ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2021 18:00
*ΚΑΠΟΥ στον θεσσαλικό κάμπο... Ο αειθαλής κ. Βασίλης, ένας παλαίμαχος της αγροτιάς, ετοιμάζεται να ξεκινήσει την καθημερινή δουλειά στο χωράφι με τις ντομάτες και την πομόνα. Πριν απ’ όλα όμως η πρωινή του ενημέρωση. Φυσικά με την «Ε». *ΚΑΠΟΥ στον θεσσαλικό κάμπο... Ο αειθαλής κ. Βασίλης, ένας παλαίμαχος της αγροτιάς, ετοιμάζεται να ξεκινήσει την καθημερινή δουλειά στο χωράφι με τις ντομάτες και την πομόνα. Πριν απ’ όλα όμως η πρωινή του ενημέρωση. Φυσικά με την «Ε».

Στον καιρό του
* ΚΑΝΟΝΙΚΟ καλοκαίρι, σκαλί-σκαλί το θερμόμετρο ανεβαίνει και καθώς ο Ιούλιος

θα ολοκληρώνει το δρομολόγιό του, φαίνεται ότι θα συναντηθεί με έναν ακόμη καύσωνα.
Εντελώς στον καιρό του αυτή τη φορά, μέσα στο κατακαλόκαιρο κι ο καθείς ας πάρει τα μέτρα του. Αν δεν μπορεί άδεια.
Ζ.

Όχι αντηλιακό
* ΛΙΓΟ ο ήλιος, λίγο η θερινή ραστώνη, μπερδεύονται οι Λαρισαίοι.
- Τι εννοείς δεν βάζουμε αντηλιακό σε ξένες γυναίκες... Αφού καιγόταν η καημένη.
***
* Ο άλλος διηγιόταν για ζευγάρι που έπαιζε στο Ρουκ Ζουκ, η λέξη που έψαχναν ήταν εμβόλιο.
- Γιώργο συγκεντρώσου και θυμήσου, τι έκανες πριν 3 μήνες ακριβώς μαζί με την κουμπάρα;
- Σεξ. Αλλά εσύ πώς το έμαθες;
***
* - ΔΕΝ με θες όπως παλιά μου λέει. Εν τω μεταξύ ούτε παλιά την ήθελα.
Ζ.

Παγκοσμιοποίηση
* ΕΙΠΑΝ να χρησιμοποιήσουν ως βάση εξόρμησης προς τις θάλασσες έναν μάλλον χειμερινό προορισμό.
Το νεαρό ζευγάρι Λαρισαίων, διάλεξαν τα Τρίκαλα, τα Τρίκαλα Κορινθίας και τους υποδέχθηκε στον ξενώνα ένας Βολιώτης.
(Λάρισα - Τρίκαλα - Βόλος στην Κόρινθο).
Ζ.

Το πουλί
* - Ε, γιαγιά; Απλάνο...
Το τρίχρονο έδειχνε ενθουσιασμένο με το δάχτυλο τον ουρανό. Την προηγούμενη είχε έρθει στο θεσσαλικό χωριό, απ’ την Αθήνα όπου ζουν κι έπαιζε στην αυλή του σπιτιού. Λόγω κορονοϊού δεν είχε ξεμυτίσει απ’ την τσιμεντούπολη, δεν είχε γνωρίσει τίποτ’ άλλο εκτός πόλης στη μικρή ζωή του.
Πραγματικά ήταν εντυπωσιακό αυτό το απλάνο, το αεροπλάνο και πετούσε και πολύ κοντά, αθόρυβα κιόλας. Ήταν ένα μεγάλο κιρκινέζι με απλωμένα τα γερακίσια του φτερά και φόντο τον γαλάζιο ουρανό.
(Ποιος αμφιβάλλει ότι μελλοντικά τα παιδάκια θα λένε ότι τα πουλάκια είναι drones με φτερά).
Ζ.
Αδιέξοδα
* ΤΟ πήγαιναν από δω, αδιέξοδο. Έστριβαν απ’ την άλλη, το ίδιο.
Είχαν μπλοκάρει στην παρέα των Λαρισαίων.
- Πώς από την άσκοπη μετακίνηση φτάσαμε στις άσκοπες διακοπές, δεν το κατάλαβα.
***
* - ΕΛΛΑΔΑ παιδί μου... Η χώρα που παίζει να μας επιβάλουν και κάρτα καυσαερίων για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.
***
* ΚΙ ο άλλος δίπλα στον κόσμο του.
- Από τη μια είναι καλό να καπνίζεις, από την άλλη όχι.
- Γιατί;
- Γιατί από την άλλη είναι το φίλτρο.
Ζ.

Γκάφα τεραστίων
* ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι μεταξύ των υπηρετούντων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπάρχουν εκατοντάδες ανεμβολίαστοι, περίπου 1 στους 3 δεν έχει κάνει το εμβόλιο. Κι ούτε θα το κάνει, οι υγειονομικοί δεν περίμεναν στην ουρά για ραντεβού, όσοι ήθελαν έχουν ήδη εμβολιαστεί από την αρχή της χρονιάς. Περισσότεροι οι νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό, αλλά και κάμποσοι γιατροί μεταξύ των επιφυλακτικών ή αρνητών απέναντι στο εμβόλιο. Και πώς θα γίνει; Θα τους προστατέψουν εν τέλει οι ασθενείς χτίζοντας εκείνοι τείχος ανοσίας γύρω τους; Είναι ένα θέμα...
***
* ΚΙ ύστερα ήρθε η υποχρεωτικότητα. Κι άρχισαν τα όργανα και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο. Στο πλευρό τους και εμβολιασμένοι συνάδελφοί τους που αντιστέκονται σε αυταρχικές τακτικές υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του καθενός. Μαζί και το Εργατικό Κέντρο που λέει «ναι» στο εμβόλιο, αλλά «όχι» σε αντεργατικά μέτρα για την επιβολή του με το ζόρι. Ευρύ θέμα για συζήτηση, αλλά...
***
* ΑΛΛΑ υπάρχουν κι εκείνοι που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, επιδεικνύοντας αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Νέα διαμαρτυρία προχθές στο Πανεπιστημιακό, οι συγκεντρωθέντες πήγαν μετά να διατυπώσουν τα αιτήματά τους στην προϊσταμένη αρχή, στα γραφεία της παρακείμενης 5ης ΥΠΕ.
Ο διοικητής Φ. Σερέτης στη Χαλκίδα, παρών στην επίσκεψη του πρωθυπουργού εκεί, θα δέχονταν τους διαμαρτυρόμενους οι υποδιοικητές Ηλ. Τσιαούσης και Στ. Παπαγεωργίου. Και ξαφνικά φασαρία, ένταση. Καθώς είχε εκδοθεί φετφάς ότι στο κτίριο της ΥΠΕ θα έμπαινε αντιπροσωπεία μόνο εμβολιασμένων. Ναι, αντιπροσωπεία εμβολιασμένων από συγκέντρωση ανεμβολίαστων. Ποιος να το σκέφτηκε άραγε; (Ποιος εκ των δύο υποδιοικητών... Να τηλεφώνησαν στον προϊστάμενό τους να τον ρωτήσουν κι εκείνος να ρώτησε τον Κυρ. Μητσοτάκη; Δεν μπορεί...).
***
* ΕΠΙΠΛΕΟΝ, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει την είσοδο ανεμβολίαστων σε δημόσια κτίρια. Ακόμα, διότι κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει. Και φυσικά η γκάφα καθίσταται τεραστίων διαστάσεων όταν δεν αφήνεις να μπουν σε κτίριο γραφείων, ποιοι; Άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται κανονικά στις κλινικές του νοσοκομείου όπου φιλοξενούνται ευαίσθητοι ασθενείς και στις οποίες θα επέστρεφαν μετά τη διαδήλωση.
Ζ.

Στάθμη θαλάσσης
* - Η παλίρροια, η πλημμυρίδα και η άμπωτη, η άνοδος και η κάθοδος της στάθμης της θάλασσας δηλαδή, είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε πολλές παράκτιες περιοχές του κόσμου, ιδίως του Ατλαντικού. Οφείλεται στη βαρυτική έλξη βασικά της Σελήνης. Στην Ελλάδα η πιο γνωστή και εμφανής παλίρροια είναι αυτή στο στενό του Ευρίπου, στη Χαλκίδα.
Ο Λαρισαίος καθηγητής Φυσικής ανέλυε στην παρέα με αφορμή κάτι που είχε διαβάσει την προηγουμένη. Για μια έρευνα της ΝΑΣΑ που προβλέπει θεαματική αύξηση της πλημμυρίδας, από τα μέσα της δεκαετίας του 2030, σε πόλεις στις ακτές του Ατλαντικού και του Κόλπου στις ΗΠΑ. Και αλλού φυσικά αλλά η περιοχή τους τούς ενδιαφέρει. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πως όταν η Σελήνη και η Γη ευθυγραμμίζονται με συγκεκριμένους τρόπους μεταξύ τους μαζί με τον Ήλιο, τότε από τη βαρυτική έλξη προκαλείται εντονότερο φαινόμενο παλίρροιας.
***
* Και ο καθηγητής συνέχισε τη διήγηση.
- Δεν πρόκειται για καινούργιο ή επικίνδυνο φαινόμενο. Το ονομάζουν «ταλάντωση της Σελήνης», καταγράφηκε για πρώτη φορά κοντά στο 1700 και ο κύκλος του διαρκεί περίπου 19 χρόνια.
Το μόνο καινούργιο, πρόσθεσε, είναι ότι στην αλλαγή της βαρυτικής έλξης της Σελήνης, προστίθεται και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκύπτει από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
- Κατά το πρώτο μισό λοιπόν του κύκλου των 18,6 ετών της ταλάντωσης της Σελήνης, οι παλίρροιες μειώνονται, ενώ στο δεύτερο μισό εντείνονται πέρα από το συνηθισμένο.
***
* ΕΚΕΙ ήθελε να καταλήξει. Καθησυχάζοντας όσους είχαν εκφράσει διαδικτυακά την ανησυχία τους, το προηγούμενο διάστημα, επειδή διαπίστωναν πιο έντονη άμπωτη, πτώση δηλαδή της στάθμης σε θάλασσες της περιοχής.
- Επίσης, η Γη δεν είναι επίπεδη, υπενθύμισε.
Ζ.

Πάντα κεριά
* ΔΟΚΙΜΑΖΑΝ διαφορετικές προσεγγίσεις χθες στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Πάλι λέγκο μου πήρες νονά;
- Ναι παιδί μου, πρέπει να μάθεις από μικρός να συναναστρέφεσαι με τούβλα.
***
* - Αυτοί που φτιάχνουν κεριά, τι δυνατό μάρκετινγκ που έχουν, ε;
Γενέθλια; Κεριά.
Γάμοι; Κεριά.
Μνημόσυνα; Κεριά.
Ατμόσφαιρα για σεξ; Κεριά.
***
*- ΕΝΑ μήλο το πρωί σε ξυπνάει καλύτερα από τον καφέ. Αν στο πετάξει κάποιος με δύναμη στο κεφάλι.
Ζ.

Με 121
* «ΑΙ κρατήσεις», είναι ο τίτλος ενός ακόμη από τα «Ένα τη βδομάδα» του πολυτάλαντου Σερραίου Χρήστου Πολατίδη, άσκηση απλής καθαρεύουσας αυτό, όπως πάντα γράφει σε πολυτονικό κι όταν ασκείται στη δημοτική και οπωσδήποτε λέει την ιστορία του κάθε φορά με 121 λέξεις, ούτε μία παραπάνω, μα ούτε και παρακάτω. Ῥᾴθυμος ἐξ.... ἁπαλῶν ὀνύχων. Χείρισται αἱ σχολικαὶ του ἐπιδόσεις. Μετὰ βίας ἀπεφοίτησεν τῆς τρίτης Γυμνασίου. «Δέν παίρνει τὰ γράμματα» ἔλεγον διδάσκαλοι, καθηγηταί.
Μοναδικὰ «καθήκοντα», ἅτινα ἐξετέλει ἄνευ ὀκνηρίας, ἦσαν τά τοῦ κανδηλάπτου καὶ κωδωνοκρούστου, εἰς παρακείμενον ναόν. Ἀργότερον δὲ κατέστη καὶ πρόθυμος ὑπηρέτης-μέλος κυβερνῶντος κόμματος!
Ἅμα τῇ ἀπολύσει ἐκ τοῦ στρατεύματος, ληφθεισομένων ὑπ’ ὄψιν τῶν ἐπιδόσεών του ὡς κανδηλάπτου, κωδωνοκρούστου καὶ κομματικοῦ μέλους, διωρίσθη δημόσιος ὑπάλληλος. Γραφεύς... ἀγράμματος!
Πεντηκοντούτης ἐξῆλθεν τῆς... «ὑπηρεσίας»... Συνταξιοῦχος!...
Θαμὼν τακτικὸς ἔκτοτε τοῦ καφενείου, διαπρέπει ὡς χαρτοπαίκτης καὶ πότης ἁπάντων τῶν ἀλκοολούχων ἀποσταγμάτων, ἐνίοτε δὲ καὶ ὡς χρήστης προϊόντων καννάβεως....
Συχνάκις δέ, διαμαρτυρόμενος διὰ τὰ χαμηλὰ εἰσοδήματά του, ἕνεκα τῆς πενιχρᾶς, τῇ γνώμῃ του, συντάξεως, διεσταλμένοις ὀφθαλμοῖς ἐγείρεται φωνασκῶν:
«Τόσα χρόνια δούλεψα. Ξέρεις πόσες κρατήσεις εἴχα ἐγώ;...».
Ζ.

Δεν γίνεται
* - ΔΕΝ είναι τυχαίο που η λέξη αδυνατίζω βγαίνει από το αδύνατον. (Είχαν πάρει τις αποφάσεις τους πια τα φαγανά παιδιά της Λάρισας).
***
* -  ΤΟ σχέδιό μου να χάσω κιλά δεν έπιασε. Περνάω στο plan Β, θα ψηλώσω.
***
* - ΕΙΜΑΙ με τη δίαιτά μου πολύ αυστηρός...
-Δηλαδή;
-Τρώω ό,τι θέλω και μετά με μαλώνω άσχημα.
Ζ.

Καμιά δουλειά...
* «Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να γίνει συνομιλητής του Βελόπουλου, των ψεκασμένων και ορισμένων συνδικαλιστών που έχουν ξεμείνει στον μεσαίωνα. Δυστυχώς ο Ξανθός υπέκυψε στους Πολάκηδες. Είναι φαίνεται πλειοψηφία», διαπιστώνει ο Κ. Μπαργιώτας. Και συνεχίζει ο πρώην βουλευτής ΚΙΝΑΛ και γιατρός ΓΝΛ, χωρίς να μασάει τα λόγια του: «Όση κατανόηση κι αν έχω για τις εύλογες ανησυχίες και επιφυλάξεις των απλών ανθρώπων μετά την επικοινωνιακή σαλάτα περί εμβολιασμών, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για τους υγειονομικούς. Δεν έχουν καμιά δικαιολογία να παραμένουν ανεμβολίαστοι. Προσβάλλουν το ίδιο το λειτούργημα που υποτίθεται πως υπηρετούν ειδικά με τις απαράδεκτες αντί-εμβολιαστικές συγκεντρώσεις στα προαύλια των νοσοκομείων. Στην τελική, δεν έχουν καμιά δουλειά στα νοσοκομεία δίπλα σε ασθενείς όσοι δεν θέλουν να εμβολιστούν και όσοι αντιμετωπίζουν την ιατρική ως μαγγανεία. Ναι, υπάρχουν και γιατροί δυστυχώς», καταλήγει απερίφραστα. (Χωρίς να είναι στρατιωτικός, τα λέει τσεκουράτα).
Ζ.

Επιλογή
* Ο Θωμάς είχε φύγει μικρός για την Αμερική. Επέστρεψε μετά από πολλές δεκαετίες, είχε καβατζάρει πια τα εβδομήντα, Τόμας τον έλεγαν, σπαστά τα μιλούσε τα ελληνικά, λεφτά όμως είχε πολλά. Ανύπαντρος ήταν, έσπευσαν οι πρόθυμοι να βοηθήσουν, με το αζημίωτο ήλπιζαν.
- Έχω μια κοπέλα ό, τι πρέπει για σένα, Τόμας. Φιλότιμη, τίμια και εμφανίσιμη.
- Του σήι, λέει εκείνος δείχνοντας με το δάχτυλο το κάτω μέρος του ματιού του. Τη ντούμε πρώτα.
Του τη φέρνει συναντιούνται, φεύγουν, τον ρωτάει μετά πώς του φάνηκε.
- Μεγκάλη...
- Τι μεγάλη, 48 χρονών είναι...
- Μεγκάλη, μεγκάλη.
***
* ΕΡΧΕΤΑΙ άλλος προξενητής.
- Σου έχω μια κοπελίτσα ταμάμ για σένα, το και το.
-Του σήι, πάλι ο Τόμας.
Την είδε, πρώτο πράγμα που ρώτησε μετά, η ηλικία της.
-Πέρυσι έκλεισε τα σαράντα. Ό, τι πρέπει για σένα, ίσως και λίγο μικρή.
- Τι λες; Μεγκάλη...
***
* ΦΤΑΝΕΙ κι ένα τρίτος, με μια τριανταπεντάρα, είχαν μαθευτεί τα γούστα του Τόμας. Τα ίδια πάλι,
- Του σήι... Μεγκάλη.
Κι εκεί έμαθαν οι προξενητάδες ότι ο Τόμας είχε στα σκαριά σχέση με μια εικοσιπεντάρα. Πήγαν να τον βρουν όλοι μαζί, ενοχλημένοι.
- Μα τι κάνεις, Αυτή θα μπορούσε να είναι εγγονή σου...
- Είσαι με τα καλά σου μίστερ Τόμας. Αυτή είναι στα ντουζένια της θέλει δουλειά, μπορείς εσύ τώρα;
- Πρόσεξε καλά κακομοίρη μου. Η πιτσιρίκα θα σου τα φορέσει απ’ τον πρώτο χρόνο. Και δίκιο θα έχει δηλαδή. Δεν θα μπορείς να περάσεις κάτω από τον πολυέλαιο στην εκκλησία. Το σκέφτηκες καλά;
- Σωπάτε παιντιά. Καλύτερα τρώω κατσικάκι μαζί με άλλους, παρά γίντα, παλιόγιντα, μοναχός.
Ζ.

 

LIAKOYLH DELHGIANNHS CIU

*ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, Δήμος, Τύπος, συνδιαλέγονται στη Λάρισα. Ακόμα και κάτω από μάσκες.
Ζ.

 

SOMA CIU

*ΜΑ τα είχε πει όλα αυτά ο συναγωνιστής Νότης, προ εικοσιπενταετίας. Σώμα μου, σώμα μου φτιαγμένο από πηλό, κάνεις ό, τι θέλεις το μυαλό...
Ζ.

 

ELAFI CIU

*ΣΤΗΝ πραγματικότητα δεν είναι το ελάφι που περνάει τον δρόμο απρόσεκτα, είναι ο δρόμος που διασχίζει το βουνό του άτσαλα.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass