Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2021 18:00
*Ο Β. Κοντοζαμάνης στο ΓΝΛ, ηγείται λιτανείας υπέρ σωτηρίας του ΕΣΥ, κατά τα φαινόμενα μόνο η εξ ύψους βοήθεια μπορεί να το γλιτώσει. Ο Υπουργός διαβάζει τη δέηση κι οι υπόλοιποι κυβερνητικοί ακολουθούν ψάλλοντας.  Ζ. *Ο Β. Κοντοζαμάνης στο ΓΝΛ, ηγείται λιτανείας υπέρ σωτηρίας του ΕΣΥ, κατά τα φαινόμενα μόνο η εξ ύψους βοήθεια μπορεί να το γλιτώσει. Ο Υπουργός διαβάζει τη δέηση κι οι υπόλοιποι κυβερνητικοί ακολουθούν ψάλλοντας. Ζ.

Τέτοιες μέρες…
*ΕΧΟΥΝ τις δικές τους προσεγγίσεις με τις μέρες οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Κανονικά τις Κυριακές έπρεπε να ξυπνάμε Τρίτη.
- Μη σου πω Τετάρτη κιόλας.


***
*- ΝΑ το ξέρετε, παιδιά. Οι πέντε πρώτες μέρες μετά το Σαββατοκύριακο είναι οι πιο δύσκολες.
***
*- ΣΑΒΒΑΤΟ, σήμερα, πάμε λες για κάνα ποτό;
- Είσαι με τα καλά σου; Την Τρίτη δουλεύω.
***
*- ΚΙ εκεί που όλα έδειχναν να πηγαίνουν πολύ καλά, να την πάλι ξαφνικά η Δευτέρα απ’ τη γωνία.
Ζ.

 

Αγορεύοντας
*ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ο πολιτευόμενος, αλλά μηδέποτε εκλεγόμενος, αγόρευε σε ομήγυρη σε συνοικιακή πλατεία, τότε που ήταν ακόμη κλειστά τα καφέ. Καναδυό δεκάδες μεσήλικες και άνω απλωμένοι στα παγκάκια και τα πεζουλάκια, με καφεδάκι σε πλαστικό, περνούσαν την ώρα τους ευχάριστα. Ειδικός επί παντός, ως πολιτικός, δεξιός εννοείται, έλεγε για τ’ αεροπλάνα, τα πολεμικά, ανέλυε τα πλεονεκτήματα των Ραφάλ, μιλούσε για τη σκοπιμότητα απόκτησης των F-35, για μη επανδρωμένα, για την υπεροχή των ελληνικής αεροπορίας απέναντι στην τουρκική, έμπαινε και σε λεπτομέρειες, μιλούσε για διαφορές δευτερολέπτων, χρησιμοποιούσε και ορολογία πιλότων. Εξηγούσε κάθε απορία που τυχόν διατυπωνόταν από το ακροατήριο, αλλά δεν σήκωνε και κουβέντα σε όποια αντίρρηση εκφραζόταν. Εκείνος ήταν ο ειδικός, ήξερε, είχε διαβάσει, θα μπορούσε και να κυβερνήσει αν δεν τον έτρωγαν τα κυκλώματα.
***
*ΣΕ κάποιο παγκάκι παραπέρα άκουγαν και δύο μεσόκοποι, καλοδιατηρημένοι και περιποιημένοι, οι οποίοι κοιτούσαν ο ένας τον άλλο με νόημα, χαμογελούσαν πότε-πότε, ο ένας είχε αποπειραθεί κιόλας κάποια στιγμή να πει κάτι, αλλά μετά σιώπησε. Τους πρόσεξε αργότερα ο ρήτορας και σε κάποιο διαλειμματάκι και της αγόρευσης ρώτησε φίλο του που γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγματα.
- Ποιοι είναι αυτοί οι δύο εκεί πέρα;
- Α, αυτοί; Ο τάδε κι ο τάδε, ναι πρώην αρχηγοί ΑΤΑ…
- Αμάν… Και δεν μιλάς τόση ώρα;
- Γιατί μωρέ… Τι ξέρουν αυτοί από αεροπλάνα; Άσε να μάθουν και τίποτε…
Ζ.

 

Τα 2-3 Αδέρφια
*ΤΩΡΑ που άνοιξε ξανά η εστίαση, αμέσως εντοπίστηκαν παραβάσεις σοβαρές, οι Αρχές αγρυπνούν: Για απάτη κατ’ εξακολούθηση και παράβαση του νόμου περί ευθύνης αδελφών συνελήφθησαν χθες δύο άνδρες, κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, πληροφορεί το Βατράχι. Μετά από παρακολούθηση, αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν τους δύο αδελφούς κατά την έξοδό τους από ταβέρνα που διατηρούσαν με την ονομασία «Τα Τρία Αδέρφια», παρά το γεγονός ότι δεν είχαν τρίτο αδελφό, εξαπατώντας έτσι τους πελάτες τους.
Μιλώντας στις κάμερες, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι η απουσία του τρίτου αδελφού είχε κινήσει από καιρό τις υποψίες τους, αλλά δεν ενημέρωσαν τις αρχές γιατί οι δύο άνδρες ισχυρίζονταν πως ο αδερφός τους βρίσκεται στο εξωτερικό, αλλά και επειδή το φαγητό της ταβέρνας ήταν πολύ νόστιμο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο περιστατικό το τελευταίο διάστημα, μετά τη σύλληψη ενός άνδρα που διατηρούσε μεταφορική εταιρεία με επωνυμία «Τα Πέντε Αδέρφια», ενώ ήταν μοναχοπαίδι.
Ζ.

 

Πισίνα
*ΑΠΟΡΕΙ ο αναγνώστης και συνταξιούχος δικηγόρος Μ.Θ. για το νέο καθεστώς πληρωμής στην πισίνα της Νέας Πολιτείας και καταθέτει την ένστασή του. Όπως λέει μέχρι πέρσι το μηνιαίο αντίτιμο χρήσης της πισίνας από το κοινό ήταν 20 ευρώ και το ημερήσιο 2 ευρώ. Φέτος καταργήθηκε το αντίτιμο της ημερήσιας επίσκεψης και διατηρήθηκε μόνο το μηνιαίο. Ετσι, όπως λέει ο παλαίμαχος θεμιστοπόλος «αν εγώ επισκεφτώ 4 φορές τον μήνα την πισίνα θα πληρώσω 5 ευρώ την επίσκεψη» και καταθέτει την εύλογη απορία του αν πρόκειται να επανέλθει το δίευρο της ημερήσιας επίσκεψης. (Γιατί έχουμε και σαραντάρια μπροστά μας).
ΘΑ.

 

Θέρος
*ΧΡΥΣΟ είναι το χρώμα του θεσσαλικού κάμπου την εποχή αυτή. Χάρη στα σιτηρά φυσικά, που άλλα όρθια ακόμη θροΐζουν στο απαλό αεράκι κι άλλα κομμένα περιμένουν τον αγρότη να τα δέσει και να τα κάνει μπάλες. Κανονικά τέτοια εποχή θα έπρεπε να έχει τελειώσει ο θερισμός, αλλά οι βροχές των προηγούμενων ημερών καθυστέρησε τη διαδικασία αφού εκτίναξε την υγρασία στον σπόρο σε επίπεδα μη επιτρεπτά για αλώνια.
***
ΚΙ η πλειονότητα όσων αλώνισαν δεν έμεινε ευχαριστημένη. Κάτι οι βροχές των περασμένων ημερών, κάτι οι μη ευνοϊκές συνθήκες τους προηγούμενους μήνες έριξαν την παραγωγή. Σημάδι διόλου ευνοϊκό, αφού όπως λένε οι παλιοί αγρότες «όπως πάει το στάρι, ακολουθάει και το βαμβάκι».
ΘΑ.

 

Κατατρίβονται
*ΣΤΗΝ κόντρα ρελάνς κινούνται οι αντιμαχόμενοι στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Φέρνουν ο Β. Ζωγράφος και η Νομαρχιακή τον Σωκράτη Φάμελλο, ο Χρ. Αθανασιάδης κι ο ΣΥΡΙΖΑ Αγροτικού είχαν κάνει την κίνησή τους, ατύπως, με τον Χρ. Σπίρτζη. Κανονίζει η Νομαρχιακή εκδήλωση με τον Διονύση Τεμπονέρα, οι αντιφρονούντες προαναγγέλουν νέα, ανεπίσημη πάλι, επίσκεψη Γιώργου Τσίπρα. «Τα βλέπω. Τα ρέστα σου», η Νομαρχιακή, ανακοινώνοντας ανοιχτή συγκέντρωση στην Ταχυδρομείου με τον πρόεδρο Νίκο Βούτση. (Και ούτω καθεξής…).
***
*ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι ο Γ. Σφήκας στον οποίο είχε προσωποποιηθεί η αντίθεση στην κυρίαρχη άποψη της Ν.Ε. και η υποψηφιότητα του οποίου είχε οδηγήσει σε ντέρμπι την εκλογή γραμματέα, δεν φαίνεται να παρεμβαίνει εντόνως. Παρέδωσε μάλλον τα ηνία σ’ αυτούς που ξέρουν να κινούν τα νήματα παρασκηνιακώς. Ή και που έχουν κι έναν στόχο, μια προσωπική επιδίωξη στις επόμενες βουλευτικές. (Κάπως έτσι κατατρίβονται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ περιμένουν πάλι τον Αλέξη Τσίπρα να βγάλει το κάρο απ’ τη λάσπη).
Ζ.

 

Ψυχούλα
* Η δημόσια εικόνα είναι αυτή που μπερδεύει ή καταφέρνει να μπερδέψει - αρχικά τουλάχιστον - την ορθή κρίση. Τα φαινόμενα απατούν, για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται, όπως επιβεβαιώνεται ότι πίσω από τις πόρτες ενδεχομένως να συμβαίνουν άλλα πράγματα από αυτά που η δημόσια εικόνα θέλει να φανούν.
Εντελώς διαφορετικά από τα φτιασιδωμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί όπου «πειράζουμε» ακόμη και τις φωτογραφίες σε βαθμό που να γίνει αγνώριστο το πρόσωπο, λες και η εξαφάνιση των περιττών κιλών και των ρυτίδων δεν θα αποκαλυφθεί.
Η οικονομική επιφάνεια, το επάγγελμα, το νεαρό της ηλικίας, το μωρό, ο εξωτικός γάμος συνέθεταν μια εικόνα εντυπωσιακή. Αλλά όχι αληθινή όπως απέδειξε το έγκλημα, η σκηνοθεσία, η υποκρισία, η ψυχραιμία, με την αστυνομική έρευνα να επιβεβαιώνει ως πού μπορεί να φθάσει ο άνθρωπος. Σε αυτό το παιδί, ποιος θα βρει το κουράγιο να πει την ιστορία;
Β.Κ.

 

Σπαστά
* ΙΣΩΣ να αποτελούσε εκτίμηση των δημοσιογράφων στο πλαίσιο μιας ακατανόητης υπερβολής να εμφανιστούν ενήμεροι – ίσως να αποτελούσε και διαρροή αστυνομικών, αυτών που συνήθως πιάνουν πόστο στα κανάλια. Γιατί η επίσημη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. απέδειξε πως ο εμπλεκόμενος στη δολοφονία της 20χρονης, κάθε άλλο παρά «σπαστά ελληνικά» μιλούσε.
Έλληνας και μάλιστα μορφωμένος ο καθ’ ομολογία δράστης του φονικού. Η παραφιλολογία ωστόσο περί σπαστών ελληνικών, η «ανάγκη» σώνει και καλά να φορτωθεί το έγκλημα σε αλλοδαπούς, βρίσκει ευήκοα ώτα και αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα…
Β.Κ.

 

Καύσωνας
* Ο Ιούνιος αποδείχτηκε χειρότερος και από τον Μάρτη με καθημερινές βροχές και καταιγίδες και κάπως έτσι με αστάθεια αναμένεται να κυλήσει και ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Από Τρίτη όμως που επιστρέφουν όλοι στις θέσεις τους, έρχονται τα καλύτερα, με θερμοκρασία που θα φτάσει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου! Έτσι ήταν όμως και πέρυσι, καύσωνας τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα βροχή και αέρας. Ας ελπίσουμε φέτος να είναι καλύτερα, να μπορέσουν και δουλέψουν και οι επιχειρηματίες των παραλίων.
Ν.Π.

 

ΕΦΚΑ
* ΠΗΓΕ λέει ο Χατζηδάκης στον ΕΦΚΑ Αγίας Παρασκευής και του έκανε άσχημη εντύπωση που βρήκε μόνο 21 υπαλλήλους από τους 35. Καλά, είναι δυνατόν, ημέρα Παρασκευή, πριν από τριήμερο που παραδοσιακά κάποιοι το μεγαλώνουν λίγο πριν και λίγο μετά, βρήκε τόσους πολλούς στη θέση τους και παραπονιέται; Ε μη τα θέλουμε και όλα δικά μας. Υπήρχαν και χειρότερες εποχές, που έμεναν ένα-δύο άτομα για να χτυπάνε την κάρτα των υπολοίπων. Τώρα απλά παίρνουν άδειες και είναι καλυμμένοι. Κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν τελικά ποτέ.
Ν.Π.

 

Για μία μπύρα
*Η νεανική συντροφιά Λαρισαίων στα μπαρ που άνοιξαν ξανά.
- Πίνεις, ρε συ, ένα ποτό να ξεχάσεις και τελικά θυμάσαι κι εκείνα που είχες ξεχάσει.
***
*- ΑΧ, πού είναι εκείνες οι εποχές που βγαίναμε για μια μπύρα και γυρνούσαμε σε δυόμισι χρόνια…
***
*- ΜΟΥ λείπει ένα ξενύχτι να γυρίσω περπατώντας με τα τακούνια στο χέρι.
Ζ.


Χαρίτος vs Covid
*«ΕΙΜΑΣΤΕ ήδη στο σημείο που έγινε οι φόνος, κύριε αστυνόμε», μου απαντάει ήρεμα ο Δερμιτζάκης. «Υπάρχουν ωστόσο δύο στοιχεία που με ανάγκασαν να σας ξυπνήσω».
«Ποια;»
«Το θύμα λέγεται Αριστείδης Ζάχος. Είναι λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό. Το άλλο στοιχείο είναι ότι ο δολοφόνος άφησε και μήνυμα»…
***
*Ο αστυνόμος Χαρίτος μπλεγμένος σε υπόθεση γεμάτη με κόβιντ, ο Πέτρος Μάρκαρης, παρά τα 85 του χρόνια, έκατσε να γράψει για την εποχή του κορονοϊού. «Η τέχνη του τρόμου», το βιβλίο του που κυκλοφόρησε ενόψει της θερινής βιβλιοαγοράς. Από έναν μικρό εκδοτικό οίκο πάλι, τις εκδόσεις «Κείμενα» που διαδέχθηκαν τις εκδόσεις «Γαβριηλίδη», μετά τον θάνατο πέρυσι του Σάμη Γαβριηλίδη. Βιβλίο με διηγήματα αστυνομικού περιεχομένου και καπάκι κι ένα Κωνσταντινοπουλίτικο, καθότι ο συγγραφέας γεννημένος στα Πριγκιπονήσια.
***
*«ΘΕΛΩ να πάτε στην εταιρεία κούριερ και να μιλήσετε με αυτόν ή αυτήν που παρέλαβε τον φάκελο. Ίσως μπορέσει να μας δώσει κάποια περιγραφή του αποστολέα».
Ο Ασκαλίδης γύρισε σ’ ένα μισάωρο με κρεμασμένα τα μούτρα.
«Αυτός που παρέδωσε τον φάκελο φορούσε μάσκα» μας ανακοινώνει. «Το μόνο που πρόσεξε η υπάλληλος είναι ότι ήταν μελαχρινός με κοντοκουρεμένο μαλλί».
Ως το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν φορούσες μάσκα, ήσουν αυτομάτως ύποπτος. Σήμερα, αν δεν φοράς μάσκα, πληρώνεις πρόστιμο. Άντε τώρα να κάνεις έρευνα, όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τους ύποπτους από τους νομοταγείς.
Ζ.

 

Πανελληνιονίκες
*ΟΙ ίδιοι τα είχαν περάσει πριν χρόνια, δεν είχαν ξεχάσει όμως οι νεαροί Λαρισαίοι. Απλώς ο χρόνος θεραπεύει τα ψυχολογικά τραύματα.
- Τι έκανε η κόρη σου στις Πανελλήνιες;
- Άσε, πολύ άγχος το πουλάκι μου, γέμισε όλη σπυριά.
- Και τι πέρασε τελικά;
- Ανεμοβλογιά.
***
*- ΘΥΜΑΜΑΙ τότε που έδινα Πανελλήνιες. Πόσο άγχος Θεέ μου… Είχε η μάνα μου.
***
*- ΕΜΑΘΑ βγήκαν οι βάσεις, πέρασες κάπου;
- Ναι, πέρασα πατέρα.
- Πού πέρασες;
- Πέρασα, αλλά έλειπες.
Ζ.

 

Θαύματα
*ΣΤΟ ταβερνάκι τρώνε ένας Γερμανός, ένας Γάλλος κι ένας Έλληνας.
Ξαφνικά μπαίνει μέσα ο Χριστός κατάκοπος, ταλαιπωρημένος. Ο Γερμανός αμέσως του παραγγέλνει μία μπύρα. Ο Χριστός ευχαριστημένος τον ρωτά τι καλό θα ήθελε να του συμβεί κι ο Γερμανός του είπε για τους ρευματισμούς του. Εκείνος μ’ ένα άγγιγμά του τον θεραπεύει.
Ήδη ο Γάλλος του είχε παραγγείλει ένα ποτήρι καλό κρασί. Στην ίδια λογική, ο Χριστός τον αγγίζει και τον θεραπεύει από τα αρθριτικά που έπασχε.
Κερνάει κι ο Έλληνας ένα ουζάκι. Και ταυτόχρονα εξηγείται.
- Κάτω τα χέρια, μη μ’ αγγίξεις. Αύριο περνάω επιτροπή για την αναπηρική σύνταξη.
Ζ.

 

Λογοπαίζοντας
*ΕΠΑΙΖΑΝ με τις λέξεις οι νεαροί Λαρισαίοι, αφού είχαν τελειώσει με όλα τ’ άλλα.
- Το εστιατόριο έχει πολλά βραβεία Μισελέν. Το βλέπεις από την μπριζόλα που είναι σαν λάστιχο.
***
*- ΑΝΟΙΞΕ εστιατόριο στη Σελήνη. Πολύ ελαφρύ φαγητό και καθόλου ατμόσφαιρα.
***
*- ΕΛΕΟΣ με την αμορφωσιά… Έχετε καταντήσει γραφιστικοί.
***
*- ΠΟΛΟΥΝΤΕ έξι τόμι λεξικό σίγχρονις ελλινικίς γλόσας, αχρισιμοπίιτι.
Ζ.

 

 

PAPAROYNES_CIU.jpg

*ΤΟ φυσικό μπουκέτο με τις παπαρούνες, ακριβώς στη γραμμή του άουτ, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως προχωρημένη οικολογική πινελιά, εκεί στο γηπεδάκι της Ν. Πολιτείας. Το παρατημένο πλαστικό όμως, ακριβώς δίπλα, γέρνει οριστικά τη ζυγαριά στο συμπέρασμα περί εγκατάλειψης.

Ζ.

 

PANELLHNIES_CIU.jpg

*ΑΥΤΟ θα πει συμπαράσταση… Κι όλα τ’ άλλα φιλολογίες. Και βιολογίες, κ.λπ…

Ζ.

 

DEYAL_CIU.jpg

*ΤΑ έχει λασπώσει... η ΔΕΥΑΛ. Στην πλατεία Θρακών στη Γιάννουλη, οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν να παραπονεθούν για διακοπές νερού. Τουναντίον, εκεί αναβλύζει από το υπέδαφος ασταμάτητα, προφανώς κάποιας βλάβης στον αγωγό που ποτίζει το γκαζόν, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος χώρος να είναι μονίμως βρεγμένος. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα κατ’ επανάληψη έχει ενημερωθεί η υπηρεσία, αλλά η ζημιά δεν έχει ενταχθεί ακόμη στις προτεραιότητές της. Τι και αν έχουν περάσει... μήνες!

Γ.Ν.

 

SAGIONARES_CIU.jpg

*ΚΙ έτσι είναι σίγουρος ότι δεν θα του φύγουν.

Ι.Μ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass