Επανεμφανίστηκε η ιλαρά, «θερίζει» η μηνιγγίτιδα

* ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ 20% * ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΧΡ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2018 22:03

Το "καμπανάκι" του κινδύνου χτύπησαν στην επιστημονική κοινότητα της χώρας τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πορεία των λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα, τα οποία ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017, τα δηλωθέντα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν σε 5.967 έναντι 4.951 κρουσμάτων του 2016, αύξηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20,5%! Στη Θεσσαλία την προηγούμενη χρονιά καταγράφτηκαν 247 κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων έναντι 206 το 2016 με το ποσοστό αύξησης να αγγίζει το 20%, μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω από τον μέσο όρο αύξησης στη χώρα.

Βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων φέρεται να είναι η επανεμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς, τα οποία μάλιστα ανήλθαν σε 1.027 -το 2016 καταγράφτηκε μηδενική παρουσία- εκ των οποίων τα 12 στη Θεσσαλία. Αντιθέτως, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης μειώθηκαν κατά 3,5% (από 2.622 σε 2.530) συγκριτικά με το 2016, ποσοστό μείωσης που αυξάνεται σε 47% στη Θεσσαλία, όπου καταγράφτηκαν 28 κρούσματα έναντι 53 το 2016.

Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ

Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, η σαλμονέλλωση κορυφώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες και τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν τον μήνα Αύγουστο. Τα κρούσματα ελονοσίας παρουσίασαν άνοδο τους καλοκαιρινούς μήνες και μειώθηκαν πάλι το φθινόπωρο. Η φυματίωση δεν παρουσίασε μεγάλη διακύμανση κατά τη διάρκεια του 2017. Η ιογενής μηνιγγίτιδα εμφάνισε τα περισσότερα κρούσματα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ η βακτηριακή μηνιγγίτιδα παρουσίασε έξαρση τον χειμώνα με αρχές άνοιξης. Η ηπατίτιδα Α παρουσίασε αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και το φθινόπωρο.

Τα κρούσματα της γρίπης κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο με σταδιακή μείωση την άνοιξη και τα κρούσματα ιλαράς παρουσίασαν σταδιακή άνοδο κατά τη διάρκεια του έτους, κυρίως στην έναρξη του φθινοπώρου με κορύφωση τον Δεκέμβριο.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή τα περισσότερα κρούσματα σαλμονέλλωσης καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Αττικής με ποσοστό 45,3% και στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας 12,3% ενώ ακολουθεί η Θεσσαλία με 9,5%.

Η φυματίωση παρουσίασε ένα σημαντικό ποσοστό κρουσμάτων στην περιφέρεια της Αττικής 37,3% μειωμένο από το έτος 2016 κατά 2,5% και της Κεντρικής Μακεδονίας 16,3% αυξημένο κατά 1,8% από το 2016 και ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα 7,9% και η Θεσσαλία 6,6%.

Η οξεία ηπατίτιδα Α εμφάνισε το μεγαλύτερο ποσοστό στην περιφέρεια Αττικής 57,8% με τη Θεσσαλία να καταγράφει ποσοστό 4,1% κάτω από τις περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας 9,9%, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 9,2% και του Νοτίου Αιγαίου 5,1%.

Όσον αφορά στην ιογενή μηνιγγίτιδα, τα περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην περιφέρεια της Θεσσαλίας με ποσοστό 26,7% με δεύτερη τη Κρήτη 17,8% και ακολουθούν η Αττική 14,8%, η Δυτική Ελλάδα 14,1% και η Κεντρική Μακεδονία 11,1%, ενώ τα κρούσματα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας εμφανίστηκαν κυρίως στις περιφέρειες της Αττικής με 30,1 % (από 34,0% το 2016) και της Κεντρικής Μακεδονίας 16,2% στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2016 με την Κρήτη και τη Θεσσαλία να ακολουθούν με ποσοστά 11% και 7,4% αντίστοιχα.

Στις περιφέρειες της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων ελονοσίας με 27,1% (από 40,8% του 2016), 17,8% και 14,0%, αντίστοιχα με τη Θεσσαλία να βρίσκεται πολύ χαμηλά στις τελευταίες θέσεις κατάταξης με ποσοστό 1,9%.

Στην περιφέρεια Αττικής καταγράφεται το εντυπωσιακό 80,2% των κρουσμάτων της γρίπης και ακολουθούν η Κρήτη και η Στερεά Ελλάδα με ποσοστά 3,2% και 2,3% αντίστοιχα με τη Θεσσαλία να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις κατάταξης με ποσοστό 1,1%.

 

2loimvdh 31 10 2018

 

 

3loimvdh 31 10 2018

 

 

ΤΑ ΛΟΙΜΩΔΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ειδικότερα στη Θεσσαλία κατά το 2017 καταγράφτηκαν συνολικά 247 κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων έναντι 206 του προηγούμενου χρόνου, αυξημένα κατά 19,9%.

Συγκεκριμένα καταγράφτηκαν 17 κρούσματα βρουκέλωσης, 28 γρίπης, 2 ελονοσίας, 1 εχινοκοκίασης, 12 ηπατίτιδας Α, 6 ηπατίτιδας Β, 12 ιλαράς, 3 κοκύτη, 4 λεγιονέλλωσης, 13 λεισμανίασης, 2 λεπτοσπίρωσης, 10 βακτηριακής μηνιγγίτιδας, 2 μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, 36 ιογενούς μηνιγγίτιδας, 1 παρωτίτιδας, 64 σαλμονέλωσης, 3 σιγκέλωσης και 31 φυματίωσης.

Αντίθετα δεν έχει καταγραφεί τη συγκεκριμένη διετία κανένα κρούσμα αιμορραγικού πυρετού, αλλαντίασης, άνθρακα, ερυθράς, ηπατίτιδας C, λιστερίωσης, συγγενούς σύφιλης, τετάνου, τριχίνωσης και τυφοειδούς ή παρατυφοειδούς πυρετού.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΙΛΑΡΑ ΚΑΙ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου για την «πρωτιά» της Θεσσαλίας στην ιογενή μηνιγγίτιδα επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος αριθμός δεν είναι ανησυχητικός καθώς πρόκειται για ιό, που μεταδίδεται αυξάνοντας τα κρούσματα. «Την επόμενη χρονιά αυτή η πρωτιά μπορεί να βρίσκεται σε άλλη περιφέρεια της χώρας…» είπε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό του για την εμφάνιση των κρουσμάτων ιλαράς, τα οποία συνέδεσε με το ποσοστό του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστο ή πλημμελώς εμβολιασμένο (έχει κάνει μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου) σε συνδυασμό με τους μετακινούμενους πληθυσμούς των ΡΟΜΑ, που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιακής κάλυψης.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε και για τα κρούσματα φυματίωσης, που θα πρέπει να βαίνουν μειούμενα σε μια αναπτυγμένη κοινωνία, όπως σημείωσε. Η φυματίωση που παρακολουθείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων και δηλώνεται μέσω ειδικού δελτίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως άλλωστε σημειώνεται και στη σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας, παρότι έχει τεθεί ως στόχος να εξαλειφθεί ο επιπολασμός της και οι θάνατοι έως το 2050.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου συνέδεσε τα κρούσματα φυματίωσης με τη ροή των μεταναστών στην περιοχή –η παρουσία τους συνδέεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και με τα κρούσματα ελονοσίας και ηπατίτιδας Α- αναδεικνύοντας την ανάγκη μεγαλύτερων ελέγχων στους νεοεισερχόμενους μετανάστες.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας συστήνει ως το καλύτερο και ασφαλέστερο μέσο πρόληψης έναντι των λοιμωδών νοσημάτων την εμβολιαστική κάλυψη και ταυτόχρονα τον περιορισμό του αντιεμβολιαστικού κινήματος, μέσω του οποίου διακινούνται πληροφορίες για τα εμβόλια «εντελώς απαράδεκτα» με τα σημερινά αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα.

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass