ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΗΜΕΡΕΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ»

Βάζουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2018 22:30

«Δε θα μπορούσαμε να είμαστε αυτοί που είμαστε, αν η Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας δεν κινούνταν πάνω σε έναν συγκεκριμένο άξονα.

Σε εκείνον που στο κέντρο τοποθετείται ο ασθενής και γύρω η γνώση», τόνισε κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου «Ημέρες Νευρολογίας 2018» ο καθηγητής Νευρολογίας, πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής Π.Π.Γ.Ν.Λ. Γιώργος Χατζηγεωργίου. 1XATZHGEVRGIO111
Οι «Ημέρες Νευρολογίας 2018» πραγματοποιούνται από το Ινστιτούτο Πρόληψης, Εκπαίδευσης και Έρευνας Νευρολογικών Νοσημάτων σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το συνέδριο είναι πολυθεματικό και εστιάζει σε αμφιλεγόμενα θέματα στη Νευρολογία και σε ό,τι νεότερο έχει προκύψει σε μείζονα θέματα της νευρολογίας. «Οι νευρολογικές γνώσεις συνεχώς εμπλουτίζονται, νέοι παθογενετικοί μηχανισμοί σε πολλά νευρολογικά νοσήματα αποσαφηνίζονται και νέοι θεραπευτικοί στόχοι καθορίζονται. Ο σημερινός νευρολόγος σε όποιο πεδίο και να εργάζεται καλείται μέσα σε λίγο χρόνο να πάρει σημαντικές αποφάσεις, να καταστρώσει τη στρατηγική για τη σωστή διάγνωση και τη θεραπεία», σημειώνουν από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος Ινστιτούτου Πρόληψης, Εκπαίδευσης και Έρευνας Νευρολογικών Νοσημάτων Αλέξανδρος Παπαδημητρίου και ο καθηγητής Νευρολογίας Γεώργιος Χατζηγεωργίου.
Κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου τιμήθηκαν για την προσφορά τους ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής και πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Κίττας και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αχιλλέας Γραβάνης. Σε δηλώσεις ο κ. Κίττας σχετικά με την Ιατρική Σχολή της πόλης υποστήριξε ότι «τη χτίσαμε πετραδάκι - πετραδάκι την Ιατρική Σχολή Λάρισας. Εκτός από εμένα ήταν ο τότε δήμαρχος Αριστείδης Λαμπρούλης, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ο οποίος ήταν μέλος της επιτροπής και ο Κώστας Ευαγγελόπουλος που ήταν ειδικός γραμματέας στην Ιατρική Σχολή, αυτοί οι τρεις βοήθησαν πάρα πολύ για να γίνει η Ιατρική Σχολή». Σχετικά με την εξέλιξη της πορείας που καταγράφει η Σχολή υποστήριξε ότι «ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες μας η Ιατρική Σχολή, η δική μας Ιατρική Σχολή, της Λάρισάς μας. Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν το έργο που αρχίσαμε, που υπάρχουν νέοι άνθρωποι που μένουν εδώ, που δεν φεύγουν στο εξωτερικό και δίνουν τη μάχη για την Ελλάδα στον τόπο μας».
Για τη δημιουργία πρωτότυπων φαρμάκων μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αχιλλέας Γραβάνης τονίζοντας ότι «εδώ και 15 χρόνια έχουμε ξεκινήσει μια δουλειά για την ανάπτυξη πρωτότυπων νέων δραστικών ουσιών στα νευρολογικά νοσήματα. Φαίνεται ότι κάποιες από τις ουσίες που έχουμε συνθέσει και έχουν παντεταριστεί και τις πατέντες τις έχει μια spinof εταιρία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη, είναι πολύ δραστικές, να περιορίσουν τα συμπτώματα και να αλλάξουν την ιστορία και των τεσσάρων μοντέλων. Αυτή τη στιγμή έχουμε τελειώσει όλη την προκλινική δουλειά για να δούμε αν είναι τοξικά στον άνθρωπο και αν έχουν φαρμακοκινητικές ιδιότητες που μπορούν να δοθούν στον άνθρωπο. Η εταιρία μας αυτή σε συνεργασία με μια ελληνική φαρμακευτική εταιρία και συνεργάτες στη Βοστόνη είμαστε κοντά στη χρηματοδότηση, για να μπούμε σε κλινική δοκιμασία στον άνθρωπο. Έχουμε φτιάξει μικρά μόρια τα οποία είναι πολυδύναμα, δηλαδή δεν κάνουν μόνο προστασία στον εγκέφαλο που πάσχει, αλλά ελαττώνουν πάρα πολύ τη νευροεκφύλιση, ελαττώνουν πάρα πολύ τη νευροφλεγμονή και έχουν τη δυνατότητα να διεγείρουν τα νευρικά βλαστικά κύτταρα μέσα στον εγκέφαλο με την πιθανότητα να φτιάξουν “de novo” φυσιολογικό νευρικό ιστό. Έχουμε πολυδύναμα μόρια για τα οποία θα δούμε πώς θα απαντήσει το ανθρώπινο υπόστρωμα. Είμαστε από αυτά τα πειραματόζωα στην Ελλάδα που προσπαθούν να κάνουν πρωτότυπα φάρμακα και μάλιστα μέσα από πανεπιστημιακές υποδομές».
Κατά την έναρξη του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, εκ μέρους του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού μίλησε ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, ο κοσμήτορας Μπιλλίνης, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Cambridge Τ. Κόττης ο οποίος αποκάλυψε ότι την Ελλάδα θα εκπροσωπούν στο εξής ο ομότιμος καθηγητής Αλέξανδρος Παπαδημητρίου και ο καθηγητής Γιώργος Χατζηχριστοδούλου. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Νέστορας Αντωνίου, ο διοικητής των Νοσοκομείων της Λάρισας Παναγιώτης Νάνος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και στρογγυλές τράπεζες από καταξιωμένους ομιλητές για νοσήματα όπως τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, η Πολλαπλή Σκλήρυνση, η Κεφαλαλγία.
Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass