ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Αντιβίωση ακόμα και για το συνάχι

• «Στοπ στα άχρηστα αντιβιοτικά» δηλώνει η Ελένη Γιαμαρέλου, καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2017 22:25

«Το 85% των Ελλήνων θα πάρει αντιβιοτικό για το συνάχι. Η πρώτη αιτία που ο Έλληνας θα πάρει αντιβιοτικό είναι το συνάχι και μάλιστα το συνάχι είναι απόδειξη ότι έχει κάποιος ίωση»,

για την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών μίλησε χθες το απόγευμα σε εκδήλωση της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, στο δημοτικό θέατρο ΟΥΗΛ η καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας Ελένη Γιαμαρέλου. Η λύση -όπως είπε- είναι «στοπ στα άχρηστα αντιβιοτικά, γιατί έτσι τα μικρόβια θα ξαναγίνουν ευαίσθητα, χρειάζονται μόλις έξι μήνες. Μετά θα είναι σαν να ανακαλύπτει ο οργανισμός ξανά τα αντιβιοτικά. Άρα δεν χρειαζόμαστε τη φαρμακευτική εταιρεία που θα ανακαλύψει το νέο αντιβιοτικό, χρειαζόμαστε τη δική μας βούληση, πεποίθηση ότι δεν πρέπει να παίρνουμε άχρηστα αντιβιοτικά».

Σύμφωνα με τις μελέτες το 80% των Ελλήνων κάνει αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Η Ελλάδα μάλιστα κατέχει το υψηλότερο σκαλί του βάθρου στην Ευρώπη στην κατανάλωση άχρηστων αντιβιοτικών. «Το 80% των αντιβιοτικών που καταναλώνονται είναι άχρηστα γιατί τα παίρνουν για ιώσεις. Τα αντιβιοτικά δεν είναι αντιδραστικά στους ιούς, επομένως είναι άσκοπα και άχρηστα αντιβιοτικά. Θα πρέπει ο Έλληνας να ξέρει και να συνεργάζεται με τον γιατρό του», σημείωσε η κ. Γιαμαρέλου για να προσθέσει ότι «αυτή η τρομοκρατική υπερκατανάλωση είχε ως αποτέλεσμα να είναι η Ελλάδα η πρώτη χώρα σε αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Άρα όταν πραγματικά τα χρειαστεί κάποιος, και ειδικά το 20% που τα χρειάζεται δεν θα έχει να πάρει αντιβιοτικό».

Τα αντιβιοτικά όπως επισημαίνουν θεραπεύουν τη λοίμωξη που δεν οφείλεται στους ιούς αλλά τη λοίμωξη που οφείλεται στα βακτήρια. Η Ελένη Γιαμαρέλου καλεί τους επιστήμονες να κάνουν μια ειδική δοκιμασία, «την κάνει ο κλινικός γιατρός που λέγεται “Strep test” και μέσα σε 5 λεπτά ο ίδιος ο γιατρός σού λέει αν έχει κάποιος στρεπτόκοκκο και θα πρέπει να πάρει αντιβιοτικό, ή αν είναι ιός και δεν θα πρέπει να πάρει τίποτα».

Σχετικά με τα εμβόλια και την έξαρση της ιλαράς η καθηγήτρια Παθολογίας διευκρίνισε ότι «τα εμβόλια προλαμβάνουν τη λοίμωξη. Τα εμβόλια είναι πολύτιμα. Αυτή τη στιγμή αυτοί που δεν κάνουν εμβόλιο στα παιδιά τους, και φαίνεται ότι αυξάνονται αυτά τα ποσοστά και στην ελληνική κοινωνία θα πρέπει να σκεφτούν ότι μόλις το ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάζονται πέσει κάτω από το 80% τότε θα έχουμε κρούσματα όλων αυτών των λοιμώξεων που προλαβαίνουν τα εμβόλια. Διότι το 80% που εμβολιάζεται κάνει ένα τείχος άμυνας και για αυτούς που δεν εμβολιάζονται, όταν όμως πέσει κάτω από το 80%, το τείχος αυτό της άμυνας καταργείται. Γι’ αυτό είχαμε και την έξαρση της ιλαράς και τα τριακόσια κρούσματα του ΚΕΛΠΝΟ που έχουν περιγραφεί μέχρι τώρα, ήταν το 95% ανεμβολίαστοι, ενώ το 5% είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και ο Τομέας Υγείας του Δήμου Λαρισαίων, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας (ΕΕΧ), και η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων (ΕΕΛ), υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης.

Στόχος τέτοιων εκδηλώσεων είναι όπως υπογράμμισε ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας του Δήμου Λαρισαίων Θεόδωρος Κυρόπουλος η ενημέρωση του πληθυσμού για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων ώστε όλοι να συμβάλλουν στη μείωση της άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass