Θανατική ποινή: «Ο κύκλος του αίματος»

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2017 18:00

H επικαιρότητα (ο παιδοκτόνος πατέρας), έφερε στο προσκήνιο επιπόλαιες φωνές για την εσχάτη των ποινών. Η μέχρι σήμερα δημόσια συζήτηση γέρνει περισσότερο στην γενική πρόληψη, παρά στην ειδική πρόληψη που στοχεύει στην ατομική επανόρθωση.

Η κοινωνία ζητά εκδίκηση για εγκλήματα που δεν χωράνε στο νου μας, είτε αφορούν σε παιδοκτόνο ή παιδεραστή. Η κοινωνία φοβάται το δράστη και ζητά ο κύκλος αίματος να κλείσει με αίμα. Η ελληνική Πολιτεία έκλεισε το ζήτημα εδώ και 24 χρόνια, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, όπως και ο δυτικός κόσμος εξαίρεση τις ΗΠΑ, αλλά και τις χώρες του Ισλάμ και την Κίνα. Η υπεροχή του δυτικού πολιτισμού έναντι της Σαρίας αναδεικνύεται από την επιλογή των κοινωνιών να εστιάζουν στη πρόληψη και να αντιλαμβάνονται τα ειδεχθή εγκλήματα με περισσότερη σύνεση και αυτοκριτική. Η ιστορία γεμάτη από τρόπους εκτέλεσης : τυφεκισμός, θανατηφόρος ένεση, ηλεκτρική καρέκλα, απαγχονισμός, λιθοβολισμός, αποκεφαλισμός ή καρατόμηση, διαφορετικοί τρόποι ανάλογα με την «ηθική» της κοινωνίας σε δεδομένο τόπο και χρόνο. Και βέβαια η δημόσια εκτέλεση κλείνει τον κύκλο. Τα πρώτιστα κοινωνικά αγαθά ισορροπούν. Η ΕΕ, δια της καγκελαρίου Μέρκελ διαμηνύει με κάθε τρόπο στη γείτονα Τουρκία την παύση κάθε ενταξιακής διαπραγμάτευσης έναντι της επιθυμίας του Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Ο σκοπός της γενικής πρόληψης επιτυγχάνεται μέσω της εσχάτης των ποινών; Σταμάτησαν τα ειδεχθή εγκλήματα στο Τέξας ή στη Κίνα; Η στατιστική δεν μας ενισχύει και καταλήγουμε ότι απλά ικανοποιείται η κοινωνία και κυρίως τα πιο αιμοσταγή μέλη της. Απλοϊκά, χωρίς προβληματισμό. Η δικαστική πλάνη προβάλλει ως μοναδικό αδιάσειστο επιχείρημα, η δε τυχόν ομολογία του δράστη - ακόμα και αν καταφαθεί- αποτελεί μέσο απόδειξης σε ποινική δίκη. Ο κίνδυνος του λάθους ή της πλανεμένης ανάληψης ευθύνης μας προτρέπει να διακόψουμε κάθε συλλογιστική ώστε η Πολιτεία να βάφει τα χέρια της με άδικο αίμα, καθώς δεν αρνούμαστε την πιθανότητα οι θεσμοί που στελεχώνονται από ανθρώπους να κάνουν λάθος.

Τα ειδεχθή εγκλήματα θα σταματήσουν μπροστά στο δέος του θανάτου του δράστη; Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι το αίμα και η βία δε σταματά με την καταστολή, αλλά με την πρόληψη. Πάντα η ηθική κάθε κοινωνίας συμπορεύεται με το Νόμο και θα είναι αρνητική σε κάθε έγκλημα που αφορά την ζωή ή την γεννετήσια ελευθερία των ανηλίκων. Πάντα σε κάθε κοινωνία το παιδί θα είναι έννομο αγαθό, άξιο προστασίας. Η Πολιτεία πρέπει να κλείνει τον κύκλο του αίματος. Η θανατική ποινή παραβιάζει το δικαίωμα της ζωής, δεν έχει καμμια αποτρεπτική επίδραση και συνήθως αποτελεί όπλο πολιτικής καταπίεσης, εισάγει τον βίαιο και απάνθρωπο θάνατο, κάνει τις κοινωνίες πιο βίαιες, στερεί τη δυνατότητα των ανθρώπων να βελτιώσουν τον εαυτό τους, δεν παρέχει κοινωνική σταθερότητα, ούτε φέρνει ειρήνη στα θύματα και έρχεται σε αντίθεση με τις ανθρώπινες αξίες, τις οποίες με κόπο καταφέραμε να δομήσουμε ως συλλογικότητα ανθρώπων στο παγκόσμιο στερέωμα

Οι άγριες και απάνθρωπες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας πρέπει να κλείσουν ερμητικά. Η εσχάτη των ποινών στο νομικό μας πολιτισμό είναι η ισόβια κάθειρξη. Οφείλουμε να αποτρέπουμε κάθε συλλογιστική αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής με πολιτειακό κέλυφος. Η ειδική πρόληψη ως μέσο σωφρονισμού στην ανθρώπινη εξέλιξη αποτελεί κύρια στόχευση. Οι κοινωνίες βελτιώνονται με την πρόσθεση στη φαρέτρα του σωφρονισμού κάθε μέσου ή τρόπου πρόσφορου και ισοδύναμου με τις ανθρώπινες αξίες. Οι επιτήδειοι του χάους ας σωπάσουν και οι αξίες μας θα μεινουν σταθερές έναντι σε κάθε επιπόλαια πρόσκαιρη φωνή που αναδεικνύεται, μονο, όταν το κακό συναντηθεί με την πραγματικότητα. Όσοι επιθυμούν να ζήσουν με ασφάλεια ας επιλέξουν τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία ή τη Κίνα, σε χώρες που ο κύκλος του αίματος δεν έχει κλείσει.

Του Ιωάννη Χ. Γιαγλάρα, νομικού

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass