ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Ο κακός μας ο καιρός!

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2017 15:45

Μετεωρολόγε μου καλέ, εσύ που ξέρεις τα πολλά και ο νους σου κατεβάζει, κάθε Δελτίο στην Τι-Βι πόσα καντάρια χιόνια βάζει;

Γιατί μας έχετε τρελάνει κύριοί μου, νάτος, έρχεται ο χιονιάς, να τώρα μόλις πέρασε τα σύνορα, κι έχει κάνει στάση Γουμένισσα Κιλκίς (να φάει τίποτις παϊδάκια στις εκεί ονομαστές χασαποταβέρνες μπορεί), να, τώρα έστριψε Βέροια μεριά που έχει και ωραίον ραβανί γιατί από το πολύ το κρύο του ’ρθε μιαν υπογλυκαιμία, νάτος διασχίζει τα Τέμπη (αν δεν προλάβει να τα κλείσει κάνας Μπούτας με τίποτις τρακτέρια).

Τι φταις κι εσύ όμως φουκαρά μου; Εσύ μετεωρολογία σπούδασες, να τηράς τα νέφη και τους υετούς, τους όμβρους, τα μποφόρια, και να βγάζεις ένα σύντομο δελτίο με την πρόβλεψη. Αλλά μετά, μου άρχισες τις κακές παρέες με τους («αλήτες ρουφιάνους») δημοσιογράφους. Αμ πρόκοψε κανείς με δαύτους; Αυτοί ορέ πουλάνε τη μάνα τους (με δώρο και τη θεια τους) για να ξασφαλίσουν πέντε δράμια τηλεθέασης παραπάνω. Και σε στήσανε εκεί Αρνιακέ μου, όχι, πες μας, τώρα θα μας πεις, θα χιονίσει τις επόμενες δεκαπέντε μέρες; Θα έχει καλό καιρό την Καθαρά Δευτέρα – πάλι καλά που Γενάρη μήνα δεν σε έφτασαν στο… Πάσχα και στο ψήσιμο του οβελία ή την έξοδο του ερχόμενου Δεκαπενταύγουστου.

-Λέγε ρε θα χιονίσει;

-Ε, εντάξει, κάτι φαίνεται στον ορίζοντα, εεεε, υπάρχει βέβαια ένα χαμηλό βαρομετρικό…, εεε…

-Άρα θα χιονίσει! Κυρίες και κύριοι θα χιονίσει! Τις επόμενες μέρες η χώρα «θα μπει στην κατάψυξη», «θα ντυθεί στα λευκά» και – γκα –γκαν -γκα- γκαν (μουσική υπόκρουση θρίλερ) δείτε πού θα χτυπήσει ο χιονιάς τις επόμενες ώρες… Και να τα έκτακτα δελτία, και κόντρα έκτακτα δελτία, σε καταντάνε από μετεωρολόγο, σοβαρό επιστήμονα άνθρωπο, έναν κανονικό κονφερασιέ, έναν ακόμη… πλασιέ ποσοστών τηλεθέασης.

Πούλα χιόνι μάστορα! Πούλα χιονιάδες, λιμούς και καταποντισμούς, πούλα καύσωνες, και λιοπύρια, μοίραζε τρόμο και λιποθυμίες στις «λεγόμενες ευπαθείς ομάδες»... Πούλα πράμα γιατί θα βγουν στο διπλανό κανάλι και θα πουλήσουν εκείνοι περισσότερο, θα ρίξουν χιόνι, πολύ χιόνι, καντάρια χιόνι σου λέω, θα ρίξουν καύσωνες καυτούς και φλογισμένους και θα μας φάνε το μύγδαλο από τον κουραμπιέ δίχως να πέσει η άχνη.

Βέβαια, όσο να πεις, άνθρωπος είσαι κι εσύ κολακεύεσαι, το κατανοώ Αρνιακέ μου. Ξαφνικά, εσένα τον σεμνό και αφανή επιστήμονα, σε έχουν βάλει πάνω σε ένα βάθρο, κι από κάτω τόσος λαός να περιμένει την αφεντιά σου να τους ορίσει τη μέρα τους. Ε, εκεί την ψωνίζεις, τη βλέπεις και ολίγον Θεός – γλυκό το άτιμο το σταριλίκι.

Κάπως έτσι μετεωρολόγε μου, δίχως καν να το καταλάβεις, έχεις γίνει κι εσύ μέρος του λεγόμενου «τηλεοπτικού σταρ σύστεμ». Εδώ και χρόνια πια δεν είσαι εκεί για να κάνεις προβλέψεις – σκοτιστήκαμε, αν θέλαμε προβλέψεις διαβάζαμε και την ανακοίνωση της ΕΜΥ. Είσαι εκεί για να πουλήσεις… τρόμο, φόβο, αγωνία στον αγχωμένο αστό που κλεισμένος στο τριαράκι του στα Κάτω Πατήσια είναι έτοιμος να πιστέψει πως ο καιρικός Αρμαγεδδών ξεκίνησε.

Και από κοντά, για να δέσει το σενάριο, σου ρίχνουν και μια στρατιά αγχωμένων ρεπόρτερ που χουν πιάσει καραούλι Πάρνηθα, Πεντέλη κι άλλα τέτοια… άγρια βουνά (διότι ως γνωστόν στην Ελλάδα μόνο στα δυο αυτά βουνά χιονίζει) και δίνουν πολεμικές αναφορές:

-«Πολικές συνθήκες επικρατούν κυρίες και κύριοι….». Στο μεταξύ εσύ κοιτάς το πλάνο αλλά χιόνι πουθενά. Το χιόνι «αναμένεται» και «ενδέχεται» (αχ αυτό το «ενδέχεται»!) να το στρώσει και στα Βόρεια Προάστια (τι λες βρε παιδάκι μου! Εδώ μιλάμε πλέον για πολύ σοβαρές και εξαιρετικά ανησυχητικές καταστάσεις! Πήραν την Κηφισιά πήραν την, πήραν και την Εκάλη!)

Αλλά φταίνε μόνο οι σταρ – μετεωρολόγοι λαέ μου; Ουχί και στο λέγω εγώ.

Διότι βρε κόπανε, βρεξεφτίλακαναπεδάτη έχεις αράξει στις μαξιλάρες σου και δεν πας ούτε μέχρι το παράθυρο να δεις τον καιρό. Για σένα κάνει ό,τι καιρό σου ανακοινώσουν οι χαμογελαστοί Αρναουτογλαίοι! Κάπως έτσι, εντελώς αποβλακωμένος πια, σου φαίνεται… πρωτοφανές ότι τον χειμώνα μπορεί και να χιονίσει και πως θα αποκλειστούν και πέντε χωριά, και… τρομερό το γεγονός ότι στη «Λάρσα», ας πούμε, τα καλοκαίρια ο ήλιος χτυπάει σαραντάρια έτσι για την πλάκα του. Χώρια που έχεις γίνει και απαιτητικό ον και θες ανά πάσα ώρα και στιγμή –σε realtime δηλαδής- να συνδέεσαι μέσω wi-fi στο κινητό και να μαθαίνεις αν θα συννεφιάσει ή θα βρέξει ακριβώς πάνω απ’ το κεφάλι σου. Και άπαξ και δεν βρέξει… βαράτε όλοι μαζί τους μετεωρολόγους. Σούζη λες βλακείες. Και ψεύδεσαι και λες βλακείες.

Αλλά εδώ έγκειται το μεγαλείο του Έλληνος δημοσιογράφου. Σαΐνι κανονικό, δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω. Αφού πρώτα ασκώντας πίεση έχει οδηγήσει τους Αρναουτογλαίους σε υπερβολικές και λαθεμένες εκτιμήσεις, μόλις δει ότι ο χιονιάς ήταν… τζούφιος και το καρπούζι μάπα, καβαλάει ξανά το κύμα και έρχεται να ζητήσει τον λόγο και να… καταγγείλει. Ποιος φταίει; Οι μετεωρολόγοι βέβαια! Αυτοί δεν μας έλεγαν για τον χιονιά που δεν ήρθε; Και τότε… πού σε πονεί και πού σε σφάζει επιστήμονά μου! Το μετέωρον βήμα του μετεωρολόγου κυρολεκτικώς!

Έτσι, η αποτυχία των σταρ της μετεωρολογίας γίνεται και αυτή μέρος του θεάματος και μέγα θέμα σε μια χώρα που, αν μη τι άλλο, ξέρει να βρίσκει θέματα για αντιπαράθεση. Συζητήσεις επί συζητήσεων και, συγγνώμη, διακόπτουμε για διαφημίσεις. Διότι ο δημοσιογράφος κύριοί μου δεν φταίει ποτέ, έχει σε όλα δίκαιο. Φταίνε πάντα οι άλλοι. Μας έπρηξαν πως θα βγει η Χίλαρι, αλλά βγήκε ο Τραμπ και φυσικά φταίνε οι άχρηστοι οι δημοσκόποι. Μας το έφεραν για σιγουράκι πως η Αγγλία μένει, αλλά αυτή φεύγει; Ανάθεμα στους δημοσκόπους και πάλι, που μας εξέθεσαν οι άχρηστοι. Ομοίως, φταίνε οι σεισμολόγοι που δεν πρόβλεψαν τον εκάστοτε σεισμό και φυσικά φταίει πάντα το Κράτος που δεν προβλέπει ποτέ τον χιονιά και ας προειδοποίησαν οι… μετεωρολόγοι.

Σημασία κύριοί μου έχει εν τέλει ο τηλεοπτικός τζόγος… Να κρατιέται το ενδιαφέρον του πολίτη ζεστό… Να πουλάμε εντυπωσιασμό και διαφήμιση… Τώρα τι καιρό θα κάνει ακριβώς…Eεεε, εντάξει, όλα είναι σχετικά. Όπως λένε και οι επιτήδειοι, ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει… Γκέγκε;

ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΕΣΗΣ

alexiskalessis@yahoo.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass