«Κάτω τα χέρια από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο»!

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΙΝΚΥΛ * ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ: «ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ»

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2020 20:00

Με σαφή και κατηγορηματική δήλωση «Κάτω τα χέρια από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας», οι διοικήσεις των συλλόγων γιατρών ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό και της ΕΙΝΚΥΛ Λάρισας εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε σκέψη μετατροπής του Νοσοκομείου από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου σε Ιδιωτικού Δικαίου.

Μετά από πολύωρη έκτακτη σύσκεψη χθες το πρωί, οι δύο διοικήσεις καλούν τον ιατρικό κόσμο να αναλάβει πρωτοβουλίες για οργάνωση άμεσων κινητοποιήσεων, προαναγγέλλοντας τη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μελών του προκειμένου να προγραμματίσουν κινητοποιήσεις διεκδικώντας δημόσια δωρεάν Υγεία υψηλής ποιότητας για όλους.

Την ίδια ώρα και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά εκφράζει την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου και αναρωτιέται: «Δεν γνωρίζει ο κ. Κικίλιας τη διαφθορά που κρύβουν οι προμήθειες στον χώρο της υγείας;»

Αναλυτικότερα, μετά τη συνεδρίαση οι διοικήσεις των συλλόγων γιατρών ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό και της ΕΙΝΚΥΛ Λάρισας σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν:

«Η επίσκεψη Κικίλια πριν λίγες μέρες στη Λάρισα αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει κομμάτι της δημόσιας υγείας και πιο συγκεκριμένα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Το Νοσοκομείο αυτό χτίστηκε και συνεχίζει να λειτουργεί με χρήματα από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Η μετατροπή του σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την εφαρμογή των συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έχει ήδη εφαρμοσθεί στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με γνωστά αρνητικά αποτελέσματα για τον λαό και τους εργαζομένους.

Στην Ελλάδα οι υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης και τεχνικών υπηρεσιών των νοσοκομείων έχουν δοθεί ήδη σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των αντιστοίχων υπηρεσιών και άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2020 ως παράδειγμα το Σουηδικό μοντέλο και συγκεκριμένα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τους εργαζόμενους του εν λόγω νοσοκομείου η «ειδυλλιακή εικόνα» έχει ως εξής: Απολύονται 600 εργαζόμενοι από τους οποίους 250 γιατροί. Είχε προηγηθεί απόλυση δεκάδων εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες. Οι εναπομείναντες έχουν γονατίσει από τις υπερωρίες και την εντατικοποίηση. Η σύμπραξη (ΣΔΙΤ) που ανέλαβε τη δημιουργία νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου εκτόξευσε το προϋπολογισμό από 1,3 δισ. ευρώ σε 5,8 δισ. Την ίδια ώρα το Νοσοκομείο μπαίνει μέσα 160 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος λόγω της ακριβής ενοικίασης γιατρών και νοσηλευτών από ιδιωτικές εταιρείες, ενώ σκάνδαλα δίνουν και παίρνουν λόγω των υψηλών αμοιβών των μάνατζερ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε σύμπνοια με την κυβέρνηση πρότεινε για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στα Νοσοκομεία που θα είναι Ιδιωτικού Δικαίου, ότι σε αυστηρώς πλήρες ωράριο θα υποχρεούται μόνο το 25% του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού και κυρίως κάποιοι από τους διευθυντές κλινικών. Άρα το 75% των γιατρών θα εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Τα παραδείγματα των χωρών που εφαρμόσθηκαν οι συμπράξεις τύπου ΣΔΙΤ οδήγησαν σε αποκλεισμό των ανασφάλιστων, σταδιακή αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών, και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για την πλειοψηφία των ασθενών καθώς θα δημιουργηθούν πολλές ταχύτητες ασφαλισμένων που θα λαμβάνουν τις «ανάλογες» υπηρεσίες.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο της Υγείας και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ενδιαφέρονται να αυξήσουν τα κέρδη τους. Το μόνο για το οποίο δεν ενδιαφέρονται είναι η υγεία του λαού. Είναι σαφές ότι οι συμπράξεις αποτελούν "δώρο" της κυβέρνησης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.Οι «πρόθυμοι» συνάδελφοι, Πανεπιστημιακοί και γιατροί του ΕΣΥ που οραματίζονται να κερδοσκοπίσουν εις βάρος της υγείας του λαού δεν εκφράζουν τη μεγάλη πλειοψηφία των μαχόμενων γιατρών του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

Καλούμε όλους τους γιατρούς των Δημοσιών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας, τους συλλόγους εργαζομένων στους ίδιους χώρους, τον σύλλογο μελών ΔΕΠ, τα πρωτοβάθμια σωματεία Νομού Λάρισας, τις ενώσεις γιατρών και εργαζομένων της 5ης Υ.Π.Ε., να αναλάβουν πρωτοβουλίες για άμεσες κινητοποιήσεις. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκαλέσουμε γενική συνέλευση των μελών μας προκειμένου να προγραμματίσουμε κινητοποιήσεις.

Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν Υγεία υψηλής ποιότητας για όλους.

Έξω οι ιδιωτικές επιχειρήσεις απ’ τα Δημόσια Νοσοκομεία».

Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

Την έντονη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να μετατρέψει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εκφράζει με γραπτή δήλωσή της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά στην οποία αναφέρει:

«Τα προηγούμενα χρόνια, είτε επί κυβερνήσεων της Ν.Δ., είτε επί συγκυβερνήσεων με βασικό κορμό τη Ν.Δ., δημιουργήθηκαν όλα τα γνωστά και τεράστια σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, που αποτέλεσαν την αιτία για την πλήρη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, έτσι όπως το παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2015.

Γνωρίζουμε καλά τον ρόλο που έπαιξαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα των εξοπλισμών και των ιατροφαρμακευτικών προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων. Σε αυτούς τους τομείς υπήρξαν και οι μεγαλύτερες εστίες διαφθοράς, διαπλοκής και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος.

Με τις προβλεπόμενες συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, που θα αφορούν την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, επανερχόμαστε στις καταστροφικές πολιτικές στον χώρο της υγείας, που μας οδήγησαν στην κρίση. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η επιλογή αποτελεί λαμπρό πεδίο δράσης για μίζες. Αλήθεια, ο κ. Κικίλιας δεν γνωρίζει τη διαφθορά που κρύβουν οι προμήθειες στον χώρο της υγείας;

Ας μας εξηγήσει, πώς πρόκειται να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες και ότι τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών δεν θα πληρώνονται από τους απλούς πολίτες μετακυλιόμενα στο κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία;

Και, τέλος, γιατί δεν ενημερώθηκαν πριν από αυτή την απόφαση οι πολίτες της Θεσσαλίας, αλλά και όλοι μας, ακόμα και οι βουλευτές του νομού, που το πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ; Οι πολιτικές ιδεοληψίες της Ν.Δ. και η εξυπηρέτηση γραμματίων προς όσους την έφεραν στην εξουσία κρύβονται πίσω από αυτή την απόφαση αυτής της κυβέρνησης. Χρέος μας είναι να μην τους επιτρέψουμε να παραδώσουνε το δημόσιο σύστημα υγείας στα χέρια των λίγων, οι οποίοι θα πλουτίζουν από το κόστος παροχής υπηρεσιών, που θα πληρώνουν οι απλοί πολίτες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass