ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2021 18:30
* ΜΗΝΥΜΑ διπλής όψης στους τωρινούς καιρούς. Οι αποστολείς μπορεί να είναι κι εκείνοι παραλήπτες του. Ζ. * ΜΗΝΥΜΑ διπλής όψης στους τωρινούς καιρούς. Οι αποστολείς μπορεί να είναι κι εκείνοι παραλήπτες του. Ζ.

Η Δευτέρα
* - ΑΝ η εβδομάδα ήταν οικογένεια, τότε η Δευτέρα θα ήταν η πεθερά.

(Ανέλυαν την κατάσταση εκεί στην αμμουδιά, οι νεαροί Λαρισαίοι.)
***
* - ΤΟ καλύτερο νομίζω είναι να ξυπνάς νωρίς. Για να έχεις μπροστά σου όλη τη μέρα να νυστάζεις.
***
* - ΧΕΛΩΝΑ ρε φίλε, λέω εγώ. Το καλύτερο... Παχαίνεις όσο γουστάρεις, δεν φαίνεται τίποτα.
Ζ.

Παρέμβαση
* ΜΠΟΡΕΙ ένα μέρος των οφειλών του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου στη ΔΕΗ να οφείλεται στο παλαιωμένο δίκτυο του Οργανισμού, στις απώλειες νερού και στην αυξημένη ανάγκη κατανάλωσης ρεύματος, ωστόσο η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί στην πορεία, μετά και τη δημοπράτηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας του έργου κατασκευής υπόγειων αγωγών ύδρευσης, συνολικού προϋπολογισμού 1.666.750 ευρώ σε μήκος 17 χιλιομέτρων. «Το υπόγειο αρδευτικό δίκτυο θα αντικαταστήσει το επιφανειακό, θα μειώσει τις απώλειες νερού και θα έχουμε έναν λιγότερο πονοκέφαλο» δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Τζιούφας, ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για το ενδιαφέρον και τις παρεμβάσεις του, συνολικά στην περιοχή.
Γ.Ρ.

Ον δε μπιτς
*ΕΝ τω μεταξύ στις παραλίες, τους συμβαίνουν διάφορα των Λαρισαίων.
- Καταλαβαίνεις ότι μεγάλωσες όταν κουβαλάς στο αυτοκίνητο ομπρέλα θαλάσσης και σπαστό καρεκλάκι για την παραλία.
***
*- Η άλλη σήμερα στην παραλία ρώτησε τον λουκουματζή αν έχει λουκουμά με πιο λίγη ζάχαρη.
- Ναι κοπελιά, έχει μέτριο και προς το γλυκό αν θέλεις.
***
*-Ε, κοπελιά; Μια βαρελίσια παρακαλώ;
-Μπύρα;
-Γιατί, έχετε και φέτα στο μπιτς μπαρ;
Ζ.

Σαφέστατα
* ΜΕ την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καταρρίπτεται ο μύθος της κυβέρνησης περί αρίστων, της εισαγωγής των καλύτερων στο Πανεπιστήμιο κλπ. Οι επιστολές διαμαρτυρίας μαθητών στην υπουργό Παιδείας, Νίκ. Κεραμέως έχουν προκαλέσει αμηχανία στους κυβερνητικούς που ψελίζουν διάφορες δικαιολογίες.
Μαθητές που πέτυχαν υψηλές επιδόσεις, αλλά με τον συντελεστή ΕΒΕ δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στη σχολή της πρώτης τους επιλογής. Έτσι θα περάσουν σε σχολές με χαμηλότερη βάση, εκεί που θα περνούσαν οι μαθητές με λιγότερο καλές επιδόσεις και από τις «καραμπόλες» θα αυξηθεί ο αριθμός των μη εισακτέων, ενώ θα υπάρχουν κενές θέσεις.
Δεν είναι λάθος, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης των αρίστων του Κυρ. Μητσοτάκη να οδηγηθούν οι υποψήφιοι στην ιδιωτική εκπαίδευση. Καθαρή μπίζνα από τη μία και καθαρή ιδεολογική τοποθέτηση των νεοφιλεύθερων από την άλλη. Να μορφωθούν οι έχοντες...
Β.Κ.

Τάξιμο
* ΑΠΟ την άλλη, αρνητική εντύπωση προκάλεσε και η στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα. Να δεσμευτεί ως μελλοντική κυβέρνηση ότι θα καταργήσει την ΕΒΕ, είναι αντιληπτό. Αλλά να δεσμευτεί πως... όταν εκλεγεί κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα στους μη εισακτέους (σ.σ. λόγω ΕΒΕ πάντα) να συμπληρώσουν μηχανογραφικό με τους σημερινούς βαθμούς, τι εξυπηρετεί;
Δηλαδή άμα, λέμε τώρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θελήσει να κάνει εκλογές κανονικά, σε δύο χρόνια από σήμερα, οι υποψήφιοι τι θα κάνουν, θα περιμένουν; Την τήρηση της «προεκλογικής» υπόσχεσης; Είναι σοβαρή πολιτική αυτή, να υπόσχονται τέτοια πράγματα την ώρα που οι υποψήφιοι έχουν τον πόνο τους;
Β.Κ.

Στην ανατολή
* ΓΙΑ τα όμορφα πρωινά στην παραλία εκεί στο Καστρί Λουτρό της Αιγάνης Δήμου Τεμπών μιλάει η Ν. Αν. Β. : Λατρεύω τις πρωινές ώρες της ημέρας να τις περνάω πλάι στη θάλασσα, να βλέπω τον ήλιο να ξεπροβάλλει μέσα από αυτήν σχηματίζοντας όμορφα χρώματα στα νερά της. Η θαλασσινιά αύρα και δροσιά μου χαϊδεύει το πρόσωπο γεμίζοντας το μυαλό μου και την ψυχή μου με όμορφες και θετικές σκέψεις.
Έτσι αισιόδοξη και χαρούμενη ξεκινάει κάθε μέρα μου στο Καστρί Λουτρό. Οι αληθινοί παράδεισοι είναι εκεί που χαμογελάει η ψυχή... (Και ποιος να το αρνηθεί).
Ζ.

Ιδού το Αλκαζάρ
* Ο πρόεδρος Σπ. Μπ. θυμίζει την πρώτη κίνηση για να φτιαχτεί το μετέπειτα θρυλικό Αλκαζάρ. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει, είναι Ιούλιος του 1930, πάει κοντά ένας αιώνας πια: Με εισήγησιν του Δημάρχου κ. Σάπκα προτείνοντος όπως, εκ των πέραν της γεφύρας του Πηνειού ποταμού χώρου του Αλκαζάρ του ανήκοντος εις τον Δήμον κειμένου, πλησίον του Κήπου Παπασταύρου και ακριβώς αριστερά του εισερχομένου εις αυτόν, καθοριστή γήπεδον 15 στρεμμάτων ήτοι 100Χ150 μ.τ. προς ανέγερσιν Γυμναστηρίου δια την εγκατάστασιν των Αθλητικών Σωματείων της πόλεως. Εν αυτώ δ’ εκφράσθη ευχή προς το Υπουργείον της Παιδείας όπως έλθη αρωγόν εις την ανέγερσιν του εν λόγω Δημοτικού Γυμναστηρίου, δια της παροχής αναλόγου πιστώσεως.
Μετά την συζήτησιν καθ’ ην ανεγνωρίσθη η επιτακτική ανάγκη όπως ο Δήμος πάση θυσία και μετά σπουδής επιληφθή της πληρώσεως του σπουδαίου τούτου κενού δια την Νεολαίαν της πόλεως, του προκύπτοντος εκ της ελλείψεως Γυμναστηρίου δια την αθλητικήν επίδοσιν των νέων. Αποφαίνεται παμψηφεί. Αποδέχεται την πρότασιν του κ. Δημάρχου καθορίζει το ανωτέρω γήπεδον δια την ίδρυσιν Δημοτικού Γυμναστηρίου επί τη βάσει του αποσταλλέντος υπό του Υπουργείου Παιδείας σχεδιαγράμματος, εντελλομένης της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου όπως προβή εις την σύνταξιν του σχετικού προϋπολογισμού.
Ζ.

Σήμανση
* ΤΗΝ ανάγκη τοποθέτησης σήμανσης στον πεζόδρομο της Φιλελλήνων στον Πλαταμώνα, σημειώνει Λαρισαίος παραθεριστής. Ελπίζοντας ότι οι διερχόμενοι οδηγοί θα τηρήσουν τον Κώδικα και θα πάψουν να αναπτύσσουν ταχύτητα, λες και βρίσκονται στην εθνική οδό. Σήμανση που να δηλώνει το αυτονόητο, ότι πρόκειται για πεζόδρομο...
Β.Κ.

Εμπλεξαν
* ΜΕΤΑ και την επίκληση του Συντάγματος από τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μάλλον... σοβαρεύει η κατάσταση με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Η ψηφισθείσα τροπολογία καλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν έπεισε για το εμβολιαστικό πρόγραμμα αφενός και αφετέρου δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ ενόψει και ενός ενδεχόμενου νέου κύματος της πανδημίας, ενώ η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα με τη μετάλλαξη «Δέλτα».
Έτσι μεταθέτει το πρόβλημα στην ατομική ευθύνη, φορτώνει δηλαδή στον πολίτη την αποτυχία του κυβερνητικού προγράμματος. Μήπως τελικά ευνοούν την πολιτική της κυβέρνησης τα συλλαλητήρια των αντεμβολιαστών; Στα οποία βρήκαν ευκαιρία να επανεμφανιστούν μέχρι και (πρώην;) Χρυσαυγίτες; Αλλά αυτό είναι άλλο πρόβλημα της κυβέρνησης...
Β.Κ.


Με στόχο
* ΟΙ δύο Λαρισαίες θυμήθηκαν, με αφορμή την αντιπαράθεση για τις βάσεις εισαγωγής, μια παλιά τους συζήτηση.
- Εμένα ο γιος μου διάβασε πολύ και πήγε στο Πανεπιστήμιο, με στόχο να γίνει γιατρός.
- Εμένα ο δικός μου γράφτηκε στην ΟΝΝΕΔ της ΝΔ, με στόχο να γίνει διοικητής νοσοκομείου. (Κι οι δύο είχαν δικαιωθεί).
Ζ. Επιπλοποιός...
* ΤΡΕΙΣ τελευταίες παραστάσεις έμειναν για το «Ο,τι θυμάμαι χαίρομαι» του Θεσσαλικού Θεάτρου. Η δροσερή Αυλή του Θεάτρου του Μύλου γνωρίζει κάθε βράδυ πιένες, ενώ η προσέλευση των Λαρισαίων κάνει μάλλον αναγκαία την παράταση του έργου. Και πραγματικά τι να φτάσει ένας μήνας για μια παράσταση που μοσχοβολάει (παλιά) Λάρισα. Σαν ένας επιτήδειος επιπλοποιός ο Κώστας Τσιάνος, έχει δημιουργήσει ένα ξυλόγλυπτο πανέμορφο έπιπλο με πολλά και βαθιά συρτάρια. Κάθε συρτάρι και μια στιγμή της Λάρισας. Σε κάθε συρτάρι κρύβονται σκηνές της πόλης που άλλες σε κάνουν να γελάς, άλλες φέρνουν δάκρυα στα μάτια κι όλες σε κάνουν να θυμάσαι. Κι έχει και μια πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά: Πολύ δύσκολο να την περιγράψεις, μα αν έπρεπε, έτσι θα έλεγες ότι μυρίζει η νοσταλγία...
***
* ΜΑ και οι ηθοποιοί, τι αγώνας, τι παράσταση δίνουν κάθε βράδυ. Παιδιά από τα σπλάχνα της Λάρισας, φέρνουν σε πέρας το απαιτητικό φορτίο που ακούμπησε στις πλάτες τους και που τους το εμπιστεύτηκε ο σκηνοθέτης τους. Βασίλη, Χρήστο, Μαρσέλα, Δέσποινα, Αθηνά, Ηρακλή, Παναγιώτη, Θάλεια κι Αλέξανδρε, μπράβο!
Θ.Α.

Αδιαχώρητο...
* ΚΙ απέναντι από την Αυλή του Μύλου, στον θερινό «Μπαρμπής Βοζαλής», το αδιαχώρητο γίνεται κάθε βράδυ. Ουρές που φτάνουν μέχρι το Μουσείο Κούκλας. Πρέπει να πας νωρίς για να βρεις εισιτήριο. Τρέχει κι ο Μιχάλης να τους εξυπηρετήσει όλους, αλλά τις περισσότερες φορές όσοι φτάνουν κοντά στην ώρα έναρξης δεν βρίσκουν θέση. Είναι κι οι ταινίες εξαιρετικές, είναι κι ο θερινός από μόνος του μια εξαιρετική επιλογή για τα βράδια καλοκαιριού, ε δεν θέλει και πολύ για να είναι sold out κάθε βράδυ...
Θ.Α.

ΣΕΑ, ΜΕΑ...
* Η συζήτηση για τα φώτα που θα της αλλάξουν της Λάρισας, συνεχίζεται, ιδιωτικοποίηση του τομέα ηλεκτροφωτισμού το λένε κάποιοι, που είναι δηλαδή, το αναζητούμενο είναι αν μπορεί να γίνει αλλιώς και αν εν τέλει γίνεται σωστά. Οι εργαζόμενοι του Δήμου πάντως αντιδρούν και συνεχίζουν να πιέζουν.
- Μια ΣΕΑ θα υπογράψουν δηλαδή, τι καμαρώνουν στη Δημαρχία; Μια Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης με ιδιώτη επιχειρηματία. Σιγά το επίτευγμα, κάνουν ό, τι ακριβώς και στην Καρδίτσα και μάλλον και σε πολλές άλλες πόλεις.
***
* - ΠΟΙΟΙ ιδιώτες άραγε είχαν προλάβει να οργανωθούν για να υποδεχθούν τη νέα μόδα των δημάρχων;
- Να είναι πολλοί λες; Οι δήμαρχοι τους αναζητούν με διαγωνισμό ή εκείνοι τους πληροφόρησαν για τις ΣΕΑ;
- Που γι’ αυτούς είναι ΜΕΑ. Ο ιδιώτης θα αλλάξει τα φώτα και θα εισπράττει τα ανταποδοτικά τέλη του δημοτικού, μέχρι τώρα, φωτισμού. Καμιά δεκαπενταριά εκατομμύρια συνολικά, μόνο στη Λάρισα, πολύ μεγάλη μπίζνα.
- Κι έλεγαν προεκλογικά οι του Καλογιάννη, «να μη βγει η Καραλαριώτου, θα τα ιδιωτικοποιήσει όλα»...
- Κανείς δεν είπε γιατί τόσα χρόνια αυτή τη δουλειά την έκανε ο Δήμος με τις υπηρεσίες του. Και τι θα τις κάνει τώρα αυτές τις υπηρεσίες;
Ζ.

Καινούργια μπλούζα
* ΔΕΝ τους έλεγες και κεφάτους στην παρέα, κόντευε να λήξει κι η άδεια.
- Τα πάτησες τα σαράντα;
- Μόνο τα πάτησα; Τα ξενύχιασα.
***
* - ΓΙΑ τα νεύρα σου παίρνεις κάτι;
-Ναι, ανάποδες.
***
* - ΠΗΓΕ η μάνα μου και πέταξε τη γαλάζια την μπλούζα μου. Καινούργια μπλούζα ρε φίλε, 7.000 δραχμές την είχα πάρει.
Ζ.

Θέμα οπτικής
* ΤΗΝ καλή πλευρά των πραγμάτων αναζητούσαν οι Λαρισαίες.
- Το καλό με την τηλεόραση είναι ότι μπορείς και να την κλείσεις.
***
* - Η τελευταία καλή είδηση στην Ελλάδα ήταν όταν είχε φέρει ο Καποδίστριας τις πατάτες.
***
* - ΤΟ καλό με τα ψωμάκια είναι ότι κάθεσαι στα μαλακά.
Ζ.

Στην αντεπίθεση
* ΓΙΑ όσους νομίζουν ότι η παραλία είναι πασαρέλα, η Σ. Β. διηγείται κάτι που διάβασε:
- Στην είσοδο ενός γυμναστηρίου λοιπόν, υπήρχε μια πινακίδα με μια φωτογραφία μια εύσωμης κοπέλας και έγραφε: «Αυτό το καλοκαίρι, θέλεις να είσαι γοργόνα ή φάλαινα;»
Μια γυναίκα, με άγνωστη σωματική διάπλαση, απάντησε ως εξής: «Αγαπητοί κύριοι, οι φάλαινες περιβάλλονται πάντα από φίλους, έχουν μια πολύ δραστήρια σεξουαλική ζωή και μεγαλώνουν τα παιδιά τους με πολλή τρυφερότητα. Διασκεδάζουν με τα δελφίνια και τρώνε γαρίδες μέχρι σκασμού.
Κολυμπούν όλη μέρα και ταξιδεύουν σε εκπληκτικά μέρη όπως η Παταγονία, η θάλασσα του Μπάρεντς κ.ά. Τραγουδάνε απίστευτα. Είναι φοβερά όντα και πολύ αγαπημένα, που όλοι τις υπερασπίζονται και τις θαυμάζουν.
Οι γοργόνες δεν υπάρχουν. Αλλά αν υπήρχαν, θα έκαναν ουρά για να συμβουλευτούν ψυχολόγο λόγω διπλής προσωπικότητας, γυναίκας και ψαριού.
Δεν θα είχαν σεξουαλική ζωή και δεν θα μπορούσαν να κάνουν παιδιά. Θα ήταν όμορφες, αλλά μοναχικές και θλιμμένες. Διότι ποιος θα ήθελε να είναι στο πλευρό ενός κοριτσιού που μυρίζει σαν ψάρι; Χωρίς αμφιβολία, προτιμώ να είμαι φάλαινα...».
Ζ.

Εμπιστοσύνη
* ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ έναν γάιδαρο να κάνει τη δουλειά του ο άλλος, τότε παλιά στο χωριό. Δεν είχε δικό του, πήγε σε έναν φίλο του ζητώντας δανεικό το ζώο. Μπήκε στην αυλή, πλησίασε το σπίτι, χτυπάει την πόρτα, βγαίνει ο νοικοκύρης, ανταλλάσσουν τα τυπικά.
- Ξέρεις; Ήθελα να μου δανείσεις τον γάιδαρό σου, έχω να κουβαλήσω δύο φορτώματα ξύλα απ’ το βουνό.
- Α... Πολύ ευχαρίστως, όμως δεν τον έχω. Τον έχει πάρει ο πεθερός μου για δουλειές του. Αν τον είχα...
***
* ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ο άλλος και φεύγει, σκεπτόταν πώς να βρει να κάνει τη δουλειά του. Πριν βγει απ’ την εξώπορτα όμως, ακούει τον γάιδαρο να γκαρίζει απ’ το αχούρι. Επιστρέφει νευριασμένος, χτυπάει δυνατά την πόρτα.
-Καλά δεν ντρέπεσαι; Λέει στον άλλο μόλις βγήκε. Να μου το κάνεις εμένα αυτό, εσύ; Που είμαστε τόσα χρόνια φίλοι...
-Γιατί βρε, τι σου έκανα;
-Να, πριν άκουσα τη φωνή του γαϊδάρου από μέσα. Που μου είπες ότι δεν τον έχεις...
- Α... Καλά ρε συ, είμαστε τόσα χρόνια φίλοι και πιστεύεις τη φωνή του γαϊδάρου κι όχι τη δική μου;
Ζ.

 

MENDONH AGORASTOS CIU

*ΜΕΤΑ από τόσα χρόνια, η υπουργός ξέρει πια ότι πρέπει ν’ ακούει προσεκτικά τον περιφερειάρχη, οπότε επωφελείται.
Ζ.

 

PANTELONI CIU

*ATIMH κρίση, διαμαρτύρεται ο Κ. Ζ. Κρίμα στο φτωχό κορίτσι... Προσφέρθηκε λέει να της το μπαλώσει επί τόπου αλλά δεν δέχθηκε, ήταν πολύ περήφανη, ξανά κρίμα.
Ζ.

 

OPLA CIU

*ΠΑΛΙΑ οι μανάδες, θυμίζει Σ.Τ., διέθεταν ολόκληρο οπλοστάσιο.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass