Κοινοβουλευτικές Αρχές και Κανόνες

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2017 15:05

H πολιτική σε αρκετές περιπτώσεις παύει να είναι συλλογική προσπάθεια όταν υπεισέρχονται προσωπικές σκοπιμότητες που αφορούν την διατήρηση των βουλευτικών αξιωμάτων. Είναι βαθιά ανθρώπινο και αναμενόμενο για κάθε βουλευτή να προκύπτουν διλήμματα τα οποία εξετάζονται κάτω από την ατομική οπτική η οποία συνήθως υπερισχύει των ιδεολογικών απόψεων και του εθνικού συμφέροντος που πρέπει να διέπουν τους εκπροσώπους του Έθνους.

Το βιώνουμε καθημερινά με τη στάση που ακολουθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υπερψηφίζουν ότι ακριβώς απαξίωναν και καθύβριζαν προκειμένου να διατηρήσουν τα κομματικά τους αξιώματα. Το βιώνουμε επίσης και με τις πολιτικές μεταγραφές στο χώρο της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς. Σε αυτές δεν υπάρχουν ουσιαστικές ιδεολογικές διαφωνίες μεταξύ των βουλευτών που αποχωρούν και των κομμάτων με τα οποία εξελέγησαν. Το μοναδικό κίνητρο είναι η κατάληψη σιγουρότερων θέσεων σε ψηφοδέλτια για τις επόμενες εκλογές.
Το Ποτάμι έχει θέσει ως στόχο την αλλαγή της χώρας μέσω μεταρρυθμίσεων που θα έχουν στο επίκεντρο τους τον Άνθρωπο. Μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν στον Πολίτη την Αξιοπρέπεια του μέσα από την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, που θα του επιτρέψουν να δράσει, να δημιουργήσει και να παράξει, ελευθερώνοντας τον από τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος. Ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος, οι δυνάμεις του λαϊκισμού είναι ισχυρές, ενώ σίγουρα δεν είναι όλοι έτοιμοι να φθάσουν μέχρι τέλος. Αντιλαμβανόμαστε ότι βουλευτές από όλο τον πολιτικό χώρο και φυσικά από το Ποτάμι βιώνουν μεγάλη προσωπική πίεση να κάνουν αυτό το οποίο και οι ίδιοι έχουν χαρακτηρίσει σωστό για τους Έλληνες πολίτες. Ορισμένοι αντέχουν και συνεχίζουν, άλλοι όχι και αναζητούν ευκολότερες διεξόδους σε προσωπικό επίπεδο. Έτσι ήταν και έτσι θα είναι πάντα η ανθρώπινη φύση.
Κανένα κόμμα δεν μπορεί εκ των προτέρων να γνωρίζει ή να μετρήσει τις αντοχές κάθε υποψήφιου βουλευτή. Έχει μόνο την δυνατότητα να αξιολογήσει την μέχρι τότε προσφορά του στην κοινωνία και να επιλέγει τα στελέχη του με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια. Από εκεί και πέρα ο καθένας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις επιλογές του. Ως Ποτάμι καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρήσουμε απαρέγκλιτα αυτές τις αρχές στις επιλογές των υποψηφίων μας γνωρίζοντας ότι δεν είναι πάντα εφικτό να αποφύγουμε λάθη και αστοχίες. Αυτό το οποίο όμως πραγματικά δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε είναι πως άλλα κόμματα αποδέχονται να πραγματοποιούν μεταγραφές εν ενεργεία βουλευτών. Τα πρόσκαιρα κομματικά τους οφέλη, υποβαθμίζουν συνολικά το πολιτικό σύστημα όταν δεν υπάρχουν κοινά αποδεκτοί ηθικοί κανόνες. Η υφαρπαγή στελεχών με το δέλεαρ της επανεκλογής αποτελεί μια πρακτική που θα απαξιώσει περαιτέρω το ήδη υποβαθμισμένο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ουσιαστικά, από το μοντέλο του βουλευτή – εκπροσώπου των πολιτών, οι οποίοι επέλεξαν ένα συγκεκριμένο κόμμα και το πρόγραμμα του, καταλήγουμε στη πλήρη κοινοβουλευτική απορρύθμιση όπου κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας.∙ Πρόεδροι – κομματικοί μάνατζερ, σε κάθε βουλευτική σεζόν, ενισχύουν το κοινοβουλευτικό τους ρόστερ με ότι υπάρχει διαθέσιμο στον πολιτικό στίβο. Συνακόλουθα, οδηγούμαστε στην μετατροπή των βουλευτών σε γυρολόγους που προσπαθούν να διαφυλάξουν την έδρα τους εντασσόμενοι στην ισχυρότερη την δεδομένη στιγμή κοινοβουλευτική ομάδα που θα τους προσφέρει τις περισσότερες πιθανότητες επανεκλογής. Το φαινόμενο αυτό έχει ενταθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια του μνημονίου με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.
Το Ποτάμι δεν έχει θέμα έλλειψης στελεχών, ούτε ποσοτικά αλλά ούτε ποιοτικά. Αυτό αποδεικνύεται από την σπουδή με την οποία επιχειρούν άλλοι πολιτικοί χώροι να εντάξουν όλα τα μέλη και τους βουλευτές μας. Αυτό όμως που πρέπει να μας προβληματίσει όλους είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία η ΝΔ και η ΔΗΣΥ που μετέρχονται ανάλογων πρακτικών. Το θλιβερό φαινόμενο της ΠΑΣΟΚοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, οι παλινωδίες του πάντα έτοιμου και πρόθυμου να προσφέρει πρώην Προέδρου της πρώην ΔΗΜΑΡ, οι νέο-παλιό-αδιάφθοροι πολιτικοί του Καμμένου, δεν κατέστησαν τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ σοφότερες καθώς μετέρχονται τις ίδιες πρακτικές.
Ως Ποτάμι δεν έχουμε πρόβλημα να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τα κόμματα αυτά με αξιόλογα στελέχη αν αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αναδείξουν δικούς τους καταξιωμένους ανθρώπους που δεν έχουν περάσει το σύνολο του επαγγελματικού τους βίου σε πολιτικά γραφεία και κομματικά θερμοκήπια.
Από την άλλη, πιστεύουμε ακράδαντα ότι για το καλό της Δημοκρατίας όλα τα κόμματα πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουμε να σταματήσουν οι ευκαιριακές μεταγραφές κατά τη διάρκεια της βουλευτικής θητείας. Είναι θέμα πολιτικής ηθικής να μπουν φραγμοί στις οπορτουνιστικές πρακτικές ώστε να διαφυλαχθεί το κύρος του κοινοβουλίου και των κομμάτων που το απαρτίζουν. Αντίθετα, η συνέχιση του φαινομένου θα δημιουργήσει καταστάσεις που θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμες στο μέλλον για την ίδια τη δημοκρατία μας. Απαιτείται υπευθυνότητα από όλους και κυρίως όσους δηλώνουν μεταρρυθμιστές Ο λαϊκισμός έχει πολλές εκφράσεις. Η παραβίαση των κανόνων του ευ αγωνίζεσθε στην πολιτική ζωή του τόπου είναι μια από τις χειρότερες και παθογένειες του. Συνεχίζουμε!

* Των Βασίλη Βλάχου, Δημήτρη Σακατζή
Ο Βασίλης Βλάχος είναι επίκουρος καθηγητής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέλος της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) στο Ποτάμι
Ο Δημήτρης Σακατζής είναι εκπαιδευτικός και περιφερειακός συντονιστής Θεσσαλίας του Ποταμιού

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass