Δυσαρεστημένοι οι Ρομά απ' τις Υπηρεσίες Υγείας

Τι δείχνει έρευνα μεταπτυχιακών της Ιατρικής για τις επισκέψεις στο ΓΝΛ * Ελλιπείς οι γνώσεις του προσωπικού των νοσοκομείων για τον ιό HPV

Δημοσίευση: 01 Νοε 2018 15:24

Μεταπτυχιακές εργασίες παρουσίασαν φοιτητές που παρακολούθησαν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», του Ιατρικού Τμήματος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στην παρουσίαση αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στις στάσεις και απόψεις των επαγγελματιών υγείας για τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV, τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, τη φροντίδα και την αυτοσυμπόνια, την ποιότητα της ζωής, τη γήρανση, τη διαπολιτισμικότητα κ.ά.


Σε μία από τις μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες μελετήθηκαν οι γνώσεις και οι απόψεις του μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων του νομού Λάρισας σχετικά με τον ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός HPV πρωταγωνιστεί στο 90% των ανθρώπων και σχετίζεται άμεσα με την παθογένεση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, που αποτελεί τον πιο κοινό τύπο καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το προσωπικό των νοσοκομείων έχει ελλιπείς γνώσεις σχετικά με τον ιό. Το μεγαλύτερο ποσοστό γνώριζε την αιτιώδη σχέση ιού και καρκίνου τραχήλου της μήτρας, τον τρόπο μετάδοσης αλλά και διάγνωσης του ιού. Μόνο το 1/3 των επαγγελματιών γνώριζε τον αριθμό των εμβολίων, αλλά σχεδόν όλοι γνώριζαν την καταλληλότερη ηλικία χορήγησης αυτών. Η πρώτη πηγή ενημέρωσης ήταν οι σπουδές και ο γυναικολόγος, ενώ ο παιδίατρος κατείχε πολύ χαμηλή θέση. Παρόλο που σαν ενήλικες δεν έχουν εμβολιαστεί, ούτε έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους, συστήνουν τον εμβολιασμό ως επαγγελματίες υγείας. Οι γνώσεις των επαγγελματιών υγείας καθορίζουν όχι μόνο το επίπεδο παροχών υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά και τη λήψη αποφάσεων όταν βρεθούν αντιμέτωποι με τα θέματα υγείας. Η ανασύσταση και αναπροσαρμογή της εκπαίδευσης του προσωπικού καθίσταται απαραίτητη. Οι εκπρόσωποι της υγείας θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι με τα νεότερα δεδομένα της διεθνής βιβλιογραφίας, ώστε η προσαρμογή κάθε φορά να γίνεται άμεσα και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες. ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΡΟΜΑ
Από έρευνες προκύπτει ότι οι Ρομά έχουν αντιληφθεί ρατσιστική συμπεριφορά και διαχωρισμό των ασθενών εξαιτίας της ενδοπολιτισμικής τους διαφορετικότητας. Μελέτη που παρουσιάστηκε χθες διερευνά τις αντιλήψεις, τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις των Ρομά για τις δομές δημόσιας υγείας και την ικανοποίησή τους από τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας καθώς επίσης και τη σχέση τους με τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά, οικονομικά και άλλα χαρακτηριστικά τους και τις συνθήκες διαβίωσης. Ο μελετώμενος πληθυσμός αναφέρεται στους Έλληνες Ρομά που επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Συνοπτικά βρέθηκε ότι εκφράζουν ανοιχτά αρνητικά συναισθήματα για τις παροχές της δημόσιας υγείας και τις εξυπηρετήσεις από τους επαγγελματίες. Η πλειονότητα του πληθυσμού μελέτης θεωρεί ότι στο νοσοκομείο συμπεριφέρονται με διακρίσεις και πως καμία από τις υπηρεσίες υγείας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά γι’ αυτούς. Στους Ρομά υπάρχει έλλειψη γνώσης σχετικά με την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και το πώς αυτές μπορεί να παρέχονται κατάλληλα. Όταν βέβαια καταφέρνουν να έρθουν σε επαφή με το σύστημα υγείας, δημιουργούνται διάφορα προβλήματα, στα οποία προστίθεται και η έλλειψη μόρφωσης που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ίδια την υγεία τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass