ΙΑΤΡΕΙΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Θεραπεύουν τον πόνο με βελόνες

* «Ο χρόνιος πόνος, πολυσύνθετο βιοψυχοκοινωνικό φαινόμενο με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα», δηλώνει στην «Ε» η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής, καθηγήτρια Ελένη Αρναούτογλου

Δημοσίευση: 26 Νοε 2017 22:00
Η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής, καθηγήτρια Ελένη Αρναούτογλου Η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής, καθηγήτρια Ελένη Αρναούτογλου

Ο βελονισμός εδώ και έναν χρόνο περίπου εφαρμόζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ενδείκνυται για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Συγκεκριμένα από τις αρχές του νέου έτους η Αναισθησιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας λειτουργεί παράλληλα με τα ιατρεία του Χρόνιου Πόνου και το ιατρείο Βελονισμού.

Ο ιατρικός βελονισμός αποτελεί μια πολύτιμη θεραπευτική παρέμβαση στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, δηλαδή του πόνου που επιμένει για περισσότερο από τρεις μήνες, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής καθηγήτρια Ελένη Αρναούτογλου μιλά στην «Ε» για τον χρόνιο πόνο αλλά και για τον βελονισμό. «Ο χρόνιος πόνος αποτελεί ένα πολυσύνθετο βιοψυχοκοινωνικό φαινόμενο με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα. Ειδικά στις εξελιγμένες κοινωνίες εμφανίζει συχνότητα εμφάνισης στους ενήλικες 10% - 55% με μεγάλη επίπτωση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς και των οικείων του και μεγάλο οικονομικό κόστος», αναφέρει για να συμπληρώσει σχετικά με την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου ότι «επιβάλλεται να είναι πολυδιάστατη. Μπορεί να περιλαμβάνει εκτός της εξειδικευμένης φαρμακευτικής αγωγής, εγχύσεις, επεμβατικές τεχνικές, φυσιοθεραπεία, συμπληρωματικές θεραπείες (τεχνικές χαλάρωσης, χειροπρακτική κ.ά.), ψυχολογική υποστήριξη, εργασιοθεραπεία, εκπαίδευση στην αυτοδιαχείριση του πόνου, διατροφικές οδηγίες και ιατρικό βελονισμό».

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Ο βελονισμός βασιζόμενος στην πανάρχαια κινέζικη ιατρική περιλαμβάνει την εισαγωγή και τον επιδέξιο χειρισμό λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, γνωστά ως σημεία βελονισμού. Σήμερα, η επιστημονική θεώρηση του βελονισμού επιτρέπει στους ιατρούς να εφαρμόσουν βελονισμό βασισμένοι σε σύγχρονες τεχνικές. «Η διαδικασία είναι πολύ απλή», εξηγεί η κ. Αρναούτογλου «ανάλογα με τον πόνο, τοποθετούνται ανώδυνα και αναίμακτα ειδικές βελόνες μιας χρήσεως στα συγκεκριμένα σημεία για περίπου 20 λεπτά. Συνήθως, από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ο ασθενής θα αισθανθεί μια χαλάρωση και θα ανακουφιστεί από τον έντονο πόνο, ενώ έως την τέταρτη ή πέμπτη συνεδρία, ο ασθενής θα πρέπει να παρατηρήσει σημαντική βελτίωση στο σώμα του. Για την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος μπορεί να χρειαστεί να ολοκληρώσει έναν κύκλο από 10 έως 12 συνεδρίες».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες παθήσεις και τα αποτελέσματα να είναι θετικά. «Ο βελονισμός έχει αποτελεσματικότητα στις ημικρανίες, κεφαλαλγίες, στη νευραλγία τριδύμου, σε πολλά χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα όπως είναι η οσφυαλγία, η ισχιαλγία, οι οστεοαρθρίτιδες ώμου, αγκώνα, χειρός, γόνατος, η επικονδυλίτιδα αγκώνα, η περιαρθρίτιδα ώμου, το αυχενικό σύνδρομο, οι πλευροδυνίες και η δυσμηνόρροια», αναφέρει η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής, συμπληρώνοντας ότι «σε αρκετές περιπτώσεις ο βελονισμός θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα θεραπευτικά μέσα, όπως φάρμακα, φυσικοθεραπεία, χειροπρακτική, ακόμη και μια επεμβατική ή χειρουργική επέμβαση».

ΣΤΟ Π.Π.Γ.Ν.Λ.

Στο Ιατρείο Βελονισμού της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Π.Π.Γ.Ν.Λ. εφαρμόζονται ο ιατρικός βελονισμός και ο ηλεκτροβελονισμός από ομάδα έμπειρων εκπαιδευμένων ιατρών αναισθησιολόγων, οι οποίοι γνωρίζοντας την ανατομία των περιοχών που εκθέτουν τη βελόνα, τη φυσιολογία των οργάνων και των ιστών και τη φυσιοπαθολογία της κάθε ασθένειας που προκαλεί τον χρόνιο πόνο, έχουν να επιδείξουν πολύ καλά αποτελέσματα, σημειώνουν από το Ιατρείο. Πιο συγκεκριμένα, «με μέσο όρο 8-10 συνεδριών και εφαρμόζοντας εξατομικευμένα πρωτόκολλα, έχει επιτευχθεί πλήρης ίαση στο 90% των ασθενών με ημικρανία, κεφαλαλγία και αυχενικό σύνδρομο και μεγάλη ανακούφιση στο 70% των ασθενών με οσφυοϊσχιαλγία, οστεοαρθρίτιδα γόνατος, αυχένα και ώμου», δηλώνει η κ. Αρναούτογλου και προσθέτει στη συνέχεια ότι «για να επιτευχθεί δε η καλύτερη δυνατή διέγερση, όπως σε όλα τα σύγχρονα Ιατρεία Βελονισμού, έτσι και στην Κλινική μας εφαρμόζουμε τον ηλεκτροβελονισμό μέσω ειδικών βελόνων και συσκευών, ερεθίζοντας έτσι και ηλεκτρικά τα σημεία διέγερσης, με τη διοχέτευση ρεύματος με μικρή τάση που σέβεται και ταιριάζει απόλυτα στον ανθρώπινο οργανισμό».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στο άκουσμα της λέξης «βελόνα» τρέμουν, ιδρώνουν, φοβούνται. Από την Αναισθησιολογική Κλινική εξηγούν πως ο βελονισμός είναι μια ασφαλής διαδικασία. «Πρέπει να επισημανθεί ότι τόσο ο βελονισμός όσο και ο ηλεκτροβελονισμός είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές πράξεις εάν εφαρμόζονται από ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς, που γνωρίζουν τις ενδείξεις, αντενδείξεις και πώς να προστατεύουν τον ασθενή από τυχόν επιπλοκές (οφειλόμενες π.χ. σε ελλιπές ιστορικό ή απολύμανση του δέρματος, σε ακαταλληλότητα συσκευής ή βελονών). Οι ιατροί της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι άριστα εκπαιδευμένοι και έχουν μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση του χρόνιου πόνου, συνδυάζοντας τον βελονισμό με άλλα θεραπευτικά μέσα, φαρμακευτικά ή επεμβατικά, για αυτό τον λόγο και επιτυγχάνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία του χρόνιου πόνου», εξηγεί η διευθύντρια της Κλινικής Ελένη Αρναούτογλου.

* Το Ιατρείο Βελονισμού λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από 8 π.μ. έως 3 μ.μ., στην Αναισθησιολογική Κλινική, η οποία στεγάζεται στο Π.Π.Γ.Ν.Λ, στον 2ο όροφο, Γ’ Κτίριο, Γραφείο 94. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2413-501351, για όλες τις ημέρες πλην αργιών και ώρα 8 π.μ. – 1 μ.μ.

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass