ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΕΚΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

«Καρκίνος και αναπνευστικά οι επαγγελματικές ασθένειες»

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2017 17:05

Οι εργασιακές συνθήκες και οι επιπτώσεις στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου. Σκοπός της ημερίδας ήταν να αναδειχθούν τα σοβαρά ζητήματα της επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας και της επίπτωσής τους στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και της ανάγκης οργάνωσης της δράσης του εργατικού κινήματος.


Για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων μίλησαν η χημικός μηχανικός, μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Εύη Γεωργιάδου και ο γιατρός εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Χρήστος Παπάζογλου.
Καρκίνος και αναπνευστικά προβλήματα είναι από τα προβλήματα που οφείλονται στην εργασία, σύμφωνα με τους επιστήμονες «χαρακτηριστικά εκτιμάται ότι στη χώρα μας πεθαίνουν κάθε χρόνο από επαγγελματικές ασθένειες, καρκίνους, αναπνευστικά και άλλα προβλήματα που οφείλονται στην εργασία πάνω από τετρακόσιοι εργαζόμενοι. Αυτά τα περιστατικά καταγράφονται ως κοινή νόσος κρύβοντας έτσι τον φόρο αίματος της εργατικής τάξης στον βωμό της ανταγωνιστικότητας και του καπιταλιστικού κέρδους. Είναι τέτοια η αγωνία της εργοδοσίας για την απόκρυψη των επαγγελματικών ασθενειών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που ετοιμάζουν τη διαμόρφωση “φραγμών” για να περιορίζουν τις δυνατότητες αναγνώρισής τους όπου και όταν καταγράφονται επαγγελματικές ασθένειες, κατευθύνσεις που ετοιμάζεται να εξειδικεύσει στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ».
Οι ειδικοί διευκρίνισαν ότι τα ευέλικτα ωράρια εργασίας είναι επιβαρυντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό σημειώνοντας ότι «η ευελιξία στην εργασία δε συνοδεύεται από μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια, αντιθέτως, συνοδεύεται από αύξηση της ανεργίας, μειωμένο εισόδημα, μειωμένες κοινωνικές παροχές και αύξηση των κινδύνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.
Τα ευέλικτα ωράρια εργασίας, οι κυλιόμενες βάρδιες και ιδιαίτερα η νυχτερινή εργασία οδηγούν σε μια σειρά προβλημάτων υγείας. Μεταξύ αυτών καταγράφονται τα αυξημένα επίπεδα ψυχικών διαταραχών, η εκδήλωση διάφορων μορφών καρκίνου, καρδιολογικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Διεθνής Οργανισμός για την έρευνα για τον καρκίνο κατατάσσει τη νυχτερινή εργασία στους πιθανά καρκινογόνους παράγοντες. Σε αντίστοιχα προβλήματα οδηγεί και υπερωριακή απασχόληση».  
Δεν γίνεται οι εργαζόμενοι να μην έχουν απαιτήσεις σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τάσος Τσιαπλές «για εμάς, τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στον χώρο εργασίας και έξω απ’ αυτόν, δεν είναι δευτερεύοντα. Έχουμε κάθε δικαίωμα να πάμε στη δουλειά και να επιστρέφουμε σώοι και αβλαβείς στα σπίτια μας. Δεν αποδεχόμαστε δουλειά να ‘ναι και όπως να ‘ναι, να ζούμε με μειωμένες απαιτήσεις».
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας πραγματοποιήθηκε κάλεσμα συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία της 14ης Δεκεμβρίου στις 10:30 το πρωί στην Κεντρική πλατεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass