Ογκολογικά Κέντρα και Ογκολογική Χειρουργική

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2024 10:00

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου βασίζεται σε 3 πυλώνες:

Στη Χειρουργική Ογκολογία, στην Παθολογική Ογκολογία (φαρμακευτικές θεραπείες) και στις θεραπείες με ιοντίζουσα ακτινοβολία (Ακτινοθεραπεία, Πυρηνική Ιατρική). Η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην επιβίωση των ασθενών με καρκίνο δεν οφείλεται μόνο στις εξελίξεις του κάθε πυλώνα ξεχωριστά, αλλά κυρίως στον κατάλληλο και συντονισμένο συνδυασμό αυτών των θεραπειών εξατομικευμένα, δηλαδή για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Σημαντική είναι επίσης η διαγνωστική και υποστηρικτική συμβολή αρκετών άλλων ειδικοτήτων όπως Ακτινοδιάγνωση, Παθολογική Ανατομική, Γαστρεντερολογία, Ενδοκρινολογία, ΜΕΘ, Διατροφολογία, Ψυχολογία κλπ.
Η λήψη απόφασης για τους θεραπευτικούς χειρισμούς για κάθε ασθενή με νεοπλασματικό νόσημα πρέπει σύμφωνα και με το άρθρο 135 του ν. 4052/2012 να προκύπτει από το Ογκολογικό Συμβούλιο που συγκροτείται από τις ανωτέρω αναφερόμενες ειδικότητες. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι οι Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στους καρκινοπαθείς για λόγους λειτουργικούς, κόστους αλλά και ασφαλείας των ασθενών, θα πρέπει να ανήκουν σε Νοσοκομεία και κατά προτίμηση τριτοβάθμια, έτσι που και ο κατάλληλος συντονισμός να εξασφαλίζεται, αλλά και ο ασθενής να μην ταλαιπωρείται με χρονοβόρες μετακινήσεις. Τα όποια Ογκολογικά Κέντρα προκύψουν λοιπόν θα πρέπει να είναι λειτουργικά ενταγμένα σε μεγάλες κατάλληλα στελεχωμένες και εξοπλισμένες Νοσοκομειακές μονάδες, οι οποίες και θα καλύπτουν τον ασθενή σε περιπτώσεις παρενεργειών και επιπλοκών. Τα Ογκολογικά Κέντρα με αυτό το μοντέλο λειτουργίας τους θα βελτιώσουν σίγουρα τη διαγνωστική διεκπεραίωση και τις θεραπείες μίας ημέρας, ενημερώνοντας και το αντίστοιχο Ογκολογικό Συμβούλιο του Τριτοβάθμιου Νοσοκομείου αναφοράς.
Όμως, περίπου οι μισοί ασθενείς, από όλα τα νεοπλασματικά νοσήματα, θα χρειασθούν κάποια μείζονα χειρουργική επέμβαση και δεν υπάρχει καρκίνος συμπαγούς οργάνου που να μην απαιτεί χειρουργική αφαίρεση της νόσου στην προσπάθεια για τη ριζική αντιμετώπισή της. Οι εντυπωσιακοί πρόοδοι μάλιστα στους άλλους δύο πυλώνες (Παθολογική Ογκολογία, Ακτινοθεραπεία κ.λ.π) δίνουν την ευκαιρία σε όλο και περισσότερους ασθενείς να μεταπίπτουν σε εξαιρέσιμο στάδιο, δηλαδή να μπορούν να υποβληθούν σε ριζική χειρουργική επέμβαση με προοπτική ίασης.
Το ΠΓΝΛ είναι το Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο μίας περιοχής που πρακτικά εκτείνεται από το Καρπενήσι μέχρι τα Γρεβενά και από την Πίνδο μέχρι τις Σποράδες με πληθυσμό 1 εκατομμύριο περίπου. Διαθέτει όλες τις χειρουργικές ειδικότητες που αφορούν ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα. Είναι αυτονόητο λοιπόν να στηριχθεί, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονισθεί έτι περαιτέρω και το χειρουργικό έργο του ιδρύματος για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προσφορά της ριζικής χειρουργικής θεραπείας. Το ιατρικό προσωπικό όλων των χειρουργικών κλινικών, μέλη ΔΕΠ και στελέχη του ΕΣΥ, είναι εκπαιδευμένοι στις σύγχρονες ιατροτεχνολογικές μεθόδους που εφαρμόζονται στη Χειρουργική Ογκολογία, όμως οι υπάρχουσες υποδομές δεν αξιοποιούν όλο το φάσμα των τεχνικών δυνατοτήτων τους. Υπάρχει η γνώση και η εμπειρία για εφαρμογή π.χ. ρομποτικών τεχνικών ή μεθόδων ενισχυμένης πραγματικότητας, αλλά το χειρουργικό έργο δυστυχώς υπολείπεται στη στήριξη που του αναλογεί σε χρηματοδότηση, για τη βέλτιστη προσφορά αναβαθμισμένων χειρουργικών τεχνικών στον νεοπλασματικό ασθενή.
Εν κατακλείδι η αναβάθμιση και βελτίωση της περίθαλψης των καρκινοπαθών θα πρέπει να περιλαμβάνει και το κύριο θεραπευτικό τους σκέλος που είναι η Χειρουργική Ογκολογία, η οποία προσφέρεται σε καλά στελεχωμένες και εξοπλισμένες νοσοκομειακές δομές. Ας ληφθεί υπόψη λοιπόν στις τρέχουσες και μελλοντικές χρηματοδοτήσεις του Δημοσίου Τομέα Υγείας, η ποιότητα και ο εκσυγχρονισμός της χειρουργικής θεραπείας, η ριζικότητα της οποίας καθορίζει τελικά σε σημαντικό βαθμό την επιβίωση αυτών των ασθενών.

Κωνσταντίνος Ν. Τεπετές
FACS, EBSQ Χειρουργικής Ογκολογίας
Καθηγητής Γενικής Χειρουργικής
Διευθυντής Τομέα Χειρουργικής
Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου
Θεσσαλίας
Πρώην Πρόεδρος του Ογκολογικού Συμβουλίου του ΠΓΝΛ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass