Κέντρο διερεύνησης κορονοϊού το Πανεπιστημιακό

ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΤΟΥ ΕΟΔΥ *ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ *ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 37ΧΡΟΝΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ 57ΧΡΟΝΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2020 22:06
Ο κ. Δημ. Κατσικονούρης Ο κ. Δημ. Κατσικονούρης

Κέντρο διερεύνησης πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού οργανώνεται και θα λειτουργήσει τις προσεχείς ημέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Το «πράσινο φως» για τη λειτουργία του Κέντρου, το οποίο ολοκληρώνει το Νοσοκομείο ως Κέντρο Αναφοράς για τον κορονοϊό στην περιοχή της 5ης ΥΠΕ, άναψε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας παρέχοντας την αναγκαία πιστοποίηση.

Την ευθύνη για τη λειτουργία του Κέντρου αναλαμβάνει η καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας και Κλινικής Μικροβιολογίας Ευθυμία Πετεινάκη, η οποία τις προηγούμενες ημέρες διαβεβαίωσε τη διοίκηση του Νοσοκομείου, αλλά και την 5η ΥΠΕ ότι το Μικροβιολογικό Εργαστήριο μπορεί να υποστηρίξει τη διερεύνηση των ύποπτων κρουσμάτων με αναλύσεις αίματος, που εξετάζονται από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είχε προηγηθεί η σχετική πρόταση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη προς της 5η ΥΠΕ, καθώς με την εξέταση των δειγμάτων αίματος των υπόπτων στη Λάρισα εξασφαλίζεται ταχύτερο αποτέλεσμα, αλλά και μείωση του κόστους καθώς μηδενίζονται οι δαπάνες ταχυμεταφοράς στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι η αυξημένη ζήτηση εργαστηριακών αναλύσεων τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη από τα νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κεντρικής Ελλάδας έχει επιπτώσεις στον χρόνο παράδοσης των αποτελεσμάτων με αντίστοιχες επιπτώσεις στο χρόνο παραμονής των υπόπτων κρουσμάτων στους θαλάμους αρνητικής πίεσης όταν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μετά την πιστοποίηση του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου από τον ΕΟΔΥ προχώρησε με ταχύτατες διαδικασίες η προμήθεια των αντιδραστηρίων, που αναμένονται αύριο στο Νοσοκομείο, ενώ έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις από τη διοίκηση του Νοσοκομείου για τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να προχωρήσουν ομαλά και χωρίς προβλήματα οι έλεγχοι σε πιθανή περίοδο αυξημένης ζήτησης.

Πηγές προσκείμενες τόσο στη διοίκηση του Νοσοκομείου όσο και στη διευθύντρια του Εργαστηρίου κ. Πετεινάκη εκτιμούν ότι υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες στο Κέντρο οι εξετάσεις για τη διερεύνηση των πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα. Λειτουργία που πέραν των θετικών αποτελεσμάτων για το σύστημα υγείας θα προσθέσει σημαντικές εμπειρίες στην κοινότητα του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ

Στο μεταξύ, αρνητικά για κορονοϊό υπήρξαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τους δύο Λαρισαίους, τον 37χρονο νοσηλευτή και τον 57χρονο κτηνίατρο, που νοσηλεύονταν προχθές στους θαλάμους αρνητικής πίεσης της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν χθες τις πρώτες πρωινές ώρες για τον νοσηλευτή και το απόγευμα για τον κτηνίατρο με αποτέλεσμα να πάρουν εξιτήριο από τη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έντονη κινητικότητα στα δύο νοσοκομεία με σκοπό την τήρηση των πρωτοκόλλων, αλλά και την πιστή τήρηση των οδηγιών και των αυστηρών μέτρων του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ενδεικτικές είναι οι συσκέψεις στελεχών των δύο Νοσοκομείων προχθές στο Πανεπιστημιακό παρουσία της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ και χθες στο Γενικό Νοσοκομείο παρουσία των διευθυντών των κλινικών, στις οποίες πάντως διαπιστώθηκε πως οι πολίτες ανταποκρίνονται πλήρως και δέχονται αδιαμαρτύρητα μέτρα, που σε άλλες περιπτώσεις θα προκαλούσαν αντιδράσεις.

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass