×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/222365

Ψυχική νόσος ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Ο ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ - ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Π.Θ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2019 22:06

Ανησυχητικές είναι οι διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο της εξάρτησης εφήβων αλλά και ενηλίκων από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Οι μαθητές του 5ου Λυκείου, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και πολλοί γονείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις παγίδες που κρύβει το διαδίκτυο αλλά και για τη νέα ψυχική νόσο που πλέον ακούει στο όνομα «Διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού» από τον ψυχίατρο Παιδιών και Εφήβων, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Σιώμο, χθες σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο.

Σύμφωνα με τον κ. Σιώμο τον περασμένο Ιούνιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε στην τελευταία 11η έκδοση του επίσημου κατάλογου όλων των ασθενειών τη διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού (Gaming Disorder, κωδικός 6C51).

«Αυτή η ψυχική διαταραχή κατηγοριοποιήθηκε υπό τη γενικότερη κατηγορία «διαταραχών λόγω εθιστικών συμπεριφορών» (disorders due to addictive behaviors) καθιστώντας σαφές ότι πρόκειται για μία αυτοτελή διαταραχή εθισμού και όχι κάποιο δευτερογενές φαινόμενο που παρουσιάζεται ως σύμπτωμα ή απότοκο μίας άλλης πάθησης. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού μπορεί να αφορά τόσο σε διαδικτυακό παιχνίδι όσο και σε παιχνίδι εκτός διαδικτύου ή και σε συνδυασμούς τους. Ο Π.Ο.Υ σημειώνει ότι αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς πρέπει να έχει αρκετή βαρύτητα ώστε να οδηγεί σε σημαντική επιβάρυνση σε προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό, εργασιακό επίπεδο ή σε άλλους σημαντικούς τομείς λειτουργικότητας, όπως είναι η περίπτωση και σε κάθε μορφή εθισμού. Αυτό το μοτίβο μπορεί να είναι συνεχές (να διαρκεί δηλαδή μία συνεχόμενη χρονική περίοδο χωρίς διακοπή) ή επεισοδιακό και επαναλαμβανόμενο (π.χ το παιδί αναγκαστικά να πειθαρχεί όταν ο γονιός απομακρύνει κάθε ηλεκτρονικό μέσο παιχνιδιού από το σπίτι και να μην έχει κανέναν αυτοέλεγχο σε άλλη περίπτωση). Η συμπεριφορά αυτή πρέπει να είναι χρονικά παρούσα για μία περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών ώστε να τεθεί η διάγνωση, παρόλο που η διάρκεια μπορεί να συντμηθεί εφόσον όλα τα διαγνωστικά κριτήρια είναι παρόντα και τα συμπτώματα είναι σοβαρά» σημείωσε ο κ. Σιώμος.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε τρόπους με τους οποίους μπορεί να υποστηρίξει ο γονέας αλλά και στον τρόπο που παρεμβαίνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση των παιδιών που είναι εθισμένα στο διαδίκτυο. Ως παράδειγμα, ο κ. Σιώμος αναφέρθηκε εκτενώς στο ηλεκτρονικό παιχνίδι «Fortnite» και στις παγίδες που κρύβει. Για την αντιμετώπιση του εθισμού στο διαδίκτυο ο κ. Σιώμος ανακοίνωσε σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής κ. Κωνσταντίνο Μπονώτη, τη λειτουργία Ιατρείου Εθισμού στις 13 Φεβρουαρίου στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2019 και το σύνθημα της Ημέρας: «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο».

Στο πλαίσιο αυτό επίσης μαθητές - μέλη της Ομάδας Αγωγής Υγείας του 5ου Λυκείου ενημέρωσαν για θέματα ριψοκίνδυνων συμπεριφορών ή κινδύνων στο διαδίκτυο, για τα οποία υπάρχει άγνοια ή ελλιπής γνώση ή υποβάθμιση, όπως cyber bullying, sexting, grooming, ρητορική μίσους.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Gallery άρθρου

{gallery}222365{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass