Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2017

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2017 15:34

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και εορτάζεται κάθε χρόνο για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα ψυχικά νοσήματα. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έχει ως θέμα “Ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας”.

Η Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης - Αποκατάστασης (Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.) διοργανώνει κοινοτικές δράσεις στη Λάρισα για να ενημερωθεί το κοινό για την κατάθλιψη, η οποία αποτελεί ένα μείζον ψυχικό νόσημα, με στόχο την προαγωγή και υπεράσπιση της ψυχικής υγείας, ώστε να αναδυθούν στρατηγικές διαχείρισής της και να μειωθούν οι διακρίσεις και το στίγμα.

Το θέμα της εκδήλωσης είναι «Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε», το οποίο αντανακλά την ανάγκη για βαθύτερη κατανόηση τής όλο και συχνότερα εμφανιζόμενης ψυχικής νόσου και των τρόπων με τους οποίους μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, με απώτερο στόχο να περιοριστεί το στίγμα που σχετίζεται με την κατάθλιψη και να αναζητήσουν περισσότεροι άνθρωποι τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζονται. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., ενώ 1 στους 4 ενήλικες θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ψυχικής υγείας, οι προκαταλήψεις και το στίγμα αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην αναζήτηση βοήθειας. Απαιτείται, λοιπόν, συνεργασία με κάθε μέλος της κοινωνίας και δράσεις τόσο στο κοινωνικό σύνολο όσο και, ειδικότερα, στο εργασιακό περιβάλλον.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών καθώς τα περιστατικά κατάθλιψης διεθνώς παρουσιάζουν μια αύξηση περισσότερο από 18% σε σύγκριση με το 2005, με τις τρέχουσες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι οι πάσχοντες ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως (Π.Ο.Υ., 2017). Όσον αφορά στη χώρα μας, σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στην ιατρική υποστήριξη. Παράλληλα, ο Π.Ο.Υ. προειδοποιεί ότι η απώλεια εργασίας, η οικονομική καταστροφή και η μετανάστευση είναι μεταξύ των ψυχοπιεστικών γεγονότων που οδηγούν στην αύξηση των εισαγωγών στα ψυχιατρεία σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Το μήνυμα «Ας μιλήσουμε» καθιστά σαφές ότι για να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη όσο το δυνατόν πιο άμεσα και αποτελεσματικά είναι απαραίτητο να συζητιέται ανοιχτά. Το στίγμα που περιβάλλει την κατάθλιψη, όπως και κάθε ψυχική νόσο, παραμένει μέχρι και σήμερα τροχοπέδη στην αναζήτηση βοήθειας. Η συζήτηση ανάμεσα στον πάσχοντα και σε κάποιο μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή έναν συγγενή, στο πλαίσιο του σχολείου ή του χώρου εργασίας, στο κοινωνικό περιβάλλον, στον δημόσιο τομέα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα βοηθήσει να εξαλειφθεί το στίγμα, ώστε περισσότεροι πάσχοντες να απαλλαγούν από τον φόβο και την ντροπή που τους αποτρέπει να απευθυνθούν σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τον καθένα, επομένως η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους, ασχέτως ηλικίας, φύλου, επαγγελματικής ή κοινωνικής θέσης. Ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξάνεται λόγω της φτώχειας, της ανεργίας, σημαντικών αρνητικών συμβάντων όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή ένας χωρισμός, σωματικών ασθενειών και κατάχρησης αλκοόλ ή άλλων τοξικών ουσιών. Η κατάθλιψη προκαλεί ψυχική οδύνη και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να φέρει σε πέρας ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές υποχρεώσεις του, συχνά με καταστροφικές επιπτώσεις στις σχέσεις του με συγγενείς και φίλους. Όταν δεν αντιμετωπίζεται, η κατάθλιψη μπορεί να αποκλείσει τον πάσχοντα από την εργασία και τη συμμετοχή του στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή. Η χειρότερη δυνητική συνέπεια της κατάθλιψης είναι η αυτοκτονία, ενώ είναι δυνατό να προληφθεί και να θεραπευτεί. Η συζήτηση ανάμεσα στον πάσχοντα και σε έναν άνθρωπο από τον περίγυρό του που εμπιστεύεται, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Η συζήτηση, όμως, είναι αναγκαίο να γίνει και σε ευρύτερη κλίμακα, μεταξύ των κοινωνικών και των πολιτικών φορέων, των εκπαιδευτικών, των εργοδοτών, των επαγγελματιών της υγείας, των μελών της οικογένειας, των φίλων και των συναδέλφων. Πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας από εμάς στην πρόληψη, στον εντοπισμό και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Πράγματι, η οικογένεια, το σχολείο, ο χώρος εργασίας και οι δομές υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να επιδράσουν προστατευτικά για την ψυχική υγεία.

Στο πλαίσιο του δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών για την προαγωγή τής ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού και την αποφυγή υποτροπής τής νόσου, λειτουργεί στη Λάρισα ο Συμβουλευτικός Σταθμός της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α., ο οποίος παρέχει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία στους πολίτες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass