ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2021 18:10
*ΠΑΝΤΟΤΕ ο δήμαρχος χρειάζεται τη συνδρομή της Εκκλησίας. Πόσο μάλλον για τον εμβολιασμό. Ζ. *ΠΑΝΤΟΤΕ ο δήμαρχος χρειάζεται τη συνδρομή της Εκκλησίας. Πόσο μάλλον για τον εμβολιασμό. Ζ.

Τότε μέσιαζε


*ΚΑΙ δεν είναι δα και κάνας παλιός ο Λαρισαίος Φ. Γ. που θυμάται, δεν τον πήραν τα χρόνια. «Τότε που όταν έφτανε το πανηγύρι του Αη-Λιά, νιώθαμε ότι το καλοκαίρι μέσιαζε. Και ήδη εδώ και πολλά πλέον χρόνια, το «καλοκαίρι» δεν έχει καν αρχίσει». (Το «τότε» αρχές δεκαετίας του ‘90).
Ζ.

Στη θάλασσα
*EKEI στην παραλία, παρά θιν’ αλός που λεν και στο χωριό, οι Λαρισαίοι προσπαθούν να δροσιστούν.
- Δεν μπαίνω σε καράβι να πάω σε νησί γιατί δεν ξέρω να κολυμπάω. Πάω πάντα με αεροπλάνο.
- Μάλλον είναι επειδή ξέρεις να πετάς.
***
*- ΠΙΟ μέσα παιδιά, πιο μέσα, να σας βλέπω...
Ναι, έτσι φώναζε χθες μια γιαγιά στη θάλασσα. Είχε υψηλή πρεσβυωπία.
***
*- ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ γυναικείο μήνυμα.
- Μην σας απασχολεί η κυτταρίτιδα. Τι είναι η κυτταρίτιδα; Λακκάκια. Από τι προέρχονται τα λακκάκια; Απ’ το χαμόγελο. Έχω τους πιο χαρούμενους γλουτούς στην Ελλάδα.
Ζ.

Τάπες
*- Ο Γιάννης χτες δεν έριξε μόνο πέντε τάπες στον αγώνα, σχολίαζε ο Γ. Μ.
- Ο Αντετοκούνμπο έριξε ταυτόχρονα πολλές στη φασιστική, ρατσιστική αντίληψη αρκετών, ευτυχώς μειοψηφία, που έλεγαν τα δικά τους και για κείνον. Και τα λένε ακόμα, για άλλους. Ο Γιάννης με καταγωγή
από τη Νιγηρία, έγινε Ελληναράς φτάνοντας στην κορυφή του κόσμου.
***
*ΚΑΙ συμπλήρωνε επεξηγηματικά.
- Ο Γιάννης είναι Έλληνας που δεν υπογράφει στην ελληνική σημαία γιατί τη θεωρεί σύμβολο της πατρίδας του και την κουβαλάει με υπερηφάνεια όπου βρεθεί. Πώς το λένε οι φιλόλογοι; Έλληνες εισίν οι της ημετέρας Παιδείας μετέχοντες...
Ζ.

Μαύρος Θεός
*ΚΙ ενώ οι μισοί Έλληνες και παραπάνω είχαν γεννηθεί χθες στα Σεπόλια, όλοι κάτι είπαν στις παρέες, κάτι ανάρτησαν, ο Ν.Λ. θύμισε ότι τα είχαν προβλέψει όλα ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με τους Apurimac, πάνω από τριάντα χρόνια πριν, με τρόπο τρυφερό, χιουμοριστικό και ανατρεπτικό. Ο μαύρο μαύρο μαύρο Λουκιανός, στο καταληκτικό ρεφραίν...

Αν ήτανε μαύρος ο Θεός που μας κυβερνούσε
η φυλή μας θα ‘ταν αλλιώς θα μεσουρανούσε
Θα ‘χε μαύρους παίχτες, μαύρο διαιτητή
άσπρους υπηρέτες, μαύρο πρεσβευτή

Αν ήτανε μαύρος ο Θεός που μας κυβερνούσε
η φυλή μας θα ‘ταν αλλιώς θα καλοπερνούσε
Θα ‘χε μαύρους γλάρους, μαύρους βουλευτές
μαύρους μπακαλιάρους, μαύρους δικαστές

Αν ήτανε μαύρος ο Θεός που μας κυβερνούσε
η φυλή μας θα ‘ταν αλλιώς θα πρωτοπορούσε
Θα ‘χε μαύρους κρίνους, μαύρους χριστιανούς
μαύρους καπουτσίνους, μαύρους Γερμανούς
Ζ.

Θαύμα, θαύμα
*ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ οι Λαρισαίοι να αναλύουν το θέμα των ημερών.
- Θα θύμωσε, που λέτε, κάνας Άραβας στη Μύκονο και θα πήρε τον Χαρδαλιά τηλέφωνο και θα του είπε πόσα θέλεις να το αγοράσω αυτό το λοκντάουν;
***
*- ΠΟΙΑ Τήνος βρεεε... Δίπλα, στη Μύκονο γίνονται τα θαύματα. Όλοι έγιναν ξαφνικά καλά.
***
*- ΤΡΕΙΣ μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν αποκλείεται λέει η αναβολή τους λόγω κόβιντ. Βρε άμπαλοι Γιαπωνέζοι, κλείστε τη μουσική για δύο μέρες και δεν θα υπάρχει κρούσμα ούτε για δείγμα.
Ζ.

Πάλι διάσπαση
*ΩΣ «υλοποίηση διάσπασης πασπαλισμένη με ενωτική και συνεργατική ρητορεία», χαρακτηρίστηκε από τον χώρο της δεξιάς παράταξης η ανακοίνωση του Τρύφωνα Τσάτσαρου ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Ο Αντώνης Γραβάνης, που ηγείται της «Σύγχρονης Πρότασης» την οποία είχε ιδρύσει ο Δημ. Κατσαρός, δεν μίλησε. Με την πικρή εμπειρία της προηγούμενης διάσπασης είναι πολύ προσεκτικός. Διαδέχθηκε τον πρώην πρόεδρο στο τιμόνι της, όχι όμως και σ’ εκείνο του Συλλόγου, τον κέρδισε η Νικολέττα Μπασδέκη, η οποία επίσης είναι του δεξιού χώρου. Μεταξύ τους ταλανίζονται οι νεοδημοκράτες δικηγόροι, αντίπαλο δεν έχουν, κωπηλατούν στις αποχρώσεις του γαλάζιου. Και δεν είναι θάλασσα.
***
*ΕΧΕΙ ένα ενδιαφέρον η σχέση Τσάτσαρου-Γραβάνη και πώς εξελίχθηκε ώστε να φτάσουν τώρα αντίπαλοι. Διότι ο Τρύφων έκανε την ανακοίνωση αφού ήδη έχει ετοιμάσει κάποιο ψηφοδέλτιο να τον πλαισιώνει. Άγνωστο πόσο ισχυρό, κομμάτι δύσκολο με τόση κινητικότητα στον χώρο. Ενώ ο Αντώνης, που παλεύει σκληρά μια τετραετία στην αντιπολίτευση, έχει προετοιμαστεί κατάλληλα από καιρό, ενισχύοντας το ψηφοδέλτιο του οποίου είχε ηγηθεί το ‘17, μαζί του και η ιστορική ηγεσία. Όσο για την πρόεδρο Νικολέττα, χαμογελά καθώς κινούμενη ανάμεσα σε κάποια παρόμοια αντιπαράθεση Γραβάνη-Καλογερά, προ τετραετίας, είχε κατακτήσει την προεδρία.
***
*ΤΟ 2017 λοιπόν, που ο Δημ. Κατσαρός σταμάτησε, αυτονόητος διάδοχός του θεωρούνταν ο Τρ. Τσάτσαρος. Ήταν αντιπρόεδρος, ήδη τρεις θητείες στο Δ.Σ. στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς, για σύμβουλος δεν μπορούσε να ξαναβάλει αφού το απαγορεύει ο Κώδικας μετά από τρεις συναπτές θητείες στη διοίκηση. Κάτι έπαιξε όμως τότε, απέσυρε το ενδιαφέρον του και σε διευρυμένη συνάντηση μελών της παράταξης πρότεινε για υποψήφιο πρόεδρο τον Αντ. Γραβάνη, ο οποίος είχε επίσης τρεις συναπτές θητείες στο Δ.Σ., άρα μόνο για πρόεδρος θα μπορούσε να βάλει. Πόσο μάλλον τώρα που έχει ήδη τέσσερις σερί θητείες. Και ξαφνικά του προκύπτει από τη γωνία ο Τρύφων επανακάμπτοντας, «τώρα θέλω». (Οι δικηγόροι θα κρίνουν στην κάλπη, μεγάλα παιδιά είναι...).
Ζ.

Αντίπαλοι
*ΕΧΕΙ από παλιά ρίζες η αντιπαράθεση στον χώρο. Η Νικολέττα Μπασδέκη είχε συνυπάρξει στο Δ.Σ. με τον Δημ. Κατσαρό την περίοδο 2005-2008, σε αντίπαλες παρατάξεις όμως. Η μεν με τον συνδυασμό του Θεόφ. Κώτσιου, ο δε με εκείνον του Φεραίου Νάνη, ο οποίος είχε ήδη δύο θητείες πρόεδρος, από τον προηγούμενο αιώνα από το 1999, διαδεχόμενος τη δωδεκαετή βασιλεία Δουβαλόπουλου. Τότε λοιπόν, το 2005, είχε κερδίσει κάποιος τρίτος, ο Φιλ. Σαμαράς, που το 2008 κέρδισε και τον Δημ. Κατσαρό. Ο οποίος όμως του το ανταπέδωσε θριαμβεύοντας εις βάρος του το 2011. Ο Δημ. Κατσαρός κέρδισε στις εκλογές του 2014 τη Νικολέττα Μπασδέκη, η οποία επανήλθε τροπαιούχος το 2017. (Κάπως έτσι έχει το στόρι του ΔΣΛ).
Ζ.

Ανεργία Μυκόνου
*Ο Γ. Γ. το έστειλε το μήνυμα απ’ τη Λυγαριά Τυρνάβου.
-Αντώνη Ρέμο, επειδή με συγκίνησε το δράμα σου, αν είσαι ακόμα άνεργος τον Οκτώβριο, έχω κάτι ελιές στο χωριό, έλα να σου δώσω κάνα μεροκάματο.
***
ΩΣΤΟΣΟ, ο Τ. Ζ. προβλέπει ως πιο πιθανό να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο παρά η συναυλία του Ρέμου στο Νάμμος.
Ζ.

Φουλ κουλτούρα
*ΕΧΕΙ πατήσει γκάζι ο Πολιτισμός στη Λάρισα. Μετά το κορονοφρένο, ο τομέας συμπεριφέρθηκε σαν συμπιεσμένο ελατήριο. Με το που άνοιξαν οι χώροι και επιτρέπονται οι εκδηλώσεις, τουλάχιστον δύο, μπορεί και τρεις ή και παραπάνω κάθε βράδυ στη Λάρισα. Και άλλες τριγύρω στις κωμοπόλεις και στην παραλιακή ζώνη επίσης. Μια ματιά στα «Πολιτιστικά» της εφημερίδας αρκεί, μια οποιαδήποτε μέρα με τις προαναγγελίες για την επόμενη νύχτα. Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, θερινές κινηματογραφικές προβολές, παρουσιάσεις, εκθέσεις καθ’ εκάστην. Δεν προλαβαίνουν οι Λαρισαίοι να αντιμετωπίσουν το κύμα κουλτούρας και τέχνης. (Το οποίο από κάπου συντονίζεται, δεν προέκυψε ως πλημμυρίδα από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης...)
Ζ.

Ο Τουμπέκετ
*Ο Γ. Κ. παραθέτει μίνι διάλογο, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να προκύψει με 8 στους 10 Έλληνες. Και Λαρισαίους εννοείται.
- Διαβάζω κάτι του Μπέκετ...
- Ποιος είναι ο Τουμπέκετ;
Ζ.

Παιδικές χαρές
*ΠΑΡΟΤΙ κατόπιν έγινε και παιχνίδι στο ίντερνετ, με το προηγούμενο σχόλιο, από τον Δήμο της Λάρισας δεν έδωσαν συνέχεια στην υπόθεση του κόστους αναμόρφωσης των παιδικών χαρών. Ούτε θέλησαν να δημιουργήσουν τριβή με τον Δήμο Κιλελέρ, με το αντίστοιχο έργο του οποίου είχε γίνει η σύγκριση.
Ανεπισήμως ωστόσο προέκυψαν κάποιες πληροφορίες. Ότι στη Λάρισα πληρώθηκαν 1,1 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή 23 παιδικών χαρών, συνολικής έκταση 9.200 τ.μ. με την τοποθέτηση 128 οργάνων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι σύγχρονες και σύνθετες κατασκευές. Και οι παιδικές χαρές μεγάλες και ο εξοπλισμός τους προχωρημένος. (Η σύγκριση μπορεί να γίνει μόνο με παρόμοιες κατασκευές σε άλλους δήμους).
***
*ΑΛΛΕΣ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δήμος της Λάρισας προμηθεύτηκε σύγχρονα όργανα, εισαγωγής όμως και όχι κατασκευασμένα από διάφορες επαρχιακές βιοτεχνίες. Κι αυτά κοστίζουν. Αλλά και πάλι, 8.500 η κούνια παιδικής χαράς; Τόσο δίνει η διαίρεση. Μια τσουλήθρα κάνει όσο ένα μικρό αυτοκίνητο; Όχι βέβαια. Διότι στο κόστος συμπεριλαμβάνεται και η άμμος και η περίφραξη, τα παγκάκια κλπ.
Ωστόσο είναι μεγάλη δουλειά, μία δημοπρασία έγινε, να δώσεις πάνω από 1 εκατομμύριο για δύο ντουζίνες παιδικών χαρών. Και μάλιστα αγορά χονδρικής, δεν είναι μία ή δύο... (Θα πει βέβαια κάποιος, «εντάξει μωρέ, το πρόγραμμα πληρώνει». Κι επιπλέον είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να ελέγχει).
***
*ΚΑΙ μια εκκρεμούσα επισήμανση αναγνωστών.
- Αυτή την όμορφη, την τεράστια παιδική χαρά στο Αλκαζάρ γιατί πρέπει να την ζεματάει ο ήλιος του καλοκαιριού; Είναι μόνο για βράδυ; Τριγύρω θεόρατα δέντρα, δεν θα μπορούσε να μετακινηθεί προς τη σκιά με την αναμόρφωση; Ή να φυτευτούν κάποια δέντρα ανάμεσα στα όργανα;
-Μα γι’ αυτό αγόρασαν ακριβά όργανα, εισαγωγής, για να μη λειώνουν απ’ την κάψα...
Ζ.

Πάει κι αυτός
*ΣΤΗΝ αρχή ήταν ο κύριος πρέσβης, τουλάχιστον εκείνος δεν εκτέθηκε, μόνο διέρρευσαν το όνομά του, τον ανακοίνωσαν εκείνος δεν είχε πει τίποτε, ποτέ δεν μίλησε, κοιτούσε ψηλά απ’ τ’ Αμπελάκια, πρόεδρος της ΑΕΛ δεν έγινε ποτέ. Μπροστινός δηλαδή, διότι ιδιοκτήτης της ΠΑΕ θα παρέμενε άλλος.
Ύστερα προσγειώθηκε στο γήπεδο της προεδρίας ο πτέραρχος. Κυκλοφόρησαν όχι μόνο φωτογραφίες του με τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, μεγαλεία, αλλά μέχρι και τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων έγινε, με χειραψίες και τα συναφή. Ύστερα μπραφ εξαφανίστηκε, ποιος ξέρει τι άκουσε, τι έμαθε, παραιτήθηκε από αχυράνθρωπος εν μια νυκτί, για προσωπικούς λόγους κατά το τυπικόν. Κι έτσι πρόεδρος ξανάγινε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ.
Ζ.

Κατσαριδο-πόλεμος
*ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να ταλαιπωρούν τους Λαρισαίους οι κατσαρίδες που βγαίνουν από τα φρεάτια της ΔΕΥΑΛ κι ας έχει προχωρήσει σε ψεκασμούς φρεατίων η Επιχείρηση. Όπως αναφέρει συμπολίτισσα από τη Νέα Σμύρνη «κι ας έχει απολυμάνει το δίκτυο αποχέτευσης του σπιτιού της, οι κατσαρίδες συνεχίζουν να βγαίνουν από τα φρεάτια και πετώντας, μπαίνουν μέσα στα σπίτια. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα και με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη» επισημαίνει, ζητώντας από τους αρμόδιους να επανεξετάσουν την πρακτική καταπολέμησης των κατσαρίδων.
Γ.Ρ.

Μιαούλη καλεί ΔΕΗ
*ΕΠΙ μέρες ενημερώνουν τη ΔΕΗ, περίοικοι της οδού Μιαούλη, αλλά ...φως ακόμη δεν είδαν. Εκεί, στην αρχή της κεντρικής οδού, όπως λένε στην «Ε», τα κλαδιά των δέντρων έχουν αναπτυχθεί και μπλέξει με τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε χρειάζονται κλάδεμα.

Καταρράκτης
*- ΑΠΟ τι πέθανε η πεθερά σου;
Ο Λαρισαίος δεν έδειχνε και τόσο πολύ στενοχωρημένος.
- Από καταρράκτη.
- Την εγχείρησαν;
- Την έσπρωξαν.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass