Tο μεγαλύτερο μαιευτήριο άστρων στο Σύμπαν

* Πρόκειται για έναν γαλαξία που παράγει άστρα με πρωτοφανείς ρυθμούς

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2024 9:39

Οι γαλαξίες σε όλο το Σύμπαν τείνουν να γεννούν νεογέννητα αστέρια με προβλέψιμο ρυθμό αλλά κάθε τόσο οι αστρονόμοι συναντούν ένα γαλαξία που αψηφά τους κοσμικούς νόμους.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε εικόνες από τον γαλαξία NGC 4449 ο οποίος φαίνεται να παράγει νέα άστρα με πολύ υψηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.
Γιατί ο NGC 4449 είναι τόσο παραγωγικός είναι παραμένει άγνωστο. Η απόδοσή του μοιάζει με αυτή των πρώτων μεγάλων γαλαξιών, που πιστεύεται ότι αναπτύχθηκαν με τη συγχώνευση με μικρότερους γαλαξίες. Είναι άγνωστο πόσο καιρό θα συνεχίσει ο NGC 4449 να παράγει άστρα με αυτόν τον ρυθμό, αλλά οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι υπάρχει αρκετή ύλη (αέριο) για να τροφοδοτήσει τη γέννηση νέων άστρων για δισεκατομμύρια έτη στο μέλλον.
Ένα άλλο αίνιγμα που καλούνται να απαντήσουν οι επιστήμονες είναι ότι σε αντίθεση με τους περισσότερους γαλαξίες που έχουν μαζική παραγωγή άστρων αυτά γεννιούνται κατά βάση στις κεντρικές περιοχές του γαλαξία ενώ στον NGC 4449 υπάρχουν νεογέννητα άστρα τόσο στον πυρήνα του όσο και σε άλλες περιοχές του.
Ο NGC 4449 είναι μέρος της ομάδας γαλαξιών M94, η οποία βρίσκεται κοντά στην αποκαλούμενη Τοπική Ομάδα, το σμήνος γαλαξιών που ανήκει ο γαλαξίας μας. Αυτή η σχετική εγγύτητα επιτρέπει στο πανίσχυρο James Webb να μελετήσει αυτόν το γαλαξία με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass