ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2021 18:00
* ΔΕΝ πρόκειται για... φθινοπωρινή εικόνα στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας. Δεν θα μπορούσε άλλωστε γιατί το φωτογραφικό στιγμιότυπο ελήφθη χθες το μεσημέρι. Αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας φταίει που μαζί με τον λίβα έκαψαν το φύλλωμα του δέντρου. Ελπίζουμε μόνο το φύλλωμα...  Β.Κ. * ΔΕΝ πρόκειται για... φθινοπωρινή εικόνα στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας. Δεν θα μπορούσε άλλωστε γιατί το φωτογραφικό στιγμιότυπο ελήφθη χθες το μεσημέρι. Αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας φταίει που μαζί με τον λίβα έκαψαν το φύλλωμα του δέντρου. Ελπίζουμε μόνο το φύλλωμα... Β.Κ.

Δροσούλα
* ΑΧ, δροσούλα χθες... Ούτε 40 δεν έδειξε το θερμόμετρο! Μετά από συνεχόμενες μέρες με τον

υδράργυρο σταθερά πάνω από τους 40+, η χθεσινή ήταν η πρώτη από μια σειρά ημερών στις οποίες η θερμοκρασία πέφτει αισθητά. Εντάξει, ίσως όχι και πολύ αισθητά αφού το κατώτατο θα είναι 35, αλλά σε σχέση μ’ αυτό που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες, μια χαρά είναι...
ΘΑ.

Καιρός
* ΑΠΟ νωρίς το πρωί ο καιρός έδειξε τις διαθέσεις του. Η θερμοκρασία χαμηλότερη και το αεράκι άλλαξαν αμέσως το σκηνικό. Κανείς όμως δεν δροσίστηκε, αφού η φωτιά που καίει μέσα στις ψυχές όλων δύσκολα θα σβήσει. Θλίψη, φόβος, απόγνωση, οργή για όσα συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Ν.Π.

Τα ίδια
* ΤΟ έγκλημα είναι διαρκές και διαχρονικό, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Κάθε χρόνο καίγονται τα δάση, κάθε χρόνο λέμε πως... φέτος παραέγινε κακό και κάθε χρόνο λέμε... κάθε πέρυσι και «καλύτερα».
Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι σύνθετο, ξεκινά από το παγκόσμιο πρόβλημα των περιβαλλοντικών αλλαγών, εξέλιξη που επιδεινώνεται από τη διαχρονική κυβερνητική απραξία και φυσικά τις αυθαιρεσίες με τις ευλογίες της Πολιτείας.
Από το χάος αυτό, δυστυχώς οι κυβερνήσεις δεν διδάσκονται.
Αντίθετα, ως γνήσιοι πολιτικάντηδες, κοκορεύονται. Ακόμη ως χώρα δεν έχουμε συμφωνήσει στις αρμοδιότητες. Κράτος ξεφτίλα...
Β.Κ.


«Μοντέλο»
* ΑΝ έχετε λίγο χρόνο, αναζητήστε τη συνέντευξη που παραχώρησε, στις 15 Ιουνίου και με αφορμή την έναρξη της νέας (φετινής) αντιπυρικής περιόδου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πλαισιωμένος από τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, τον γενικό γραμματέα Βασ. Παπαγεωργίου και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφ. Κολοκούρη. «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης προσθέτοντας ότι «θα ήθελα, πρώτα από όλα, να υπογραμμίσω ότι έχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία της χώρας μας, μια πραγματική τομή φέτος, όχι μόνο όσον αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς, αλλά και το προσωπικό μας». Αυτά είναι στοιχεία που παρουσίασε στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς.
Τη φετινή πρωτοτυπία τη βιώνουν ήδη οι πυρόπληκτες περιοχές...
Β.Κ.

Μηδένα
* «ΩΣΤΟΣΟ» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης «θέλω να επισημάνω ότι έχει γίνει μια πρότυπη δουλειά όσον αφορά την αντίληψη και την κατανόηση του προβλήματος για την πυροπροστασία στη χώρα μας. Έχουμε πλέον μια νέα προσέγγιση - με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν εκδηλωθεί το κακό. Σκοπός όλων μας είναι, στο μέτρο του δυνατού, η αποτροπή του κινδύνου. Όχι η εκ των υστέρων μεμψιμοιρία για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει».
Στις 15 Ιουνίου όλα αυτά, που αν έχετε όρεξη ακούστε τα αναλυτικά. Σήμερα και μετά την καταστροφή σε Αθήνα, Χαλκίδα, Ολυμπία, Μεσσηνία, κ.λπ., επιβεβαιώνεται το «μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Τι τα ήθελαν τα μεγάλα λόγια και δεν περίμεναν τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου; Αλλά η αλαζονεία της εξουσίας, έτσι είναι...
Β.Κ.

Φήμες;
* ΠΑΡΑΞΕΝΑ πράγματα συμβαίνουν στα μέτωπα της φωτιάς. Κακές γλώσσες λένε ότι πυροσβεστικά οχήματα αντί να επιχειρούν βρίσκονται παρκαρισμένα μέσα σε αυλές σπιτιών που ανήκουν σε επιφανείς συμπολίτες, ώστε να τα προφυλάξουν όταν και αν ενσκήψει η φωτιά. Μάλιστα από χθες κυκλοφορούσε μία φήμη που έλεγε ότι ένα εξ αυτών των «προνομιούχων» σπιτιών που βρίσκεται στη Βαρυμπόμπη, ανήκει σε υψηλόβαθμο στέλεχος της Κυβέρνησης. Φήμες θα πείτε, εύκολα σπιλώνουν πρόσωπα και υπολήψεις. Αν όμως -ο μη γένοιτο- αυτές οι φήμες αποδειχτούν αληθινές, ποια θα πρέπει να είναι η τιμωρία, που μέσα στον γενικό ορυμαγδό, τα ανθρωπάκια δεσμεύουν πυροσβεστικές δυνάμεις για την πάρτη τους;
ΘΑ.

Αναμονή
* «ΚΑΡΒΟΥΝΟ πρέπει να καίει ο υπολογιστής στο Αγροτικό Ιατρείο Γιάννουλης» λέει ο Γιαννουλίτης που πήρε τηλέφωνο χθες στα γραφεία της εφημερίδας. «Πάμε να πάρουμε μια συνταγή για φάρμακα και αντί να κάνουμε 10 λεπτάκια κάνουμε μιάμιση ώρα. Κι όταν τα ρωτάω τα παιδιά γιατί δεν αλλάζετε υπολογιστή, απαντάνε ότι δεν είναι εύκολο. Κι όταν πάει η κυρά ακόμα χειρότερα! Ώσπου να έρθει πάει το φαγητό, κάηκε» έλεγε αστειευόμενος ο άνθρωπος.
(Και τώρα που το ξέρουν το θέμα οι υπεύθυνοι ας δώσουν μια λύση).
ΘΑ.

Ταλαιπωρία επιβατών
* ΓΙΑ μία ακόμα φορά ο ΟΣΕ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, καθώς το επιβατικό κοινό που ήθελε να ταξιδέψει χθες για Αθήνα, λόγω των έκτακτων γεγονότων με τις φωτιές στην Αττική, υπέστη μία αδικαιολόγητη αναστάτωση. Όπως καταγγέλλει ο Β.Μ. προσπαθούσε για ώρες να ενημερωθεί τηλεφωνικά για το πώς και αν θα γίνουν τα δρομολόγια προς την πρωτεύουσα, αλλά καμία τηλεφωνική εξυπηρέτηση από το 2130-121500. Έτσι χρειάστηκε να μεταβεί στον σταθμό της πόλης, όπου ενημερώθηκε ότι η αμαξοστοιχία θα αναχωρήσει από Λάρισα για Αθήνα και θα σταματήσει όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες και οι πυρκαγιές. Στη συνέχεια, λεωφορεία θα μεταφέρουν τους επιβάτες στην Αθήνα από διαδρομή που θα υποδείξουν οι αρμόδιες αρχές. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αρκετοί όμως, θέλησαν να ακυρώσουν το εισιτήριο για να αποφύγουν όλη αυτήν την ταλαιπωρία. Η ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρει ότι η ακύρωση εισιτηρίου που αγοράστηκε από φυσικό σημείο πώλησης, πραγματοποιείται από τα εκδοτήρια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Κι ενώ με την ακύρωση του εισιτηρίου εκδίδεται ονομαστικό κουπόνι ταξιδιού, το οποίο έχει ισχύ για ένα (1) έτος, στην πορεία έγινε γνωστό ότι η έκδοση του κουπονιού καλύπτει τη μισή εμπορική αξία και πως όταν θα χρειαστεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει, θα πρέπει να πληρώσει το υπόλοιπο μισό του εισιτηρίου. «Μα η ακύρωση του εισιτηρίου δεν γίνεται με δική μας υπαιτιότητα, αλλά λόγω των έκτακτων περιστατικών. Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο. Πρέπει να υπάρχει πλήρης επιστροφή των χρημάτων μέσω του κουπονιού» καταλήγει ο συμπολίτης. Σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ να σημειωθεί ότι τα δρομολόγια χθες πραγματοποιήθηκαν κανονικά για Αθήνα, μέσω Θήβας-Κάζας-Ελευσίνας.
Γ.Ρ.

Πού
* ΟΤΑΝ κοπάσει η πύρινη λαίλαπα θα αποδειχθεί και το δίκιο ή όχι της πολιτικής, να σωθούν οι άνθρωποι και «τα σπίτια ξαναχτίζονται». Στο μεταξύ βρίσκονται προσωρινές λύσεις για την προσωρινή φιλοξενία πυρόπληκτων, τη σίτιση κ.λπ. γιατί κάποιοι άνθρωποι έχασαν το βιος τους.
Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν, αλίμονο. Ωστόσο το ερώτημα είναι αν μπορούνε να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, πόσο καιρό θα τους πάρει να το καταφέρουν. Παίρνοντας ως παράδειγμα τους σεισμόπληκτους του Δαμασίου και της Ελασσόνας, που επλήγησαν από τον σεισμό πριν από 6 μήνες, το ερώτημα είναι πού θα ξεχειμωνιάσουν οι άνθρωποι...
Β.Κ.

Συμφωνία Πρεσπών
* Η Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει αλλαγές και στα σχολικά βιβλία που θα πάρουν στα χέρια τους τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Η λέξη FYROM αντικαθίσταται με τον όρο North Macedonia και η Π.Γ.Δ.Μ. με το «Βόρεια Μακεδονία». Ειδικότερα στο μάθημα της Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου θα υπάρχει και η επεξήγηση στο βιβλίο όπου θα αναφέρει ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών ολοκληρώθηκαν με τη συνομολόγηση τον Ιούνιο του 2018 της Συμφωνίας των Πρεσπών που αντικατέστησε τη Μεταβατική Συμφωνία του 1995, καταργώντας το προσωρινό όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και μετονομάζοντας τη χώρα σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Αναμενόμενο ήταν.
Ν.Π.

Αεράκι
* «ΔΡΟΣΕΡΟ αεράκι μέσα στον καύσωνα» χαρακτήρισε την παράσταση «Ο,τι θυμάμαι χαίρομαι» του Θεσσαλικού Θεάτρου η Αννα Βαγενά. Η βουλευτής Λάρισας και εκ των ιδρυτών του φημισμένου λαρισαϊκού θεάτρου, παρακολούθησε το έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Κώστας Τσιάνος, και μετά το τέλος της παράστασης συνεχάρη τους συντελεστές, τόσο τους ηθοποιούς που κατάγονται όλοι από τη Λάρισα όσο και τους τεχνικούς που άλλωστε είναι και παλιοί γνώριμοι. Για τον Κώστα Τσιάνο δε σημείωσε ότι:
«Μπράβο Κώστα, έγραψες και έστησες μια παράσταση που έχει μέσα της την «αύρα» της πόλης μας, της Λάρισας»! Δεν παρέλειψε φυσικά να συγχαρεί και την Κυριακή Σπανού που έδωσε την ευκαιρία στον Κώστα Τσιάνο να δημιουργήσει αυτήν την παράσταση.
ΘΑ.

Σαμαράκι;
* ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η οδός Γούναρη στη Λάρισα και όλα ωραία και καλά. Αμ δε. Οι οδηγοί που τη διασχίζουν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς στο ύψος όπου διασταυρώνεται με το δρομάκι της οδού Κιλκίς υπάρχει ένα μικρό κομμάτι υπερυψωμένου πεζοδρόμου που θα πρέπει κάποιος να κόψει ταχύτητα για να το περάσει. Κάτι σαν σαμαράκι δηλαδή. Ή αυτό είχαν στον νου τους ή κάτι λάθος έγινε. Μόνο οι αρμόδιοι ξέρουν. Πάντως ο οδηγός που τηλεφώνησε στην «Ε» ανέφερε: «Δεν έχει νόημα αυτό. Την πρώτη φορά που το πέρασα νόμιζα ότι χτύπησα σε πεζοδρόμιο. Πρέπει να κόψει κάποιος τελείως για να το περάσει ομαλά. Είναι σαν ένα κομμάτι πεζοδρομίου μέσα στον δρόμο. Μήπως να το ξαναδούν;».
Ν.Π.

Ηχορύπανση
* ΜΙΑ άλλη διάσταση στο ζήτημα της ηχορύπανσης, από αναγνώστη: Διάβασα στην «Ελευθερία», το σχόλιό σας σχετικά με την ηχορύπανση που προκαλείται στηn περιοχή της Νέας Σμύρνης από τους Ρομά. Εμείς -και όταν λέω εμείς εννοώ τους κατοίκους της βορειοδυτικής πλευράς της Νίκαιας- έχουμε μια χαρά ηχορύπανση από τα λεγόμενα «πολιτιστικά κέντρα - καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν είναι Ρομά, εξ όσων γνωρίζω. Κι εμείς διαμαρτυρόμεθα, αλλά αποτέλεσμα μηδέν.
Μήπως λοιπόν αδίκως αποδίδεται το φαινόμενο της ηχορύπανσης «φυλετικά», ενώ κάποιοι θεσμοί-ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους;

 

 

METALLIO CIU

*ΧΡΥΣΟ μετάλλιο με ρεκόρ. (Κι όλοι καταλαβαίνουμε σε ποιο «άθλημα» το κέρδισε).
ΘΑ.

 

NTROPH CIU

* ΤΙ να πρωτομαζέψουν και οι υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου Αγιάς... Ο άλλος πέταξε στο πιο κεντρικό σημείο του Άμυρου χειμάρρου, που διασχίζει την Αγιά, δύο πυροσβεστήρες. Ο ίδιος ή κάποιος άλλος έσπρωξε προς το ίδιο μέρος έναν κάδο απορριμμάτων μαζί με τα σκουπίδια... Ούτε ντροπή, ούτε τσίπα...

 

OTE CIU

* ΓΙΑ κάποιον λόγο έπεσε (σ.σ. ή τον έριξαν) ο τηλεφωνικός θάλαμος του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στην κατάσταση που βλέπεται στον πεζόδρομο της Λαπηθών. Ευτυχώς που βρέθηκε κάποιος προνοητικός πολίτης ο οποίος, για να αποφευχθούν τα ατυχήματα, τοποθέτησε ένα πλαστικό μπουκάλι στην κορυφή του στύλου, η οποία κορυφή κάλλιστα μπορεί να τραυματίσει άνθρωπο. Εβαλε και μια κόκκινη ταινία ο προνοητικός συμπολίτης απογοητευμένος το πιθανότερο από τη... σπουδή των αρμοδίων να παρέμβουν. Είτε για να σταθεροποιήσουν τον θάλαμο, είτε για να τον ξηλώσουν, προτού χτυπήσει διερχόμενος...
Β.Κ.

 

PODHLATO CIU

* ΟΤΑΝ έχεις τρία παιδιά οφείλεις να είσαι και ευρηματικός. Βρήκε τον τρόπο ο Λαρισαίος να κάνει την ποδηλατοβόλτα του με τα παιδιά του. Με ασφάλεια πάνω απ’ όλα αφού οι λιλιπούτειοι αναβάτες του πρωτότυπου αυτού ποδηλάτου φορούν όλοι κράνος. Ωραία εικόνα αν μη τι άλλο.
Ν.Π.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass