Ενημέρωσαν πρόσφυγες για τη στοματική υγιεινή

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2019 16:15

Ενημέρωση οικογενειών προσφύγων για θέματα στοματικής υγιεινής περιελάμβανε ο τρίτος σταθμός του ταξιδιού υγείας, που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου η ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων, στο πλαίσιο υλοποίησης παρεμβάσεων και δράσεων στον πληθυσμό των προσφύγων.

Χθες το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση της Τοπικής Ομάδας Υγείας Αμπελοκήπων, που οργάνωσε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το πρόγραμμα ESTIA της ΔΗ.Κ.Ε.Λ. στον Μύλο Παππά οι πρόσφυγες ενημερώθηκαν για την υγιεινή του στόματος και κυρίως για την ανάγκη πρόληψης με βούρτσισμα των δοντιών στα παιδιά, στα οποία τόσο ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Πινακά όσο και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Δεληγιάννης μοίρασαν οδοντόβουρτσες.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους γιατρούς και τα στελέχη της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των φορέων που συμμετείχαν δήλωσε: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης διεξάγει προγράμματα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων, εγκυμονούσες, καθώς και σε ευπαθείς ομάδες όπως ρομά και μετανάστες, τα τελευταία 13 χρόνια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας. Η στοματική υγεία δεν συνεπάγεται μόνο ωραία και γερά δόντια. Είναι πολύ σημαντική στη διατήρηση και προαγωγή της γενικής υγείας και συντελεί στην ποιότητα ζωής του ατόμου».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Βασίλης Πινακάς σημείωσε «Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τις κυριότερες παθήσεις του στοματογναθικού συστήματος όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και στοματικός καρκίνος καθώς και η εκπαίδευση του σωστού βουρτσίσματος, η συστηματική χρήση του φθορίου και η ενημέρωση σωστών διατροφικών συνηθειών- όπως αποφυγή κρυμμένης ζάχαρης- που συμβάλλουν στη μείωση του επιπολασμού της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Επίσης παρέχει δωρεάν οδοντιατρικό έλεγχο και εξατομικευμένες πληροφορίες με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση παθήσεων, πριν ακόμα εκδηλωθεί συμπτωματολογία».

Στην ίδια κατεύθυνση ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης αναφέρθηκε στις δυσκολίες της πρώτης περιόδου της προσφυγικής κρίσης αλλά και στην ανταπόκριση της Λάρισας για την κάλυψη των αναγκών τους για να επισημάνει ότι το επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή προγραμμάτων ένταξής τους στις τοπικές κοινωνίες. «Είναι πλέον καιρός με σεβασμό στην κουλτούρα και την παράδοσή σας να εφαρμόσουμε προγράμματα ένταξης με κατεύθυνση την εκπαίδευση…» είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του επόμενου μήνα θα οργανώνονται συναντήσεις μία φορά την εβδομάδα προκειμένου να παρέχονται στους πρόσφυγες πληροφορίες για την οργάνωση της διαβίωσής τους.

Σε μια διαδραστική παρουσίαση η κα Μαρία Παπαγιάννη – Ιατρός Δημόσιας Υγείας, ΕΣΥ – Π.Ε. Οδοντίατρος είπε μεταξύ άλλων: «Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τις κυριότερες παθήσεις του στοματογναθικού συστήματος όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και στοματικός καρκίνος καθώς και η εκπαίδευση του σωστού βουρτσίσματος ,η συστηματική χρήση του φθορίου και η ενημέρωση σωστών διατροφικών συνηθειών- όπως αποφυγή κρυμμένης ζάχαρης- που συμβάλλουν στην μείωση του επιπολασμού της τερηδόνας και της ουλίτιδας».

Η κα Βασιλική Παπαδούλη, επισκέπτρια Υγείας MSc, της ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων Λάρισας, ανέλαβε τη διοργάνωση διαδραστικού παιχνιδιού στα παιδιά των προσφύγων καθώς και την ανάγνωση παιδικού παραμυθιού με θέμα τη στοματική υγιεινή. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δόθηκαν σε όλα τα παιδιά και τους ενήλικες οδοντόβουρτσες, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε διερμηνέας ο κ. Αbdelelah Baker.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass