναν καταιγισμό πληροφοριών (όχι απαραίτητα όμως και ειδήσεων). Το οξύμωρο είναι ότι, παρόλο που με την άνθηση των διαδικτυακών μέσων αυξήθηκαν οι πηγές πληροφόρησης, δεν αυξήθηκε αντίστοιχα και η πληροφορία. Αντιθέτως, αυτή ομογενοποιήθηκε, καθώς ο ένας αντιγράφει από τον άλλον, με αποτέλεσμα να έχεις την εντύπωση ότι παντού διαβάζεις σχεδόν τα ίδια, χάνοντας έτσι και την αίσθηση του πού το διάβασες.
* * *
* ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ στο αρχικό ερώτημα, ανασύραμε -μια τυχαία ημέρα της εβδομάδας- από δύο κορυφαία ειδησεογραφικά site, τους τίτλους των ειδήσεών τους:
Ιδού τι προβάλλονταν:
-Σφίγγει περισσότερο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους από Σεπτέμβρη - Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους χώρους εργασίας
-Καύσωνας - 44 με 46 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο σήμερα - Τι θα γίνει τις επόμενες μέρες
-Σε επιφυλακή για μπλακ άουτ λόγω καύσωνα -Νέα έκτακτη σύσκεψη υπό τον Σκρέκα, παρών και ο Μητσοτάκης
-Σκηνές χάους στην Τουρκία με τις φωτιές που κατακαίνε τα πάντα -Στους 8 οι νεκροί, δραματικές μαρτυρίες
-Χαρδαλιάς: Ολοι όσοι δεν εμβολιάζονται θα πρέπει να κάνουν τεστ
Και παρά δίπλα:
-Δήμητρα Ματσούκα - Εσπασε το θερμόμετρο με το νέο της μπικίνι
-Θυμάστε την Πετρούλα Κωστίδου; Δείτε πώς είναι σήμερα το κορίτσι… του καιρού
-Ιωάννα Τούνη - Χαμός στο Twitter για τη δήλωση «Ο κόσμος δεν θέλει να δουλέψει»
-Άννα Μαρία Βέλλη - Μας λέει «καλό μήνα» με γυμνή φωτογραφία και ρίχνει το Instagram
-Μιχάλης Χατζηγιάννης - Ζέτα Μακρυπούλια: Η τελευταία δημόσια έξοδος του διάσημου ζευγαριού πριν τον χωρισμό
-Η Μαρία Ναυπλιώτου με μαύρο μπικίνι φωτογραφίζεται στα βράχια.
Οπότε το ερώτημα επανέρχεται: Τι είναι τελικά είδηση;
* * *
* Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ πια δεν είναι τόσο απλή όσο παλιότερα: Προϋποθέτει, πριν απ’ όλα, να ξεκαθαρίσουμε αν το μέσο που μεταδίδει κάτι, είναι εφημερίδα, τηλεοπτικό κανάλι, ραδιοφωνικός σταθμός ή ιστοσελίδα. Ίσως με τον τρόπο αυτόν να διακρίνουμε το κοινό (και όχι μόνο) στο οποίο απευθύνεται. Η διαφορά μεταξύ των δύο γκρουπ των παραπάνω τίτλων έχει να κάνει με τη διαφορά μεταξύ ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Είναι λοιπόν προφανές ποια θέματα μπορεί να αποτελούν είδηση και ποια απλό κουτσομπολιό, και μάλιστα της κλειδαρότρυπας. Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που οι «δόσεις» μεταξύ των δύο βρίσκονται σε ανισορροπία, ακόμη και για ένα ειδησεογραφικό (όπως αυτοαποκαλείται) site. Καθώς ο χρήστης σκρολάρει αναζητώντας εκείνο που θα του τραβήξει την προσοχή, τελικά στη «μάχη» των εντυπώσεων πάντα χάνει η είδηση έναντι του κουτσομπολιού. Το οποίο μάλιστα συχνά δεν προσφέρει καν κάποια πληροφορία, παρά μόνο εικόνα…
Όταν μάλιστα δεν πρόκειται απλά για κουτσομπολιά, αλλά για ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες που εμφιλοχωρούν σε μια ροή ειδήσεων, τότε αυτές ακόμα πιο εύκολα «νομιμοποιούνται» ως αληθείς.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων ο καθένας αποφασίζει από μόνος του τι είναι είδηση. Ο αρχικός «ορισμός» έχει πλέον καταρρεύσει. Εκείνο ίσως που αντέχει ακόμη είναι η ευθύνη του δημοσιογράφου να διατηρεί ένα επίπεδο στη γραφή, τον σχολιασμό, την επιλογή του τι και πώς θα το προβάλλει, που δεν θα έχει να κάνει μόνο με τον εντυπωσιασμό και άρα τα «κλικ» και τα «like». Δύσκολα πράγματα στις μέρες μας. Που δυστυχώς δεν ανταμείβονται κιόλας.
Δ. Χατζ.


Self test και πρόστιμα
* ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με τσουχτερά πρόστιμα 300 ευρώ και στέρηση μισθού βρίσκονται πλέον και έως τις 29 Αυγούστου όσοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν δηλώσουν το αποτέλεσμα του υποχρεωτικού self test τους για τον κορονοϊό στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όπως αναφέρεται σε σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Αυτό που αλλάζει στην εν λόγω ΚΥΑ είναι ότι θεσπίζεται πρόστιμο 300 ευρώ και για τους εργαζόμενους που δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα του υποχρεωτικού self test στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ενώ είναι υποχρεωμένοι. Μέχρι τώρα πρόστιμα πλήρωναν μόνο οι εργοδότες στην περίπτωση που οι εργαζόμενοί τους προσέρχονταν στην εργασία τους χωρίς να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου. Τόσο γρήγορα που αλλάζουν οι οδηγίες πρέπει να έχουμε τον νου μας μπας και μας ξεφύγει τίποτα. Πρόστιμα από δω, ποινές από εκεί δύσκολα τα πράγματα.
Ν.Π.

Ημιτελής μάθηση
* Ο όρος «ημιτελής μάθηση» (unfinished learning) έχει ενταχθεί, δυστυχώς, στο λεξιλόγιο της εκπαιδευτικής κοινότητας, προσδιορίζοντας το εκπαιδευτικό κενό που άφησε και αυτό το έτος η πανδημία στα παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με σχετική έρευνα οι εκπαιδευτικές συνέπειες της πανδημίας στους μαθητές των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές: οι μαθητές υστερούν στην εκπαιδευτική τους πρόοδο κατά μέσο όρο πέντε μήνες στα μαθηματικά και τέσσερις μήνες στην ανάγνωση, με τις συνέπειες να εκτιμώνται σε ακόμα δυσμενέστερα επίπεδα για τους μαθητές από υστερούντα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα.
Η έρευνα μπορεί να αφορά μαθητές των ΗΠΑ, αλλά δεν ισχύει κάτι διαφορετικό στη χώρα μας. Η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου οι σημερινοί μαθητές να μην είναι η γενιά της ημιτελούς μάθησης.
Τώρα και όχι αύριο, καθώς όπως φαίνεται ο κορονοϊός θα εξακολουθήσει να βρίσκεται ανάμεσά μας. Ας μη χαθεί και τρίτη χρονιά.
Ν.Π.
ΑΤΑ
* ΑΠΟ την 1η Ιανουαρίου του 2022 είναι γνωστό πως ο κατώτατος αυξάνεται κατά 2% δηλαδή από τα 650 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα, θα φτάσει τα 663 μεικτά (καθαρό ποσό 569 ευρώ) όπερ ο εργαζόμενος θα έχει αύξηση των μεικτών αποδοχών κατά 156 ευρώ σε ετήσια βάση.
Αλλά και ο άνεργος δεν θα πάει χαμένος σε αυτόν τον τόπο. Καθώς το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνουν (σ.σ. από το νέο έτος) οι άνεργοι, θα ανέρχεται σε 407 ευρώ από περίπου 400 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτές είναι αυξήσεις, όχι σαν εκείνες τις απατηλές αυξήσεις της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στον μισθό που, μηδέν συν μηδέν, μας έκανε δύο τοις εκατό.
Ή μήπως τρία; Δεν θυμόμαστε και δεν έχουμε πρόθεση να σας γελάσουμε.
Β.Κ.

Αλματα
* ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ επιδόσεις στην ταβέρνα στο Λιβαδάκι έκαναν και οι νεαροί Λαρισαίοι, που αφού έφαγαν επιδόθηκαν στις εξυπνάδες.
Αλμα εις Νίκος, για τον Νίκο τον σερβιτόρο, που για να προλάβει τις παραγγελίες πηδούσε από τραπέζι σε τραπέζι αλλά και Αλμα επί κοντώ για την κούκλα, κοντούλα σερβιτόρα που διέθετε χάρη και ορμή Ολυμπιονίκη.
***
* ΕΝΩ η άλλη Λαρισαία από το διπλανό τραπέζι συμβούλευε τις υπόλοιπες συνδαιτυμόνες: Τέτοια ζέστη δεν την αφήνουμε ανεκμετάλλευτη, κορίτσια. Πάμε έξω από το σπίτι του πρώην και του βουλώνουμε το κλιματιστικό.
ΘΑ.

Δημοσιογραφία
* ΣΤΗΝ Εύβοια και χθες καίγονταν σπίτια, μαζί τους καίγονταν και οι καρδιές των ιδιοκτητών τους. Ο άνθρωπος δύσκολα, πολύ δύσκολα εγκαταλείπει την εστία του, θα την υπερασπιστεί με κάθε τρόπο, όπως μπορεί.
Μαζί κάηκαν και περιουσίες, δέντρα και καλλιέργειες. Άντε το σπίτι θα «ξαναφτιαχτεί», η ελιά πότε θα ξαναγίνει, να καρπίσει, να εισπράξει ο αγρότης;
Την ίδια ώρα χθες που ο κόσμος στην Εύβοια έτρεχε να σωθεί και θρηνούσε, στο μεσημβρινό δελτίο της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος σημείωνε την κόπωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκ. Χαρδαλιά. Πως «είναι βραχνιασμένος», έλεγε ο δημοσιογράφος, μέρα - νύχτα στη μάχη για τη διαχείριση της κρίσης και της ενημέρωσης παράλληλα. Το… ανθρώπινο στοιχείο στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου, μας συγκίνησε…
Β.Κ.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

«Στρατηγός άνεμος» και γαία πυρί μιχθήτω

*ΘΑ αποτελούσε, προφανώς ευχάριστη, έκπληξη αν τέτοιο καιρό τα δημοσιεύματα της εποχής δεν αφορούσαν την περιβαλλοντική καταστροφή από τις πυρκαγιές στους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στη χώρα μας, την ανευθυνότητα των κυβερνώντων, όχι επειδή… γεννήθηκαν ανεύθυνοι ως άνθρωποι, αλλά επειδή ποτέ, διαχρονικά ως χώρα, δεν είχανε (οι κυβερνώντες) ουσιαστική πολιτική πρόληψης κ.λπ.
Το πλέον εξοργιστικό είναι πως των καταστροφών δασικού πλούτου και περιουσιών και δυστυχώς των μαζικών απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, διαδέχονται απύθμενου θράσους δηλώσεις εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου. Θρασύτατες, γιατί την ώρα που οι πολίτες θρηνούν, οι πολιτικοί ταγοί αλληλοκατηγορούνται με μικροπολιτικό σκοπό και κοντή μνήμη. Ως αντιπολίτευση ωρύονται - ως Κυβέρνηση κοιμούνται.
Δυστυχώς επίσης δεν φαίνεται να διδάχθηκαν από τις τραγωδίες, όπως αυτή στην Πελοπόννησο, στο Μάτι, αλλά και τη σημερινή που τόσες ημέρες κατέκαψε Αττική, Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία. Η τελευταία φωτιά απέδειξε, δηλαδή επιβεβαίωσε, ότι δεν υπάρχει σχέδιο και ας έλεγε τα όσα βαρύγδουπα σημείωνε μόλις προ μηνός και με αφορμή την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο οποίος δήλωνε πως «είμαι ιδιαίτερα ευτυχής» υπογραμμίζοντας «ότι έχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία της χώρας μας, μια πραγματική τομή φέτος, όχι μόνο όσον αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς, αλλά και το προσωπικό μας».
Κάθε χρόνο οι πολιτικές ηγεσίες επικαλούνται… το πρωτόγνωρο των καιρικών φαινομένων, όταν η επιστημονική κοινότητα, καιρό τώρα, προειδοποιεί για την κλιματική αλλαγή και την κρίση, που ήδη βιώνουμε.
Ανατρέξτε στις δηλώσεις του πανεπιστημιακού Χρ. Ζερεφού ή όποιου πανεπιστημιακού θέλετε, πάτε πίσω όσα χρόνια θέλετε και θα δείτε πως για όλα όσα βιώνουμε, έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις. Τόσες ημέρες καύσωνα, τα δάση στέγνωσαν, έγιναν καύσιμη ύλη και μάλιστα με άπνοια, δημιουργήθηκα μέτωπα χιλιομέτρων.
Οι αθεράπευτοι πολιτικοί μας τα φορτώνουν στον «στρατηγό άνεμο», στο «θέλημα Θεού», στα «πολλά μποφόρ», στην «κακιά στιγμή» και φυσικά ανακαλύπτουν γκαζάκια και εμπρηστές. Βολική εξήγηση για τη συγκάλυψη της αδυναμίας τους.
Φυσικά και υπάρχουν εμπρηστές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται όντως τη συγκυρία και πυρπολούν εκτάσεις που αύριο θα οικοδομηθούν.
Όχι μόνο θα οικοδομηθούν, αλλά οι πολιτικοί μας, εν καιρώ, θα νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα που χτίστηκαν σε δασικές εκτάσεις, στον αιγιαλό κ.λπ. Ποιος έδωσε άδεια να χτιστούν σπίτια και επιχειρήσεις στα ρέματα που μετά πλημμυρίζουν και έπειτα αποζημιώνονται;
Την επομένη της καταστροφής, δεσμεύονται επίσης για αποζημιώσεις, άμεσες αναδασώσεις και αποκατάσταση έργων και υποδομών. Λόγια που παίρνει ο «στρατηγός άνεμος», ενώ εντείνονται οι πολιτικές της μετάθεσης αρμοδιοτήτων χωρίς χρηματοδότηση στου ΟΤΑ, της έλλειψης συντονισμού (σ.σ. ποιος θα κλαδέψει τα δέντρα στα κλαδιά της ΔΕΗ;) της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και φυσικά των ελλείψεων ειδικά σε υποδομές.
Την επόμενη ημέρα όλα ξεχνιούνται και δυστυχώς τα ξεχνά και ο πολίτης με εξαίρεση τον πυρόπληκτο και τον πλημμυροπαθή.
Η κλιματική αλλαγή λοιπόν, για να κλείσουμε την παρένθεση, έχει προβλεφθεί δεν είναι κάτι άγνωστο, κάτι που δεν περίμεναν όταν μάλιστα υπάρχουν και συστήματα πρόβλεψης, όπως συζητάτε τώρα με την περίπτωση της Βαρυμπόμπης. Παρένθεση: Συζητάτε όσα το επιτρέπουν δηλαδή τα ΜΜΕ, εκείνα που γύρισαν τον κόσμο ανάποδα με την τραγωδία στο Μάτι, ενώ σήμερα καταπίνουν την κάμηλο.
Η απειλή της κλιματικής αλλαγής είναι γνωστή σε όλους, ο επείγων χαρακτήρας των δράσεων αναφέρεται σε όλες τις εκθέσεις και σε χώρες που συστήνονται ως πρότυπα οργάνωσης, όπως η Γερμανία χάνονται εκατοντάδες άνθρωποι από πλημμύρες.
Επείγει δηλαδή η ανάγκη, οι ισχυροί να αλλάξουν πολιτική και προσανατολισμός να προτάξουν την προστασία του περιβάλλοντος, αντί του κέρδους όπως συμβαίνει σήμερα. Έως τότε, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προτάξουν πολιτικές πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, οι οποίες θα βασίζονται σε αληθινά σχέδια και όχι σε μηχανισμούς που διοικούνται από κομματικά προαχθέντες.
Αυτό είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας. Ενδεχομένως και σήμερα να δημοσιευθεί η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Νόμο για το Κλίμα για να καταστήσει την Ε.Ε. και όλα τα κράτη - μέλη, κλιματικά ουδέτερα έως το 2050. Θέτει τον πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% έως το 2030.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και την ανάγκη να ενισχυθεί η παγκόσμια δράση για το κλίμα, «ενστερνίζεται τον στόχο να έχει καταστεί η Ε.Ε. κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων». Δηλαδή να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 °C και να συνεχιστούν οι προσπάθειες διατήρησής της στον 1,5 °C.
Αλλά για την Ε.Ε. αυτοί οι σχεδιασμοί και αν είναι λόγια επί χάρτου.
Μην ξεχνάτε ότι από τον Νοέμβριο του 2019 «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κηρύσσει κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Ζητάει από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι όλες οι σχετικές νομοθετικές και δημοσιονομικές προτάσεις είναι πλήρως εναρμονισμένες με τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5 °C».
Από εκθέσεις και δραματικές προειδοποιήσεις είναι αλήθεια πως δεν υστερούν, παγκόσμιοι οργανισμοί, υπερδυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες που έχουν λόγους να παρακολουθούν τις επιπτώσεις, σε σύνορα, κυβερνήσεις, αγωγούς καυσίμων κ.λπ. Το αντίθετο.
Απλά οι κυβερνώντες, επιγραμματικά βαφτίζουν «πράσινη ανάπτυξη», τους νέους τρόπους επέκτασης κερδών των επιχειρήσεων και των πηγών ενέργειας που συχνά ανοίγουν την όρεξη -καλή ώρα των γειτόνων μας- που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κιόλας και στρατιωτικά μέσα.
Η κλιματική αλλαγή είναι ορατή, όπως ορατές είναι και οι επιπτώσεις της. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέχρι προχθές που η φωτιά δηλαδή δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο η καμένη έκταση στην Αττική ξεπερνούσε τα 76.000 στρέμματα και η καμένη έκταση στην Εύβοια τα 197.000 στρέμματα. Οικολογική καταστροφή. Αληθινή τραγωδία από την οποία δεν ξέρουμε ακόμη πόσοι άστεγοι θα ξημερώσουν…
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass