Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 14 Απρ 2020 20:00
 Με «στρατηγό» τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλη Πινακά καθαρίστηκε, εξοπλίστηκε και ετοιμάστηκε σε χρόνο ρεκόρ. Για το παλιό Κέντρο Αποκατάστασης ΑΡΩΓΗ ο λόγος που μετατράπηκε σε Ιατρικό Κέντρο για τη νοσηλεία των κρουσμάτων κορονοϊού από την περιοχή της Νέας Σμύρνης. Απτό δείγμα όσων μπορεί να καταφέρει το ελληνικό δημόσιο υπό την προϋπόθεση να έχει τη βούληση φυσικά... Με «στρατηγό» τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλη Πινακά καθαρίστηκε, εξοπλίστηκε και ετοιμάστηκε σε χρόνο ρεκόρ. Για το παλιό Κέντρο Αποκατάστασης ΑΡΩΓΗ ο λόγος που μετατράπηκε σε Ιατρικό Κέντρο για τη νοσηλεία των κρουσμάτων κορονοϊού από την περιοχή της Νέας Σμύρνης. Απτό δείγμα όσων μπορεί να καταφέρει το ελληνικό δημόσιο υπό την προϋπόθεση να έχει τη βούληση φυσικά...

Ο αποκλεισμός ΠΓΝΛ από τις αναλύσεις δειγμάτων

Ερωτηματικά άφησε την προηγούμενη εβδομάδα ο αποκλεισμός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από την εξέταση τμήματος των 333 ληφθέντων δειγμάτων στην ευρεία διερεύνηση για τη διασπορά της νόσου COVID-19 στην περιοχή της Νέας Σμύρνης που τέθηκε σε καραντίνα. Ο αποκλεισμός του Βιοχημικού Εργαστηρίου, του μοναδικού δημόσιου εργαστηρίου με πιστοποίηση για την εξέταση ανίχνευσης του ιού, αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι 133 δείγματα αναλύθηκαν από τα δύο ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τα υπόλοιπα 200 στάλθηκαν στην Αθήνα, ενώ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο συνεχίζει να αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στην περιοχή της 5ης ΥΠΕ.

Τα ερωτηματικά δεν έχουν ακόμα απαντηθεί μέχρι σήμερα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο αποκλεισμός έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ όσων διαχειρίζονται τα επιδημιολογικά θέματα, στην οποία αποφασίστηκε ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα σηκώσει το βάρος της εξέτασης του μεγάλου όγκου των δειγμάτων που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες στους οικισμούς των Ρομά στον νομό. 

 

Γιατί τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά στην COVID-19

Η νόσος COVID-19 προσβάλλει παιδιά και εφήβους, αλλά η λοίμωξη είναι συνήθως ασυμπτωματική ή ελαφρά, και σχεδόν ποτέ θανατηφόρα διαπίστωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής και διευθυντής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας Γεώργιος Χρούσος σε παρέμβασή του σε διαδικτυακή συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα «Πανδημία COVID-19», που οργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

΄Οπως εξήγησε, τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι διαθέτουν σωματικές εφεδρείες που δεν διαθέτουν πολλοί ενήλικες, ιδίως οι πιο ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν υποστεί τις ζημιές του χρονίου στρες και των «χρόνιων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων» (παχυσαρκία, οστεοσαρκοπενία, καρδιομεταβολικά προβλήματα, παραφλεγμονή, ανοσιακή δυσλειτουργία, κ.ά.).

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το στρες και το άγχος των ενηλίκων περνάει στα παιδιά και στην περίπτωση που οι γονείς παραμένουν στο σπίτι και στην περίπτωση που απουσιάζουν γιατί το απαιτεί το επάγγελμά τους. Για την προστασία των παιδιών και εφήβων, συνέχισε, ο έλεγχος του στρες στους ενηλίκους είναι πρωταρχικό μέλημα σε μια οικογένεια και πρότεινε μεταξύ άλλων «λογική» κοινωνική επικοινωνία εντός και εκτός της οικογένειας, τήρηση κανονικού ημερησίου προγράμματος ύπνου, γευμάτων και καθημερινής υγιεινής, σωματική άσκηση, φυσική απόσταση από νοσούντες ή πιθανόν νοσούντες μέσα ή έξω από το σπίτι, «λογικός» περιορισμός «κατανάλωσης» πληροφορίας, προσφορά βοήθειας σε άλλους. Αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς αν και όποτε χρειαστεί.

Σε ηλικία σχολείου, κατέληξε, οι μαθητές πρέπει να παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα κανονικά, οι μικρότεροι, αν χρειάζεται, υπό την επίβλεψη των γονέων ή άλλων ενηλίκων που τους αντικαθιστούν.

 

EFARMOGH THESSIF

 

 

 

Διαθέσιμη η εφαρμογή ThessHF για καρδιοπαθείς

 Την εφαρμογή ThessHF διαθέτει στο κοινό ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19 η Γ΄ Καρδιολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η εφαρμογή ThessHF για smartphone ή tablet (προς το παρόν διαθέσιμη μόνο σε λογισμικό Android) αποτελεί μία υπηρεσία υπενθύμισης και εκπαίδευσης, ένα «προσωπικό ημερολόγιο» κάθε ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια. H εφαρμογή στοχεύει να αποτελέσει έναν ψηφιακό βοηθό, που θα προσφέρει δύναμη στους ασθενείς και θα τους υπενθυμίζει να είναι συνεπείς, ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τη νόσο τους.

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αποτελούν μια πολυάριθμη και ευπαθή ομάδα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Η αυτοδιαχείριση της νόσου από τον ασθενή σε καθημερινή βάση, χωρίς τη συχνή παρουσία του στις δομές υγείας, ειδικά λόγω των νέων συνθηκών, κρίνεται αναγκαία και σωτήρια.

Βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής ThessHF είναι τα εξής:

* Ασθενοκεντρικός χαρακτήρας - πρωταγωνιστής ο/η ασθενής.

* Ειδική για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

* Σχεδιασμένη στο Android Studio για smartphones με λογισμικό Android.

* Τρία λεπτά για την καρδιά: καθημερινή καταγραφή σωματικού βάρους, αρτηριακής πίεσης και δύσπνοιας.

* Επιπλέον δυνατότητα καταγραφής: οιδημάτων κάτω άκρων, καρδιακών σφύξεων, κορεσμού οξυγόνου, διάθεσης και γλυκόζης αίματος.

* Παρότρυνση για επικοινωνία με τον/τη θεράποντα ιατρό σε περίπτωση ακραίων τιμών ή μεταβολών.

* Ιστορικό καταγεγραμμένων τιμών με τη μορφή πινάκων και γραφημάτων.

* Εκπαιδευτικά Quiz.

* Υπενθύμιση της λήψης φαρμακευτικής αγωγής.

* Καταγραφή της συμμόρφωσης του/της ασθενούς με την αγωγή.

Η εφαρμογή διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (www.hcs.gr) ή της ιστοσελίδας της εφαρμογής (www.thesshf.com).

Περί επιτάξεων ιδιωτικών δομών υγείας

Τη στιγμή που η ιδιωτική υγεία με τους χιλιάδες εργαζόμενους δίνει αγώνα επιβίωσης στα αναγκαστικά και αναγκαία μέτρα, χωρίς δίχτυ προστασίας από τις μέχρι τώρα ΠΝΠ, κάποιοι ακονίζουν πάλι τα δόντια τους μιλώντας για επιτάξεις χωρίς νόημα και ουσία, έλεγε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του Ομίλου ANIMUS Αχιλλέας Νταβέλης.

Αμείλικτοι οι αριθμοί που επικαλείται για να στηρίξει την άποψή του: Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ διαχειρίζονται κατά 70% λιγότερα περιστατικά και νοσηλείες σε σχέση με την κατάσταση τους προ κορονοϊού! Συνεπώς ποια είναι η ανάγκη για την επίταξη; Χωρίς να υπολογίζεται ότι όταν το κράτος επιτάσσει, οφείλει και να πληρώνει ανεξάρτητα εάν στις επιταχθείσες δομές οι κλίνες είναι γεμάτες ή άδειες! Συμφέρει άραγε το κράτος με τις τόσες οικονομικές δυσκολίες στις οποίες προστίθεται μία ακόμα, αυτή της πανδημίας;

Απαντήσεις δύσκολα θα δοθούν από τους θιασώτες των επιτάξεων...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass