ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ ΟΛΥΜΠΟΥ (ΠΟΥΛΙΑΝΑ)

Οαση θερινής δροσιάς

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2021 20:00

Η Κρυόβρυση, Ολύμπου, παλιά Πουλιάνα, είναι κτισμένη απέναντι από το βουνό των Θεών και στην πλαγιά της κατάφυτης Γκόλιντας- Γουλενά. Η περιοχή του Ολύμπου και ιδιαίτερα το μυθικό βουνό, τράβηξε την προσοχή ερευνητών και περιηγητών, όλων των εποχών. Η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου είναι ο Μύτικας, με 2.917 μ. και πρώτος, ο οποίος υψομέτρησε τον Όλυμπο, σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες είναι ο Ξεναγόρας. Επίσης, ο Πλούταρχος στον βίο του Αιμιλίου Παύλου, παραθέτει την επιγραφή «Ολύμπου κορυφή επί Πυθίου Απόλλωνος...».


Στην περιοχή αυτή, όπου είναι κτισμένη η Κρυόβρυση και σε κοντινή απόσταση, υπάρχουν άλλα τρία όμορφα χωριά, η Καρυά, η Καλλιπεύκη και η Σκαμνιά. Απέναντι από την Κρυόβρυση, δίπλα από την παλιά Σκαμνιά και μπροστά από την Καρυά, υψώνεται η ιστορική Τετνάτα, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας, εξαπέλυσε κατά των Τιτάνων μεγάλα Τρόχαλα. Η λέξη Τρόχαλο, έχει αρχαία καταγωγή και η έννοια είναι περιγραφική, όπως, φαίνεται στον Όμηρο, Ιλιάδα,(21,319. 3). Κατά τον Απολλόδωρο, τα Τρόχαλα είναι κομμάτια ποταμών και θαλάσσιων λίθων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χωριό περιβάλλεται από πανέμορφα Τρόχαλα με διάφορα σχήματα, τα οποία προσομοιάζουν, σχήματα ανθρώπων και ζώων.
Το 1980, υπηρετώντας σε σχολείο του Λαγκαδά, περιηγήθηκα το χωριό Νυφόπετρα και διαπίστωσα ότι υπάρχουν και εκεί αρκετά Τρόχαλα, όμοια με τη γενέτειρά μου Κρυόβρυση. Εντύπωση μου έκανε μια συστάδα Τροχάλων που έχουν την εικόνα γάμου, με τη νύφη και όπως οι κάτοικοι πιστεύουν, πήρε και το όνομα, Νυφόπετρα από τα Τρόχαλα αυτά.
Η Κρυόβρυση, ανήκει στην Περραιβική χώρα, με το όνομα Ωτόλοβος- Μαλαδρυάδα, αλλά, γνωστή στην τουρκοκρατία ως Πουλιάνα. Η Κρυόβρυση, μαζί με τη Σκαμνιά και Καρυά, έπαιξαν σημαντικό ιστορικό ρόλο σε όλες τις εθνικές περιπέτειες. Οι Τζαχειλαίοι, που είχαν καταγωγή από την Καρυά, έδρασαν στην περιοχή του Ολύμπου, ενώ πρώτος που άρχισε πολεμικές δράσεις ήταν ο Σκαμνιώτης, Καραμιχάλης. Στην Πουλιάνα στις 12 Μαρτίου, με τον Δουμπιώτη, έγινε η τελευταία μάχη, η οποία σφράγισε το αγώνα στη Μακεδονία και στον Όλυμπο. Από την Κρυόβρυση- Πουλιάνα, καταγόταν ο ηγούμενος της Μονής Σπαρμού, Χατζηγεωργάκης, ο οποίος συνέταξε τον κώδικα της Μονής και επί της εποχής του η Μονή, άνθισε.
Οι γεωλογικές και κλιματολογικές συνθήκες της Κρυόβρυσης, παρουσιάζουν, σημαντικές διακυμάνσεις. Από το 1963, άρχισε να λειτουργεί στον Όλυμπο, ΔΙΚΤΥΟ Μετεωρολογικού Σταθμού, υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις του Σταθμού, κατέδειξαν για την Κρυόβρυση, ότι υφίσταται την επίδραση των υγρών αερίων μαζών από το κοντινό Αιγαίο Πέλαγος, σε συνδυασμό με το υψόμετρο του Ολύμπου. Τη θερινή περίοδο εμφανίζονται αρκετές καταιγίδες, κυρίως τον Ιούνιο μήνα, ενώ κατά τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο, οι βροχές ελαττώνονται. Βέβαια, τη χειμερινή περίοδο, εμφανίζονται χιονοπτώσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είναι μειωμένες και ισχνές.
Η Κρυόβρυση, παρουσιάζει αξιόλογο ενδιαφέρον από πλευράς υδάτινου δυναμικού και είναι ένα από τα τέσσερα χωριά της Ελασσόνας, Στεφανόβουνο, Κρυόβρυση, Πύθιο και Λιβάδι, που επέλεξαν οι επιστήμονες για να μελετήσουν το φαινόμενο αυτό. Η Κρυόβρυση σήμερα είναι το πιο δροσερό χωριό του νομού μας την περίοδο του θέρους και ιδιαίτερα φέτος με τους συνεχείς καύσωνες. Έχει υψόμετρο 1.050 μέτρα και καλύπτεται από αρκετά δέντρα. Βρίσκεται κοντά στη θάλασσα της Λεπτοκαρυάς, όπως, η Σκαμνιά και η Καρυά.
Η μετάβαση προς την Κρυόβρυση, μπορεί να γίνει από την Ελασσόνα και από τον δρόμο, μέσω Ροδιάς, ο οποίος συντόμευσε αρκετά τον χρόνο. Ο επισκέπτης, εκτός από τον δροσερό Ολύμπιο αέρα, μπορεί να επισκεφτεί το μοναστήρι του Σπαρμού, το οποίο είναι, γύρω στα 12 χιλ., τη βυζαντινή, Εκκλησία της Α. Τριάδος της Παλιάς Σκαμνιάς, η οποία απέχει 6 χ., την ιστορική Τετνάτα, που απέχει 6 χ. και να περιοδεύσει τον Όλυμπο. Εξάλλου, στον δρόμο προς τη Λεπτοκαρυά, υπάρχει η Μονή Κανάλων, που αξίζει να την επισκεφτεί κάποιος. Η ορειβασία προς τον Όλυμπο, είναι προσιτή, ακόμα και με αυτοκίνητο, μέχρι ενός σημείου και θα γνωρίσει ο περιηγητής, τα λημέρια των κλεφταρματολών, θα αγναντέψει το Αιγαίο Πέλαγος, το παρακείμενο Λιτόχωρο και Πλαταμώνα. Γύρω από το χωριό υπάρχουν αρκετά περιπατητικά μονοπάτια για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Άλλωστε, πριν τρία χρόνια διοργανώθηκε Μαραθώνιος, με συμμετοχή δρομέων από όλη την Ελλάδα και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Το χωριό, διαθέτει δύο ταβερνοκαφενεία, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει το τσίπουρο και το φαγητό. Η περιοχή της Κρυόβρυσης, με την πανίδα και χλωρίδα που διαθέτει, παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για τους κυνηγούς, οι οποίοι μπορούν να θηρεύσουν, πέρδικες, μπεκάτσες, λαγούς και αγριογούρουνα.
Τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού και ιδιαίτερα του καύσωνα, το χωριό, κατακλύζεται από επισκέπτες, κυρίως από Ελασσόνα, Αμπελώνα, Φαλάνη και Λάρισα, για να νιώσουν λίγες σταγόνες δροσιάς.

Από τον Απόστολο Ποντίκα, Δάσκαλο,
Φιλόλογο, Θεολόγο, Πολιτικών Επιστημών

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass