Η Σφαγή στο Δομένικο και η μεραρχία Πινερόλo

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2023 13:00

Η ιταλική μεραρχία Πινερόλο πήρε το όνομά της από την ιταλική πόλη Πινερόλο στη βορειοδυτική Ιταλία στους πρόποδες των Άλπεων. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η μεραρχία Πινερόλο είχε την έδρα της στη Λάρισα. Διοικητής αυτής της μεραρχίας ήταν ο κομπλεξικός Καίσαρ Μπενέλι. Πριν ασχοληθούμε με τη δράση της Πινερόλο, θα ‘θελα να αναφερθώ γενικά στη στάση των Ιταλών στον Ελληνικό χώρο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι Ιταλοί με τους Βούλγαρους κατά την εποχή αυτήν υπήρξαν οι χειρότεροι εγκληματίες πολέμου, που έκαναν τους Γερμανούς να φαντάζουν μπροστά τους «άκακα αρνιά». Πολλοί, μάλιστα, μετακόμιζαν από τη βουλγαρική κατοχή στη γερμανική διοίκηση, γιατί εκεί ήταν πιο ήπια η κατοχή. Στη Δράμα ο Βούλγαρος διοικητής έσφαξε 4.000 Έλληνες.


Οι Ιταλοί μετά τη συνθηκολόγηση το 1941 του Ελληνικού στρατού με τους Γερμανούς, μία κρητική ταξιαρχία από 1.200 άτομα περίπου, ζήτησαν και πήραν από τους Γερμανούς, μιας και ήταν σύμμαχοί τους και τη μετέφεραν στη Λάρισα σ’ ένα στρατόπεδο στο Ομορφοχώρι, στη θέση αντιαεροπορικό. Απ’ αυτούς κανένας δεν γλίτωσε απ’ τους Ιταλούς, γιατί τέτοιο ήταν το μίσος τους για τον Ελληνικό στρατό, που εάν μας άφηναν οι Γερμανοί θα μπαίναμε στη Ρώμη.
Ας δούμε τώρα τη δράση και το τέλος της Πινερόλο. Σε μία αψιμαχία μεταξύ Ιταλών και Ελλήνων ανταρτών σκοτώθηκαν καμιά δεκαριά Ιταλοί. Την άλλη μέρα και συγκεκριμένα στις 16/2/1943 ο Μπενέλι με μπαμπεσιά συγκέντρωσε τους κατοίκους για να ανακοινώσει κάτι το σημαντικό και τους εκτέλεσε όλους στο Καυκάκι, στο Δομένικο. Και συνέχιζαν να σκοτώνουν όποιον εύρισκαν στους δρόμους, άνδρες και παιδιά, και το ειδεχθέστερο, τους έγδυσαν όλους και πούλησαν τα ρούχα τους σε παζάρια της Λάρισας.
Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών με τους συμμάχους, ο Χίτλερ έδωσε εντολή κανένας Ιταλός στρατιώτης ζωντανός. Τότε ο νέος διοικητής της Πινερόλο, Αδόλφος Ινφάντε, που αντικατέστησε τον Μπενέλι, πρόφτασε και προσχώρησε στον ΕΛΑΣ.
Οι άλλες δέκα μεραρχίες παραδόθηκαν στους Γερμανούς που σχεδόν εξοντώθηκαν όλες, εκτός από τη 11η της Κεφαλονιάς, που είχε τραγικό τέλος. Αυτή παραδόθηκε από τον διοικητή τής Ηπείρου, στρατηγό Χούπερτ Λαντς, που το έπαιξε Πόντιος Πιλάτος και τους παρέδωσε, κάπου 4.635 στρατιώτες, σ’ έναν ναζιστή αξιωματικό, με την εντολή να τους κάνει ό,τι θέλει. Εκείνος, αφού τους έβαλε σ’ ένα καράβι, τους έπνιξε όλους. Κάθε χρόνο έρχεται ο Ιταλός πρόεδρος στο μνημόσυνο των αδικοχαμένων αυτών θυμάτων. Μνημόσυνο κάνουμε κι εμείς στο Δομένικο και σ’ ένα τέτοιο θυμάμαι μία φράση που μ’ έκανε εντύπωση, γιατί ήταν χωρίς περιεχόμενο, και την είπε ο Ιταλός πρέσβης ανάμεσα στα άλλα ότι «Δεν σεβάστηκαν οι εκτελεστές τη στρατιωτική στολή που φορούσαν». Έπρεπε να ξέρει ο καλός φίλος σήμερα πως ο πρόεδρος στη δίκη της Νυρεμβέργης σερ Λώρενς απαφάνθηκε ότι την ευθύνη ενός εγκλήματος δεν φέρουν μόνο αυτοί που το διέταξαν, αλλά κι αυτοί που το εκτέλεσαν. Σήμερα οι κάτοικοι του Δομένικου αγωνίζονται ακόμη στα δικαστήρια, ύστερα από 80 χρόνια, για μία αποζημίωση για το ανοσιούργημα αυτό των Ιταλών.
Όσον αφορά το τέλος της Πινερόλο, προσχώρησε στον ΕΛΑΣ και όταν ο ΕΛΑΣ διαπίστωσε πως οι Ιταλοί δεν είχαν όρεξη να πολεμήσουν, τους αφόπλισε και απόκτησε άφθονο οπλισμό. Για την πράξη αυτήν του ΕΛΑΣ αντέδρασαν οι Άγγλοι, γιατί δεν ήθελαν να δυναμώσει ο ΕΛΑΣ σε βάρος του ΕΔΕΣ. Έτσι, ενώ είχαν αναλάβει τη διατροφή της Πινερόλο, διέκοψαν τον επισιτισμό, με αποτέλεσμα να πεθάνουν οι περισσότεροι από τους στρατιώτες.

Από τον Αλεξίου Αθανάσιο,
καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας,
συγγραφέα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass