Διεπαγγελματική φέτας: Ωρα για την αναγνώρισή της

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2020 16:40

Η συμφωνία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στην παραγωγή της φέτας, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και η οποία δίκαια χαιρετίστηκε με πολλά χαμόγελα και πανηγυρικούς τόνους, είναι η δεύτερη.

Η πρώτη συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών για την κατάθεση κοινού φακέλου στο ΥΠΑΑΤ για την ίδρυση της Διεπαγγελματικής, έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2017, αφού είχε προηγηθεί υποβολή δύο ξεχωριστών φακέλων. Ένας άλλος φάκελος είχε κατατεθεί στο τέλος του 2016. Ο κοινός φάκελος κατατέθηκε στο ΥΠΑΑΤ στις 25/07/2017 και αναμενόταν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, να εκδοθεί η απόφαση για την αναγνώριση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης. Δυστυχώς, ακολούθησε μία άλλη εμπλοκή των ενδιαφερόμενων φορέων σε ατέλειωτες συζητήσεις και διαβουλεύσεις με κύριο πρόβλημα την κατανομή των εδρών στο Δ.Σ. και στη Συνέλευση , που θα είναι τα δύο όργανα της Οργάνωσης, με αποτέλεσμα την παραπέρα καθυστέρηση της αναγνώρισης της Διεπαγγελματικής. Μακάρι στο πλαίσιο αυτής της πρόσφατης συμφωνίας να ξεπεραστούν και να ικανοποιηθούν οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις, αιτιάσεις και πικρίες και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, χωρίς καμία αποχή ή κανέναν αποκλεισμό, να προχωρήσουν στην κατάθεση ενός ενιαίου φακέλου, τον οποίο το ΥΠΑΑΤ θα εγκρίνει. Θα πανηγυρίσουμε τότε επί τέλους όλοι μαζί την πολυπόθητη αναγνώριση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και προς δικαίωση όλων όσοι από πολλά χρόνια εργάζονταν και εργάζονται για την ίδρυση και αναγνώρισή της. Η πρώτη επίσημη συζήτηση για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας έγινε στο πλαίσιο του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου στη Γαλακτοκομία, που έγινε στη Λάρισα στις 5 και 6 Νοεμβρίου του 2002. Το σεμινάριο οργανώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Γάλακτος, το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής της τότε Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας, την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και τον Σύλλογο Τυροκόμων και ήταν υπό την αιγίδα του τότε Υπουργείου Γεωργίας. Από τότε οι παραινέσεις και προτροπές για τη συγκρότηση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια από αρμόδιους υπηρεσιακούς και άλλους φορείς που ασχολούνταν με τα θέματα της παραγωγής της Φέτας δεν στάθηκαν ικανές να δραστηριοποιήσουν σύντομα αιγοπροβατοτρόφους και μεταποιητές παραγωγής Φέτας προς την κατεύθυνση αυτή. Οι φορείς των κτηνοτρόφων και των γαλακτοβιομηχάνων θορυβήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν μετά την οικονομική και εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά (CETA), στο πλαίσιο της οποίας η φέτα δεν προστατεύεται πλήρως, όπως τυριά ΠΟΠ άλλων ευρωπαϊκών χωρών (παρμεζάνα, ροκφόρ). Οι δε αιγοπροβατοτρόφοι και ύστερα από τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος για παρασκευή Φέτας, που έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση της τιμής του γάλακτος που παράγουν. Ας ευχηθούμε να υπάρξει αίσιο τέλος στην αναγνώριση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας- ύστερα από προσπάθειες πολλών χρόνων και πολλές δυσκολίες- και να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες από την κατοπινή δραστηριότητά της, για βελτίωση του εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων μας και ανάπτυξη του κλάδου της Ελληνικής Αιγοπροβατοτροφίας.

Από τον Δημήτρη Κουλουκτσή, γεωπόνο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass