Ενας χρόνος μετά την πλημμύρα, τι;

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2024 10:40

Του Γεώργιο Ναπ. Ρούντα, βουλευτή Λαρίσης, αντιπροέδρου του Κινήματος ΝΙΚΗ

Δορυφορικά δεδομένα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-1, έδειξαν περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Η οικονομία της Θεσσαλίας βασίζεται στον πρωτογενή τομέα και ένα πλήθος επαγγελμάτων εξαρτάται από την αγροτική παραγωγή. Υπολογίζεται ότι οι ζημιές από την κακοκαιρία αυτή θα είναι πολλαπλάσιες αυτών του 2020 (Ιανός).
Αντίθετα, με το αφήγημα της κλιματικής κρίσης, αναφορές για τις πλημμύρες του Πηνειού στην πεδιάδα της Θεσσαλίας εντοπίζονται στα «Γεωγραφικά» του Στράβωνα (64 π.Χ. – 24 μ.Χ.). Αναφέρονται από ιστορικούς επίσης η πλημμύρα του Αύγουστου του 1811, και του Οκτωβρίου του 1883.
Την τελευταία 20ετία, τον Οκτώβριο του 1994, είχε πλημμυρίσει η πόλη της Καρδίτσας και των Σοφάδων. Τον επόμενο μήνα, ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης υποσχέθηκε δέσμη μέτρων για τους πληγέντες και ένα πακέτο αντιπλημμυρικών έργων, το γνωστό «πακέτο Λαλιώτη».
12 χρόνια μετά (Οκτώβριος 2006), πλημμύρισε ο Βόλος. O πρωθυπουργός και πάλι ανακοίνωσε αποζημίωση για τις καταστροφές σε οικοσκευές και στους παραγωγούς. Τρία χρόνια μετά …ο Βόλος βούλιαξε και πάλι αποκαλύπτοντας την ανικανότητα των Αρχών. Τα αντιπλημμυρικά έργα σε κρίσιμες περιοχές δεν είχαν ολοκληρωθεί.
Στις 18 Σεπτεµβρίου 2020 ήρθε ο Ιανός. Τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία, μετά την καταστροφή του «Ιανού» ανέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία και πάλι δεν κατάφερε την έγκαιρη εκτέλεση των έργων τρία χρόνια μετά τη δημοπράτησή τους.
Το μεγαλύτερο μέρος των έργων έγιναν σε περιοχές που δεν είχαν σοβαρές ζημιές, με εξαίρεση το Μουζάκι και δεν χαρακτηρίζονται αντιπλημμυρικά, όπως συντηρήσεις οδικών αξόνων. Στην ΤΕΡΝΑ δόθηκε το 2020 εντολή εκτέλεσης έργων, στον Ε65. Το έργο αυτό καθυστέρησε λόγω εκκρεμοτήτων στην αδειοδότηση. Για τους ίδιους λόγους καθυστέρησε και το αντιπλημμυρικό έργο στον ποταμό Πάμισο, με τον ίδιο ανάδοχο.
Απ’ ότι φαίνεται τα έργα δίνονται σχεδόν κατ’ ανάθεση, και μάλιστα όχι αυτά που είναι πλέον απαραίτητα (αντιπλημμυρικά) και όχι με αντικειμενικά κριτήρια όσον αφορά τις περιοχές εκτέλεσης αλλά και τον ανάδοχο.
Ένα χρόνο μετά αντιπλημμυρικά έργα και φράγματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, καθαρισμοί ποταμών και ρεμάτων είναι ανολοκλήρωτοι, ενώ η αποκατάσταση του οδικού δικτύου έχει περιοριστεί σε ένα ελάχιστο ποσοστό των κατεστραμμένων υποδομών. Επίσης δεν έχουν αποζημιωθεί όλοι οι πληγέντες παραγωγοί, οι οποίοι στενάζουν κάτω από το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής. Την ίδια ώρα η μη ελεγχόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων κάνει την κατάσταση πιο επικίνδυνη.
Αν θέλουμε να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες, μέγιστη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην απλούστευση των διαδικασιών εκτέλεσης (όχι ανάθεσης) των δημόσιων έργων με αντίστοιχους διαγωνισμούς.
Η προτεραιότητα εκτέλεσης θα πρέπει να αποφασίζεται στο πλαίσιο ολοκληρωμένης μελέτης.
Η καταγραφή και ενίσχυση των πληγέντων θα πρέπει να γίνεται οργανωμένα και έγκαιρα.
Το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας, βυθίστηκε στον Daniel της Θεσσαλίας, στο Στεφανοβίκειο, στην καταστροφή των πλημμυροπαθών της Λάρισας, οι οποίοι ακόμη περιμένουν τη δικαίωση, στη μόλυνση λόγω των νεκρών ψαριών στον Βόλο, στη λειψυδρία και στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων αγαθών (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα, συγκοινωνίες, νερό) και με ό,τι αυτό συνεπάγεται, στις φωτιές, στην πανώλη των αιγοπροβάτων, στη φτωχοποίηση των Ελλήνων, στην εξαφανισμένη παιδεία, στην ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική και σε πολλά άλλα.
Αυτήν την ώρα η Ελλάδα χρειάζεται πατριωτική κυβέρνηση, με ανεξάρτητη και έντιμη ηγεσία, η οποία θα πρέπει να την χτίσει σε όλους τους τομείς σε νέα θεμέλια. Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ δηλώνει, παρών!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass