Ερευνα για διασπορά του κορονοϊού στη Νέα Σμύρνη

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ 32ΧΡΟΝΟΥ ΡΟΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΘΑΛΑΜΟ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ *ΑΠΟΛΥΜΑΝΘΗΚΑΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ *ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΤΟΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΔΙΩΤΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2020 18:00

Με ιχνηλάτηση των επαφών του 32χρονου Λαρισαίου Ρομά, που κατοικεί στον οικισμό της Νέας Σμύρνης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας επιχειρεί να καθησυχάσει τις τοπικές αρχές για πιθανή διασπορά της νόσου στον οικισμό.

Επικεφαλής της ιχνηλάτησης ανέλαβε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος ξεκινά σήμερα, λίγες ημέρες μετά τη διαχείριση της υπόθεσης του πλοίου, την προσπάθεια εντοπισμού ασθενών που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και σχετίζονται με τον 32χρονο ασθενή που βρίσκεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Η ανίχνευση του ιού στον νεαρό Ρομά προχθές το απόγευμα κινητοποίησε, όπως ήταν φυσικό, τόσο τον δήμαρχο όσο και άλλα στελέχη της δημοτικής αρχής για αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης πιθανής διασποράς σε μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες και συνωστισμό των ανθρώπων στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Από νωρίς χθες το πρωί συνεργεία του Δήμου προχώρησαν σε εκτεταμένο πρόγραμμα απολύμανσης δημόσιων χώρων στη Νέα Σμύρνη, ενώ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης είχε συνεχείς επικοινωνίες τόσο με τον ΕΟΔΥ και με την Πολιτική Προστασία όσο και με τον καθηγητή κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, τους οποίους ενημέρωσε για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο δήμαρχος Λαρισαίων επικαλούμενος τις ιδιαιτερότητες του οικισμού αλλά και των Ρομά ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να προχωρήσει σε μαζικά τεστ στον οικισμό ακόμα και για το σύνολο του τοπικού πληθυσμού, αίτημα που απορρίφθηκε.

Από την πλευρά του ΕΟΔΥ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων, τονίστηκε ότι θα υπάρξει ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος, ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθούν τα δεδομένα. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, η ιχνηλάτηση των επαφών μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την περιοχή της Λάρισας, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα χαμηλός και η διασπορά στην κοινότητα σχεδόν ανύπαρκτη.

Λίγο πριν το μεσημέρι ο κ. Χατζηχριστοδούλου πήρε από το Υπουργείο Υγείας προφορική εντολή να διαχειριστεί την υπόθεση και με διαδοχικές επικοινωνίες με τον ΕΟΔΥ άρχισε να οργανώνει σχέδιο για τη διερεύνηση του περιβάλλοντος του 32χρονου ασθενή με λήψη δειγμάτων από ειδικό συνεργείο που θα μεταβεί με όλα τα προβλεπόμενα προστατευτικά μέτρα σήμερα στον οικισμό.

«Ο Δήμος παρακολουθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις εξελίξεις, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές και είναι έτοιμος να συνδράμει στην υλοποίηση των αποφάσεών τους» τονίζει από την πλευρά του ο Δήμος Λαρισαίων στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Λαρισαίων το προηγούμενο διάστημα και πριν την επιβεβαίωση του κρούσματος, υλοποίησε εκτεταμένο πρόγραμμα καθαριότητας και απολυμάνσεων στον οικισμό των Ρομά και ταυτόχρονα έγιναν και γίνονται συνεχείς συστάσεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Και ενώ οι ανησυχίες των τοπικών αρχών δεν έχουν κοπάσει για την περιοχή της Νέας Σμύρνης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ήταν έκδηλη η χαρά και η ικανοποίηση των υγειονομικών καθώς την έξοδο από τη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων είδαν δύο υγειονομικοί: ο συνάδελφός τους λοιμωξιολόγος, που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» αντιμετώπισης της ασθένειας COVID 19 και μια γυναίκα πνευμονολόγος από τον ιδιωτικό τομέα. «Κάθε ασθενής που βγαίνει από τη Μονάδα και τους θαλάμους αρνητικής πίεσης αποτελεί μια νίκη και η έξοδος των δύο υγειονομικών μάς δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε αυτό το δύσκολο έργο...» έλεγε χθες στην «Ε» υγειονομικός που εμπλέκεται στη διαχείριση ασθενών με COVID 19.

Η χθεσινή έξοδος των δύο υγειονομικών μετά την έξοδο του βουλευτή Χρήστου Κέλλα, ανεβάζει σε τρεις τους ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο από τη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων, όπου νοσηλεύονται πλέον 4 ασθενείς -ο Τυρναβίτης γιατρός ΩΡΛ, ένας ασθενής του που εντοπίστηκε από την ιχνηλάτησή του, ο 32χρονος Ρομά και ο 62χρονος, που διαγνώστηκε σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Σημειώνεται τέλος ότι πέντε ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στα δύο νοσοκομεία - 3 στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝΛ και 2 στην Εντατική του ΓΝΛ- σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση, ενώ τα πρώτα 12 δείγματα που εξετάστηκαν από το Βιοχημικό Εργαστήριο βρέθηκαν αρνητικά -τα υπόλοιπα αποτελέσματα αναμένονταν αργά χθες το βράδυ.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass